Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Różne diety - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
185 odpowiedzi w tym temacie

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów

OK, zadałem. Odpowiedź brzmi: sto procent. Coś jeszcze?

Żyłeś w tym okresie by mieć pewność, że to co podają jest prawdziwe? Taka jest rozbierzność zaleceń co powinno się jeść, że można się pogubić.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Przypominają mi się tu kreacjoniści i ich pytania w stylu "skąd wiesz, że ludzie istnieją już kilka milionów lat?"
To, że nie mam doktoratu z teorii ewolucji nie znaczy, że przestanę ją uważać za najlogiczniejszą i najbardziej prawdopodobną przyczynę naszego powstania, nawet jeśli mam się opierać tylko na tym, co mówią naukowcy (to i tak na pewno bardziej wiarygodne źródło niż amerykańscy pastorzy z ich teoriami typu "datowanie węglowe nie działa" i "wielki kanion powstał w wyniku biblijnego potopu").
Nie, nie żyłem w tamtym okresie. Natomiast nie zauważyłem też tej rozbieżności co do tego, co trzeba jeść według propagatorów diety pierwotnej, chyba że jeśli chodzi o ziemniaki czy podobne produkty.
  • 0
Shut up and get moving.

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Znasz dietę tych ludzi przez całe życie? Znasz ich środowisko? Jak reaguje ich organizm na takie produkty, a nie inne? Co brano pod uwagę w badaniach?
Nie ma co tu odpowiadać jak nie znasz odpowiedzi na te pytania choć jest ich dużo więcej.

Badania dotyczące zachorowalności poszczególnych grup ludzi na choroby cywilizacyjne prowadzi się od dość dawna i nie prowadzą ich tacy laicy jak ja i Ty więc nie wiem co ma na celu podważanie ich metodologii. Uważasz, że wszystkie są sfałszowane i cały świat medyczny ogarnął spisek czy, że masz od nich większą wiedzę na ten temat?

Wegetarianie i weganie jedzą mnóstwo węglowodanów. Według Ciebie to prowadzi do cukrzycy. Weganie i wegetarianie są jednak mniej narażeni na tę chorobę niż inne osoby. Jak to wyjaśnić poza próbą podważania badań? :)

Przypuszczam że weganie są dobrze poinformowani o żywieniu i o tym co zawiera zjadany przez nich pokarm. Dostarczacie mało tłuszczu nasyconego, żywicie się żródłem weglowodanów złożonych które nie powodują takich dużych skoków poziomu glukozy we krwi co się przekłada na mniejszą pracę trzustki a przynajmniej części wewnątrzywydzielniczej odpowiedzialnej za syntezę hormonów.

No jasne, ale według zwolenników diet wysokotłuszczowych węglowodany to zło niezależnie od tego czy złożone czy nie. I próbuję dojść dlaczego. Swego czasu na jednej ze stron zachwalającej non stop diety wysoko tłuszczowe przeczytałem, że jedząc co rano owsiankę, a potem chleb razowy na pewno zapadnę na cukrzycę.

Jednak bez względu na to co jaki przedstawiłeś dane, myślę że się zgodzisz że te wymienione wyżej czynniki jak i wiele których nie wymieniłem i te o których poprostu nie wiem mają istotny wpływ na problem który rozważamy:)

jak najbardziej :) Mnie tylko intryguje wrzucanie wszystkich węglowodanów do jednego worka i demonizowanie ich.
  • 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Czy oglądaliście dodałem do wątku czego nie jeść
Warto obejrzeć

Na sprawdzenie cukru można zakupić glukometr kosztuje 35 zł
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Supersize Me chyba każdy zna :D Świetny dokument, natomiast brakuje mi filmów omawiających np. sposób odżywiania Amerykanów z początku XX wieku oraz zdrowia tych ludzi w porównaniu do współczesnych mięsożerców i wegan.
  • 0
Shut up and get moving.

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
W Cambellu jest omówione jak odżywiali się amerykanie z początku lat XX. Jedli mniej mięsa, mleka
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Powinno się jeść wszystko to co ma najwyższą wartość biologiczną. Wtedy nie narażamy organizmu na niepotrzebne, że tak powiem reakcje. By organizm dostał wszystko to czego potrzebuje. Ale byśmy to robili z głową, a nie jedli mnóstwo rzeczy. Dzięki diecie tłuszczowej przy spożyciu dobrych produktów przypominających jak najbardziej skład człowieka możemy jeść mniej przez co nie obciążamy organizmu.

Tyle się trąbi by jeść zgodnie z radami naukowców. Większośc naszej energii powinna pochodzić z węglowodanów. TO DLACZEGO NA ŚWIECIE JEST CORAZ WIĘCEJ CHORÓB?! Nie wydaje się to Wam dziwne, że im bardziej odstawiamy tłuszcze zwierzęce tym częściej chorujemy?! Trzeba trochę pomyśleć, a nie ślepo wierzyć tej całej masie!

W porównaniu z dietą roślinną dieta Kwaśniewskiego jest wysokobiałkowa... Na pewno nie tak jak dieta Atkinsa, ale jednak.

Dieta tłuszczowa Jana Kwaśniewskiego to nie jest dieta wysokobiałkowa! Tam na kg masy ciała spożywasz jedynie do 1g. Im więcej białka z najwyższą wartością biologiczną tym go mniej! To tłuszcz stanowi największą ilość posiłków bo aż ok. 3x więcej niż białka, a może nawet więcej!
Powoływanie się, że to białko szkodzi w diecie tłuszczowej to po prostu bzdura. Przypomnę białka jest do 1g/kmsc(a po poczatkowej przebudowie organizmu może wystarczyć 30-50g!) i to z najwyższą wartością biologiczną więc to co jest do nas prawie całkowicie podobne nie może szkodzić, przecież to jest logiczne jak budowa cepa..

Dieta Atkinsa to jest dieta niskowęglowodanowa!

Moja rada: zapoznaj się z tą dietą, a dopiero się wypowiadaj o jej szkodliwości.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Tyle się trąbi by jeść zgodnie z radami naukowców. Większośc naszej energii powinna pochodzić z węglowodanów. TO DLACZEGO NA ŚWIECIE JEST CORAZ WIĘCEJ CHORÓB?! Nie wydaje się to Wam dziwne, że im bardziej odstawiamy tłuszcze zwierzęce tym częściej chorujemy?! Trzeba trochę pomyśleć, a nie ślepo wierzyć tej całej masie!

Im bardziej odstawiamy tłuszcze zwierzęce tym częściej chorujemy? Skąd to wziąłeś? Ja nie jem żadnych tłuszczy zwierzęcych i nie choruje. W statystykach weganie są o kilkadziesiąt procent mniej narażeni na choroby cywilizacyjne.

Na świecie jest tyle chorób bo spożycie tłuszczy zwierzęcych nadal utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie, a do tego społeczeństwa pochłaniają mnóstwo przetworzonej żywności i prostych węglowodanów. Ale proste węglowodany to nie to samo co złożone. I dalej nie mam odpowiedzi na swoje pytanie :)
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Statystyki nie są dokładne, nie bierze się dużo informacji pod uwagę.

Ja już napisałem, że najlepsze węglowodany to skrobia. Nadmiar węglowodanów po prostu jest szkodliwy dlatego tych ze skrobii dostarczamy tyle by nie wejść w stan ketozy.

A skąd to wziąłem? przecie znapisałem, że ciągle trąbią Nam by unikać tłuszczów, szczególnie nasyconych, a jadac węglowodany. A przeciez zamiast coraz mniej chorób jest na odwrót.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

Statystyki nie są dokładne, nie bierze się dużo informacji pod uwagę.

Ja już napisałem, że najlepsze węglowodany to skrobia. Nadmiar węglowodanów po prostu jest szkodliwy dlatego tych ze skrobii dostarczamy tyle by nie wejść w stan ketozy.

A skąd to wziąłem? przecie znapisałem, że ciągle trąbią Nam by unikać tłuszczów, szczególnie nasyconych, a jadac węglowodany. A przeciez zamiast coraz mniej chorób jest na odwrót.

Poczytaj trochę kiedy może nastąpić nadmierne wytwarzanie ciał ketonowych a nie opowiadasz ludziom bajki.
To jest stan patologiczny, przy normalnie pracującym metaboliżmie i nie zjadaniu 1kg węgli dziennie nie ma na to po prostu szans :)

Grożne są właśnie te Twoje cuda z nie jedzeniem węgli a przestawieniem się na metabolizm głównie lipidowy bo wtedy powstają właśnie ciała ketonowe w nadmiernej ilości:)

,,Ketoza jest stanem, w którym dochodzi do nadmiernego wytwarzanie ciał ketonowych. Są one obecne w surowicy i w moczu chorego. Wynika to z patologicznego przestrojenia metabolizmu glukozy i tłuszczów. Rozwija się kwasica metaboliczna" Zwracam uwagę na słowo patologiczne :)
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Ja pisałem, że spożywamy weglowodanów w takich ilościach by nie występowały ciała ketonowe. A one występują gdy całkowicie nie będziemy jeść węglowodanów.
Czytajcie uwaznie to co pisze..
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Sugerujesz, że badacze nie znają się na metodyce badań i nie biorą pod uwagę innych danych? To dość naiwne z Twojej strony. Jeśli uważasz, że badania i statystyki renomowanych organizacji dietetycznych i medycznych są niedokładne to musiałbyś to jakoś udowodnić. No ale mniejsza :)

Jeżeli nadmiar węglowodanów byłby szkodliwy najbardziej chorowitą grupą świata byli wegetarianie i weganie. Wszyscy chyba umieraliby na cukrzycę.

Co z tego, że trąbią? To znaczy, że ktoś ich słucha? No proszę Cię. Większość ludzi nawet nie odróżnia od siebie rodzajów tłuszczy. Do tego nabiera się na nowe triki producentów typu niskokaloryczne produkty pełne przetworzonego syfu. Żeby potwierdzić swoje słowa potrzebowałbyś całkiem szeroko zakrojonych badań.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Odróżniają. Nie jem mięsa bo zbyt tluste, a jaki tłuszcz jest w mięsie? Zwierzecy. pełno takich przykładów.

Jan Kwasniewski też się zmagał z tymi teoriami dzisiejszych pseudonaukowców. Ale doszedł do wniosku, że nie ma co spierać sie z ludźmi, którzy mają już tak wyprane mózgi, że to nie ma sensu. Ja tutaj pisze, przedstawiam Wam logiczne wyjaśnienia, a Wy nadal swoje. Może niedługo nie wytrzymam i przestanę tu pisać bo przemówić Wam do głowy się nie da.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Nie odróżniają, ludzi nikt nie uczy nawet podstaw dietetyki. Ludzie nawet nie wiedzą jak czytać informacje na etykiecie. Pełno przykładów ludzi, którzy nie jedzą mięsa? Jak na razie liczba wegetarian w Polsce jest bardzo mała.

Nie przedstawiasz logicznych wyjaśnień. Nie masz żadnych badań ani statystyk na poparcie swoich tez, a nauka nie polega na "zdrowym rozsądku". Gdyby nauka opierała się "zdrowym rozsądku" i z niego wnioskowała nie byłoby fizyki kwantowej. I dalej nie wiem czy wegetarianie i weganie są Twoim zdaniem najbardziej narażeni na choroby skoro pochłaniają 80% węglowodanów.
  • 0
Dołączona grafika

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

Ja pisałem, że spożywamy weglowodanów w takich ilościach by nie występowały ciała ketonowe. A one występują gdy całkowicie nie będziemy jeść węglowodanów.

To się zdecyduj najpierw piszesz by jeść mało węglowodanów a dużo tłuszczu.

Masz okrojoną wiedzę na temat fizjolgii, żywienia i biochemii i to widać. Nadmiar tłuszczy jest także szkodliwy, śmiem twierdzić że bardziej niż węglowodanów chociaż wszystko zależy od żródeł tych składników.

Ludzie nie odrózniają rodzajów tłuszczu, węglowodanów i ich wpływu na organizm i każdy o tym wie :)

Nie wiem na czym opierasz swoje wywody, czy masz jakiekolwiek wykształcenie w tej dziedzinie, wiedzę z książki a nie z internetu? Internet to największe żródło wiedzy a jednocześnie syfu, tutaj może pisać każdy co chce i jak chce i tytuł profesora nie znaczy nic :)

Weż chociażby spory o Smoleńsk, jeden profesor twierdzi że to był zamach a drugi obala jego tezy więc wychodzi że jeden z nich jest idiotą i nie ma zupełnie wiedzy na temat o którym się wypowiada.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Statystyki możemy sobie odpuścić bo nie bierze się wsyztskiego pod uwagę, natomiast badań w necie jest sporo, wystarczy poszukać. Nie będe podawał wszystkich bo po prostu nie ma sensu. Przeczytaj książkę, która podałem, przeczytaj też artykuły o diecie na stronie nowadebata.pl

Wszystko co tutaj pisze jest poparte rzetelnymi badaniami, jak przeczytasz chociaż to co podałem to już będziesz miał jakieś podstawy, a jest tego więcej.

To się zdecyduj najpierw piszesz by jeść mało węglowodanów a dużo tłuszczu.

Masz okrojoną wiedzę na temat fizjolgii, żywienia i biochemii i to widać. Nadmiar tłuszczy jest także szkodliwy, śmiem twierdzić że bardziej niż węglowodanów chociaż wszystko zależy od żródeł tych składników.

Ludzie nie odrózniają rodzajów tłuszczu, węglowodanów i ich wpływu na organizm i każdy o tym wie :)

Nie wiem na czym opierasz swoje wywody, czy masz jakiekolwiek wykształcenie w tej dziedzinie, wiedzę z książki a nie z internetu? Internet to największe żródło wiedzy a jednocześnie syfu, tutaj może pisać każdy co chce i jak chce i tytuł profesora nie znaczy nic :)

Weż chociażby spory o Smoleńsk, jeden profesor twierdzi że to był zamach a drugi obala jego tezy więc wychodzi że jeden z nich jest idiotą i nie ma zupełnie wiedzy na temat o którym się wypowiada.

Nie piszę by nie jeść węglowodanów wcale. Nie pisze też, żeby się nimi opychać do woli.
A w diecie optymalnej jemy tylko tyle by się najeść. Nie opychamy się niczym. A właśnie w książce, którą zaproponowałem w odpowiedzi do Emila jest info o tym, że tłuszcz nie może się odłożyć w postaci trójglicerydów. To węglowodany przemieniają się w trójglicerydy.
Ludzie w pełni nie odróżniają, ale wpojono im, że cały tłuszcz zwierzęcy jest szkodliwy. Czyli wszystko z jajek, , mięsa itp. jest szkodliwe, a to nieprawda.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
NowaDebata - to ta strona, która przekonywała mnie, że jedząc owsiankę i chleb razowy dostanę cukrzycy i opisuje badania sprzed dziesiątek lat węsząc wszędzie spiski. Artykuł "Weganizm może zabić", powoływanie się na śmieszną książkę Larrie Keith, suplementacja B12 jako "niewygodna prawda dla wegan"? Żart? Wszystkie zalecenia żywieniowe dla wegan mówią o suplementacji B12 i nikogo to nie dziwi. Suplementacja witaminy D jest zalecana wszystkim w okresie jesienno-zimowym, którzy żyją w naszej szerokości geograficznej. I tekst o szantażu moralnym - perełka!

Dalej nie wiem czemu wegetarianie i weganie nie są najbardziej narażeni na wszystkie choroby :)
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Bo szukasz jedynie badań, które udowadniają Ci to, że weganizm jest dobry. A poszukaj badań, które tego nie potwierdzają.

A ja nadal nie dostałem informacji, w której jest omówione dlaczego to właśnie mamy spożywac produkty z najniższą wartością biologiczną.

I dlaczego błonnik z produktów węglowodanowych jest dobry? Przeciez Nasz żołądek nie trawi błonnika, czyli on nie jest dla nas dobry bo tylko zaśmieca organizm i powoduje większe obciązenie dla organizmu. odpowiedźcie mi na te pytania. Jak mi się jeszcze przpomni to zadam następne.

Już nie będę Wam udowadniał dlaczego dieta optymalna jest najlepsza. Teraz Wy udowodnijcie mi dlaczego dieta wegańska jest dobra. Jest Was więcej, macie większą siłę przebicia niż ja(może dlatego do Was nic nie dociera?).
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Nie szukam badań, które potwierdzałyby cokolwiek. Znam stanowiska najważniejszych organizacji dietetycznych i medycznych. Wiem, że weganizm wymaga konkretnej wiedzy ale nie jest to wiedza tajemna, niedostępna innym. Mam kontakt z niejednym dietetykiem i nie widzę powodu dla którego miałbym odrzucać jakiekolwiek oficjalne zalecenia żywieniowe, tym bardziej te dotyczące wegan skoro widzę, że działają.

Jem masę węglowodanów w postaci kasz, razowych chlebów, gryczanych makaronów, płatków żytnich, owsianych i jęczmiennych. W świetle współczesnej wiedzy medycznej twierdzenie, że spowoduje to cukrzycę uważam za paranoję.

Ja w ogóle nie mówiłem, że mamy coś spożywać lub nie. Wcale nie twierdzę, że weganizm to dieta cud i nie chce Cię do niej namówić. Ani trochę. Zacząłem się tu udzielać chcąc się dowiedzieć dlaczego węglowodany są złe i dlaczego wszystkie ich rodzaje są wrzucane do jednego worka.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Dobrze by było jakbyście pogrzebali w biomechanice żeby udowodnić dlaczego węglowodany są dobre.

Tylko dlaczego wierzysz, że najwyższe organizacje dietetyczne i medyczne się nie mylą? To, że jest ich więcej nie oznacza, że mają racje.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych