Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Ręczne robótki.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

mrsayso

mrsayso

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów
  • LokalizacjaWałbrzych
Siema! kilka osób z forum chce stworzyć własny placyk zabaw - w tym ja. Na wiosnę ruszam z projektem. Chciałbym aby tu odbyła się dyskusja na tematy czysto techniczne, np. na ile wkopać rury, jak łączyć poszczególne elementy konstrukcji, jakich patentów można użyć itp. Myślę, że wśród Nas są i mechanicy i inżynierowie, i inni związani z projektowaniem.
Ja osobiście zajmuję się sprzedażą wyrobów hutniczych od 6 lat. :)
Mam pytanie czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania? (dzisiaj na to wpadlem :) )
[attachment=267]
  • 0
"May my enemies live long so they can see me progress"

Guest_DzikiCK_*

Guest_DzikiCK_*
  • Gość
Ale do czego to ma służyć bo nie kumam ??
  • 0

mrsayso

mrsayso

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów
  • LokalizacjaWałbrzych
Łączenie drążka z pionowym elementem (belką, rurą itp - w tym przypadku z profilem zamkniętym). Alternatywa do spawania.
  • 0

Guest_DzikiCK_*

Guest_DzikiCK_*
  • Gość
Dzięki za wyjaśnienia, ja jednak wole konstrukcje drzewne sam będę sobie w pokoju robił park rozrywki z podwieszanymi pod sufitem belkami, łańcuchami linami itp itd.
  • 0

Junioraz

Junioraz

Brak

• Użytkownik
  • 7 postów
Hej, też przymierzam się do wykonania kilku sprzętów do ćwiczeń. Interesuje mnie jakie wg Was średnice powinny mieć rurki poprzeczne, aby chwyt byl jak najwygodniejszy, na jaka głębokość wkopać (czy 0,5m wystarczy?), czy sa jakieś łączenia na zasadzie klamry, chodzi mi o takie które w razie czego można zdemontować? z góry dziękuję za pomoc
  • 0

CiN

CiN

Damn I'm Good

• Użytkownik
  • 369 postów
Dobre pomysly panowie, ja natomiast jestem zdania zeby meczyc miasto o takie projekty, sam juz rozmawialem ze znajomymi ktorzy u mnie w wiosce skladali juz o to podania.
Dodatkowo jesli taki plac powstanie wieksze prawdopodobienstwo, ze spotkamy wiecej osob sie tym zajmujacych, ew. latwiej namowic kogos - przyjdz tutaj i tutaj pocwiczymy.
Oczywiscie to wszystko moze trwac latami i nie dziwie sie, ze planujecie cos dla siebie, zycze powodzenia i mam nadzieje pocwiczyc kiedys na waszych projektach.
Pozdrawiam :)
  • 0

Junioraz

Junioraz

Brak

• Użytkownik
  • 7 postów
marCIN masz może jakiś wzór takiego podania, najlepiej takiego co odniosło sukces ;) szczerze to nigdy czegoś takiego nie pisałem i nawet nie wiem od czego miałbym zacząć :)
  • 0

CiN

CiN

Damn I'm Good

• Użytkownik
  • 369 postów

marCIN masz może jakiś wzór takiego podania, najlepiej takiego co odniosło sukces ;) szczerze to nigdy czegoś takiego nie pisałem i nawet nie wiem od czego miałbym zacząć :)

rozmawialem o tym na zlocie UKBC (wiecej info w dziale Wydarzenia) z moim znajomym, musialbym sie z nim skontaktowac i dowiedziec sie o detale tej akcji a jesli nic nie wycisne, postaram sie sam cos napisac i wtedy dam znac.
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa
Przecierz Revo cos takiego robil. Pogadaj tez z nim
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

Junioraz

Junioraz

Brak

• Użytkownik
  • 7 postów
okej, dzięki za info
  • 0

Guest_DzikiCK_*

Guest_DzikiCK_*
  • Gość
A ja jestem zdania że im trudniej się chwycić tym lepiej bo wyrabiasz sobie przy okazji mięśnie przedramion czyli im grubsza rura tym lepiej.
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
Tu moje zdanie jest zbieżne z DzikiCK. Im grubsza rura tym mocniej pracują przedramiona. Oczywiście bez przesady. Ja u siebie na drążki do podciągania daję calową rurę ze ścianką ok. 3mm więc po zewnątrz rura będzie miała ok 32 mm. Poszedłem na warsztat i posprawdzałem wszelkie rozmiary w ręce. Wszyło mi, że najlepiej pasuje mi do ręki właśnie calowa rura.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

mrsayso

mrsayso

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów
  • LokalizacjaWałbrzych

Hej, też przymierzam się do wykonania kilku sprzętów do ćwiczeń. Interesuje mnie jakie wg Was średnice powinny mieć rurki poprzeczne, aby chwyt byl jak najwygodniejszy, na jaka głębokość wkopać (czy 0,5m wystarczy?), czy sa jakieś łączenia na zasadzie klamry, chodzi mi o takie które w razie czego można zdemontować? z góry dziękuję za pomoc

Sam nie wiem ile w ziemię dać.. zastanawiam się nad 0,75m. Powinno wytrzymać :)

Mi też calowa rura pasuje.
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
Ja robię słupki dłuższe o 0,5 metra, ale dół będę kopał na ok 1 metr. Całość zaleję betonem. Dla wygody dam jeszcze przedłużki do słupków, żeby słupek miał się na czym oprzeć na dnie wykopu. Łatwiej będzie wypoziomować wszystkie słupki.
  • 0

mrsayso

mrsayso

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów
  • LokalizacjaWałbrzych

Ja robię słupki dłuższe o 0,5 metra, ale dół będę kopał na ok 1 metr. Całość zaleję betonem. Dla wygody dam jeszcze przedłużki do słupków, żeby słupek miał się na czym oprzeć na dnie wykopu. Łatwiej będzie wypoziomować wszystkie słupki.

Jakie przedłużki masz na myśli?
A co do wylewania to trzeba wylewać warstwami, żeby beton nie popękał. Wyleję najpierw z 30 cm, wypoziomuje rurę, powbijam długie gwoździe w to co wylałem (zbrojenie). Poczekam aż wyschnie i kolejna warstwa.
Nie wolno zapominać o zabezpieczeniu rur jakimś "Hamerajdem" - grubą warstwą, żeby nie korodowały od dołu :)
  • 0

Junioraz

Junioraz

Brak

• Użytkownik
  • 7 postów
A orientuje się ktoś może co do regulacji prawnych, chodzi mi czy taki plac jest obiektem małej architektury i podlega prawu budowlanemu? potrzebne są jakieś wnioski, uzgodnienia itp.? czy są jakieś regulacje odnośnie odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami?
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Jak masz dla siebie to nie trzeba. Jeśli do użytku publicznego to jest szereg takich wymogów jak np. atesty. ;)
  • 0

Junioraz

Junioraz

Brak

• Użytkownik
  • 7 postów
to troche komplikuje sprawe, chciałem uderzyć do miasta aby zrobić park ogólnodostępny (ogródka nie mam :)

co poza atestami jest jeszcze wymagane, jest to gdzies wyspecyfikowane?
  • 0

krzysiek20ino

krzysiek20ino

Jay-Jay Petersburg

• Zasłużony
  • 1 536 postów
Zgoda wójta gminy, a jak mieszkasz w mieście to tych wyżej. Potrzebny szkic parku oraz kosztorys.
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów

Jakie przedłużki masz na myśli?
A co do wylewania to trzeba wylewać warstwami, żeby beton nie popękał. Wyleję najpierw z 30 cm, wypoziomuje rurę, powbijam długie gwoździe w to co wylałem (zbrojenie). Poczekam aż wyschnie i kolejna warstwa.
Nie wolno zapominać o zabezpieczeniu rur jakimś "Hamerajdem" - grubą warstwą, żeby nie korodowały od dołu :)

Ja zalewam na raz i beton będę uzupełniał kamieniami, bo trochę zostało u mnie po budowie. Jak piszesz o zbrojeniu to być może też coś wrzucę. W tym roku mamy zamiar zrobić ostateczne porządki po budowie na podwórku, a trochę "śmieci" jeszcze się wala po kątach.
Co do przedłużek to chodzi mi o to, że dół będzie miał ok metra a słupek w ziemi będzie siedział tylko 0,5 metra. Żeby nie wisiał w betonie(zanim ten zastygnie) to dam przedłużki w postaci prętów, żeby oprzeć słupek na dnie wykopu.

Takie jeszcze przemyślenie odnośnie zalewania partiami i zbrojenia fundamentu pod słupki. Jak wymieniałem ogrodzenie na działce to trzeba było pozbyć się starych słupków od bram i siatki. Okrągła rura ok fi 60 obłożona kamieniami i zalana betonem. Za diabła nie można było tego ruszyć. Sąsiad przyjechał ciągnikiem i próbowaliśmy wyciągnąć,złamać rurę. Chcieliśmy skuć ten beton i za nic nie chciał ustępować pod porządnymi narzędziami. Ostatecznie trzeba było wykopać wokoło 4 razy większy dół niż pierwotnie i wyciągnąć cały słupek z bryłą betonu. Stanęło na tym, że jeden słupek który najbardziej przeszkadzał został usunięty, a reszta słupków obcięta i beton został w ziemi jako fundament pod przyszły klinkier. Nowe ogrodzenie to słupki kwadratowe 100x100, zalane na raz betonem i kamieniami. Nie sądzę, żeby było to do ruszenia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych