Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Skolioza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

mindfuck_da_one

mindfuck_da_one

Advanced Member

• Użytkownik
  • 90 postów
  • LokalizacjaToruń
Witam. Lat 23, 60kg, 1.8m, ekto. Ćwiczę sobie podciąganie na drążku od jakichś 4 miesięcy, pistolety, troszkę pompek na jednej ręce próbuję, ogólne ćwiczenia z masą własnego ciała. DO rzeczy. Mając 15-16 lat wykryto u mnie skoliozę. Nie wiem jaką nie pamiętam. Lekarz zalecił terapię ale jak to dzieciak niesforny chodzić nie chciałem a mama nie potrafiła mnie zmusić czy też na siłę zaprowadzić.
Teraz mając 23 lata odczuwam jakieś kłucie w sercu od czasu do czasu, aczkolwiek mocne, czuję moją krzywiznę(wyciągając lewą łopatkę), czasem mam krótkie napady duszności, dłuższe stanie w miejscu bez ruchu odczuwam na całym kręgosłupie. Ponoć jest to klasyka gatunku przy skoliozie która nie wpływa tylko i wyłącznie na posturę, deformując kształt naturalny kręgosłupa, ale też na organy wewnętrzne itp....

Pytania brzmią następująco.
  • Czy kalistenika sama w sobie jest czymś co potrafi leczyć tego typu patologie kręgosłupa?
  • Czy w kalistenice istnieją konkretne ćwiczenia korygujące wady postawy?
  • Czy są badania wykazujące oddziaływanie kalisteniki/właściwych jej ćwiczeń na patologię kręgosłupa którą jest skolioza?
  • Czy na forum znajdują się osoby które posiadały/miały problem skoliozy a jednocześnie uprawiały kalistenikę?
  • W jakim stopniu kalistenika obciąża kręgosłup?

Liczę na spory odzew z Waszej strony. Pozdrawiam.
  • 0

NeyoD

NeyoD

Cały czas do przodu ;)

• Użytkownik
  • 65 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa
Witam, widzę, że masz ten sam problem co ja. Tylko co do mnie, to ja zacząłem ćwiczyć 'specjalne ćwiczenia' na skrzywienie kręgosłupa. Uprawiam kalistenikę i ani w jedną ani w drugą stronę tz. Ani poprawia, ani pogarsza. Ale przy wadach kręgosłupa, trzeba z kalisteniki robić ćwiczenia, które nie będą jeszcze bardziej go wykrzywiały... A nosisz może 'podpiętki'? Bo wiem, że jeżeli masz skolizę boczną(tz.kręgosłup jest wykrzywiony na lewo lub prawo), to powinno się cosik takiego nosić, bo podwyższa położenie tej części ciała, która opada wskutek krzywego kręgosłupa.
  • 0

Nie marnuj swojego czasu, bo jest on najcenniejszą rzeczą na świecie.

Zaczynając dziś, nadal jesteś o krok dalej o tych, którzy już dawno się poddali.

Pablo14

Pablo14

gnls

• Użytkownik
  • 314 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Mam minimalną skoliozę, też jestem niesforny dzieciak i nie chce mi się tego naprawiać itd..
Ćwiczę kali i boks tajski, mimo iż lekarz powiedziała, że nie powinienem wzmacniać pleców (podciąganie na drążku, ćwiczenia na prostowniki). Ale co tam lekarze wiedzą o sporcie albo o kalistenice.
W Twoim wieku możesz się starać jedynie o skierowanie do poradni dla dorosłych i stamtąd dopiero na jakąś rehabilitację, gdzie dostaniesz różne zestawy ćwiczeń, które po skończonej rehabilitacji, będziesz mógł sam wykonywać. Ja za 3 tygodnie mam osiemnastkę i też polecono mi się zgłosić niedługo do poradni reh. dla dorosłych.
  • 0

-Marcin-

-Marcin-

No brain, no gain.

