Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Mocowanie drążka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

vanthomas

vanthomas

Nieustający w zdobywaniu celów

• Użytkownik
  • 173 postów
Witam, zakupiłem drążek : http://www.marbo-spo...120cm-d006.html

I zastanawiam się jakich kołków użyć, żeby było na maxa stabilne, wydaję mi się, że ktoś z was może mieć doświadczenie w tej sprawie dlatego pytam. :rolleyes:
  • 0

Borys85

Borys85

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 115 postów
Wszystko zależy z czego jest zrobiona ściana i jakiej jest ona jakości. Jeśli mocny beton to kołeczki będą krótkie, jeśli mieszkasz w kamienicy, gdzie między cegłami jest słoma, to nic nie pomoże ;)

Jeśli masz beton, to potrzebujesz mocną wiertarkę, najlepiej Metabo albo Makita i wierto do betonu. W sklepie z kołkami podaj wagę i rodzaj ściany to Ci dadzą odpowiednie. Albo jeśli masz kogoś, kto pracuje na codzień z wiertarką, to niech Ci doradzi.
  • 0

Pablo14

Pablo14

gnls

• Użytkownik
  • 314 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Jeśli jest karton-gips to nawet nie wierć.
Ja mam drążek w daszku z prętów zbrojeniowych zalanych betonem. Wywierciłem otwór, wbiłem haki z nakładkami (kupione w castoramie). W ścianę wystarczy porządne nakładki wbić i wkręcić w nie śruby. Na Twoim drążku jest 6 śrub, więc będzie stabilne.
  • 0

vanthomas

vanthomas

• Użytkownik
  • 173 postów
Nie jestem taki ciemny w tym temacie. I wszystko u siebie w domku rodzinnym robię. Ściana wykonana naprawę tak jak trzeba, jutro jadę po kołki rozporowe metalowe i zabieram się za montaż. :D
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
vanthomas, zastosowałeś kołki metalowe tak jak pisałeś?
Jak montowałem drewnianą balustradę u siebie na budowie to majster z budowy odradzał metalowe kołki. W betonie lubią się obluzować. Zastosowałem porządne plastikowe kołki rozporowe i balustrada ani drgnie od dobrych 3 lat.
Pytam, bo w tygodniu chcę sobie zamontować drążek w pracy.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Bar-Man

Bar-Man

Bodyweight, Bags, Bells & Barbells

• Bywalec
  • 826 postów
  • LokalizacjaToruń
Jeśli masz beton to zwykłe plastikowe dają radę bez problemu. Z metalowymi tylko problem żeby to zamontować.
  • 0

Najgorszą rzeczą którą mógłbyś spotkać na drodze samodoskonalenia to uczucie spełnienia.

http://kalistenikapo...y-odosobnienie/

vanthomas

vanthomas

• Użytkownik
  • 173 postów
Panowie, nie zgodzę się z wami, metalowe są dużo bardziej solidne, kupujecie sobie takie na kluczyk i siedzą tak, że nic ich nie ruszy, ja mam 6 zamontowanych i we dwójkę [ 80 i 90 kg ] podciągaliśmy się i nic nawet nie drgneło.
  • 0

Orel

Orel

Szeryf :D

• Administrator - Boss

• 582 postów
Jak już zamontowałeś to trudno, ale lepsze są plastikowe kołki, są elastyczne :), możesz mieć później problem z tymi metalowymi.
  • 0

xqwzts

xqwzts

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 22 postów
Ja mam trochę inną zagrychę. O odpowiedź prosił bym osoby które miały podobny problem bo domysły tu się na nic zdadzą. Mianowicie mam w domu ściany z suporeksu i nie wiem co zastosować bezy nie wyrwało drążka bo jednak suporeks miękki dosyć jest.
  • 0

mrsayso

mrsayso

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 85 postów
  • LokalizacjaWałbrzych
Ja polecam kotwy :) http://katalog.trute...twa_HDPM_SS.jpg 6-8 cm w ścianę i nic nie ruszy :) obojętnie czy beton czy cegła czy drewno. Tylko wiadomo żeby nie w deski 2 cm :P i w siano ;). ale na to też są sposoby. wierci się dziurę i wypełnia się "kotwą" chemiczną i wkręca kotwę metalową.
  • 0

jasiek

jasiek

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 169 postów
też taki zamówiłem już przyszedł tylko muszę odebrać ile mm śruby mają są razem z drążkiem czy trzeba kupić?
  • 0

xqwzts

xqwzts

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 22 postów
Użyłem kołków uniwersalnych fischer SX 12x60 i przy 8 śrubach raczej ani myśli wyskoczyć. Crash test z bratem cięższym o ponad 30kg przeszło bez jęknięcia. Na pewno mogę polecić takie mocowanie w gazobeton lekkim osobą. Jest jeszcze przedłużona wersja tego kołka jak ktoś boi sie tych 60mm. Można tez zastosować jak poprzednik pisał kotwę chemiczną, ale to już dość drogi interes w porównaniu do kołków. A jeśli o kotwę stalową chodzi to w Gazobetonie średnią ją widzę. Wypaść na pewno nie wypadnie, ale jest z twardego,gładkiego materiału wiec na pewno po jakimś czasie zacznie sie ruszać.
  • 0

vanthomas

vanthomas

• Użytkownik
  • 173 postów
jasiek, kołki musisz sam kupić, wedle materiału z jakiego ściana została wykonana. Kotwy są też bardzo dobre.
  • 0

Grzegorz

Grzegorz

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 188 postów
Właśnie zamontowałem drążek w ścianę z suporeksu. Użyłem dołączonych do drążka kołków plastikowych 12x60. Wygląda na mocno i stabilnie zamocowane. Zobaczymy jak się będzie sprawował. Nie mam zamiaru sztuczek kaskaderskich na nim odstawiać, jedynie zwykłe podciąganie ,tak że mam nadzieję, że mocowanie da radę.
  • 0
Aby być najlepszym, musisz być lepszym od samego siebie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych