Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Różne diety - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
185 odpowiedzi w tym temacie

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

A jak z białkami? Chyba musisz sporo składników mieszać by wszystkie potrzebne elementy się znalazły? Bo przecież dzień w dzień trzeba kombinować, starcza Ci czasu? ;p

Nic nie muszę kombinować. Nie tracę żadnego czasu. Nie wiem jaki widzisz problem z białkiem. Masz jakieś dziwne wyobrażenie o diecie roślinnej :)

są badania potwierdzające bezpośredni związek raka i innych chorób cywilizacyjnych z dietą i pozytywny wpływ diety wegańskiej oraz negatywny diety standardowej, Emil nawet na Twojej stronie polecasz Campbella przecież... on udowodnił, że nie dieta wegańska leczy raka a to że nie jedzenie białka zwierzęcego go hamuje a często cofa co w konsekwencji sugeruje odżywianie się roślinami na poziomie 90%+ udziału w diecie.

Wiem, pamiętam :) Miałem na myśli, że nie znam żadnych uznanych i ustandaryzowanych badań na temat leczenia raka dietą roślinną. O ile pamiętam Campbell udowodnił jedynie jak produkty odzwierzęce potrafią aktywować raka. Nie pamiętam żeby opisywał wypadki wyleczenia kogoś z zaawansowanego raka przestawiając go na rośliny.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Wiem tyle, że białko roślinne jest niepełne i trzeba kilka produktów by dostarczyć wszystkie wymagane składniki.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów

Tylko zwracam uwagę, że jest pełno syfu, który oddziałuje na białk tak, że jest no gorsze niż byś wpieprzał je samo.

Niestety, nie ma to znaczenia, białko zwierzęce to białko zwierzęce i jako takie będzie mieć zbliżone właściwości samo czy w parze z "chemią". Być może masz na myśli, że taka potrawa będzie mniej zdrowa i z tym absolutnie się zgadzam. Jedynym wyjątkiem o tej reguły jest izolat białka serwatki pozyskiwany metodą mikrofiltracji przepływu krzyżowego, które jako jedyne białko zwierzęce nie zakwasza.

Białko zwierzęce ma największą wartość biologiczną

Nigdzie nie napisałem, że się z tym nie zgadzam, jest to niezbity fakt.

To białko rośline jest niepełne.

Owszem większość tak, ale wystarczy pomieszać źródła i bez problemu masz wszystkie niezbędne aminokwasy a tylko te są potrzebne bo ich organizm nie wytwarza a są nawet białka roślinne, które zawierają komplet EAA. Uważam, że w tym tkwi błąd teorii o pełnowartościowym białku gdyż uwzględnia aminokwasy endogenne.

I powtarzam, wcale mięso nie jest najlepszym źródłem białka.

Z tym też się nigdzie nie sprzeczałem więc myślę, że nie musisz już powtarzać.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów

Ale to, że zrozumiałem nie znaczy, że się zgadzam. Białko zwierzęce ma największą wartość biologiczną, ma wszystkie minerały, których Nam potrzeba. To białko rośline jest niepełne.

Przecież żeby na diecie roślinnej nie dostarczyć sobie kompletu aminokwasów to trzeba się naprawdę postarać i jeść na zmainę tylko chleb z dżemem chyba.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów

Tylko zwracam uwagę, że jest pełno syfu, który oddziałuje na białk tak, że jest no gorsze niż byś wpieprzał je samo.

Niestety, nie ma to znaczenia, białko zwierzęce to białko zwierzęce i jako takie będzie mieć zbliżone właściwości samo czy w parze z "chemią". Być może masz na myśli, że taka potrawa będzie mniej zdrowa i z tym absolutnie się zgadzam. Jedynym wyjątkiem o tej reguły jest izolat białka serwatki pozyskiwany metodą mikrofiltracji przepływu krzyżowego, które jako jedyne białko zwierzęce nie zakwasza.

Białko zwierzęce ma największą wartość biologiczną

Nigdzie nie napisałem, że się z tym nie zgadzam, jest to niezbity fakt.

To białko rośline jest niepełne.

Owszem większość tak, ale wystarczy pomieszać źródła i bez problemu masz wszystkie niezbędne aminokwasy a tylko te są potrzebne bo ich organizm nie wytwarza a są nawet białka roślinne, które zawierają komplet EAA. Uważam, że w tym tkwi błąd teorii o pełnowartościowym białku gdyż uwzględnia aminokwasy endogenne.

I powtarzam, wcale mięso nie jest najlepszym źródłem białka.

Z tym też się nigdzie nie sprzeczałem więc myślę, że nie musisz już powtarzać.

I wszystko wyjaśnione ;)

A z tym zakwaszaniem tez nie do końca prawda, a nawet nawet troszke prawdy nie ma :)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 postów

Przecież żeby na diecie roślinnej nie dostarczyć sobie kompletu aminokwasów to trzeba się naprawdę postarać i jeść na zmainę tylko chleb z dżemem chyba.

Emil z tym chlebem to bym uważał, znalazłem źródła potwierdzające, że do chleba dodają sproszkowane jajka. Nawet ostatnio była ogólnopolska afera z Sanepidem i stąd to wypłynęło. Kupujesz chleb, myślisz, że to z mąki i wody a tu jajo.
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
A to ciasta nie robi się z użyciem jaj? Może akurat chleba nie, nie wiem :D
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Ja kupuję zazwyczaj sprawdzone razowce z piekarni :) Genialne ciasta robi się bez jajek czy mleka krowiego. Pierwszy lepszy blog i zakładka desery - http://weganie.blogs...ch/label/desery obczaj też wypieki. Jest tego w necie od groma.
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Raczej chodziło mi o tradycyjne przepisy, a nie wege :D
  • 0

khampa

khampa

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 37 postów
Tak na rozluźnienie, chyba w temacie:

• 0

Mageusz

Mageusz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 224 postów
Możecie zapodać tymi badaniami o szkodliwości białka zwierzęcego?

I tak z ciekawości, naszło mnie pytanie: czy weganie karmią noworodki mlekiem matki czy traktują je jako produkt odzwierzęcy? :D
  • 0
"Ilekroć znajdziesz się po stronie większości zastanów się przez chwilę" Mark Twain

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Tylko badania nie sponsorowane przez dzisiejszy przemysł węglowodanowy, farmaceutyczny. Najlepiej wolnych strzelców by obiektywnie podeszli do sprawy, a nie udowadniali na siłę, że białko zwierzece jest złe.

A pytanie dobre :D
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Mageusz - weganie nie jedzą produktów odzwierzęcych nie z zasady tylko z jakiegoś powodu. Pomyśl.

Dom - nie sądzę, żeby zwolennika teorii spiskowych mogło cokolwiek przekonać :)
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Emil, nie teorie spiskowe, a fakty :P
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Podobne do tych, że globalne ocieplenie nie jest winą człowieka, ziemia jest płaska, człowiek nigdy nie wylądował na księżycu, amerykanie stworzyli HIVa żeby zabić Murzynów i naprawdę mamy 1713 rok. Odpadam z tej dyskusji :)
  • 0
Dołączona grafika

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
No właśnie, nie dyskutuj dopóki nie zagłębisz się trochę bardziej w badania, ale nie takie z kolorowych gazetek :D
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 postów

Nutrient Composition of Plant and Animal Based Foods (per 500 calories of energy)

Nutrient *Plant-based **Animal-based
Cholesterol (mg) -- 137
Fat (g) 4 36
Protein (g) 33 34
Beta-carotene (mcg) 29,919 17
Dietary Fiber (g) 31 --
Vitamin C (mg) 293 4
Folate (mcg) 1168 19
Vitamin E (mg_ATE) 11 0.5
Iron (mg) 20 2
Magnesium (mg) 548 51
Calcium (mg) 545 252

*Equal parts: tomatoes, spinach, lima beans, peas, potatoes
**Equal parts: beef, pork, chicken, whole milk

http://www.blueridge...710150306?tc=ar
  • 0
Shut up and get moving.

benfredo

benfredo

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 100 postów

Możecie zapodać tymi badaniami o szkodliwości białka zwierzęcego?

I tak z ciekawości, naszło mnie pytanie: czy weganie karmią noworodki mlekiem matki czy traktują je jako produkt odzwierzęcy? :D

Polecam film dokumentalny Forks over Knives w pierwszych 10 minutach jeśli się nie mylę masz omówienie przeprowadzonych badań nad wpływem białka zwierzęcego na produkowanie przez organizm komórek nowotworowych. Wstrzykiwali szczurom czyste białko i przeprowadzali na nich testy potem podali ten sam rezultat z prób przeprowadzonych na ludziach.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ja odżywiam się nie patrząc na BTW tylko ile mam dostarczać witamin, żeby wszystko było.
W tej chwili dla mnie wrogiem numer 1 jest białko zwierzęce przez nie nie tylko nowotwór, ale inne choroby cywilizacyjne, a przyjacielem węglowodany z roślin :), a co do tłuszczy roślinnych ograniczam i robię to z głową.

Ostatnio był artykuł na Onecie na temat oszukiwania na żywności
Pewnie na suplementach dla sportowców także oszukują dodają jakiegoś syfu.

http://wiadomosci.on...e,110833,w.html
  • 0

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1 022 postów
Musicie mi wybaczyć, nie mam tyle sił by wyciągnąć Was z tych błędnych przekonań. Przepraszam.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych