Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Różne diety - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
185 odpowiedzi w tym temacie

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Wybaczamy :)
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Dziękuję :D
  • 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Ta rozpiska podana przez Sopla, to porównanie wartości odżywczych w posiłku roślinnym kontra złożonym z wołowiny, wieprzowiny, kurczaka i mleka czy źle to sobie przetłumaczyłem? A w tym linku zaciekawiło mnie zdanie " There are virtually no nutrients in animal-based foods that are not better provided by plants" Nie wiem, ale mi od razu przyszły do głowy B12 i cholesterol.

Z chorobami cywilizacyjnymi zwierzęce białko nie ma nic wspólnego, z nowotworami, szczerze wątpię. Obejrzę po sesji może ten forks over nives.

BTW, Dom, Ty jesteś na diecie optymalnej?
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Jeśli bakterie nazywasz zwierzętami... To tak, B12 występuje tylko u zwierząt. A za cholesterolem jakoś bym nie tęsknił (przynajmniej nie za LDL).
USA to kraj o jednym z największych spożyć sera na osobę, w takim razie nie powinno być tam raczej problemu z osteoporozą...
  • 0
Shut up and get moving.

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Mam zamiar przejść na tę dietę w najbliższym czasie.

W USA także jedzą węglowodany i to bardzo przetworzone. W takim wypadku zrzucanie jedynie na ser jest nietrafione.

A jakbyś nie wiedział to organizm musi zużyć więcej witamin na spożycie węglowodanów niż one dostarczają.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja też jestem za wyrzuceniem przetworzonych węglowodanów z diety ale czemu zwolennicy diet wysokobiałkowych i tłuszczowych wrzucają wszystkie węglowodany (proste i złożone) do jednego worka?
  • 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów

Ja też jestem za wyrzuceniem przetworzonych węglowodanów z diety ale czemu zwolennicy diet wysokobiałkowych i tłuszczowych wrzucają wszystkie węglowodany (proste i złożone) do jednego worka?

Dieta białkowa jest bardzo skuteczna, bo chudniesz szybko.
Bez sportów tylko 30 minutowe spacery. Na diecie białkowej człowiek ma mało energii.
Diety białkowe polegają na rozruchu i przyśpieszenie metabolizmu. Jak w przypadku fazy 1 z 4, która trwa 2-10dni zależy od rzucania kilogramów. Na 2 fazie już dodajemy węgle. http://forum.kaliste...ieta-proteinowa
Cóż dieta białkową można zastosować tylko 2 razy w życiu. Pewnie później już nie działa na organizm tak pisze doktorek, ale pewnie szkoda zdrowia.
Teraz gdybym miał wybierać to tylko weganizm jest to dieta na całe życie :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Nie mam może w tej chwili na myśli akurat diety Dukana, ale diety wysokotłuszczowe w stylu Atkinsa. Nigdy nie mogłem pojąć dlaczego ich zwolennicy wrzucają do jednego worka węgle proste i złożone. I jeśli Dom mi to wytłumaczy będę wdzięczny :)
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Dieta dukana - dieta białkowa, dieta atkinsa - dieta niskowęglowodanowa. A mnie interesuje dieta tłuszczowa.
Węglowodany to inaczej cukry - wszystkie. Najlepsze węglowodany to skrobia, która jest wolno trawiona i oddawana do krwi, a zwłaszcza w obecności tłuszczy. Najgorszym jest fruktoza, która powoduje najszybszy wzrost cukru we krwi.
A chyba Wam nie musze mówić co powoduje zbyt wysokie stężenie insuliny we krwi?
Dostarczamy jedynie tyle węglowodanów by nie wejść w stan ketozy.

Już chyba odpowiedziałem Ci powyżej dlaczego. Bombardujesz organizm cukrem kilka razy dziennie. A, że insulina powoduje to, że jesteśmy głodni to jesz więcej. Jesz więcej coś co nie ma najwyższej wartości biologicznej w dodatku. Na diecie tłuszczowej gdy jesz produkty najbardziej przyswajalne przez organizm nie czujesz głodu i jesz znacznie mniej.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ale stężenie insuliny we krwi jest zupełnie inne po zjedzeniu kajzerki, a inne po zjedzeniu kaszy gryczanej.
  • 0
Dołączona grafika

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów
Zapominacie że stężenie insuliny wraca do normy już po około 10 minutach po jej wyrzucie do krwiobiegu więc nie ma się czego bać.

Bardziej grożna jest sytuacja jak jemy bardzo często i byle co wtedy cały czas mamy podwyższony poziom cukru, więc cały czas trzustka produkuje insuline i przy takim długotrwałym stanie można doprowadzić do przerostu komórek trzustki i ich uszkodzenia czego efektem będzie cukrzyca.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Stężenie jest inne, ale w obu przypadkach sie ono podwyższa.

Prawie wszystkie rośliny bardzo się różnią składem od składu człowieka. Myślicie, że takie tkanki zbóż są podobne do człowieka? Pewnie, że nie. Wniosek nasuwa się jeden.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Nie rozumiem, co to ma do rzeczy? Skład orzecha też jest inny niż skład człowieka. Skład trawy jest inny niż krowy. To znaczy, że ma nie jeść trawy?

No i jaka jest konkluzja? Czym według Ciebie skutkuje dieta z wysokim poziomem węglowodanów?
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Roślinożerne zwierzeta mają inny żołądek, mogę sobie spożywać trawe bo są nie sa przystosowane do mięsa tylko właśnie do paszy/trawy czy czegoś innego czym się ją karmi.

Cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie.. Za dużo by tutaj wszystko wymieniać.
  • 0

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów

Roślinożerne zwierzeta mają inny żołądek, mogę sobie spożywać trawe bo są nie sa przystosowane do mięsa tylko właśnie do paszy/trawy czy czegoś innego czym się ją karmi.

Nie wiem skąd bierzesz takie teorie o chorobach, w ogóle zauważyłem że conajmniej połowa tworzy dziwne, niepoparte żadnym faktem teorie o szkodliowści czy nie szkodliwości danych produktów :)

Nadciśnienie---- nigdy nie słyszałem o negatywnym wpływie węglowodanów, może i jakiś jest ale pewnie tak marginalny jak wpływ chociażby jedzenia chleba :)
Z miażdczycą podobnie, chociaż tutaj się podaje nadmiar węgli jako jeden z mniej ważnych i trudnych do zwerfikowania przyczyn wystąpienia tej choroby. Jest wiele niezaprzeczalnie ważniejszych :)

Cukrzyca-- tutaj się zgodzę ale też trzeba pamiętać że nie tak łatwo przeszarżować z węglowadanami a pozatym są różne rodzaje i najbardziej szkodliwe są cukry proste, cukry złożone są o wiele bardziej przyjazne dla organizmu :)

Odnośnie cukrzycy też trzeba pamiętać że jej przyczyną jest uszkodzenie komórek beta wyspach Langerhansa( a do tego może naprawdę wiele rzeczy doprowadzić) w trzustce co skutkuje zmniejszonym lub całkowitym brakiem wytwarzania insuliny. Jest też inny typ cukrzycy który cechuje zmniejszone działanie biologiczne insuliny w organiżmie mimo tego ze jest uwalniania w sporych ilościach:)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
Człowiek jest roślinożercą i ma układ pokarmowy taki jak inni roślinożercy, nie mówiąc już o ruchomej poziomo szczęce do rozcierania pokarmu.
Co do chorób które wymieniłeś, to dziwnym trafem przytrafiają się głównie osobom jedzącym mięso (i nie mów mi o fastfoodach, bo moje obie babcie żyjące na wsi też miały cukrzycę i nadciśnienie).
  • 0
Shut up and get moving.

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Już pisałem, że nie ma sensu dyyskutować o diecie. Wy wiecie lepiej, niech tak zostanie, to Wasze życie. A udowodnienie Wam, że diety węglowodanowe są złe to jak walenie głową w ścianę. Cześć.

PS. nie wiedziałem, że na wsi je się jedynie mięso. i tak już pisałem, że są lepsze źródła białka zwierzęcego niż mięso. poza tym białka nie możemy jeść dużo.

Teraz już się żegnam w tym temacie, nie mam zamiaru już dalej ciągnąć tej dyskusji.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów
A są jakieś źródła białka zwierzęcego, które nie cierpią przez jego pozyskanie? Jak na razie krytykujesz wszystko poza tłuszczami, ale oparcie diety o tłuszcze ma sporo wad. Możesz jeść dużo mniej, bo są bardzo kaloryczne. Musisz jeść więcej, bo mają mniej witamin i minerałów niż warzywa i owoce. Musiałbyś jeść prawie same orzechy i awokada. Wegańskie paleo jest możliwe, ale strasznie drogie.
  • 0
Shut up and get moving.

hotdog

hotdog

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 451 postów
Też spadam z tego tematu bo powstał z inną myślą.

Sopel: człowiek jest wszystkożerca czy Ci się to podoba czy nie:) Teoria o roślinożerności jest wyssana z palca.

Trzeba sobie uświadomić że nadmiar zarówno węgli, tłuszczy, białek czy nawet witamin i minerałów jest poprostu szkodliwy dla organizmu tak samo jak niedobory :) Zwracacie uwagę na to że białko, węgle, mięso, soja itp szkodzą ale nie zwracacie uwagi ile jest syfu dookoła(zanieczysczone powietrzem, brak pewności co jest w jedzonych przez nas pokarmach, to że spełniają normy to nie znaczy że nie ma tam substancji szkodliwych a niektóre mogą się kumulować latami i dopiero dać efekty, zapominacie że każdy jest inny i powinien sposób żywienia doposować do własnych potrzeb i określić przy czym czuje się najlepiej, zapominacie że każdy jest inny i jeden może pić wóde 20 lat i dopiero zachoruje na wątrobę a innego dopadnie to po roku i to ma przełożenie na wszystko co spożywamy, zapominacie o czynnikach takich jak stres, szybkie tempo życia, które są nie mniej destrukcyjne niż zła dieta)

Podsumowując uszanujmy zdanie i sposób żywienia innych, nie namawiajmy na siłę przedstawiając argumenty wyssane z palca bez żadnego poparcia.

W dzisiejszych czasach wszystko szkodzi i tego nie unikniemy więc podawanie że nadmiar węgli jest 50 z kolei przyczyną nadciśnienia mija się z celem :) Skupiajmy się na głównych przyczynach i je eliminujmy lub ograniczajmy :)
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

To wytłumacz mi jak to jest, że wskaźniki zapadalności na te choroby u wegetarian i wegan są tak małe, chociaż ich dieta to w większości właśnie węglowodany, nawet do 80% dziennych kalorii.
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych