Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

koktajle- bomby białkowe!

• Please log in to reply
15 replies to this topic

peanut

peanut

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 58 posts
wiadomo wszystkim, ze białko to nasz najlepszy przyjaciel, dzieki niemu stajemy się więksi i silniejsi, ale przygotowanie posiłku to nie zawsze sprawa kilku minut a my akurat nie mamy czasu. kilka pytań na temat koktajli:

1. jakie posiłki możemy nimi zastąpić? czy przedtreningowy i potreningowy posiłek może być koktajlem? po treningu nie mam ochoty na ciepły posiłek, wchodzi mi z trudem, a patrząc na kurczaka z ryżem po solidnym wysiłku od razu mi sie przewraca w żołądku.
2. jakie koktajle (białkowe czy węglowodanowe) należy spożywać o danej porze i z jakich produktów nie powinnismy ich wykonywać np. na noc czy przed treningiem.
3. macie jakieś sprawdzone przepisy, które sa dobre w smaku i przy tym mega odżywcze?
4. podajcie jakiś szybki pomysł na pożywne śniadanie, bo rano na zjedzenie i przygotowanie mam MAX. 15 minut :D
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
ja ostatnio przed snem zajadam tuńczyka/łosoś w puszce na wodzie
spojrzałem na etykietę a tutaj 27g/100g białka :)
akurat tego tuńczyka jadłem małą łyżeczką, otworzyłem puszkę i zacząłem jeść, chyba szybkie przyżądzenie posiłku, do tego warzywo, kakao/sok z pomarańczy i ciemny chleb

można zrobić coś z jogurtem, bananem i mlekiem i to zmiksować, bądź coś jeszcze dodać, kiedyś takie napoje robiłem :)
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Twaróg + mleko + owoc do smaku i szejk gotowy :)
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa
Ja ostatnio testuje taki

• 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Pytanie brzmi po co jeść samo białko?
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Ja ostatnio testuje taki
http://www.youtube.com/watch?v=Fgiq8w8GryQ

Troche koles sie mija z prawda, 55 g bialka ale ale nie bierze pod uwage BV, tylko tak na oko 0,7 wiec nie 55 a troche mniej.
Ogolnie tragiczny przepis i brednie ten facet glosi, jak twarog to tylko tlusy albo smietankowy.
  • 0

Konto usunięte

Konto usunięte

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 316 posts
Ja np mam uczulenie na biały ser więc wasze przepisy by mi nie pomogły :)

Zasada jest prosta. Przed treningiem (ok godziny, może być pół) wcinasz węglowodany długo trawione. Ryż, płatki owsiane itp pierdoły.
Po treningu szybko trawione. Białko wcinasz jakiś czas po treningu, nie od razu. Wpierw szybkie węglowodany (carbo, wafle ryżowe lub stara szkoła - banan).

1) Przed treningowy może być. Ale lepiej było by zjeść coś bardziej konkretnego. Oczywiście nie mówimy o przeżeraniu się. Spróbuj ryżu - np z jakimś dodatkiem polewy czy czegoś takiego. Z owocami uważaj, bo one się długo trawią i łatwo mogą się odbijać podczas mocnego treningu. Ja stosowałem płatki owsiane z sserkiej wiejskim + czymś tam. Było ok. Ogólnie musisz sam spróbować i to co ci będzie pasowało to stosuj.
Koktail potreningowo jak najbardziej. Łatwiej się to trawi i nie obciąża żołądka.

2) W około treningowych - patrz to co napisałem na początku. Po treningu cukry szybkie, przed wolne

3) patrz reszta komentarzy

4) Wstań 10min wcześniej. Będziesz miał 25min na przygotowanie żarcia, a w takim czasie ugotujesz większość posiłków.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts

Ja ostatnio testuje taki
http://www.youtube.com/watch?v=Fgiq8w8GryQ

Troche koles sie mija z prawda, 55 g bialka ale ale nie bierze pod uwage BV, tylko tak na oko 0,7 wiec nie 55 a troche mniej.
Ogolnie tragiczny przepis i brednie ten facet glosi, jak twarog to tylko tlusy albo smietankowy.

Zgodzę się że opowiada pierdoły. Waga 90kg a czysta masa mięśniowa 80kg.. skąd to wziął jak przyjmuje się, że mięsnie szkieletowe stanowią około 40% masy mężczyzny :)

Odnośnie przepisu to nic nie mam ale osobiście wolę samą kostkę twarogu śmieżego albo zmieszać ze śmietaną i jest świetna sprawa :) A co jest złego w półtłustym twarogu to już nie wiem...
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 posts

Zgodzę się że opowiada pierdoły. Waga 90kg a czysta masa mięśniowa 80kg.. skąd to wziął jak przyjmuje się, że mięsnie szkieletowe stanowią około 40% masy mężczyzny :)

Myślę, że miał na myśli tzw. lean body mass, a że ludzie nie bardzo potrafią używać mózgów to wyszło z tego 80 kg czystych mięśni.

Co do samego białka, to jestem zwolennikiem teorii, które mówią, że człowiek wcale nie potrzebuje dużych ilości białka by rosnąć. Wystarczy popatrzyć chociażby na dziecko tuż po urodzeniu. Przyrost masy jest nieporównywalny do żadnego innego okresu w życiu człowieka, a mleko matki zawiera tylko 0,9-1,4 g białka /100ml.
Prawda, że jest to białko przyswajalne w niemal 100% i o idealnych proporcjach aminokwasów, jednak nawet jeśli weźmiemy na to poprawkę to i tak mamy znikomą ilość w porównaniu do zalecanych powszechnie dawek dla bodybuildingu itp.
Ja obecnie testuję IF (intermittent fasting) i po niecałym miesiącu bardzo mi to przypasowało. Polecam przynajmniej zainteresować się tematem.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Ja bym mało tłustego sera białego nie zjadł na sucho, zbyt suchy.. Najlepszy jest tłusty.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Jak dla mnie najlepszy chudy albo półtłusty. Tyle,że jak kupisz w markecie czy zwykłym spożywczym to pewnie będzie suchy ale jak kupisz w sklepie gdzie przywożą świeży z mleczarni to jest naprawdę spokojnie do zjedzenia popijając wodą czy herbatą , ale jak pisałem ze śmiataną jeszcze lepszy.
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1,598 posts
  • LokalizacjaWawa

Co to BV?

Dlaczego tragiczny i jakie brednie? Mógłbyś rozwinąć?
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 posts

Co to BV?

Biological Value
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

peanut

peanut

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 58 posts
co powiecie na takie rozwiązanie:

shake ok. 30/45min przed treningiem:
80 g odtłuszczonego twarogu.
100 g naturalnego jogurtu.
100 ml odtłuszczonego mleka.

natomiast bezpośrednio po treningu:
50 ml jogurtu bez tłuszczu.
50 ml mleka 3,2% tłuszczu
2 łyżki kakao.
1 banan.
szczypta soli.
1 łyżka miodu.

czy mogę tym zastąpić posiłki okołotreningowe? oczywiście nie codziennie, ale wtedy kiedy nie dam rady się wyrobić :D
  • 0

opal

opal

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 69 posts
słabe rozwiązanie z tym shakiem przed treningiem, już ktoś pisał, że raczej powinno się spożywać węgle o dłuższej przyswajalności tak ok 2-3h przed a po treningu carbo lub coś naturalnego zawierającego węglowodany szybkoprzyswajalne na uzupełnienie glikogenu, lub niektórzy walą węgle proste tuż przed treningiem, ale ja tego nie osobiście tego nie praktykuję.

Ogólnie jeżeli chodzi o pory posiłków i ich skład to jest bardzo dużo zależności, głównie związanych z czasem przyswajania poszczególnych produktów. Na noc najlepszym rozwiązaniem są białka takie jak kazeina, która długo się trawi, występuje w twarogach, serkach wiejskich.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,391 posts

Dlaczego tragiczny i jakie brednie? Mógłbyś rozwinąć?

Tragiczny, bo widac u typa fobie antytluszczowa, nie dosc, ze sam jest zatuczony fatalnie to opowiada nie majace pokrycia w faktach, ze "zdrowy" facet musi 2g wsuwac, kiedy byli tacy jak np wielokrotny mister olipmia Lee Haney, ktory jechal na 1,5g. Nadmiar bialka jest bez sensu i tyle, ale o tym juz z hotdogiem rozmawialismy. Jezeli beda konkretne warunki to bialko jest przeksztalcane w weglowodany ze sprawnoscia do 58%. Wiec po co ten banan? Nie lepiej z racji nizszego BV warogu uzupelnic to zoltkiem, zeby zbudowac kompletny aminogram? http://www.bodybuild...teinrating.html
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users