Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Suplementy dla wegan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Jakiś godny polecenia sklep, konkretny produkt??

Skoro poruszyliśmy temat spiruliny to jestem również ciekaw Waszego zdania na temat chlorelli. Mike Adams poleca i zachęca do spożywania obu tych mikroalg w odpowiednich proporcjach:

Jako ogólna zasada, powinieneś spożywać spirulinę i chlorelle w stosunku 2:1. Innymi słowy, jeśli spożywasz 10 gram spiruliny dziennie, jedz 5 gram chlorelli.

Chlorella też nie ma B12 (to a propo porzedniego posta). Tu masz rozpiskę i ciekaw video na temat chlorelli - http://veganworkout....12-i-chlorella/

---- edit by Revo ----
Panowie przywołuję temat. Koniec pieprzenia ot. Pierwsze ostrzeżenie.
Dom jeśli nie masz nic sensownego do dodania to zrób nam tą uprzejmość i nie nabijaj postów od tego jest czat na onecie.

• 0
Dołączona grafika

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

Chlorella też nie ma B12 (to a propo porzedniego posta). Tu masz rozpiskę i ciekaw video na temat chlorelli - http://veganworkout....12-i-chlorella/

No nie wiem jakoś mnie to nie przekonało, a film już zupełnie nie... Tak czy inaczej wydaję mi się, że nawet jeśli te mikroalgi nie posiadają witaminy B12 to i tak zasługują na miano superfood.

Na spiruline się na pewno skuszę, muszę tylko zdecydować na którą dokładnie (markę). Natomiast o chlorelli muszę jeszcze poczytać.

Wciąż liczę na Waszą pomoc.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja mam chlorelle w tych tabletkach ale i tak jej nie biorę więc ciężko mi coś więcej o niej powiedzieć. Mam spiruline w takiej formie - http://vegevege.pl/p...id_product=4113

Przede wszystkim jest strasznie niedobra :P Dlatego dorzucam ją tylko do koktajli żeby zniwelować smak. Ale też rzadko z niej korzystam więc bardziej nie pomogę.
  • 0
Dołączona grafika

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
I tak dzięki Emil za Twoją pomoc. :)
Z ciekawości jeszcze zapytam, dla czego nie używasz chlorelli i spiruliny? Są tego jakieś specjalne powody?
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Chlorella jest w kapsułkach i nie chce mi się jej łykać :) A spiruliny nie używam za często bo ostatnio rzadko robię koktajle. Muszę sobie nowy zapas bananów zrobić :)
  • 0
Dołączona grafika

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
Emil nie chcę abyś odebrał, że "atakuję" Cię w jakikolwiek sposób (chcę tylko odkryć "prawdę", że się tak wyrażę) ale według wszelkich źródeł, z którymi do tej pory się spotkałem wszystkie zgodnie potwierdzają, iż spirulina posiada witaminę B12.
http://www.spirulina...rulina-pacifica
http://portal.abczdrowie.pl/spirulina
http://www.kenayag.c...-taka-wana.html
http://www.jurewicz....l/teksty_05.php
http://www.spirulink...ina-b12-97.html

Skąd u Ciebie ta pewność, iż wszyscy jednogłośnie kłamią na ten temat? Trochę ciężko mi się z Tobą zgodzić... Rozumiesz? Wszyscy wkoło mówią "tak", a tylko Ty mówisz "nie". Nie dopuszczasz wersji, że może jednak to Ty się mylisz?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Mała ciekawostka dietetyczno-wegańska: http://pl.wikipedia....Genmai-Saishoku
  • 0
Shut up and get moving.

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
B12 zawarta w spirulinie to analog nieaktywny w organizmie człowieka. Czyli jeśl zbadać zawartość B12 w spirulinie to nie można powiedzieć, że jej tam nie ma. Jest, tylko, że człowiekowi na nic nie przydatna, a nawet szkodliwa, ponieważ pogarsza wchłanianie tej "dobrej" B12.

Sopel, masz dokładniejsze informacje na temat tych badań dr Suzuki?
Badanie na zawartość B12 w organizmie człowieka nie widzi róznicy pomiędzy bardzo zbliżonym analogiem B12 a jej prawidłową postacią i dlatego nie jest miarodajną metodą sprawdzania niedoboru tej witaminy.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Skąd u Ciebie ta pewność, iż wszyscy jednogłośnie kłamią na ten temat? Trochę ciężko mi się z Tobą zgodzić... Rozumiesz? Wszyscy wkoło mówią "tak", a tylko Ty mówisz "nie". Nie dopuszczasz wersji, że może jednak to Ty się mylisz?

Opieram się na oficjalnych zaleceniach dotyczących diety wegańskiej. Np. raporty Stanowisko American Dietetic Association i Dietitians of Canada. Nawet raporty i stanowiska dietetyków wegańskich z tak znanych i szanowanych instytucji jak Vegan Society.

Wszystkie podkreślają konieczność suplementacji B12 bo witamina ta nie występuje w produktach roślinnych. Glony mają analogi B12 przez co przez kilka lat pokutowało przekonanie, że zawierają B12. Faktycznie analogi B12 w dużej ilości mogą utrudnić przyswajalność tej witaminy (ale mówimy tu chyba o ilości, której nikt i tak nie dałby rady spożyć) no i nie są faktyczną witaminą B12.

Oczywiście ja żadnej autorytatywnej opinii wydać nie mogę bo nie jestem dietetykiem :) Ale wolę opierać się na tym co mówią renomowane organizacje dietetyczne analizujące setki badań i cały czas badają kwestię diety roślinnej.
  • 0
Dołączona grafika

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

Opieram się na oficjalnych zaleceniach dotyczących diety wegańskiej. Np. raporty Stanowisko American Dietetic Association i Dietitians of Canada. Nawet raporty i stanowiska dietetyków wegańskich z tak znanych i szanowanych instytucji jak Vegan Society.

Wszystkie podkreślają konieczność suplementacji B12 bo witamina ta nie występuje w produktach roślinnych. Glony mają analogi B12 przez co przez kilka lat pokutowało przekonanie, że zawierają B12. Faktycznie analogi B12 w dużej ilości mogą utrudnić przyswajalność tej witaminy (ale mówimy tu chyba o ilości, której nikt i tak nie dałby rady spożyć) no i nie są faktyczną witaminą B12.

Oczywiście ja żadnej autorytatywnej opinii wydać nie mogę bo nie jestem dietetykiem :) Ale wolę opierać się na tym co mówią renomowane organizacje dietetyczne analizujące setki badań i cały czas badają kwestię diety roślinnej.

Jasne, dzięki wielkie! Dokładnie o takie uzasadnienie mi chodziło.

A, czy ktoś jeszcze na tym forum ma jakieś doświadczenie z algami?? Chętnie poznam opinie innych.
Inwestycja w spiruline wcale do tanich nie należy, chciałbym więc wcześniej zebrać tyle rozumów ile tylko się da. Jak widać większość informacji w internecie jest przekłamana, przez co nie można się tym za bardzo sugerować. Bardzo zależy mi na opinii żywych ludzi, którzy mogą podzielić się ze mną własnym doświadczeniem w tym zakresie. :)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów
Bef a jakich wiadomości oczekujesz? To nie jest suplement typu kreatyna, który spowoduje zmiany wyglądu ciała czy siły mięśni w czasie kilku tygodni także nie wiem co mógłbym Ci odpisać jako zjadacz spiruliny... Spożywanie jej podyktowane może być jej cennym składem jako super źródło pokarmowe i wg mnie tyle. Jeśli miałbym ją przyrównywać do popularnych suplementów to do aminokwasów z tym, że wiele cenniejsze ze względu na wartości odżywcze i nie modyfikowany skład.
  • 0

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 postów
  • LokalizacjaSosnowiec

Bef a jakich wiadomości oczekujesz?

Dokładnie takich opinii jak ta Twoja. Dzięx. :)
  • 0

Arjuna

Arjuna

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 postów
czy dieta wegańska może wpłynąć na wypadanie włosów?
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów

czy dieta wegańska może wpłynąć na wypadanie włosów?

Jeśli odpowiednio odżywiasz się to nie :)

Na pewno powinniśmy pić dużo wody.
Jeść np. orzechy brazylijskie przynajmniej 2-4 dziennie jest źródło siarki i selenu
Także nie zaszkodzi przyjmować wit. c w pożywieniu

Geny także są ważne. Niektórzy odziedziczają to po rodzinie wypadanie włosów :(
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Najbardziej radioaktywnym naturalnym pożywieniem są orzechy
brazylijskie, o poziomie aktywności około 6600 pikoCi/kg, a więc 1,875 razy większym niż
radioaktywność bananów.

http://www.szkola-ej...raty/odpady.pdf
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
nieaktywny link
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Jeden orzech brazylijski ma taką dawkę selenu, że wystarczy ich jeść najwyżej 4 razy w tygodniu. Zakładając, że nie masz innych źródeł tego pierwiastka, a masz na pewno. Ale poza tym są smaczne więc polecam :)
  • 0
Dołączona grafika

Arjuna

Arjuna

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 6 postów
ok, pozwole sobie na jeszcze jeden offtop: nie jestem dobry z biologii i nie wiem w czym lezy problem w wypadaniu wlosow, jakie potrawy nalezy spozywac na diecie weganskiej (zastanawiam sie nad przejsciem, oczywiscie raczej w sposob ewolucyjny niz rewolucyjny), aby uniknac tego problemu?
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Nie mam pojęcia, ale przypuszczam, że każda źle zbilansowana dieta może prowadzić do wypadania włosów czy innych dolegliwości. Te włosy już Ci wypadają czy przewidujesz tylko taki problem? :)
  • 0
Dołączona grafika

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Ech... Czekam, aż ktoś zada pytanie o zapobieganie zespołowi Downa. Jedno i drugie w podobnym stopniu zależy od nas.
  • 0
Shut up and get moving.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych