Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dieta tłuszczowa.

• Please log in to reply
1337 replies to this topic

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Jeżeli zaliczyć wysiłek jako siedzenie przed kompem to spokojnie mi wystarcza energii na pare godzin :D Bardziej wymagających sposobów nie próbowałem jeszcze :P
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Moim zdaniem - lepiej się ta dieta sprawdzi przy dłuższych wysiłkach niż przy krótszych a intensywniejszych..
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Salute gdzieś tu chyba podawał link do forum biegaczy długodystansowych gdzie jeden był na tłuszczach. A może to był Dom :D. Natomiast podchodząc po prostu logicznie, w zasadzie jest to jedyny wybór do takich wysiłków, na węglach nie ma szans bez uzupełniania kalorii w trakcie. Nawet oglądałem chyba kiedyś jakiś program o triatloniście, który wręcz "pasł się" przed zawodami, żeby miał co spalać :D

@Tomasson
Z tymi omegami to jest raczej ściema, ot żeby można było ludziom tran opychać w aptekach i te śmieszne oleje, ale Kwaśniewski nawet zachwalał tłuste ryby (chociaż bardziej dla ludzi "nieoptymalnych"), więc od czasu do czasu jakiegoś łososia czy śledziki można zjeść.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Wiadomo, że przed zawodami muszą się naładować zarówno węglami jak i tłuszczami aby przez kilka godzin wykonywać dany wysiłek. Wiadomo też że w takim wysiłku głównym żródłem energii są kwasy tłuszczowe a sportowiec raczej nie ma nadmiaru tłuszczu który mógłby spalać więc musi się dopakować przed zawodami:)

Przy krótszych wysiłkach to głównie węgle, tłuszcze w małym stopniu są wykorzystywane. Przy wysiłkach sprinterskim głównie fosfokreatyna i glikoliza beztlenowa.

Podobno jeśli chodzi o tłuszcze to optymalne spożycie jest 1:1:1 ( nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone), wtedy w teorii eliminujemy skutki uboczne każdego z rodzajów tłuszczu i maksymalnie wykorzystujemy ich zalety.
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 posts
  • LokalizacjaPoznań
Może nie utłuczecie mnie ale wiedziałam, że gdzieś dzwoni. http://forum.xtri.pl...w=unread#unread
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Salute gdzieś tu chyba podawał link do forum biegaczy długodystansowych gdzie jeden był na tłuszczach

Tak, podawalem linki i to nie jeden a kilka a wszystkie dotyczyly biegaczy dlugoddystansowych na paliwie smalcowym ;)

Z tymi omegami to jest raczej ściema, ot żeby można było ludziom tran opychać w aptekach i te śmieszne oleje, ale Kwaśniewski nawet zachwalał tłuste ryby (chociaż bardziej dla ludzi "nieoptymalnych"), więc od czasu do czasu jakiegoś łososia czy śledziki można zjeść.

Oczywiscie, wklejalem juz chyba w tym temacie link jak to dunscy naukowcy doszli, ze te omegi juz nie sa takie best of the best. Dr Francesco Perugini Billi w swojej znakomitej ksiazce pt "Jedz tlusto i badz zdrowy" rozdzial poswiecony omegom zatytulowal "Omega3 superstar" i pisze, ze to najnowsi celebryci w swiecie tluszczy. A przeciez wwystarczy sobie sprawdzic jaki procen te kwasy stanowia w mleku matki - jezeli sa takie niezbedne to dlaczego ich tak malo, o wiele mniej niz dzisiaj "Zalecaja" A tak juz poza tym przeciez nasz organizm dysponuje mechanizmem elongacji mitochondrialnej i w razie potrzeby... :)

Może nie utłuczecie mnie ale wiedziałam, że gdzieś dzwoni. http://forum.xtri.pl...w=unread#unread

No prawie trafilas :D To temat obok:
http://forum.xtri.pl...c.php?f=4&t=996
Swoja droga popatrzec jakie koles ma wyniki w takim wieku.....mowi samo za siebie.
Moge podac jeszcze raz liny do chlopakow biegajacych Harpagany na smalcu
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 posts
  • LokalizacjaPoznań
Da :)
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Salute, ty jadasz jakąś małą ilość węgli do każdego posiłku czy uzupełniasz w jednym?

I co sądzisz o proporcji 70g białka, 200g T i 60g W + jakaś tam salaterka galaretki dla mnie ważącego ~69kg w początkowym okresie? Kwaśniewski dosyć niejasno pisze o tym początkowym okresie, że może być potrzeba nawet 100g białka, ale wtedy mniej tłuszczu czy jak? No i chyba bezpieczniej będzie dawać trochę węgli do każdego posiłku bo nie mam pojęcia jak tam u mnie będzie z ilością.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Węglowodany to 1g/kg należnej masy ciała. Czyli ok. tyle ile Masz wzrostu w cm, ponad metr(170cm - 70kg - ~<>10%).
Z początku 1,5g b/kg msc żeby szybciej organizm się przebudował.
A tłuszczu nie zauważyłem ile przy tym polecał(jakoś oddzielnie). Cyyba ogólnie 3x tyle ile białka. W końcu jak więcej białka to i potrzeba więcej energii do przebudowy, nie tylko budulca.

Ogólnie to nie ważne ile tak naprawdę tego zjesz. Ważne by każdy posiłek miał 1b/3t/0,5-1w(np. 10b/30t/5w - niekoniecznie Masz liczyć wszystkiego do swojej masy ciała, tylko jako posiłek). A zjesz tyle posiłków ile organizm będzie potrzebował.
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Czyli w zasadzie na początku proporcja i tak się nie zmienia, i dbać o te 1:3:0,7. Dzięki :) Siądę i trochę policzę jakieś podstawowe posiłki, a za tydzień zaczynam.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Ja to nawet miałem pomysł na te węglowodany i tłuszcze. Wiadomo, że węglowodanów jest strasznie mało więc nie ma co kombinować i zrobić sobie jakąś sałatkę(wiadomo, warzywa mają bardzo mało węgli). A ją polać stopioną słoniną. Skoro leją na to oliwe z oliwek, która jest dużo gorsza w smaku(chociaż po paru dniach lepiej smak znosiłem, pewnie z przyzwyczajenia - jak pierwszy raz polałem sobie tym ryż to brało mnie na wymioty i po dwóch łyżkach zrezygnowałem) niż smalec ze słoniny to tak też powinno być dobre.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
@Mageusz
Ale Ty chcesz przejść na dietę tłuszczową "tak sobie", czy w celach redukcji/masowania??
Z ciekawości pytam, bo z tego co czytałem, to ma znaczenie.

Po "przebudowie" Kwaśniewski poleca nawet 5-6gT/1gB..

Po 4tyg DO - nie liczyłem niczego, tylko ograniczyłem węgle i niemal wszędzie dowalałem tłuszczu.
W sumie nie przytyłem ani nie schudłem.
Robiłem cheat day - w soboty, więc trochę węgli i śmieci mi wpadało. Kwaśniewski i jego wyznawcy nie polecali takiego czegoś, ale spora rzesza trenerów - poleca cheat day..

W każdym razie - zakupiłem "Książkę kucharską - 700 przepisów" Kwaśniewskiego, chociaż nie jestem przekonany co do tej diety..
Raczej w stronę klasycznego LC się skłaniam (dziwnie mi robić jajecznicę na kolację z ogromem tłuszczu i jeszcze 1-2plastrami sera żółtego; chociaż to smaczne!!).
Smakuje mi też śmietana 18% (taka zwykła!) i jakoś nie tęsknię za zbożami (które dopuszczam PO TRENINGU - jak wspomniani trenerzy).
Generalnie - dieta przyjemna, tylko dobrze byłoby te proporcje policzyć.

Otoczenie - tutaj ciągle brzęczą: cholesterol, zjedz trochę chleba, a dlaczego nie jesz makaronu? i takie tam..
Do łakoci nie ciągnie :)

Co do cheat day - chcę redukować - więc dla mnie raczej nie wskazany.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Czyli po prostu CKD, robisz ładowanie węglowodanami raz w tygodniu. Dieta polecana na redukcje.

Ta, ja też tak miałem z tym cholesterolem i chlebem :D

e: ta jajecznica też przestała mi smakować, zdecydowanie za dużo tłuszczu(Po dodaniu sera świetnie smakowało, jednak ten tłuszcz...).. Dlatego wpadłem na pomysł mieszania tłuszczu z sałatkami, którego póki co jeszcze nie zrealizowałem.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Wg CKD (z tego co przypuszczam), to pewnie w tygodniu poza niskimi węglami robi się też jakieś ograniczenia kaloryczne, a na tłuszczówce tego nie ma..
Pan Kwaśniewski mówi (sporo na YT), że waga się normalizuje -czyli u chudzin wzrasta, a u tych "na plusie" - spada..

Musiałbym zlikwidować ładowanie, ale teraz święta, więc nie da rady! :)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Chcę przejść na tłuszczówkę w celu zdrowia, ewentualnie długofalowo przybrać ze 2-3 kg, ale bez napinki.

Z tym 5/6g tłuszczu to wygląda dziwnie, ale zdaje się, że chodzi po prostu o obniżenie białka do tych 40-50g, a tłuszczu zostaje tyle samo, ale zmienia to proporcję (100g/300g B/T 1:3, a 50g/300g B/T 1:6)

U mnie w sumie rodzina jest neutralna, tylko siostra (wegetarianka :)) twierdzi, że nie wytrzymam bez chleba, ale akurat z tym to nosiłem się od dłuższego czasu i obecnie nie mam z tym problemu. Węgle no to chyba głównie ziemniaki i jakieś warzywa typu brokuły, kalafior, kapusta, pomidory oraz orzechy.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Albo jeszcze owoce i miód.. :)
Sporo tutaj jest opcji - w zależności, czy chcesz wg Kwaśniewskiego - dieta/żywienie optymalne, czy "zwykły LCHF" :)
No i dla trenujących też są takie bramki - na skrobię/owoce/carbo..

Salute chyba pisał, że jak np. po treningu nie jest głodny, to nie je. Także trzeba sprawdzać na sobie :)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
No jeść kiedy się jest głodnym, to też podstawowy postulat Kwaśniewskiego :) Wiem, że wszystko i tak wyjdzie w praktyce, ale jakoś tak zawsze lubię się dopytać o pewne rzeczy.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Ja też, a im dalej w las, tym więcej pytań :(
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
LCHF? czym to się różni od tłuszczowej?
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts

Salute, ty jadasz jakąś małą ilość węgli do każdego posiłku czy uzupełniasz w jednym?

Roznie bywa, zalezy od tego co rano znajde w lodowce :) Ogolnie nie liczac takich wegli jak papryka, pomidor, sczypiorek, ogorek kiszony do jajek na sniadanie to wieksza ilosc wegli wciagam na wieczor w ostatnim (z reguly drugim, rzadko trzecim posilku) i najczesciej to sa ziemniaki na tluszczu czyli z maslem albo smietana.

I co sądzisz o proporcji 70g białka, 200g T i 60g W + jakaś tam salaterka galaretki dla mnie ważącego ~69kg w początkowym okresie? Kwaśniewski dosyć niejasno pisze o tym początkowym okresie, że może być potrzeba nawet 100g białka, ale wtedy mniej tłuszczu czy jak? No i chyba bezpieczniej będzie dawać trochę węgli do każdego posiłku bo nie mam pojęcia jak tam u mnie będzie z ilością.

Kwasniewski nie porusza w swojej tematyce zbytnio aktywnosci sportowej ponad taka "srednia". Jezeli ktos otyly do mowi o B=T na poczatek. Jezeli bialko najwyzszej jakosci to mozna wiecej wegli wtedy nawet do 1,5B. Bezpieczniej jest dawac wegle do kazdego, bo wiadomo, po co zuzywac wlasne ale wazne zeby na koniec dnia wyrownac. To dziala samo, ja czasami nie mam w ogole ochoty na wegle ale nie robie z tego powodu tragedii, nic na sile to tez jedna z zasad Kwasniewskiego :)
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users