Zaloguj się Zarejestruj się
Dieta tłuszczowa.
Posted 10 July 2016 - 20:22 PM
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Posted 10 July 2016 - 20:32 PM
Posted 10 July 2016 - 20:56 PM
Ale ty sobie tworzysz niepotrzebne problemy z tym jedzeniem juz któryś raz widzęIm bardziej naturalna śmietana tym lepsza. Im mniej konserwantów tym lepsza. Im mniej gowien typu guma guar czy inne mączki tym lepsza. Jeśli w składzie jest tylko śmietana to jest to dobra śmietana. Czego ty jeszcze szukasz?
![]()
Hmm cos w tym jest. Z tą smietana akurat to się zastanawiam bo wiadomo - kiedyś śmietany nie było w ogóle, sam nabiał występuje w diecie ludzkości raczej od nie dawna. Może za dużo naczytalem się komentarzy jak dieta tłuszczowa prowadziła do pogorszenia się zdrowia na dłuższą metę i gdzieś tam w podświadomości uznaje to jako ewentualność, której chciałbym uniknąć. Zasada jest prosta poniekąd - im mniej przetworzone jedzenie tym lepsze.
Posted 10 July 2016 - 21:16 PM
Ale ty sobie tworzysz niepotrzebne problemy z tym jedzeniem juz któryś raz widzęIm bardziej naturalna śmietana tym lepsza. Im mniej konserwantów tym lepsza. Im mniej gowien typu guma guar czy inne mączki tym lepsza. Jeśli w składzie jest tylko śmietana to jest to dobra śmietana. Czego ty jeszcze szukasz?
![]()
Hmm cos w tym jest. Z tą smietana akurat to się zastanawiam bo wiadomo - kiedyś śmietany nie było w ogóle, sam nabiał występuje w diecie ludzkości raczej od nie dawna. Może za dużo naczytalem się komentarzy jak dieta tłuszczowa prowadziła do pogorszenia się zdrowia na dłuższą metę i gdzieś tam w podświadomości uznaje to jako ewentualność, której chciałbym uniknąć. Zasada jest prosta poniekąd - im mniej przetworzone jedzenie tym lepsze.
A na rynku kupić nie możesz takiej swojskiej śmietany?
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Posted 10 July 2016 - 21:30 PM
A na rynku kupić nie możesz takiej swojskiej śmietany?
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
Niestety nie, pracuje w trybie delegacyjnym i często jestem zmuszony zrobić zakupy, które wytrzymają mi całe 2-3 tygodnie. Swojska smietana wytrzyma max 3 dni.
Bo tak to wiadomo, najlepiej zawsze świeże, od znanego źródła, niestety w życiu nie zawsze tak się da.
Posted 11 July 2016 - 07:29 AM
Może za dużo naczytalem się komentarzy jak dieta tłuszczowa prowadziła do pogorszenia się zdrowia na dłuższą metę
W internecie można znaleźć jak to picie wody doprowadziło do pogorszenia się zdrowia na dłuższą metę, a picie coli pomogło w leczeniu raka. Nie katuj się internetem bo to bez sensu
Jak masz delegacyjny tryb życia to żadna śmietana nie wytrzyma 2-3 tygodni - taka bez konserwantów. Więc albo zaopatruj się na miejscu (co ja bym robił) albo kupuj taką z konserwantami i nie zastanawiaj się nad tym która lepsza, bo w tym układzie żadna to różnica ![]()
Posted 11 July 2016 - 08:00 AM
Posted 11 July 2016 - 08:02 AM
No te z "dodatkami" wszystkie mają dłuższe terminy więc to już żadna różnica którą kupi ![]()
Posted 11 July 2016 - 10:01 AM
Posted 11 July 2016 - 10:12 AM
Jeśli jestem zmuszony do kupna sklepowej śmietanki to w Piotrze i Pawle jest śmietana Jana - zawsze ma najdalej 5-6 dni terminu ważności. Podobnie sytuacja się ma ze śmietaną np. President (Carrefour). Obie oczywiście nie zawierają karagenu ani żadnych innych dodatków. Moim skromnym zdaniem śmietana która ma termin przydatności do spożycia 1 miesiąc na 100% zawiera jakiś dodatek, który ten czas tak wydłużył. Kup wiejską śmietanę, zapakuj i zobacz czy Ci postoi miecha ![]()
Posted 11 July 2016 - 10:39 AM
Owszem sa nieliczne towary z mega krotkim terminem, np. mleko swieze z piatnicy ma tylko 3 dni waznosci ale jest wozone bezposrednio przez producenta do konkretnych sklepow.
Posted 11 July 2016 - 10:45 AM
Mnie nie interesuje czy ktoś jest dużym i popularnym producentem. W zasadzie im mniej popularny producent tym jego produkt będzie mniej gówniany. Na ten przykład Piątnica to najgorszy syf jaki widuję na półkach. Śmietan Jana na półce jest zawsze mało więc można powiedzieć, że muszę na nie "polować". Zazwyczaj kupuję w dniu dostawy i termin tak jak napisałem jest maks około tygodnia. Tyle samo właściwie co śmietana którą kupuję od rolników na bazarze ![]()
KAŻDY nabiał sprzedawany ludziom jest pasteryzowany. Takie mamy prawo ![]()
Posted 11 July 2016 - 10:50 AM
Producenci jajek maja obowiazek je znakowac, te targowe nie sa. Wnioski nasuwaja sie same.
Posted 11 July 2016 - 11:14 AM
Jak zwykle wiesz lepiej. No coz. Ciekawe ze jak pracowalem w pipie to smietany mialy dluzszy termin waznosci...
Producenci jajek maja obowiazek je znakowac, te targowe nie sa. Wnioski nasuwaja sie same.
Bo się interesuje tematem i nie piszę żeby pisać albo co mi się "wydaje". Masz śmietanę prosto od producenta. Nie widzę tam 1 miesiąca przydatności tylko 10 dni więc zanim śmietana przyjedzie do sklepu to ma tak jak pisałem, jeszcze do tygodnia:
http://www.jana.com....etanka-30-200ml
Tutaj dla odmiany masz śmietanę, która już zawiera karagen (i chyba coś jeszcze ale nie pamiętam) i już jej termin wynosi 28dni:
http://www.jana.com....etanka-30-250ml
Tutaj masz jeszcze inne śmietany z terminem nawet 8 dni:
http://www.jana.com....etanka-12-200ml
http://www.jana.com....etanka-18-200ml
A tutaj jeszcze masz Presidenta, o którym również pisałem. Jego ważność to 14 dni:
http://www.lactalis....oducts,150.html
Targowe jaja nie są znakowane jednak mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło dostać zepsutych jajek na moim bazarze, a w sklepie (pomimo ważnej daty) tak. Sprawa jest prosta - rolnik nie pozwoli sobie na takie "wpadki" bo za złą opinią pójdzie od razu plajta, a duży producent ma to z grubsza w dupie bo i tak sprzeda jak nie tu to tam. Niech se każdy wyciąga wnioski jakie chce ale natura jest prosta. Produkt naturalny nie da rady leżeć i leżeć i kropka. Jeśli termin przydatności jest długi (np. miesiąc) to coś było tam dodane i kropka.
Posted 11 July 2016 - 11:56 AM
Bo się interesuje tematem i nie piszę żeby pisać albo co mi się "wydaje".
Targowe jaja nie są znakowane jednak mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło dostać zepsutych jajek na moim bazarze, a w sklepie (pomimo ważnej daty) tak. Sprawa jest prosta - rolnik nie pozwoli sobie na takie "wpadki" bo za złą opinią pójdzie od razu plajta, a duży producent ma to z grubsza w dupie bo i tak sprzeda jak nie tu to tam. Niech se każdy wyciąga wnioski jakie chce ale natura jest prosta. Produkt naturalny nie da rady leżeć i leżeć i kropka. Jeśli termin przydatności jest długi (np. miesiąc) to coś było tam dodane i kropka.
To ze cos tam bylo dodane zeby wydluzyc termin to tylko twoje domysly nie fakty. Przykladem moze byc ser bialy, wystarczy go lepiej odcisnac i termin wydluza sie z 5 do 10 dni, jest zapewne wiele metod wydluzania trwalosci produktu i niekoniecznie musza to byc srodki chemiczne.
Wychowalem sie na wiejskich jajach, wiecej mi sie takich zepsulo niz sklepowych.
Zla fama dotyczy i duzych i malych producentow, nie tylko rolnikow.
Posted 11 July 2016 - 12:00 PM
Dobra to inaczej bo widzę, że ciężko się robi. NIE ZNALAZŁEM jeszcze w sklepie śmietany, która w składzie miałaby tylko i wyłącznie śmietanę i nie była UHT, a miała termin przydatności do spożycia dłuższy niż ten tydzień. Jeśli Ty taką znalazłeś to proszę o nazwę producenta. Z chęcią się czegoś nauczę
Te wszystkie, które Ci wkleiłem są śmietanami bez żadnych dodatków i ich termin jest jaki jest.
A co do famy - tak rzeczywiście - dlatego np. Biedronka (pierwszy z brzegu przykład) po wszystkich aferach od mycia mięsa w chemii, aż do uwłaczania pracownikom ma się rzeczywiście źle. No ledwo wiążą koniec z końcem ![]()
Posted 11 July 2016 - 13:39 PM
Jakoś nie przemawia do mnie dieta tłuszczowa...
Posted 11 July 2016 - 13:41 PM
Jakoś nie przemawia do mnie dieta tłuszczowa...
Do mnie też nie. Jakbym zaczął rozmawiać z dietą to bym się wybrał do specjalisty ![]()
Posted 11 July 2016 - 13:43 PM
Dobra to inaczej bo widzę, że ciężko się robi. NIE ZNALAZŁEM jeszcze w sklepie śmietany, która w składzie miałaby tylko i wyłącznie śmietanę i nie była UHT, a miała termin przydatności do spożycia dłuższy niż ten tydzień. Jeśli Ty taką znalazłeś to proszę o nazwę producenta. Z chęcią się czegoś nauczę
Te wszystkie, które Ci wkleiłem są śmietanami bez żadnych dodatków i ich termin jest jaki jest.
A co do famy - tak rzeczywiście - dlatego np. Biedronka (pierwszy z brzegu przykład) po wszystkich aferach od mycia mięsa w chemii, aż do uwłaczania pracownikom ma się rzeczywiście źle. No ledwo wiążą koniec z końcem
To chyba mieszkasz w dużym mieście i same syfy masz w marketach. Ja mieszkam na wsi i kupuję śmietankę firmy Polana która produkuje nabiały dla Polo Marketu, w składzie tylko śmietanka, "Śmietanka pasteryzowana: zawartość tłuszczu 30%" i termin ważności kupionej dzisiaj wynosi 20.07.16r. ![]()
Posted 11 July 2016 - 13:48 PM
To chyba mieszkasz w dużym mieście i same syfy masz w marketach. Ja mieszkam na wsi i kupuję śmietankę firmy Polana która produkuje nabiały dla Polo Marketu, w składzie tylko śmietanka, "Śmietanka pasteryzowana: zawartość tłuszczu 30%" i termin ważności kupionej dzisiaj wynosi 20.07.16r.
Nie znam ale ten termin jest wiarygodny
Kolega wyżej gada o miesiącu.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report