Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Dieta tłuszczowa.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1337 odpowiedzi w tym temacie

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 392 postów

Z ciekawości jeszcze zapytam. Czy jecie normalnie ww np ziemniaka do mięsa czy staracie się nie łączyć jak to chyba nawet w zaleceniach dr JK było? oczywiście wszystko na tle tłuszczu :D

W jakis niedzielny obiad cisne ze 2 ziemniaki sredniej wielkosci ale wtedy musze wszystko bardziej utopic w tluszczu, czyli jak jest to typowy schabowy z kapusta to do ziemniakow spora lyzka masla albo cos. Jak mieso duszone to wiadomo, na tlusto.

Co do wieczornego podjadania, to jak nie trenowalem to nie chcialo mi sie w ogole jesc ale np w tym tygodniu wznowilem treningi i wczoraj po treningu wieczorem wlaczylo sie  lekkie ssanie, to wzialem 2 srednie ugotowane wczesniej ziemniaki, przekroilem na pol, do kazdej polowki lyzeczka masla i po problemie. Rano mozna zobaczyc niezla wycinke jak miesnie "wciagna" swoje.

• 1

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów
A ja zapytam troche z innej beczki. Jakie moga byc przyczyny slabego tracenia na wadze na diecie tluszczowej? U mnie jeszcze to jakos wyglada ale u zony fatalnie. Przez 10 miesiecu od urodzenia zeszlo jej ze 2kg. Ona ma z tego powodu zly humor czyli ja mam przerabane. Je glownie tlusta kielbase, zoltka, tlusty ser bialy i zolty, kiszone ogorki, watrobke, czasem piers kurczaka, pomidory, cebule, tluste smietany. Cukru moze ze 2 lyzeczki na tydzien. Oczywiscie jak cos smazymy to na masle i smalcu.
Czy to kwestia tego ze za krotko jemy tlusto czy moga byc inne przyczyny? Dodam ze malo spimy bo nasz adas lubi pozno chodzic spac i wczesnie wstawac.
  • 0

warrumin

warrumin

Advanced Member

• Użytkownik
  • 195 postów
Sery zawierają spore ilości białka. Zarówno serami i kiełbasą łatwo się przejeść, więc powodem jak dla mnie może być nadmiar białka. Ile żona waży? Ile około tego białka dziennie zjada? Zróbcie bilans z ostatnich trzech dni i podajcie tutaj wynik :) Chociaż jeśli ma doświadczonego w tym temacie opiekuna, to prawdopodobnie coś innego jest problemem. Warto jednak sprawdzić :)
  • 1

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Kobita po porodzie to "rozwalone" hormony, braki w organiźmie, brak snu, nieustanny stres, dużo roboty przy dziecku, która podbija jeszcze dodatkowo kortyzol, często tarczyca itd. Niech je zdrowo to się wszystko unormuje, a jak się nie unormuje to trzeba będzie zrobić jakieś badania. Poza tym z kobietami niestety często nigdy nie wiesz do końca jak jest. Mówi, że nie je czekolady, a jak nikt nie patrzy zje 2. Nie mówię, że Twoja żona taka jest ale baby pod tym względem są "trudne" :) Bo facet jak wypije piwo to powie, że wypił i ma w dupie, a kobieta jak zje ciastko to się nie przyzna bo "przecież to tylko 1 ciastko" i dręczą ją potem wyrzuty sumienia. ;)

• 1

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów
No wlasnie tez tak mysle ze najwiekszym winowajca jest brak snu i czas po porodzie. Ciagle jej mowie ze wszystko przyjdzie z czasem. Ciagle czekamy az maly sie unormuje ze spaniem. Niby spisz 8 godzin ale wstajesz 5 razy bo malemu luzeczko jest za male :( Normalnie to niby rozumie ale czasem ma mega dola, jak to kobieta. Co sie bedziemy Merfi oszukiwac, baby sa jakie sa, wszystkie sie wiele nie roznia, Tobie tlumaczyc tego nie musze, podales dokladny opis mojej zony i nie tylko mojej ;) pomysle tez nad tym bialkiem, moze rzeczywiscie tu rowniez moze tkwic problem. Wazy 80kg, wzrostu 175 wiec nie jest tak zle, tylko jej troszke brzyszek widac, mnie to nie przeszkadza, z nia jest roznie. Dzieki za rady, zobaczymy co bedzie :)
  • 0

MateovSW

MateovSW

Doktorek

• Oczekujący
  • 76 postów
  • LokalizacjaKraków

Mozesz napisac co jadasz na codzien?

Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka

w dni treningowe

zaraz po treningu na czczo jem kurczaczka z warzywami, badz z warzywami i makaronem/ryzem.

godzine później np dwie bułki wieloziarniste z serkiem almette, potem jakieś płatki kukurydziane. Czasem laysy prosto z pieca , bo mają mniej tłuszczu,

a raz na 2 tygodnie jadam w MCu połowe zapotrzebowania kalorycznego i waga jak i efekty są :)

• 0

hkuWlaA.jpg

MateovSW

MateovSW

Doktorek

• Oczekujący
  • 76 postów
  • LokalizacjaKraków

I jakie jest twoje macro?

jeśli pytasz o moje makro

to co do makra to białko trzymam dziennie min 1.6g/kg, tłuszczy zazwyczaj mam od 30g-70g, jak wyjdzie, reszta węgle

• 0

hkuWlaA.jpg

MateovSW

MateovSW

Doktorek

• Oczekujący
  • 76 postów
  • LokalizacjaKraków

A weź coś więcej napisz. Z ciekawością dowiem się co to :)

IIFYM ? 

Polega na 'jedz co chcesz, wyglądaj jak chcesz' zostało już wielokrotnie udowodnione, że nie ważne czy 500kcal ciastka, czy 500kcal ryżu. Po prostu jem co chce, wiadomo nie jem dziennie 7paczek laysów i koniec elo. Tylko jeśli na coś mam ochotę to to jem i wliczam do dziennego zapotrzebowania i bez żadnych wyrzutów działam dalej, a nie trzymam dziennie się jednej miski typu ryż z kurczakiem, ryby, Bóg jeden wie co jeszcze i jak ide na impreze to biore pojemniki z jedzeniem 'bo strace formę'. Temu wybieram IIFYM.

A IF?

IF to po prostu metoda w której przyjmuje posiłki, można ją różnie rozpisać,  okienko powinno być max 8godzin, min 3godz. W trakcie okna jemy, a reszte dnia postujemy.

Bardzo mi pomogło na redukcji, bo jestem osobą , która podjada, a jak nie jadłem do 17, to potem jak w oknie żywieniowym 17-21 zjadłem swoje zapotrzebowanie , potem nie byłem głodny :)

• 0

hkuWlaA.jpg

MateovSW

MateovSW

Doktorek

• Oczekujący
  • 76 postów
  • LokalizacjaKraków

A ja zapytam troche z innej beczki. Jakie moga byc przyczyny slabego tracenia na wadze na diecie tluszczowej? U mnie jeszcze to jakos wyglada ale u zony fatalnie. Przez 10 miesiecu od urodzenia zeszlo jej ze 2kg. Ona ma z tego powodu zly humor czyli ja mam przerabane. Je glownie tlusta kielbase, zoltka, tlusty ser bialy i zolty, kiszone ogorki, watrobke, czasem piers kurczaka, pomidory, cebule, tluste smietany. Cukru moze ze 2 lyzeczki na tydzien. Oczywiscie jak cos smazymy to na masle i smalcu.
Czy to kwestia tego ze za krotko jemy tlusto czy moga byc inne przyczyny? Dodam ze malo spimy bo nasz adas lubi pozno chodzic spac i wczesnie wstawac.

niech zrobi cheat meal, bądź cheatday, być możę redukcja była, a metabolizm się popsuł, temu służą takie oszukane posiłki, żeby troche nakręcić metabolizm.

Możliwe też, że nie trzyma kalorii, wydaje się jej, że kalorie się zgadzają, a sie nie zgadzają albo odjęła za dużo kalorii dzienych, przez co waga nie spada. Pije dużo wody? Woda jest bardzo ważna 1.5l-3l powinna pić, tak uważam.

Użytkownik MateovSW edytował ten post 26 sierpnia 2016 - 12:52

• 0

hkuWlaA.jpg

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

zostało już wielokrotnie udowodnione, że nie ważne czy 500kcal ciastka, czy 500kcal ryżu

Poważnie? Czyli uważasz, że to nie ważne czy to jest 500kcal steka czy 500kcal ryżu? A gdzie takie coś udowodniono, że to nie ważne z czego pochodzą kalorie? Napiszesz coś więcej?

Możliwe też, że nie trzyma kalorii, albo odjęła za dużo kalorii dzienych

Myślę, że odpowiem za eragona, że jego żona pewnie nie liczy kalorii bo kto o zdrowych zmysłach to robi :)

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 392 postów

A gdzie takie coś udowodniono, że to nie ważne z czego pochodzą kalorie? Napiszesz coś więcej?

Nigdzie nie udowodniono ale fajnie sie tak powtarza, bo to brzmi tak "naukowo". Jedyne co "udowodniono" to ile ciepla zmierzonego jednostkami kalorii maja poszczegolne skladniki spalone w kalorymetrze. Potem uwzgledniono rozne efekty jak np TEF (efekt termiczny pozywienia) w wypadku bialka, doliczono metabolizm bakterii kalowych w jelicie, itp i cos im tam wyszlo, ze bialko ma 4 kcal, bo spalone mialo prawie tyle co tluszcze. Faktu, ze bialko powinno sluzyc celem budulcowym i przeznaczane go na cele energetyczne to jest jak palenie w piecu banknotami, czyli zmuszanie organizmu do nieprawidlowych zachowan nikt nie bierze pod uwage, bo po co jak sie cyferki zagadzaja. Jest taka ksiazka "Mit Kalorii" Jonathana Bailora, ktora troche porusza te kwestie.

Użytkownik Salute! edytował ten post 26 sierpnia 2016 - 13:09

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Ty to jesteś. Chciałem, żeby kolega się wykazał ;)

• 0

MateovSW

MateovSW

Doktorek

• Oczekujący
  • 76 postów
  • LokalizacjaKraków

Poważnie? Czyli uważasz, że to nie ważne czy to jest 500kcal steka czy 500kcal ryżu? A gdzie takie coś udowodniono, że to nie ważne z czego pochodzą kalorie? Napiszesz coś więcej?

Myślę, że odpowiem za eragona, że jego żona pewnie nie liczy kalorii bo kto o zdrowych zmysłach to robi :)

węgle to węgle, a ty proownujesz stek - bialko z ryzem - weglami. Chodzilo mi o to, że co za roznica czy zrobie 100g białka z fastfoodow jesli kalorie beda mi sie dizenne zgadzac, a co za roznica jesli zjem 100g z twarogu i tez mi sie bedzie zgadzac? nie widze roznicy, wiec jak mam ochote na fastfood to ide, a nie placze bo STRACE WSZYSTKO NAD CZYM PRACOWAŁEM. OJĆ BIEDACTWO

• 0

hkuWlaA.jpg

MateovSW

MateovSW

Doktorek

• Oczekujący
  • 76 postów
  • LokalizacjaKraków

No nie liczy kalorie, a potem płacze, że nie chudnie, to se jedz dziennie co chcesz, udawaj, że sie odchudzasz, a potem po 2msc rzuć wszystko i płacz że zamiast zrzucić 6kg zrzuciłeś 500gram. Baw sie dobrze kotku.

• 0

hkuWlaA.jpg

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 392 postów

Ty to jesteś. Chciałem, żeby kolega się wykazał ;)

No sorewicz, wypslo mi sie. Juz nie bede :D

Jezeli u kolegi dziala to nie ma co go zniechecac. Kazdy ma inne cele, jedni efekty sportowe, inni odchudzanie a inni zdrowie. I tak dwie z tych trzech grup w pewnym momencie beda zmuszone sie opamietac.

Użytkownik Salute! edytował ten post 26 sierpnia 2016 - 13:35

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 postów
Dyskusja staje sie coraz bardziej merytoryczna...
Ja nie licze kalorii, po pierwszych 3-4 dniach na tluszczach schudlem 2 kg. Byla to woda.jak mi to Pablo1 wytlumaczyl. Potem waga sie ustabilizowala, miesnie pomalu wychodza na swiatlo dzienne :)

• 0

musisz się odważyć, musisz to w ch** wyważyć

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

No ja też nie liczę i zszedłem z BF w okolice 10% - no ale być może za 2 miesiące będę płakał tak jak @MateovSW przewiduje. A możesz mi powiedzieć kolego czy te 2 miesiące mam liczyć od dzisiaj czy od pół roku temu czy roku czy kiedy dokładnie? :)

• 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Ja też nie liczę i waga szła w dół, teraz się zatrzymała i pewnie według logiki mateo zaraz wszystko wróci ;/ 

Możesz wytłumaczyć jakie procesy za to odpowiadają? Dlaczego mogłem jeść ponad moje "zapotrzebowanie" i BF się zmniejszał?

• 0

s_grzes

s_grzes

Advanced Member

• Użytkownik
  • 74 postów
Ja też nie liczę i waga szła w dół, teraz się zatrzymała i pewnie według logiki mateo zaraz wszystko wróci ;/ 
Możesz wytłumaczyć jakie procesy za to odpowiadają? Dlaczego mogłem jeść ponad moje "zapotrzebowanie" i BF się zmniejszał?

Bo wszystko zalezy od tego CO jesz? ;)

• 0

musisz się odważyć, musisz to w ch** wyważyć

tm_

tm_

Advanced Member

• Użytkownik
  • 146 postów

Piszecie z kolesiem co ma 19 lat, który nie ma pojęcia zarówno o odżywianiu jak i o fizjologii czy biochemii, doradzającemu dorosłym osobom jak mają chudnąć. Ciekaw jestem jego efektów na tej diecie IIFYM (???) za 10 lat.

• 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych