Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Dieta tłuszczowa.

• Please log in to reply
1337 replies to this topic

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Nie bardzo rozumiem jaki jest sens pozbywania się glikogenu z mięśni skoro on jest tam ,,uwięziony" i do krwiobiegu juz nie wróci, w tłuszcze też nie zostanie zamieniony. Może zostać wykorzystany tylko na pracę mięsni a to dobrze :)

Nie zapominajcie że fizjologicznie tłuszcze w istotnych ilościach są wykorzystywane dopiero po kilkudziesięciu minutach wysiłku poniżej progu mleczanowego, więc musicie mieć te rezerwy glikogenu na początkowe kilkanaście/kilkadziesiąt minut treningu.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
rezerwy w mięśniach są, ale ile tego jest zależy od diety :)
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
No tak tyle ze nie bardzo rozumiem co by mogłobyć złego w dużych rezerwach glikogenu w mięsniach? :)
W sumie czym większe mięsnie tym większa możliwość zmagazynowania glikogenu :)

Odnosicie to w kontekście poprostu wagi czy czegoś innego? :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
No odnosze się do mięśni :D
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Hehe Dom pogubiłem się co masz na myśli :)
Zresztą mniejsza o to :)

Kano nie sugeruj się utratą 2kg a potem tym że jak podjesz to Ci waga skoczy :)
Jak zauważysz spadek wagi o jakieś 5-6kg mierzony zawsze o podobnej porze i na czczo albo po posilku to wtedy znaczy że są już prawdziwe i bardzo widoczne efekty :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Ja łapie nawet 5kg różnicy na wadze w odstępie parunastu sekund! Niestety nierówna podłoga robi swoje i gdy wage położe w jednym miejscu, to w innym pokaże zupełnie inny wynik :D
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Właśnie to napisałem - początkowa utrata wagi, to nic nadzwyczajnego.
Mam tego świadomość.

Moje treningi trwają max 45min, a z tego co piszecie, to organizm powinien palić tłuszcz - a właściwie chyba kwasy tłuszczowe są paliwem dla powstania ATP (czy jakoś tak) - więc teoretycznie od razu powinien iść fat na treningu (może nie zapasowy, ale jednak fat).
Dobrze myślę?

Może coś pokręciłem.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 posts
Tak wolne kwasy tłuszczowe są zródłem energii jeśli chodzi o tłuszcze.

W takim modelu odżywiania gdzie dominują węgle, wolne kwasy tłuszczowe są zużywane dopiero po kilkudziesięciu minutach treningu, chociaz podobno najlepsi maratończycy zaczynają je zużywać już po około 10 minutach ale nie mamy się co do nich porównywać.

W diecie tłuszczowej na pewno wygląda to inaczej, dokładnie jak to nie wiem :)
Pewne jest, że jako pierwsze zaczną być wykrzystywane węgle a potem zostaną włączone wolne kwasy tłuszczowe, pewnie po zdecydowanie krótszym czasie niż w tej 1 sytuacji bo organizm z czegoś musi brać energię.

Z drugiej strony mówi się że jednym z powodów zmęczenia treningowego jest właśnie wykorzystanie glikogenu mięśniowego, więc jak jest go mało to możemy wcześniej odczuć zmęczenie. Ale to tylko teoria :)

Najlepiej sprawdzaj wszystko na sobie, jak się czujesz i dopasujesz wszystko dobrze pod siebie bo to jedyna słuszna droga :)
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 posts
Zdaje się, że nie zdecydowałeś się na dietę optymalną, ale być może warto zastosować się do rady Kwaśniewskiego odłożenia treningów na 2-4 tygodnie co by organizm mógł energię zużywać na przebudowę.
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Te moje zabawy nie są chyba aż tak obciążające, żeby je odkładać.
Czuję się dobrze.

Dieta optymalna - sam nie wiem jak nazwać to, czego się podjąłem.
Węgli praktycznie nie jem (tych "typowych" - zboża/łakocie), tłuszczu dowalam ponad miarę, warzywa - głównie zielone, nieskrobiowe, z tym, że w niedzielę pozwoliłem sobie na węglowodany + trochę czekolady i 2piwa - nie to specjalny cheat day, ni to ładowanie węglami..

Taubes polecał obciąć węgle (i nic więcej). Tego pilnuję.
Proporcje B/T to już chyba kolejny krok wtajemniczenia..
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 posts
  • LokalizacjaPoznań
Masło orzechowe z włoskich. Szklanka wyłuskanych, uprażyć delikatnie na patelni, ostudzić i zmiksować. Można dodać szczyptę soli i tyle.
Smakuje rewelacyjnie...uzależnia :P

wg kalkulatora z potreningu: 100g włoskich BTW 15/63/3 kcal 654. To tak w ramach przekąsek na czarną godzinę.

Muszę podliczyć ile zjadam bo chodzę głodna a na siłownię patrzeć nie mogę.

http://getprimal.pl/?p=1036 ciekawostka, ciała ketonowe
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts
No tylko z tym ATP z glukozy nieco pan autor przesadzil.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Czy jest różnica, jak wypiję "śmietankę 18%" a "śmietanę 18%" ??
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts
Smietana to jest ukwaszona smietanka i zawiera mniej weglowodanow ( nie zawiera laktozy z tego co pamietam). Nie ma tez karagenu jako stabilizatora. Ale tak osobiscie jezeli moge cos powiedziec, to jezeli juz pic smietanke to 30 conajmniej ;)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
36% ma tylko jeden dodatek, podczas gdy 18% dużo więcej :)
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
THX!
Łagodnie zacząłem. Taki tam przegląd produktów.
30% jest prawie dwa razy droższa niż 18..
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1,392 posts
Ale ma prawie 2x wiecej oktanow :D
  • 0

Tomasson

Tomasson

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 10 posts
Pytanie do panów zorientowanych w diecie tłuszczowej, stosujących ją już jakiś czas.

Ostatnio zacząłem czytać na jej temat, bo chcę na poważnie zająć się kalisteniką. Sporo czasu poświęciłem na czytanie strony Marka Sissona i jego pierwotnego odżywiania i chciałbym zacząć jeść według tych wskazówek.

Jak to wygląda jeśli chodzi o energię? Da radę ćwiczyć intensywnie i nie słaniać się po tym na nogach? Progres jest?

Dom, mówisz, że podstawowe źródło energii powinien stanowić tłuszcz zwierzęcy. Ten ma w sobie sporo omega 6, a co z uzupełnianiem omega 3 i ogólnym wyrównywaniem stosunku 3:6? Olewasz tę kwestię czy może bierzesz jakieś kapsułki z rybim olejem?

Z chęcią od razu poleciałbym po smalec i tłuste mięcho i zaczął dietę od razu, ale boję się, że za dużo omega 6 mnie zabije.

Swoją drogą zadziwiające panowie, jak wiele teorii jest na temat odżywiania i jak bardzo mam w głowie napier****e. Mam nadzieję, że trochę mi tu rozjaśnicie. :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Jakoś nie zwracam uwagi na te omegi. W domu leży tran to czasem połykam, ale go specjalnie nie kupuje. Może jeszcze dlatego nic mi się takiego nie stało, chociaż nie wiem jakie skutki wywołuje długie nie spożywanie omegi 3 bo nie szukałem o tym informacji. Kiedyś w ogóle się dietą nie interesowałem i nie pamiętam bym jadł jakieś ryby zaiwerające te kwasy, czy łykał tran.
Jakoś żyłem, ale nie znaczy to, że nie wyjdzie na dobre spożywanie tego.

Na forach gdzie była dyskusja na temat diety tłuszczowaj osób, które w tym siedzą, nie pisały nic o specjalniem spożywaniu tych kwasów.

Jeżeli chodzi o treningi to nie czułem żadnych skutków ubocznych.
  • 0

orba

orba

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 430 posts
  • LokalizacjaPoznań
Chłopaki a tak w sumie ciekawa jestem czy testowaliscie na sobie jak działa dieta tluszczowa na dluzszy wysiłek? Mysle tak o 4-5 godzinach choćby jazdy na rowerze? Bo te ze godzinę czy 2 mozna spokojnie wykrzesac to wiem.
  • 0
Każdy ma swego uciekającego króliczka

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users