• Użytkownik
  • 66 postów
Zgłosiłem się do lekarza jakiś czas temu i otrzymałem ćwiczenia rehabilitacyjne metodą PNF przy użyciu taśmy Thera-Band. Polecam, efekty są naprawdę szybko odczuwalne.
Osobiście wykonuje przed ćwiczeniami z taśmą, komplet ćwiczeń z książki "Super Stawy", przy czym wykonuję w tempie wolnym ćwiczenia takie jak: hula-hoop, taniec brzucha, zginanie i prostowanie kręgosłupa oraz jego rotację. Po takim zestawie kręgosłup jest w o wiele lepszym stanie i ćwiczenia PNF wchodzą jakby gładziej...
Proponuje wszystkim ze skoliozą wykonywać zwisy na drążku ponieważ przy takiej przypadłości prawdziwą ulgę zapewniają regularnie wykonywane ćwiczenia powodujące dekompresję kręgosłupa.
Tak z czystej ciekawości, NeyoD jak wyglądają twoje ćwiczenia specialne? Ciekawe czy robisz podobne do mojego zestawu?
  • 0

mindfuck_da_one

mindfuck_da_one

Advanced Member

• Użytkownik
  • 90 postów
  • LokalizacjaToruń
Nie noszę podpiętek. Noszę się zamiarem pójścia dopiero do lekarza, może mi da skierowanie na jakieś RTG, albo rezonans magnetyczny. Kwestia jest tego typu że niby mi to skrzywienie aż tak nie przeszkadza, ale wiadomo co może być za lat 10 albo 20, jeśli nie podejmie się jakichś konkretnych kroków. Różnego rodzaju patologie kręgosłupa to obecnie choroba cywilizacyjna, tylko niektórzy coś z tym robią, a drudzy stękają na starość i zastrzyki przeciwbólowe sobie aplikują. Ja wiem że muszę coś z tym zrobić.
  • 0

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
A pilnujesz postawy? Bo to jest diabelsko WAŻNE!
  • 0

mindfuck_da_one

mindfuck_da_one

Advanced Member

• Użytkownik
  • 90 postów
  • LokalizacjaToruń

A pilnujesz postawy? Bo to jest diabelsko WAŻNE!

Staram się.

edit: Chciałbym by ten wątek przy większej ilości osób zainteresowanych służył jako pomoc, jako wczesna porada tym którzy być może borykają się z pójściem do lekarza, wizytą u rehabilitanta, ignorują problem. Dlatego dałem 5 gwiazdek bo nie zauważyłem na tym forum podobnego tematu, ażeby ten stał się tym głównym i łatwo było go znaleźć.
  • 0

NeyoD

NeyoD

Cały czas do przodu ;)

• Użytkownik
  • 65 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Zgłosiłem się do lekarza jakiś czas temu i otrzymałem ćwiczenia rehabilitacyjne metoda PNF przy użyciu taśmy Thera-Band. Polecam, efekty są naprawdę szybko odczuwalne.
Osobiście wykonuje przed ćwiczeniami z taśmą, komplet ćwiczeń z książki "Super Stawy", przy czym wykonuję w tempie wolnym ćwiczenia takie jak: hula-hoop, taniec brzucha, zginanie i prostowanie kręgosłupa oraz jego rotację. Po takim zestawie kręgosłup jest w o wiele lepszym stanie i ćwiczenia PNF wchodzą jakby gładziej...
Proponuje wszystkim ze skoliozą wykonywać zwisy na drążku ponieważ przy takiej przypadłości prawdziwą ulgę zapewniają regularnie wykonywane ćwiczenia powodujące dekompresję kręgosłupa.
Tak z czystej ciekawości, NeyoD jak wyglądają twoje ćwiczenia specialne? Ciekawe czy robisz podobne do mojego zestawu?

Co do zwisów, to świetna sprawa ;) Bardzo dobrze rozciągają kręgosłup, a poza tym po takich zwisach może mniej boleć...
Jeżeli chcesz wiedzieć Marcin, to powiem ci, że moje ćwiczenia polegają na wyciąganiu skrzywionej strony(leżę na plecach i prawą rękę pcham do góry, a lewą w dół, albo siedzę po 'turecku' i prawą rękę pcham do góry, a prawą nogę dociskam do ziemi). Mam kilka takich ćwiczeń... Ale do tego jeszcze przeprosty w tył.
Mam nadzieję, że wszystko odpowiednio ci nakreśliłem. ;D
  • 0

Nie marnuj swojego czasu, bo jest on najcenniejszą rzeczą na świecie.

Zaczynając dziś, nadal jesteś o krok dalej o tych, którzy już dawno się poddali.

-Marcin-

-Marcin-

No brain, no gain.

• Użytkownik
  • 66 postów
NeyoD dzięki, opis w pełni zrozumiały. W moich ćwiczeniach często opór stanowi taśma ale chodzi o to samo czyli rozciąganie jednego boku skracając drugi. Ruch ten ma na celu ustawić kręgosłup w prawidłowej pozycji i poprzez wykonywanie tego ruchu w kombinacji kilku następujących po sobie ćwiczeń utrwalenie przez układ nerwowy tej pozycji.
Względem osób które nie były u lekarza a posiadają odczuwalną skoliozę, polecam przejść się do tego dżentelmena w białym fartuchu.
Każdy ma nieco inne wygięcie i przeszkolony specjalista musi zadecydować jakiego kompletu ćwiczeń użyć.
Ostrzegam że bez sensu jest pytanie na forum jakich ćwiczeń użyć na mój problem ze skoliozą itp. tak jak to widziałem na innych forach poświęconych tematyce sportowej. Jest to bardzo indywidualna sprawa i zależy od wielu czynników.
Oczywiście w celu poprawy ogólnego stanu kręgosłupa można zacząć już dziś od Intu-flow i Super Stawów.
  • 0

mindfuck_da_one

mindfuck_da_one

Advanced Member

• Użytkownik
  • 90 postów
  • LokalizacjaToruń

Względem osób które nie były u lekarza a posiadają odczuwalną skoliozę, polecam przejść się do tego dżentelmena w białym fartuchu.
Każdy ma nieco inne wygięcie i przeszkolony specjalista musi zadecydować jakiego kompletu ćwiczeń użyć.
Ostrzegam że bez sensu jest pytanie na forum jakich ćwiczeń użyć na mój problem ze skoliozą itp. tak jak to widziałem na innych forach poświęconych tematyce sportowej. Jest to bardzo indywidualna sprawa i zależy od wielu czynników.
Oczywiście w celu poprawy ogólnego stanu kręgosłupa można zacząć już dziś od Intu-flow i Super Stawów.

Zgadzam się Marcinie. Wątek ten założyłem raczej tak poglądowo, 'co, kto i jak', bez doszukiwania się internetowych ekspertów, bo ktoś czytając Twoją wypowiedź, lub nawet cały ten wątek stwierdzi 'może rzeczywiście przejdę się do lekarza' i wiesz... jakaś jedna dusza już uratowana. Ja jutro się bujnę i zobaczymy co mi powiedzą. Pozdrawiam.
  • 0

krokiet

krokiet

Member

• Użytkownik
  • 20 postów
Też mam lekką skoliozę. Jak byłem mały zawsze coś mnie bolało w prawym boku jak dłużej siedziałem na ławce bez oparcia w kościele (dlatego nie lubiłem chodzić do kościoła). Dopiera lata później lekarz neurolog po prześwietleniu kręgosłupa powiedział mi, że mam skoliozę.
Pewnego razu kupiłem sobie książkę pt. "Szkoła Pleców" (program profilaktyki i rehabilitacji schorzeń kręgosłupa) - Kempf Hans Dieter. Książka omawia plecy z każdej strony: budowę i funkcję kręgosłupa, mięśnie, plecy w odniesieniu do różnych dyscyplin sportowych, ćwiczenia korekcyjne, rozciąganie, jak używać pleców (postawa, dźwiganie ciężkich przedmiotów, postawa przy siedzeniu, etc), ćwiczenia na plecy, brzuch i ogólnie tułów, programy treningowe na plecy, etc.
  • 0

mindfuck_da_one

mindfuck_da_one

Advanced Member

• Użytkownik
  • 90 postów
  • LokalizacjaToruń
Ale chcesz powiedzieć że polecasz tą książkę, że
1. dużo Ci powiedziała o plecach, wiadomości
2. pomogła Ci w pracy nad skoliozą lub nawet ją wyeliminowała?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych