Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Skazany na trening - częśc 2 !!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
94 odpowiedzi w tym temacie

Luko

Luko

Advanced Member

• Bywalec

• 1 921 postów
Nie powiedziałbym. Wciąż ludziom bliżej do dźwigania ciężkich rzeczy aniżeli wyginania się do pozycji mostka. Joga a podnoszenie ciężarów to odrębne dziedziny.
  • 0

Guest_DzikiCK_*

Guest_DzikiCK_*
  • Gość
zależy chyba od priorytetów ja np. mam takie; rzeźba (poniekąd siła) i gibkość + elementy akrobatyki myślę że wtedy mostek jest bardziej przydatny natomiast MC to było by ćwiczenie typowe na zdobycie masy jak i siły zależy to oczywiście od ilości serii, powtórzeń oraz % maksymalnego obciążenia.
  • 0

YaYeti12345

YaYeti12345

Po prostu Yeti...

• Użytkownik
  • 49 postów
Zastanawiam sie na dkupnem tej książki. Mogłby ktos napisac jakie cwiczenia i jakie przydatne bajery sie w niej znajduja. Po przeczytaniu waszych postow dowiedzialem sie ze sa to cwiczenia flagi, pompki na palcach, pisze cos o diecie w wiezieniu i poswieca spory kawalek na psychike treningu. Czy sa opisane jak trenowac inne partie ciala? Moze sie myle ale czy nie ma tam treningu karku przypadkiem?
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
Jest to co napisałeś.
Pomogłem?
  • 0

YaYeti12345

YaYeti12345

Po prostu Yeti...

• Użytkownik
  • 49 postów

Jest to co napisałeś.
Pomogłem?

To co napisalem na koncu: "Moze sie myle ale czy nie ma tam treningu karku przypadkiem?" to bylo pytanie wiec pomozesz jak odpowiesz na nie
  • 0

aquaknight

aquaknight

aqua

• Użytkownik
  • 366 postów
jest kark, łydki, flaga ( czyli boczne brzucha mięśnie ), palce i przedramię, poza tym L sit, skręty tułowia i chyba tyle z ćwiczeń. Jest też program TRIFECTY, który jest w uproszczeniu rozgrzewką przed treningiem, która daje więcej korzyści ( tak twierdzi Paul ). Ja sam go stosuję i musze powiedzieć, że jak narazie bardzo pozytywnie, lepsze rezultaty niż w zwyczajnej rozgrzewce są.
I dział ćwiczenia na poboczne partie mięśni,
II dział stawy, trifecta,
III dział psychika, żywienie, sen, etc.
  • 0

YaYeti12345

YaYeti12345

Po prostu Yeti...

• Użytkownik
  • 49 postów

jest kark, łydki, flaga ( czyli boczne brzucha mięśnie ), palce i przedramię, poza tym L sit, skręty tułowia i chyba tyle z ćwiczeń. Jest też program TRIFECTY, który jest w uproszczeniu rozgrzewką przed treningiem, która daje więcej korzyści ( tak twierdzi Paul ). Ja sam go stosuję i musze powiedzieć, że jak narazie bardzo pozytywnie, lepsze rezultaty niż w zwyczajnej rozgrzewce są.
I dział ćwiczenia na poboczne partie mięśni,
II dział stawy, trifecta,
III dział psychika, żywienie, sen, etc.

Wlaśnie o takie cos mi chodzilo. Rep dla Ciebie:) i tak nawiasem mówiąc to książkę pare minut temu zamówiłem.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów
A mi się wydaje, że trifecta, to raczej na koniec treningu.. Ewentualnie w dzień nietreningowy.. :)
Że się uchował ktoś, kto nie widział angielskiej wersji :)
  • 0

aquaknight

aquaknight

aqua

• Użytkownik
  • 366 postów
Ano ja też nie wiedziałem :D
Trifecta - dość uniwersalna - można robić przed , po... ja robię przed, czasem po, a w dni nietreningowe raczej jeszcze rzadko
  • 0

Świstak

Świstak

Świstu

• Użytkownik
  • 101 postów
  • LokalizacjaBusko - Zdrój

zależy chyba od priorytetów ja np. mam takie; rzeźba (poniekąd siła) i gibkość + elementy akrobatyki myślę że wtedy mostek jest bardziej przydatny natomiast MC to było by ćwiczenie typowe na zdobycie masy jak i siły zależy to oczywiście od ilości serii, powtórzeń oraz % maksymalnego obciążenia.

Martwy ciąg uważam za najlepsze ćwiczenie na siłowni.
Rozwija ono nie tylko plecy lecz poniekąd działa na nogi i bardzo zwiększa siłę chwytu. Prawdą jest, że nawet po poprawnie wykonanym martwym ciągu czuć plecy, lecz jest to taka jakby pompa. Bardzo łatwo sobie zaszkodzić i nawet pasy nie pomogą jak technika kuleje. Według mnie to ćwiczenie można zastąpić mostkiem jeżeli nie mamy sztangi, obciążenia oraz umiejętności w wykonywaniu tego ćwiczenia.
Cytaty z wikipedii na temat MC :
" Martwy ciąg jest ćwiczeniem rozwijającym prostowniki grzbietu, a także, w mniejszym stopniu, mięśnie czworogłowe i dwugłowe ud, pośladkowe oraz najszersze grzbietu, pośrednio zaś prawie wszystkie mięśnie. "
" Podnoszenie dużych obciążeń w martwych ciągach świadczy o ogólnej dobrej kondycji fizycznej i dużej sile ćwiczącego, ponieważ przy wykonywaniu tego ćwiczenia zaangażowane są prawie wszystkie mięśnie i stawy. "

Żeby nie było, że hejtuje mostek, bo uważam, że jest to dobre ćwiczenie ale martwy ciąg jest lepszy.
  • 0
"Siła pochodzi z nóg ale uderzenie z serca, atakuj kiedy to tylko możliwe i broń każdego centymetra swojego terenu!"

wasyl

wasyl

krok po kroku do celu

• Użytkownik
  • 23 postów
nie widziałem jeszcze drugiej części skazanego, ale czy jest ona napisana w podobnym tonie co jedynka, też rozpisane kroki? i czy można ćwiczenia z dwójki dodać do ćwiczeń z jedynki gdy dopiero co rozpocząłem skazanego jedynkę ?
pozdrawiam
  • 0

Guest_DzikiCK_*

Guest_DzikiCK_*
  • Gość
Tak ćwiczenia są niemal identycznie rozpisane i jak najbardziej można połączyć obie książki np dodać dietę z 2 części czy ćwiczenia na rozciąganie i mobilność stawów ale to jeszcze zależy mi się wydaje od twojego ogólnego stażu w ćwiczeniu ja np nie mam problemu z połączeniem 2 książek w 1 tygodniowy trening dosłownie od dzisiaj zacząłem ćwiczenia na siłę chwytu z tym że ja z przerwami ćwiczę od 4 lat więc dla mnie jest za mało tych ćwiczeń co są w 1 części do tego areoby jeszcze.
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 postów
Tutaj moja recenzja - http://veganworkout....juz-w-sklepach/ Jeśli ktoś nie wie czy warto kupić zachęcam do przeczytania :)
  • 0
Dołączona grafika

Guest_DzikiCK_*

Guest_DzikiCK_*
  • Gość
Paul pisze na mniej więcej początku 2 książki że miał zamiar połączyć obie w jedną ale potem zmienił zdanie czyli można według mnie stosować techniki z obydwu zresztą jest sporo nawiązań do 1 części a nawet ponowne wyjaśnienia jak sam autor pisze dla osób które kupiły wyłącznie 2 część.
  • 0

Shadow

Shadow

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 72 postów
Ja łącze techniki 1 z 2 i jest ok ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych