Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Skazany - czas trwania treningu?
Started by
gwynbleidd
, Nov 24 2012 18:50 PM
Posted 24 November 2012 - 18:50 PM
Zamierzam przejść na trening ze Skazanego ale zastanawia mnie jedna rzecz - ile trwa przykładowy trening? Wydaje mi się, że powiedzmy w dzień, w którym mam ćwiczyć mostki i barki (powiedzmy któryś z pierwszych trzech kroków) go za dużo tych ćwiczeń nie będzie.
Jestem generalnie przyzwyczajony do tego, że jak biorę się do treningu to trwa on co najmniej godzinę. A tu się zamknę w 20min.
Jestem generalnie przyzwyczajony do tego, że jak biorę się do treningu to trwa on co najmniej godzinę. A tu się zamknę w 20min.
Posted 24 November 2012 - 18:53 PM
To sobie dodaj co innego, co to za problem jest?
Posted 24 November 2012 - 18:53 PM
Rozgrzewka - około 5 minut.
Przykładowo po 3 serie każdego ćwiczenia + przerwy między seriami 1-3 minut - razem około 15 minut.
Lekki stretching - 3 minuty lub porządny stretching - 15-30 minut.
Przykładowo po 3 serie każdego ćwiczenia + przerwy między seriami 1-3 minut - razem około 15 minut.
Lekki stretching - 3 minuty lub porządny stretching - 15-30 minut.
Posted 24 November 2012 - 19:08 PM
Posted 24 November 2012 - 19:23 PM
Mój trwał około trzech godzin.
Mógłbyś napisać coś więcej? Co robiłeś przez te trzy godziny?
Posted 24 November 2012 - 19:36 PM
Spójrz w jego dziennik treningowy.
Posted 24 November 2012 - 19:51 PM
Robił po prostu FBW zamiast splita od cała historia 3 godzinnego treningu, chociaż zdaje się takiego obciążenia nie wytrzymał długo
Posted 24 November 2012 - 20:00 PM
Robił po prostu FBW zamiast splita od cała historia 3 godzinnego treningu, chociaż zdaje się takiego obciążenia nie wytrzymał długo
W moim pytaniu chodziło o czas treningu wziętego dokładnie z planu z książki. Potrafię sobie dowolnie ustawić JAKIŚ trening odpowiednio dla mnie długi, ale chodzi mi czas jaki zajmuje Wam zrobienie treningu dokładnie takiego jak ze Skazanego.
Mam jeszcze pytanie odnośnie ćwiczeń z drążkiem... mam 197cm wzrostu i drążek do framugi drzwi i mam wrażenie, że jest dla mnie za wąski. Czy ktoś miał podobny problem? Jak sobie z tym poradziliście?
Zrób światu przysługę i zabij się.
Posted 24 November 2012 - 20:03 PM
Osobiście schodzi mi 30-40 minut z tym że wykonuje wcześniejsze kroki w ramach rozgrzewki 
Posted 24 November 2012 - 20:13 PM
Jedynym piętnastolatkiem tutaj jesteś ty, więc się nie wypowiadaj na tematy o których nie masz pojęcia.
Shut up and get moving.
Posted 24 November 2012 - 20:19 PM
Ostrzegłem Was obojga. Nie wiem czy można, ale wymieńcie się takimi zdaniami na PW.
Posted 24 November 2012 - 20:24 PM
Sopel, po co takie spięcia, nie dojdziesz donikąd z takim nastawieniemJedynym piętnastolatkiem tutaj jesteś ty, więc się nie wypowiadaj na tematy o których nie masz pojęcia.
pytanie - odpowiedź = rozsądna i mądra dyskusja
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Posted 24 November 2012 - 20:25 PM
Sopel: jeśli masz jakiś problem napisz mi na pw zamiast zaśmiecać wątki ogólno pojętym spamem.
gwynbleidd
Co do szerokości drążka to te w framudze zwykle są wąskie, aczkolwiek optymalnym chwytem jest tan trochę ponad szerokość barków, więc chyba miejsca powinno Ci wystarczyć, problem pojawi się dopiero gdy będziesz chciał wykonywać ćwiczenia na szerokim chwycie gdyż z tego co piszesz jesteś kawał chłopa, ratuje cię wtedy innego typu drążek np wkręcany do ściany. Sam osobiście nie mam takiego problemu gdyż nie jestem aż tak wysoki
oraz "zbudowałem" sobie idealny drążek do ćwiczeń na zewnątrz
Krzysiek: To ja tu jestem atakowany, wyraziłem opinie na temat treningu kolegi i zostałem obrażony wiec wina nie leży tu po mojej stronie oraz to nie ja spamuje.
gwynbleidd
Co do szerokości drążka to te w framudze zwykle są wąskie, aczkolwiek optymalnym chwytem jest tan trochę ponad szerokość barków, więc chyba miejsca powinno Ci wystarczyć, problem pojawi się dopiero gdy będziesz chciał wykonywać ćwiczenia na szerokim chwycie gdyż z tego co piszesz jesteś kawał chłopa, ratuje cię wtedy innego typu drążek np wkręcany do ściany. Sam osobiście nie mam takiego problemu gdyż nie jestem aż tak wysoki
Krzysiek: To ja tu jestem atakowany, wyraziłem opinie na temat treningu kolegi i zostałem obrażony wiec wina nie leży tu po mojej stronie oraz to nie ja spamuje.
Posted 24 November 2012 - 20:29 PM
Kolega odebrał to jako prowokacje pewnie... A i ja mam problem z drążkiem, gdyż chyba jest za wąski i wszystko idzie mi na prawą stronę. Też mam drążek w futrynie.
Posted 24 November 2012 - 20:48 PM
Chwycić mogę trochę szerzej od szerokości barków, ale jakoś nie mieszczę się z łokciami. Muszę chyba dopracować technikę a docelowo pomyśleć nad innym rozwiązaniem.
Posted 24 November 2012 - 21:17 PM
Ja też się nie mieszczę, ale cóż.
Posted 24 November 2012 - 21:28 PM
Dlatego zamontowałem sobie drążek na dworzu. Wysokość ponad 2 metry. Po bokach nie ma żadnych ścian i żadnych problemów ze zmieszczeniem się.
Posted 24 November 2012 - 23:05 PM
Możesz również zamontować sobie drążek przykręcany do sufitu na zwykły i szeroki uchwyt.
Sam musiałem posłużyć się tym rozwiązaniem bo w futrynie mam drzwi zasuwane.
Wisi sobie mało widoczny w przedpokoju i nikomu nie wadzi
Btw cena ok 70zł
Sam musiałem posłużyć się tym rozwiązaniem bo w futrynie mam drzwi zasuwane.
Wisi sobie mało widoczny w przedpokoju i nikomu nie wadzi
Btw cena ok 70zł
Posted 25 November 2012 - 11:47 AM
Każda partia dwa razy w tygodniu, 2-3 partie dziennie (zależy jak liczyć), rozgrzewka+ seria rozgrzewkowa poprzedniego kroku+ 2-3 serii ćwiczenia głównego + 1-2 serie dobijające = Taki trening zajmuje mi przeważnie ok. 1h-1,5. Robie dość długie przerwy, choć to też zależy od dnia, więc wahają sie między 2 a 5 minutami. Przykładowy trening wygląda tak:
poniedziałek (i czwartek)
TRIFECTA 2x10s (akurat to robie przeważnie zaraz po wstaniu, ale czasem jak mi sie nie uda to poprostu przed treningiem)
POMPKI
wąskie na palcach(rozg) 1x10 powt
nierówne (trening właściwy) 3x 15 (z naciskiem na jedną ręke, 7-5 powt na palcach)
pompki pełne (tw- seria na dobicie) 1 seria maxymalna ilość powt
WZNOSY NÓG
częściowe w zwisie ® 1x 10-15 powt
pełne w zwisie (TW) 2x 12-10
wzn. prost. nóg w leż. (tw- snd) 2x max powt.
CHWYT
zwisy na drążku (TW), aktualnie one arm bar hang 1x11s i 1x 10s
Jeśli mieszkasz w bloku i nie masz innej opcji to najlepszy drążek dla Ciebie bedzie przykręcany do ściany lub sufitu. Ja dałem z dostawą 100zł za swój przykręcany do ściany i jestem bardzo zadowolony.
Przykręciłem go wysoko więc moge sie podciągać z prostymi nogami plus, w razie potrzeby, mogę zawiesić na nim kółka. Fakt, że mam tylko 173 (
) ale w twoim przypadku i tak powinno Ci być wygodniej niż we framudze.
poniedziałek (i czwartek)
TRIFECTA 2x10s (akurat to robie przeważnie zaraz po wstaniu, ale czasem jak mi sie nie uda to poprostu przed treningiem)
POMPKI
wąskie na palcach(rozg) 1x10 powt
nierówne (trening właściwy) 3x 15 (z naciskiem na jedną ręke, 7-5 powt na palcach)
pompki pełne (tw- seria na dobicie) 1 seria maxymalna ilość powt
WZNOSY NÓG
częściowe w zwisie ® 1x 10-15 powt
pełne w zwisie (TW) 2x 12-10
wzn. prost. nóg w leż. (tw- snd) 2x max powt.
CHWYT
zwisy na drążku (TW), aktualnie one arm bar hang 1x11s i 1x 10s
Jeśli mieszkasz w bloku i nie masz innej opcji to najlepszy drążek dla Ciebie bedzie przykręcany do ściany lub sufitu. Ja dałem z dostawą 100zł za swój przykręcany do ściany i jestem bardzo zadowolony.
Przykręciłem go wysoko więc moge sie podciągać z prostymi nogami plus, w razie potrzeby, mogę zawiesić na nim kółka. Fakt, że mam tylko 173 (
Guest_zahir11_*
Posted 25 November 2012 - 12:29 PM
Guest_zahir11_*
Co do szerokości drążka, to myślę, że Iron Gym dałby większą swobodę w rodzajach chwytu.
A jeśli chodzi o trening, to mnie zajmuje ok. 20 min i uważam, że to jedna z większych zalet kalisteniki, że w tak krótkim czasie można zrobić sensowny trening:) A jeśli ktoś chce więcej, to zamiast dorzucać obciążenie poszedł bym raczej we wszechstronność. Sztuki walki, bieganie, skakanka itp. Jest w czym wybierać
A jeśli chodzi o trening, to mnie zajmuje ok. 20 min i uważam, że to jedna z większych zalet kalisteniki, że w tak krótkim czasie można zrobić sensowny trening:) A jeśli ktoś chce więcej, to zamiast dorzucać obciążenie poszedł bym raczej we wszechstronność. Sztuki walki, bieganie, skakanka itp. Jest w czym wybierać
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report