Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Jadłospis na dietach low-carb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Co sądzicie o stworzeniu małego spisu potraw, dla ludzi, którzy wybrali niskowęglowodanowy sposób jedzenia? Mi (i pewnie wielu z mniejszym stażem) bardzo przydałyby się pomysły na urozmaicenie posiłków, bo jednak np. ta klasyczna jajecznica na maśle za jakiś czas się znudzi.

Na jakich daniach opieracie swoje żywienie? Może macie jakieś przysmaki, które od czasu do czasu sobie serwujecie albo jakieś sposoby na szybkie posiłki, gdy nagle zrobicie się głodni, a nic sobie wcześniej nie przygotowaliście? Może po prostu chcecie opisać to co zjedliście danego dnia. Forma dowolna.

Dyskusja na temat czy dany posiłek można by udoskonalić, jakoś zmodyfikować, a może w ogóle nie powinno się go raczej stosować, mile widziana. Prosiłbym jednak sceptyków o powstrzymanie się przed negowaniem tego rodzaju odżywiania i zaśmiecaniem wątku.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

bo jednak np. ta klasyczna jajecznica na maśle za jakiś czas się znudzi.

http://data.interia.pl/smaker/smaker_poleca_95_pomyslow_na_jajka.pdf :D
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Śniadanie - 3 jajka/boczek/kiełbasa, a wszystko na smalcu + mrożone warzywa (na oliwie)
:)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
twaróg tłusty 100g
masło 50g
śmietana 30-36% 50g
+ warzywa, sól, pieprz do smaku

Wszystko razem dobrze zmieszane.
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Na LC byłam wiele miesięcy i wkrótce do tego wrócę. Najlepszy sposób odżywiania jaki miałam.
Podstawą u mnie są pasztety, duszone mięcha i fura warzyw. Ryby zapiekane. Masa zup zawekowanych w lodówce..ot na szybką potrzebę lub zawiechę mózgową.

U mnie śniadania to pasty z jajek, sera, ryb wędzonych. Ser smażony, wspomniane pasztety mięsne czy ze strąków. Sałatki z kurczakiem czy tuńczykiem.
Dzisiaj upiekłam pasztet z:
1kg karkówki
1 kg kury
0,5kg wątróbki
gdzieś ze 30 g słoniny
standardowa włoszczyzna jak na rosół
4 cebule, czosnek, majeranek, gałka, sól, pieprz, chili
2 jaja+ 1/2 szkl "rosołu" z gotowanego mięcha.
2 razy wszystko przemielone (bez jaj :P ), dodać jaja i przyprawy. Piec około 50min w 180-190. Wystudzić, pomrozić porcje na 1 raz. Wyciągam wieczorem, rano mam śniadanie.
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

twaróg tłusty 100g
masło 50g
śmietana 30-36% 50g

Czesto tak jadam (+papryka albo kiszony pociete na kostke) ale to jest chyba porcja dla malego dziecka? :D

Na LC byłam wiele miesięcy i wkrótce do tego wrócę. Najlepszy sposób odżywiania jaki miałam.

Dlaczego zrezygnowalas?
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów

twaróg tłusty 100g
masło 50g
śmietana 30-36% 50g

Czesto tak jadam (+papryka albo kiszony pociete na kostke) ale to jest chyba porcja dla malego dziecka? :D

Mam 173cm wzrostu i 64.5kg wagi. To + jakaś jajecznica wystarczało mi na cały dzień :D
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Salute w sumie nie zrezygnowałam. Już pomijając ilość odmian LC to w sumie nadal na niej jestem. Przeszłam chwilowo na wersję bardziej tłuszczową ale czuję że się zmuszam do boczusiów itp. i te liczenie proporcji :dodgy: Po drugie miałam ciąg na owsianki po siłowni. Trwało to kilka dni. Myślę, że musiałam się zregenerować.

Chciałabym zauważyć iż nie gotuję by zabłysnąć 5 gwiazdkami. Ot prostota i maksymalnie mało garnków do mycia :idea:

Filet rybny zapiekany z porem i pieczarkami
4 kostki ryby
kilka pieczarek
1/2 pora
0,5szk śmietany
jajko
ser feta..czy jaki się tam ma
pieprz

filety na suchą patelnię, przykryć i smażyć aż się będzie rybka rozpadać. Pora pokroić w paski, sparzyć wodą>Pieczarki usmażyć na suchej patelni, odparować wodę>dorzucić pora>chwilę pogotować razem
Brytfanna :D ułożyć filety>posypać pieczarkami i porami>na to ser>śmietanę rozbełtać z jajkiem, pieprzem i co tam kubki podpowiadają>zapiec tyle by się jajko ścięło. Ja tam wrzucam pod opiekanie górne i siup
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
No na twaróg z masłem to bym nie wpadł, muszę spróbować.

Chciałabym zauważyć iż nie gotuję by zabłysnąć 5 gwiazdkami. Ot prostota i maksymalnie mało garnków do mycia

Dokładnie taka idea przysługuje i mi. Zawsze mi się chce śmiać jak mój współlokator (no cóż, przyszły filozof...) potrafi w jednym garnku podgrzewać jakieś 2 klopsy niewiadomego pochodzenia, w drugim gotować woreczek ryżu i w trzecim coś jeszcze nababrać. :)

Pasztet wygląda apetycznie i dosyć praktycznie z tym zamrażaniem, ale chyba niestety nie mam maszynki do mielenia na stanie :D Może te zupki z np. gotowanymi jajkami.

Tak w ogóle czarny kocie, reszta domowników też jada low-carbowo czy tylko sobie robisz takie przysmaki?
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Młody je podobnie ale je też pieczywo, makaron.
Mężuś uważa że to najlepsza dieta na świecie.

Grochówka
duży garnek :P
Paczka grochu łuskanego
marchew
seler
pietruszka
150g boczku wędzonego
150 g kiełbasy
3 cebule
czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeraneku

Groch opłukać>zalać małą ilością wody i gotować z 10 min bez pokrywki. Gotować kolejne 20 min. W tym czasie pokroić boczek i usmażyć. Na tej samej patelni zrobić cebulę. Potem kiełbachę. Warzywa zetrzeć na tarce. Tak po 0,5h połączyć wszystkie składniki i gotować jeszcze około 20 min. Jak się ma blender czy coś w tym stylu to można zupę ciutkę przemielić :)
Naszykować słoiki tzw kompotówki (dla 1 osoby) >nałożyć gotującą się zupę, zakręcić i położyć do góry dnem pod ścierką (jak się ma :) ) do ostygnięcia . W lodówce postoją i z miesiąc.

Kurcze chyba większość przepisów można na LCH przerobić :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów

No na twaróg z masłem to bym nie wpadł, muszę spróbować.

Ja prawie w ogóle masła nie odczuwałem. Tylko gdy był kawałek źle wymieszany.
Także smaku nie psuje, a tłuszczu jest aż 42,25g :)
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
Jak to ma być zbiór potraw to każdy wpis niech ma przepis + komentarze. Inaczej śmietnik zrobimy :( Dom, dawaj

spagetti z cukinii i reszty podstawowej :P

2 cukinie
0,5 mięcha mielonego
koncentrat
groszek (niekoniecznie)
marchewka
cebula, czosnek, przyprawy

W garnku do duszenia (grubego) dać mięcho, podlać wodą. Dodać utartą marchew, cebulę w kostkę, czosnek i resztę przypraw. Dusić z pół godziny, trochę mieszać by mięso się nie zbryliło. Dodać koncentrat i groszek. Pogotować kolejne 5 min. W tym czasie cukinie pokroić w paski, gotować 2-3 min, zahartować zimną wodą by nie zmiękły.
Tyle

Tak samo można zrobić lasagne z cukinią, tyle że pokroić ją w krążki. Na wierzch dać ser i polać śmietaną z rozmąconym jajkiem. Zapiec do ścięcia jajka.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
http://www.dietdocto...kujacych_PL.pdf

takie tam kompendium :)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów
Ulubiona strona tego Pyry co go wklejalem z forum xtri ;) Dobre wprowadzenie
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Hmm, czasami przy jakimś chudszym białku (dojadam ostatnio jeszcze ze świąt :)) trzeba dopakować sporo tłuszczu na patelnię. Są jakieś pokarmy, które go dobrze wchłoną (poza chlebem) czy zostaje tylko "spijanie" go?
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 postów
  • LokalizacjaPoznań
http://lowcarbprzepisy.blogspot.com/ Nie sprawdzalam zawartości bloga ale pewnie sporo inspiracji mozna znaleźć
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Właśnie zrobiłem sobie http://dr-kwasniewsk.../?id=2&news=284 Estetycznie może wyszło mi średnio, ale fajne, szybkie i bardzo sycące danie. 2 takie "kotlety" i jestem pełny.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

I o to chodzi :) Zjesc energetycznie duzo a objetosciowo nieduzo ;)

• 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Jako kulinarny nowicjusz tak się ostatnio zastanawiałem czy z tłuszczów (poza śmietaną, chyba mnie niestety uczula) da się robić jakieś sosy? Tak, jeśli mamy np. ochotę na jakieś trochę chudsze mięso albo po prostu przydałoby się dobić tłuszczu.
  • 0

Chillin

Chillin

Hold Strong!

• Użytkownik
  • 54 postów

Ja często używam jogurtu naturalnego + czosnek/curry/papryka/pieprz/sól jako sos. :)

• 0
' Gadają, że mam talent - ależ istotnie, Ja, zamieniam w złoto wszystko czego się dotknę. '

ت

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych