Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
ćwiczenia rozciągające(szpagat w dwa tygodnie)
Started by
Spider
, Nov 13 2012 21:59 PM
Posted 13 November 2012 - 21:59 PM
Siema (albo się nie ma)
Więc tak, założyłem się z kolegą że w dwa tygodnie nauczę się robić szpagat, i tu rodzi się kilka pytań:
-jakie ćwiczenia polecacie
-czy powiedzmy 2x30min dziennie starczy żeby wystarczająco rozciągnąć ścięgna,
-na jednym forum polecają ćwiczenia powolne bez gwałtownych ruchów, na innych wręcz przeciwnie wymachy, dynamiczne skłony itd. który sposób wybrać
Co do moich warunków fizycznych to nigdy nie rozciągałem się zbytnio, aczkolwiek nie miałem problemów z żadnymi ćwiczeniami rozciągającymi na wf więc od kompletnego zera raczej nie zaczynam. Piszcie, piszcie, czas ucieka.
Więc tak, założyłem się z kolegą że w dwa tygodnie nauczę się robić szpagat, i tu rodzi się kilka pytań:
-jakie ćwiczenia polecacie
-czy powiedzmy 2x30min dziennie starczy żeby wystarczająco rozciągnąć ścięgna,
-na jednym forum polecają ćwiczenia powolne bez gwałtownych ruchów, na innych wręcz przeciwnie wymachy, dynamiczne skłony itd. który sposób wybrać
Co do moich warunków fizycznych to nigdy nie rozciągałem się zbytnio, aczkolwiek nie miałem problemów z żadnymi ćwiczeniami rozciągającymi na wf więc od kompletnego zera raczej nie zaczynam. Piszcie, piszcie, czas ucieka.
Kiedy życie da ci w mordę, uśmiechnij się i z politowaniem powiedź ,,bijesz się jak ciota"
Posted 13 November 2012 - 22:03 PM
W dwa tygodnie możesz sobie zrobić co najwyżej krzywdę. Powolne ruchy i gwałtowne to inne rozciąganie. Rozciąganie zajmuje miesiące, o ile nie lata. Załóż się z kolegą, że zrobisz 100 żonglerek piłką kortową. A jeśli chcesz, możesz się założyć, że zrobisz szpagat, o ile w ogóle go zrobisz.
Sumiennie się rozciągaj.
Polecam książkę Pavla Tsatsouline'a "Super Stawy" i "Rozciąganie odprężone." Rozciągać się możesz trzy dni w tygodniu co najmniej.
Posted 13 November 2012 - 22:05 PM
Osobiście polecam ćwiczenia statyczne. Pamiętaj o odpowiednim rozluźnieniu mięśni i rozgrzewce przed rozciąganiem. Zwróć uwagę na odpowiednie oddychanie. Rozciągaj się 3-4 razy w tygodniu (mi sesja zajmuje od 15 do 20 minut).
Nie wiem czy za 2 tygodnie zrobisz szpagat, bo nie wiem jak masz mięśnie rozciągnięte, ale polcam książke Pavel'a Tsatsouline'a "Relax into stretch".
Nie wiem czy za 2 tygodnie zrobisz szpagat, bo nie wiem jak masz mięśnie rozciągnięte, ale polcam książke Pavel'a Tsatsouline'a "Relax into stretch".
Posted 13 November 2012 - 22:11 PM
witam nowego kolegę kiedyś przeglądałem na chomikuj Jak zrobić szpagat w 30 dni. W dwa tygodnie to szybko, wręcz niemożliwe nawet moim przypadku.Ja też nie miałem w szkole z tym problemów zawsze byłem dobrze rozciągnięty. Szpagatu nie zrobię
http://chomikuj.pl/p...i,382318859.pdf
Spider jak uda ci się podziel się z nami tą metodą na szpagat w 14 dni
Pozdrawiam
http://chomikuj.pl/p...i,382318859.pdf
Spider jak uda ci się podziel się z nami tą metodą na szpagat w 14 dni
Posted 13 November 2012 - 22:17 PM
Cóż czy niemożliwe to się przekonamy, wyznaję zasadę że nic nie jest niemożliwe, i tylko my sobie stawiamy bariery, jednak nic na siłę i wszystko w granicach rozsądku. Dziękuję za dotychczasowe rady, poszperam jeszcze na forach, popytam znajomych.
Kiedy życie da ci w mordę, uśmiechnij się i z politowaniem powiedź ,,bijesz się jak ciota"
Posted 13 November 2012 - 22:26 PM
To już jak wolisz. A co stawiasz koledze za wygraną?
Posted 13 November 2012 - 22:43 PM
Dobra zasada Spider nie ma rzeczy niemożliwych
Nie znam metody w 2 tygodnie zrobić szpagat. Pzdr
Posted 13 November 2012 - 23:14 PM
Może i nie ma rzeczy nie możliwych, ale trzeba mieć świadomość co jest głupie a co nie.
Szpagat w dwa tyg może i jest możliwy ale na pewno nie jest mądry. Myślę, że jedyne co uda Ci się osiągnąć to kontuzja. Zresztą zakład z kolegą to nie najodpowiedniejszy motywator dla poprawy swojego rozciągnięcia... Nie sądzisz?
Jeśli interesuję Cie poważnie kwestia rozciągania to porzuć te bezsensowne wygłupy i zainwestuj w książki Pavla Tsatsouline: "Rozciąganie odprężone" oraz "Super Stawy". Później trenuj sumiennie i regularnie, tak z rok.
Pośpiech to zły doradca a już na pewno tyczy się to rozciągania.
Szpagat w dwa tyg może i jest możliwy ale na pewno nie jest mądry. Myślę, że jedyne co uda Ci się osiągnąć to kontuzja. Zresztą zakład z kolegą to nie najodpowiedniejszy motywator dla poprawy swojego rozciągnięcia... Nie sądzisz?
Jeśli interesuję Cie poważnie kwestia rozciągania to porzuć te bezsensowne wygłupy i zainwestuj w książki Pavla Tsatsouline: "Rozciąganie odprężone" oraz "Super Stawy". Później trenuj sumiennie i regularnie, tak z rok.
Pośpiech to zły doradca a już na pewno tyczy się to rozciągania.
Posted 14 November 2012 - 00:00 AM
,,Nic na siłę" jeżeli nie uda mi się osiągnąć zamierzonego celu w dwa tygodnie trudno, poćwiczę dłużej aż mi się uda, nie zamierzam katować ciała byle wygrać zakład(którego stawką jest wejściówka na skałkę wspinaczkową), organizm powie starczy, dość, posłucham zanim nabawię się jakiejś kontuzji, ale dlaczego mam się zniechęcać od razu, a nuż uda mi się.
Posted 14 November 2012 - 09:52 AM
Hahahaha, tak to skomentuje.
Tylko nasza wyobraźnia wyznacza granice - to jest zajebiste przekonanie i sam się go stosuje. Ale zachowajmy trochę rozsądku, to tak jakby nagle człowiek biedny w dwa tygodnie stał się milionerem (nie wliczam wygranej, spadku), bez odpowiednich umiejętności jest to nierealne.
Poradniki typu szpagat w 14 lub 30 dni, to porażka. Cholernie narażają więzadła, i mają blisko 99% gwarancji na solidną kontuzję. Aby dojść do szpagatów śmierci, to potrzeba minimum pół roku przy intensywnym treningu w innym wypadku, tylko się pokaleczysz, a po co?
Tylko nasza wyobraźnia wyznacza granice - to jest zajebiste przekonanie i sam się go stosuje. Ale zachowajmy trochę rozsądku, to tak jakby nagle człowiek biedny w dwa tygodnie stał się milionerem (nie wliczam wygranej, spadku), bez odpowiednich umiejętności jest to nierealne.
Poradniki typu szpagat w 14 lub 30 dni, to porażka. Cholernie narażają więzadła, i mają blisko 99% gwarancji na solidną kontuzję. Aby dojść do szpagatów śmierci, to potrzeba minimum pół roku przy intensywnym treningu w innym wypadku, tylko się pokaleczysz, a po co?
Posted 14 November 2012 - 10:00 AM
Skoro kolega chce jednak ćwiczyć mimo naszych rad, ok.
Spider - masz tu tyle uwag, że powinieneś wyciągnąć wnioski. A jeśli uda Ci się, to również napisz...
Guest_zahir11_*
Posted 14 November 2012 - 12:16 PM
Guest_zahir11_*
Czemu nie założyłeś się z kolegą, że nauczysz się szpagatu w godzinę?! Nie ma rzeczy niemożliwych a wyzwania trzeba sobie stawiać ambitne!!!
Krzysiek, BeF, Lucluca, bardzo dobre komentarze:)
Krzysiek, BeF, Lucluca, bardzo dobre komentarze:)
Posted 14 November 2012 - 12:20 PM
Trzeba było się założyć że w dwa tygodnie się nabawisz pewnej kontuzji, wygrasz na pewno.
Oczywiście decyzja jest Twoja i rób jak uważasz, ja jednak idiotycznych decyzji nigdy nie popieram
Oczywiście decyzja jest Twoja i rób jak uważasz, ja jednak idiotycznych decyzji nigdy nie popieram
Posted 14 November 2012 - 12:46 PM
Można zrobić w chwilę nawet. Ale jak ktoś by Cię uderzył w głowę i dał środki rozluźniające... Efekt gwarantowany (bez ironii). Żeby nie było, że Cię do czegoś namawiam. Nie ma "max" w ćwiczeniach. Są tylko blokady wynikające z napięci mięśni... Dobra skończmy temat. W każdym razie napisz jak Ci poszło.
Posted 14 November 2012 - 13:21 PM
Miałem napisać dokładnie to samo.Może i nie ma rzeczy nie możliwych, ale trzeba mieć świadomość co jest głupie a co nie.
Szpagat w dwa tyg może i jest możliwy ale na pewno nie jest mądry. Myślę, że jedyne co uda Ci się osiągnąć to kontuzja.
Posted 14 November 2012 - 13:27 PM
"Są tylko blokady wynikające z napięci mięśni" - a to wynika ze strachu, i dlatego tak ważna jest tutaj cierpliwość by przyzwyczaić mięsień do nowej wydłużonej pozycji.
Posted 14 November 2012 - 17:25 PM
na pewnym forum przeczytałem, że ktoś zrobił szpagat od świtu do zmierzchu, tzn. przez cały dzień aktywny 
jak to możliwe? a to możliwe w b. młodym wieku, miał bodajże poniżej 14 roku życia
ale to mocno ryzykowne i niebezpieczne, i ten ktoś pisał, że na następny dzień bolały nieubłaganie ścięgna, mięśnie i całe ciało, ale już tego samego wieczoru zrobił szpagat
jak to możliwe? a to możliwe w b. młodym wieku, miał bodajże poniżej 14 roku życia
ale to mocno ryzykowne i niebezpieczne, i ten ktoś pisał, że na następny dzień bolały nieubłaganie ścięgna, mięśnie i całe ciało, ale już tego samego wieczoru zrobił szpagat
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Posted 19 November 2012 - 18:05 PM
Ja polecam wszelkie ćwiczenia wzmacniające przedramiona. Silne ręce pozwolą na sprawniejsze naostrzenie noża a stąd już tylko krok od szpagatu w 3 sekundy. I to w którą chcesz stronę. Na poważnie - cierpliwości i lepszych pomysłów na zakłady. Pozdrawiam.
Posted 21 November 2012 - 18:13 PM
Tydzień ćwiczeń za mną, postępy są aczkolwiek dwa tygodnie to jednak za mało żeby osiągnąć pełny szpagat, nie odczuwam żadnego poważnego dyskomfortu, ścięgna i mięśnie czuć przez jakąś godzinkę po rozciąganiu, potem jest normalnie. Zamierzam kupić rozciąganie odprężone i super stawy, tylko pytanie którą kupić najpierw bo na obie naraz nie mam narazie kasy ??
Posted 21 November 2012 - 19:07 PM
Ja najpierw kupiłem rozciąganie odprężone. Z książki dowiesz się dużo o technikach rozciągania, co pomoże Ci przyspieszyć efekty.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report