Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dieta tłuszczowa.

• Please log in to reply
1337 replies to this topic

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
LC HF a dieta tłuszczowa - nie wiem czy jest różnica, czy to tylko jakieś ramki i można postawićznak równości pomiędzy nimi.

Paleo - jest LC, ale nie HF

Nie ma co się bawić w nazewnictwo - ono jest orientacyjne. Precision Nutrition i inne taki polecają LC i low fat - raczej chude mięsa i oliwę niż smalec+jajka+boczek :)
PN dopuszcza owoce (byle nie przekroczyć odpowiedniej ilości WW), a DO nie poleca owoców, ani ładowania WW..
Tak naprawdę, to różnią je szczegóły.

LCHF - to raczej ogólna nazwa, zbiór do którego można wrzucić PN(?), DO i pewnie jeszcze jakieś inne..
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Te diety tłuszczowe oparte na tłuszczach roślinnych zostały stworzone pewnie dlatego, że straszą tłuszczami zwierzecymi..
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Na diecie optymalnej zaleca się tłuszcze zwierzęce akurat :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
ale ja pisze o tych innych tłuszczowych :P
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Orientujecie się może czy Kwaśniewski pisał gdzieś o alergiach? Tak sobie kojarzę, że za dzieciaka miałem uczulenie na jajka i zastanawiam się czy będzie to miało na mnie jakiś wpływ bo jednak ilość jajek znacznie wzrasta na tłuszczówce.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts
Najczesciej wspominal o alergiach na wiedze ;) I czesto o uczuleniu na mleczne, znaczy sie o "nietolerancji laktozy" ;) Jezeli masz alergie to sie je pozbadz.
  • 0

deLuxe

deLuxe

Advanced Member

• Użytkownik
  • 142 posts

Jeden z ciekawszych tematów jaki istnieje na tym forum. Przeczytałem cały. Są aktualnie ludzie na forum, którzy stosują jeszcze tą dietę/sposób żywienia? :) Jeśli tak to jakie macie odczucia? Intryguje mnie ona niesamowicie jednak mam też bardzo wyprany mózg jak się okazuje, bo ciężko uwierzyć że ta dieta jest bezpieczna, tymbardziej że oficjalnie jest uznana przez lekarzy za niebezpieczną dla zdrowia. Pozatym jeszcze 1 prośba- ma ktoś jakieś dobre tytuły książek dla początkujących o biochemii/żywieniu ale napisane w miarę przystępnym językiem (oczywiście nie jakieś chłamy typu artykuły z Tiny ale też nie jakieś publikacje gdzie bez wykształcenia biochemicznego nic się nie zaczaji :D)? Dodam, że oprócz Kwaśniewskiego i Lutza bo te już rozkminiam :D.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Opinia lekarzy najmniej bym sie przejmowal, w koncu wg lekarzy statyny sa bardzo pozyteczne.

Ja jestem i mam sie dobrze.

• 0

maccoo

maccoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts
Ja jestem na tej diecie-przez ostatnie 2,5 roku. Mam się dobrze;)
  • 0

Bobcio

Bobcio

Member

• Użytkownik
  • 23 posts

Witam, fanów diety optymalnej :) Przyznam się szczerze że nie czytałem całego tematu i pobieżnie szukałem na forum informacji które mi są potrzebne.

Otóż byłem około rok temu przez ponad miesiąc na diecie tłuszczowej. MEGA, jadłem tak jak lubiałem, tłusto, lepiej się spało, więcej energii i nie musiałem podjadać, jednakże na początku były problemy z zatwardzeniem :P Potem ogólnie pojawiło się jakieś dziwne uczucie ciężkości i wróciłem do starych nawyków(albo przeszedłem na coś innego, nie pamiętam). W każdym razie czytałem książkę Kwaśniewskiego i byłem przez jakiś czas na diecie tłuszczowej.
Jakieś 4 miesiące temu wystartowałem z Paleo dietą i również bardzo przypadła mi do gustu. Nasuwa mi się tu pytanie. Robb Wolf(od Paleo) i dr. Kwaśniewski(DO) zalecają spożywanie tłuszczy, a dodatkowo Robb świetnie tłumaczy pewne chemiczne reakcje w naszym organiźmie. Jednakże u tych dwóch panów jest mała różnica. Ten od Paleo zaleca w swojej diecie warzywka. Czy nie uważacie że dieta Paleo jest trochę lepsza od tłuszczowej pod tym względem? Wiadomo że warzywka i owoce to węglowodany ale jest tam również mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów itp itd. No i druga sprawa że z tego co mi wiadomo to witaminy są najlepiej przyswajane przez organizm jeśli poda się je w środowisku które je wytworzyło, czyli np. lepiej jest wypić sok z jednej cytryny niż zjeść 10 pudełek rutinoscorvinu(^^).

Generalnie tak po chłopsku to chciałbym wiedzieć która jest lepsza, Paleo czy Optymalna?
Wg. diety dopasowanej do grupy krwi jestem typowym miesożercą stąd więc Paleo i Optymalna :D

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Dziwne pytanie, w Optymalnej nigdzie nie ma zakazu spozywania warzyw, wrecz przeciwnie, Kwasniewski pisze, ze powinno sie ich jesc jak najwiecej w ramach uzupelniania weglowodanow. Cos musiales zle zrozumiec albo niedoczytac. Tak, ze nie widze tutaj zadnej sprzecznosci czy wielkiej roznicy zdan. Mozesz spokojnie byc na obu jednoczesnie, tylko roznica jest, ze Wolf preferuuje surowe a Kwasniewski obrobione.

• 1

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts

No, po 2 latach wątek wznowiono - 6. kwietnia 2013 i 2015..

Gary Taubes - to mogę polecić, skoro masz Lutza i Kwaśniewskiego przerobionego..

Dieta tłuszczowa nie każdemu pasuje. Trzeba spróbować. Niektórzy badają poziom ketonów w moczu.. Generalnie sprawa jest skomplikowana i ryzykowna.

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Ryzykowna? Bez przesady. Z ta skomplikowanoscia tez bym nie przesadzal, to jest po prostu banalnie proste.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Angielka na tluszczowce http://www.dailymail...s-epidemic.html

• 0

deLuxe

deLuxe

Advanced Member

• Użytkownik
  • 142 posts

Jeśli o skomplikowanie chodzi to zależy. Ja czytam aktualnie ŻO Kwaśniewskiego i wyliczanie proporcji nie jest oczywstością, a przecież podobno cały sukces tkwi w "złotej proporcji" :)

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Ksiazki Kwasniewskiego byly pisane w specyficznym czasie i miejscu, nalezy to wziac pod uwage. Popatrz na dzisiejsze ksiazki amerykanskie, propagujace diety napisane przyjemnym, kwiecistym i pelnym NLP jezykiem, ktory ma cie przekonac do produktu, przekonujacych najczesciej, ze jest to ta "jedyna i skuteczna. Ksiazki Kwasniewskego sa specyficzne, nieco smiermiezne, takie polsko-cebulackie i proste, bo taki byl glowny target - prosci i chorzy ludzie. Za glowny cel mialy za zadanie wyciagac chorych z chorob, o takim aspekcie jak dzisiaj, czyli "badz fit, sexy i aktywny" Kwasniewski nawet nie myslal. Dlatego opracowal to "golden proporcjum", zeby ludzie, ktorzy nie chca sie wglebiac w zagadnienie duzo nie kombinowali. To dla nich glownie to jest. Dlatego takie kontrowersje to budzi, bo wiele osob zrozumialo, ze chleb, ktorego Kwasniewski wlasciwie zakazuje, trzeba tak posmarowac margaryna i polozyc jakiejs szynki, zeby proporcja wyszla, a to jak wiadomo kluczem do zdrowia nie jest.

Ja nie licze, nie waze, gdzies tam w glowie nawyk szacowania i ogolniej wiedzy na temat tego co ile czego ma zostaje. Uwazam to wlasciwie za banal, bo wiem, ze jak wrzuce na smalec pare jajek i zoltek", podam to z pomidorem, ogorkiem czy inna cebula to akurat jestem w "proporcjum". I to jest wlasnie bardzo proste :)

A najlepsza ksiazka Kwasniewskiego to "Jak nie chorowac", jest tam troche wiedzy biochemicznej podanej dosc przystepnie, po tej ksiazce wczesniejsze jego ksiazki wlasnie wydaja sie takimi ksiazkami dla dzieci. B)

• 1

rolex83

rolex83

Advanced Member

• Użytkownik
  • 87 posts

Przeczytałem:

Dieta Optymalna,

Życie bez pieczywa

Pszeniczny brzuch

4 godzinne ciało

Dlaczego tyjemy

I dużo artykułów na ten temat. Czy możecie polecić coś jeszcze do tego zestawu?

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 posts

Ja dużo nie czytałem ale to co przeczytałem wystarczyło i przestałem jeść chleb :rolleyes: Od kiedy wywaliłem chlebek waga jest jak u mnie jak najbardziej stabilna

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Przeczytałem:

Dieta Optymalna,

Życie bez pieczywa

Pszeniczny brzuch

4 godzinne ciało

Dlaczego tyjemy

I dużo artykułów na ten temat. Czy możecie polecić coś jeszcze do tego zestawu?

http://ksiegarnia.pw...adz-zdrowy.html

• 1

Powadzi

Powadzi

Wymówki domeną ludzi słabych

• Administrator

• 2,335 posts
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
Dieta bez pszenicy Davisa
Dieta paleo Wolfa
Ksiazki Cordaina
Wszystko od Taubes'a. Ponoc najlepsza good calories, bad calories, ale nie ma w j polskim. To wersja bardziej naukowa "dlaczego tyjemy".

wysłane za pomocą TapaTalk
  • 1

Piękno i siła, a nie pompa i masa

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users