Co do 10 Kg w 2 miesiące, hmmm z fizjologicznego punktu widzenia jest to możliwe jednak na pewno obrosłeś fatem. A tłuszcz to nie mięsień, fat w treningu kalistenicznym jest też głównie przeszkodą. Zresztą na siłowni też pamiętaj że nie ma w przyrodzie takiego procesu zmieniającego tłuszcz w mięśnie
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Plan Treningowy do oceny
Started by
Radecki
, Mar 09 2013 22:30 PM
Posted 16 March 2013 - 22:16 PM
@Radecki co do dodawania powtórzeń z treningu na trening to powinieneś wiedzieć że czasami po prostu się nie da, gdyż siła nie rośnie proporcjonalnie z tygodnia na tydzień.
Co do 10 Kg w 2 miesiące, hmmm z fizjologicznego punktu widzenia jest to możliwe jednak na pewno obrosłeś fatem. A tłuszcz to nie mięsień, fat w treningu kalistenicznym jest też głównie przeszkodą. Zresztą na siłowni też pamiętaj że nie ma w przyrodzie takiego procesu zmieniającego tłuszcz w mięśnie
Posted 16 March 2013 - 22:26 PM
Jeżeli chodzi o powtorzenia wyznacze sobie prog np 40 pompek na serie gdy to osiagne to przejde do następnego kroku.
Jeżeli chodzi o ten tłusz to do treningu dorzuciłem bieganie dla kondycji jak i zrzucenie zbedego tluszczu od wczoraj ograniczylem posilki do 4
Jeżeli chodzi o ten tłusz to do treningu dorzuciłem bieganie dla kondycji jak i zrzucenie zbedego tluszczu od wczoraj ograniczylem posilki do 4
Posted 16 March 2013 - 22:31 PM
Zdaje mi się że nie zrozumiałeś książki według której chcesz ćwiczyć, 40 pompek w serii to typowe rozwijanie wytrzymałości, ok nie mówię że duża wytrzymałość mięśniowa jest zła ale nie taka jest istota treningu z książki Wade. Nie zakładam tutaj twojego niedbalstwa ale może warto by przeczytać książkę jeszcze raz lub zrobić to dokładnie ?
Posted 16 March 2013 - 23:46 PM
@Radecki co do dodawania powtórzeń z treningu na trening to powinieneś wiedzieć że czasami po prostu się nie da, gdyż siła nie rośnie proporcjonalnie z tygodnia na tydzień.
Siła rośnie gdy zwiększamy obciążenie mięśni, a nie ilość pwotórzeń
Posted 16 March 2013 - 23:50 PM
Ok już wszystko rozumiem
Posted 16 March 2013 - 23:55 PM
Dom napisałem tutaj tylko że siła nie rośnie proporcjonalnie z treningu na trening czasem po prostu nie da się dodać kolejnego powtórzenia. Co do zwiększania obciążenia to bądźmy szczerzy rozrost liczby powtórzeń jest jedną z form jego zwiększania, w treningu siłowym nie należy tylko przekraczać pewniej liczby powtórzeń gdyż zmieni się forma treningu na typowo wytrzymałościowy. Co więcej w treningu kalistenicznym aby przejść od ćwiczenia łatwiejszego do bardziej wymagającego należy w ćwiczeniu łatwiejszym zbudować niezbędną siłę a jak to inaczej zrobić jak nie przez zwiększenie liczby powtórzeń. Wiec odpowiem Ci tak zwiększanie powtórzeń jest formą zwiększania obciążenia mięśniowego.
Posted 17 March 2013 - 00:00 AM
Jeżeli miałbym robić siłę to nie dodawałbym pwotórzeń, a zwiększał czas negatywu, dodawał zatrzymania izometryczne. Dopiero gdybym był pewny, że wykonam coś trudniejszego, zaminiłbym ćwiczenia.
Masz racje, pewnego poziomu nie mozna przekraczać. Trudno siłę robić na 40 powtórzeniach i dodawać jeszcze kolejnych powtórzeń.
Masz racje, pewnego poziomu nie mozna przekraczać. Trudno siłę robić na 40 powtórzeniach i dodawać jeszcze kolejnych powtórzeń.
Posted 17 March 2013 - 00:05 AM
No widzisz aby zrobić negatyw i zatrzymania izometryczne kilka razy w serii jakaś liczbę powtórzeń musisz wykonać jakby nie było
Cieszę się że w końcu się w czymś zgadzamy, jako że dyskusja powolutku zaczyna odbiegać od tematu topicu proponuję zakończyć już ten lekki offtop, jeśli chcesz dalej podyskutować ze mną na ten temat zapraszam na pw!
Posted 17 March 2013 - 00:41 AM
Oj sory zle doczytalem nie napisalem ze czystej masy miesniowej tylko ogolnie 10 kg przytylem
no to się nie ma z czego cieszyć... chociaż nie ma tego złego - dodałeś sobie jakieś 8-9kg obciążenia do ćwiczeń więc siła pójdzie w górę
A tak poważnie to w nabieraniu masy chodzi głównie o mięśnie a nie o tkankę tłuszczową.
Zmień coś bo tyjąc w takim tempie to niedługo będziesz po prostu gruby.
Posted 17 March 2013 - 11:00 AM
Ja rozumiem ze czasem nie da się dołożyć powtórzeń do danego ćwiczenia. Weźmy tu np pompki, teraz przechodzę do pompek wąskich próg przejścia to 2 serie po 20, a ja robię 3 serie po 20. Z tym ze ta ostatnia seria z 20 powtórzeniami, no daje w kość ale próg przejścia zaliczony. To znaczy ze mam jechać do następnego kroku 7 (pompki nierówne).
Posted 17 March 2013 - 11:04 AM
Jak już zrobiłeś poziom z zapasem(ta jedna dodatkowa seria) to możesz śmiało iść dalej.
Posted 17 March 2013 - 11:15 AM
ok tylko muszę kupić piłke:)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report