Zaloguj się Zarejestruj się
Jadłospis na dietach low-carb
Posted 28 March 2013 - 16:45 PM
Na jakich daniach opieracie swoje żywienie? Może macie jakieś przysmaki, które od czasu do czasu sobie serwujecie albo jakieś sposoby na szybkie posiłki, gdy nagle zrobicie się głodni, a nic sobie wcześniej nie przygotowaliście? Może po prostu chcecie opisać to co zjedliście danego dnia. Forma dowolna.
Dyskusja na temat czy dany posiłek można by udoskonalić, jakoś zmodyfikować, a może w ogóle nie powinno się go raczej stosować, mile widziana. Prosiłbym jednak sceptyków o powstrzymanie się przed negowaniem tego rodzaju odżywiania i zaśmiecaniem wątku.
Posted 28 March 2013 - 16:56 PM
http://data.interia.pl/smaker/smaker_poleca_95_pomyslow_na_jajka.pdfbo jednak np. ta klasyczna jajecznica na maśle za jakiś czas się znudzi.
Posted 28 March 2013 - 17:58 PM
Posted 28 March 2013 - 18:19 PM
masło 50g
śmietana 30-36% 50g
+ warzywa, sól, pieprz do smaku
Wszystko razem dobrze zmieszane.
Posted 28 March 2013 - 18:24 PM
Podstawą u mnie są pasztety, duszone mięcha i fura warzyw. Ryby zapiekane. Masa zup zawekowanych w lodówce..ot na szybką potrzebę lub zawiechę mózgową.
U mnie śniadania to pasty z jajek, sera, ryb wędzonych. Ser smażony, wspomniane pasztety mięsne czy ze strąków. Sałatki z kurczakiem czy tuńczykiem.
Dzisiaj upiekłam pasztet z:
1kg karkówki
1 kg kury
0,5kg wątróbki
gdzieś ze 30 g słoniny
standardowa włoszczyzna jak na rosół
4 cebule, czosnek, majeranek, gałka, sól, pieprz, chili
2 jaja+ 1/2 szkl "rosołu" z gotowanego mięcha.
2 razy wszystko przemielone (bez jaj
Posted 28 March 2013 - 18:57 PM
Czesto tak jadam (+papryka albo kiszony pociete na kostke) ale to jest chyba porcja dla malego dziecka?twaróg tłusty 100g
masło 50g
śmietana 30-36% 50g
Dlaczego zrezygnowalas?Na LC byłam wiele miesięcy i wkrótce do tego wrócę. Najlepszy sposób odżywiania jaki miałam.
Posted 28 March 2013 - 19:05 PM
Czesto tak jadam (+papryka albo kiszony pociete na kostke) ale to jest chyba porcja dla malego dziecka?
twaróg tłusty 100g
masło 50g
śmietana 30-36% 50g
Mam 173cm wzrostu i 64.5kg wagi. To + jakaś jajecznica wystarczało mi na cały dzień
Posted 28 March 2013 - 19:44 PM
Chciałabym zauważyć iż nie gotuję by zabłysnąć 5 gwiazdkami. Ot prostota i maksymalnie mało garnków do mycia :idea:
Filet rybny zapiekany z porem i pieczarkami
4 kostki ryby
kilka pieczarek
1/2 pora
0,5szk śmietany
jajko
ser feta..czy jaki się tam ma
pieprz
filety na suchą patelnię, przykryć i smażyć aż się będzie rybka rozpadać. Pora pokroić w paski, sparzyć wodą>Pieczarki usmażyć na suchej patelni, odparować wodę>dorzucić pora>chwilę pogotować razem
Brytfanna
Posted 29 March 2013 - 00:54 AM
Dokładnie taka idea przysługuje i mi. Zawsze mi się chce śmiać jak mój współlokator (no cóż, przyszły filozof...) potrafi w jednym garnku podgrzewać jakieś 2 klopsy niewiadomego pochodzenia, w drugim gotować woreczek ryżu i w trzecim coś jeszcze nababrać.Chciałabym zauważyć iż nie gotuję by zabłysnąć 5 gwiazdkami. Ot prostota i maksymalnie mało garnków do mycia
Pasztet wygląda apetycznie i dosyć praktycznie z tym zamrażaniem, ale chyba niestety nie mam maszynki do mielenia na stanie
Tak w ogóle czarny kocie, reszta domowników też jada low-carbowo czy tylko sobie robisz takie przysmaki?
Posted 29 March 2013 - 08:11 AM
Mężuś uważa że to najlepsza dieta na świecie.
Grochówka
duży garnek
Paczka grochu łuskanego
marchew
seler
pietruszka
150g boczku wędzonego
150 g kiełbasy
3 cebule
czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeraneku
Groch opłukać>zalać małą ilością wody i gotować z 10 min bez pokrywki. Gotować kolejne 20 min. W tym czasie pokroić boczek i usmażyć. Na tej samej patelni zrobić cebulę. Potem kiełbachę. Warzywa zetrzeć na tarce. Tak po 0,5h połączyć wszystkie składniki i gotować jeszcze około 20 min. Jak się ma blender czy coś w tym stylu to można zupę ciutkę przemielić
Naszykować słoiki tzw kompotówki (dla 1 osoby) >nałożyć gotującą się zupę, zakręcić i położyć do góry dnem pod ścierką (jak się ma
Kurcze chyba większość przepisów można na LCH przerobić
Posted 29 March 2013 - 08:15 AM
No na twaróg z masłem to bym nie wpadł, muszę spróbować.
Ja prawie w ogóle masła nie odczuwałem. Tylko gdy był kawałek źle wymieszany.
Także smaku nie psuje, a tłuszczu jest aż 42,25g
Posted 29 March 2013 - 09:01 AM
spagetti z cukinii i reszty podstawowej
2 cukinie
0,5 mięcha mielonego
koncentrat
groszek (niekoniecznie)
marchewka
cebula, czosnek, przyprawy
W garnku do duszenia (grubego) dać mięcho, podlać wodą. Dodać utartą marchew, cebulę w kostkę, czosnek i resztę przypraw. Dusić z pół godziny, trochę mieszać by mięso się nie zbryliło. Dodać koncentrat i groszek. Pogotować kolejne 5 min. W tym czasie cukinie pokroić w paski, gotować 2-3 min, zahartować zimną wodą by nie zmiękły.
Tyle
Tak samo można zrobić lasagne z cukinią, tyle że pokroić ją w krążki. Na wierzch dać ser i polać śmietaną z rozmąconym jajkiem. Zapiec do ścięcia jajka.
Posted 29 March 2013 - 13:52 PM
Posted 29 March 2013 - 14:43 PM
Posted 12 April 2013 - 20:20 PM
Posted 10 May 2013 - 22:51 PM
Posted 11 May 2013 - 16:27 PM
Posted 11 May 2013 - 18:14 PM
I o to chodzi
Zjesc energetycznie duzo a objetosciowo nieduzo ![]()
smalcownia.pl
Posted 13 May 2013 - 18:45 PM
Posted 13 May 2013 - 19:01 PM
Ja często używam jogurtu naturalnego + czosnek/curry/papryka/pieprz/sól jako sos. ![]()
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report