Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Witam !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Witam niedawno kupiłem skazanego, tytuł spodobał mi się wiec sięgnąłem po tę książkę. Dużo ćwiczę na siłowni najczęściej FBW uprawiam sport drużynowy co wiąże się także z regularnymi treningami. Filozofia jak i ćwiczenia zawarte w skazanym bardzo mi się podobają więc od tego tygodnia rozpoczynam trening. Dokładnie lekko zmodyfikowany trening "dobre sprawowanie". Chodź wydaje mi się że w kilku ćwiczeniach mógłbym zaczynać od ich trudniejszych wariatów chce należycie przygotować stawy stawy i ścięgna do nowego typu ćwiczeń i pracy wiec chyba na razie popracuje na najniższym poziomie. I tu moje pytanie czy to dobry pomysł ? Trening pewnie na razie nie będzie sprawiał mi większego problemu, lecz w miarę upływu czasu zamarzam dojść do takiego pułapu treningu by był optymalny dla mnie.
  • 0

marcin902

marcin902

Go Hard or Go Home

• Użytkownik
  • 70 postów
  • LokalizacjaKraków Miasto Królów Polski
Siema!
Dużo ćwiczysz na siłowni, uprawiasz sport - wskocz na wyższy poziom w skazanym. Pierwsze etapy wg. mnie są dla ludzi którzy w ogóle nie mieli styczności z jakimkolwiek sportem. Oczywiście ktoś może zanegować moje zdanie podając przykład który opisany jest w książce o dwóch takich którzy zaczęli ćwiczyć tylko że jeden powoli od pierwszych etapów a drugi powiedzmy od 3 czy 4.
A jeśli mogę Ci coś poradzić, przeczytaj skazanego, przeczytaj nagiego wojownika i może jeszcze jakieś 2 inne pozycje o tej tematyce, przeglądaj forum a będziesz miał podstawy wiedzy do tego żeby sobie ułożyć samemu trening który będzie dopasowany do Twoich potrzeb. Do tego poznasz różne "triki" jak smarowanie gwintów, oddychanie przeponą itd które pomogą Ci w treningu:)
Pozdrawiam,
M.
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Chwilowo na kolejne pozycje nie mam za bardzo pieniędzy, trochę tu buszuje po forum trochę czytam w sieci, po kilkunastu latach treningu mam tez sporą wiedzę własną czy nabyta o trenerów. Czyli jako taki etap przygotowania mam pominąć i odrazu dostosować trening optymalnie do swoich umiejętności. Czy smarowanie gwintów to nie jest czasem trening konsolidacyjny (mało powtórzeń lecz często w ciągu dnia) ?

Edit: Wydaje mi się że we wszystkich ćwiczeniach oprócz mostka i pompek w staniu na rękach (które robiłem w przeszłości aczkolwiek rzadko i nie jestem pewny czy dobrze technicznie) jestem w stanie zacząć od poziomu 5.
  • 0

marcin902

marcin902

Go Hard or Go Home

• Użytkownik
  • 70 postów
  • LokalizacjaKraków Miasto Królów Polski
Ja zakupiłem tylko skazanego, reszta to e-booki :) Co do smarowania gwintów to masz racje:) Ja też wcześniej ćwiczyłem na siłowni, jeszcze wcześniej amatorsko akrobatykę, dlatego też już jakąś wiedzę miałem:) Jednak zgodnie z zalecaniami Wade'a zacząłem od pierwszych poziomów no i dosyć szybko z tego zrezygnowałem bo ćwiczenie na tym poziomie nie było efektywne.

• 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Ok w takim razie, dostosuję trening optymalnie do swoich możliwości:) Nawet jeśli jakieś ćwiczenie będzie za trudne bądz za łatwe to wyjdzie to w praniu. Znalazłem także e-booka "Nagi Wojownik" i właśnie go przeglądam. Dzięki za pomoc! Rep ! :D
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Witaj M6K3, to czy możesz swobodnie wskoczyć na wyższy poziom "skazanego" zależy nie tyle od tego, jak długo zajmowałeś się sportem, lecz od tego na ile wykonywane przez Ciebie ćwiczenia przygotowywały Twoje stawy i ścięgna do wysiłku kalistenicznego. Jeśli wykonywałeś dużo pompek, podciągnięć itp. to nie ma problemu:)

Powodzenia:)
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Po pierwszym treningu z rozpiski "dobre sprawowanie" stwierdzam że krok piąty w pompkach jaki i w rozwoju mięśni brzucha, to jest poziom dla mnie. Owszem spokojnie w obu tych ćwiczeniach zrobiłem tyle serii i powtórzeń ile wymaganych jest do przejścia na następny poziom, aczkolwiek wydaje mi się ze napięcie mięśniowe było wystarczające i nawet jeśli mogę przejść do następnego ćwiczenia to na razie 2-3 tygodnie poświecę na doskonalenie tego etapu i przygotowanie stawów i ścięgien do trudniejszych ćwiczen
  • 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Po pierwszym treningu z rozpiski "dobre sprawowanie" stwierdzam że krok piąty w pąmpkach jaki i w rozwoju mięśni brzucha, to jest poziom dla mnie. Owszem spokojnie w obu tych ćwiczeniach zrobiłem tyle serii i powtórzeń ile wymaganych jest do przejścia na następny poziom, aczkolwiek wydaje mi się ze napięcie mięśniowe było wystarczające i nawet jeśli mogę przejść do następnego ćwiczenia to na razie 2-3 tygodnie poświecę na doskonalenie tego etapu i przygotowanie stawów i ścięgien do trudniejszych ćwiczen

masz rację, nie warto spieszyć się, jak łatwo ci owe ćwiczenie wchodzi, to trenuj je aż wzmocnią się stawy i ścięgna, bo na trudniejszym etapie/ćwiczeniu ciężej o przygotowanie bazowe
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Witam mam kolejne pytanie mam nadzieję ze ktoś mi pomoże :). Otóż jako stały bywalec siłowni i fan FBW mam kilka wątpliwość co do mojego treningu kalisteniki. Jak już wspominałem trenuje lekko zmodyfikowanym programem "dobre sprawowanie" ze skazanego. W każdy z dni treningowych robię 2 partie z wielkiej szóstki. Czyli np w pon wąskie pompki 2x20 i wznosy prostych nóg 2x20. I tutaj nasuwa się moje pytanie. Czy to nie za mało? Owszem wykonuje serie rozgrzewkową np. 20 powtórzeń wcześniejszego wariantu ćwiczenia. Owszem nie mam dobranych jeszcze optymalnych dla siebie ćwiczeń bo jak już wspominałem na razie pragnę się trochę przygotować. Ale cały czas wydaje się mi to mało, a nawet w książce Wade pisze że znał ludzi których plany treningowe trwały grube godziny. Czy mam dodać jakieś ćwiczenia czy po prostu wraz z progresem trening będzie się wydłużał i intensyfikował ?
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
M6K3 chyba każdy z nas miał podobne wątpliwości. Ja sam dziwiłem się dlaczego tylko 2 serie. Po przeszło roku treningu stwierdzam, że jednak ten system się sprawdza i działa na mnie dużo lepiej niż siłownia, choć nie wspomagam się odżywkami. Polecam Ci pozostać przy nim i nie zwiększać objętości. Bardziej postawiłbym na technikę, czyli powolne, dokładne wykonywanie ćwiczenia i po dojściu do progów przejścia zwiększanie skali trudności ćwiczenia.
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Dzięki że rozwiałeś moje wątpliwości, teraz pozostaje ćwiczyć i zapisywać postępy :)
  • 0

Michal

Michal

Advanced Member

• Zasłużony
  • 1 598 postów
  • LokalizacjaWawa
Poznaliśmy się już na priv, a teraz oficjalnie - witaj na forum! :)
O ile dobrze pamiętam, to Wade pisze tak: jeśli nie chcesz zaczynać od pierwszego kroku i jesteś w stanie zrobić ćwiczenie np. z 5 kroku, to zacznij o 2 kroki wcześniej czyli od kroku 3. Wzmocnisz stawy i ścięgna oraz wyrobisz technikę będącą podbudową pod późniejsze ćwiczenia. Nie mam teraz książki pod ręką ale stawiam, że jest to w Super FAQ (to pdf do ściągnięcia za darmo ze strony Dragon door).
  • 0
Słownik ćwiczeń | Mapa miejsc do ćwiczeń

"Kto by chciał być normalnym? My chcemy być nadzwyczajni!"

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
A no miło mi :D
Dzięki za podpowiedz z tym plikiem pdf, znalazłem odpowiedz na kilka nurtujących mnie pytań i jeszcze więcej. Naprawdę ten artykuł, esej czy co to jest, to obowiązkowa pozycja dla każdego kto zaczyna przygodę ze skazanym ;)
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Własnie zakupiłem "Nagiego Wojownika", i powiem że mięło od tego momentu 20 minut, a już czytam, i mimo że mam pdf-a i już ta książkę przeglądnąłem i poczytałem trochę to dopiero teraz widzę cały jej "potencjał" :D :D
  • 0

Guest_zahir11_*

Guest_zahir11_*
  • Gość
Cóż, "skazanego" czyta się łatwo, trudniej się odzwyczaić;)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Cześć m6k3
Trochę spóźnione powitanie.
Więc ja zaczynałem od świeża krew później doszedłem do dobrego sprawowania co jest najlepszym planem treningowym w skazanym, później przeszedłem na weterana, ale okazał się bardzo wymagający. Od tego tygodnia ćwiczę także Dobre Sprawowanie i jest lepiej mam więcej czasu na czytanie i inne sprawy.

Myślę, że bardzo dobrze wybrałeś Dobre Sprawowanie ze względu, że ćwiczysz na siłowni.
i dla tego jeszcze raz uważam, że wybrałeś bardzo dobrze, że chcesz przygotować swoje ciała do wysiłku cięższego jak dźwiganie większych ciężarów :)
Staraj się to robić wszystko z głową moja rada i nie przeginaj, bo nie o to chodzi w tym wszystkim. Wiadomo wszystko stopniowo i wolno.
Tu masz coś o treningu konsolidacyjnym http://kalistenikapo...g kosolidacyjny

Pozdrawiam i wytrwałości :)
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Dzięki za powitanie :D z siłowni aktualnie zrezygnowałem całkiem, wolny czas poświęcam na SW co powoli staje się moją nową pasją. Jednak dla człowieka który z gimnastyką miał nie za wiele wspólnego jest to ciężki temat, dlatego na razie zajmuję się podbudową siły i takie też workouty wykonuję, na początek także ćwiczę siłowe wejście wymykiem na drążek ale średnio mi jeszcze wychodzi, sam nie wiem czy brak siły czy techniki :) Czas na regenerację też oczywiście zawsze się znajdzie :D Wiec tak jakby siłownie zastąpiłem SW, zobaczymy na jak długo, przynajmniej nie narażę się na stagnację :D
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1 496 postów
Ostatnio znalazłem artykuł o muscle up i myślę skorzystać
Muscle up w 12 tygodni trochę długo, ale masz link
http://urbanevo.com/...to-a-muscle-up/
  • 0

m6k3

m6k3

Man of Steel

• Zasłużony
  • 803 postów
  • LokalizacjaRzeszów
Oo własnie czegoś takiego ostatnio szukałem :D Leci Rep bo chyba własnie znalazłem jakąś konkretną rutynę na SW dla beginnera :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych