Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Kuchnia wegańska
Started by
cassi
, Jul 11 2012 11:45 AM
Posted 07 September 2012 - 10:33 AM
Nie bardzo rozumiem pytanie
Po prostu najbezpieczniej brac B12 a jesli stwierdzimy ze nie chcemy to powoli odstawiac suplement i za jakis czas zobaczyc czy poziom witaminy nam nie spadl do niezpiecznego poziomu.
Posted 07 September 2012 - 18:25 PM
Nie bardzo rozumiem pytanie
Post wcześniej napisałeś: "Z tymi zapasami B12 to o ile wiem tez dosyc kontrowersyjna sprawa i niektorzy uwazaja ze zadnych zapasow w organizmie nie ma."
Skoro nie ma zapasów to co to za poziom wychodzi w trakcie badania, chwilowy?
Posted 07 September 2012 - 23:40 PM
Mialem na mysli ze nie ma zapasow dlugoterminowych takich jak na 3 czy 5 lat jak sie czasem mowi.
Posted 16 October 2012 - 19:34 PM
PRZEPIS NA
MLEKO BANANOWE BARDZO DOBRE PYSZNE doda nam energii.
Ja robię tak.
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 5 daktyli moczonych
- 2 szklanki wody
Wszystko układamy w blenderze i miksujemy
Jeśli chcecie aby nas lekko rozgrzał możemy dodać imbir, cynamon, kakao, granat.
Na pewno taki napój można zastąpić produktami przetworzonymi takich jak soki w kartonie, butelce itp.
Ja robię tak.
- 5 daktyli moczonych
- 2 szklanki wody
Jeśli chcecie aby nas lekko rozgrzał możemy dodać imbir, cynamon, kakao, granat.
Na pewno taki napój można zastąpić produktami przetworzonymi takich jak soki w kartonie, butelce itp.
Posted 16 October 2012 - 19:37 PM
Posted 16 October 2012 - 19:49 PM
Moczę inaczej ciężko zmielić dzięki Emil dopisałem
Posted 16 October 2012 - 20:13 PM
a do tego nie trzeba np mleka czy jogurtu dodać ??PRZEPIS NA
Ja robię tak.
- 5 daktyli moczonych
- 2 szklanki wody
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Posted 16 October 2012 - 20:33 PM
Wtedy to nie będzie napój wegański ani mleko bananowe. Każde mleko ma wodę?
Takie jak kokosowe, migdałowe, ryżowe, pszeniczne, także i krowie.
Hani zawsze możesz dodać mleko krowie, ale nie wiem jak u ciebie z mlekiem krowim jest.
Niektórzy nie mogą spożywać produktów mlecznych. Sam wiesz
Takie jak kokosowe, migdałowe, ryżowe, pszeniczne, także i krowie.
Hani zawsze możesz dodać mleko krowie, ale nie wiem jak u ciebie z mlekiem krowim jest.
Niektórzy nie mogą spożywać produktów mlecznych. Sam wiesz
Posted 18 October 2012 - 10:25 AM
Jeśli chodzi o niedobory B12 to przyjmuje się że efekty są widoczne średnio po 5 latach. W ekstremalnych przypadkach cośtam można wykryć po roku, a z drugiej strony czasem zajmuje to nawet 20 lat. Badanie poziomu B12 za pomocą podstawowych badań krwi nie jest 100% skuteczne (szczególnie u wegan, którzy spożywają algi, które są bogate w analogi B12, które nie są B12) i lepszym testem jest sprawdzenie poziomu homocysteiny.
Ogólnie rzecz ujmując - niedobór B12 ma poważne konsekwencje dla zdrowia (układ nerwowy, itd) i warto suplementować. Niemniej, pamiętajmy że przpadki niedoboru witamin nie są bynajmniej ograniczone do wegan (nie brakuje miesożerców zapadających na anemię - ciekawe dlaczego, przecież mięso jest takie zdrowe! yyy...), a poza tym B12 jest specyficzną witaminą, bo potrzeba jej w organiźmie bardzo mało (zalecane jest spożywanie około 2-3 mikrogramów na dzień, z czego absorbujemy około 50%).
W temacie częstotliwości, dawek i przyswajania: czym rzadziej spożywamy w jakiejśtam formie B12, tym większa musi być dawka, by uzyskać 50% przyswajaloności, bo przyswajanie zależy od dawki - dla 1 mikrograma to jest około 50%, a dla dawki 1000 mikrogramów spada do 0.5%. Czyli: spożywać w miarę regularnie, ale nie bardzo dużo. (Z drugiej strony - nie można przedawkować, bo spada przyswajalność, pewnie do zera)
Suplementowanie jest na pewno dobrym pomysłem, poza tym jest sporo produktów które są fortyfikowane witaminami B, ze wskazaniem na B12 - mleko roślinne, niektóre produkty sojowe, itd. - więc utrzymanie prawidłowego poziomu B12 nie jest i nie powinno być trudne.
Osobiście suplementuję kilka miesięcy i poźniej kilka miesięcy przerwy, plus spożywam produkty wzbogacane o B12.
Ogólnie rzecz ujmując - niedobór B12 ma poważne konsekwencje dla zdrowia (układ nerwowy, itd) i warto suplementować. Niemniej, pamiętajmy że przpadki niedoboru witamin nie są bynajmniej ograniczone do wegan (nie brakuje miesożerców zapadających na anemię - ciekawe dlaczego, przecież mięso jest takie zdrowe! yyy...), a poza tym B12 jest specyficzną witaminą, bo potrzeba jej w organiźmie bardzo mało (zalecane jest spożywanie około 2-3 mikrogramów na dzień, z czego absorbujemy około 50%).
W temacie częstotliwości, dawek i przyswajania: czym rzadziej spożywamy w jakiejśtam formie B12, tym większa musi być dawka, by uzyskać 50% przyswajaloności, bo przyswajanie zależy od dawki - dla 1 mikrograma to jest około 50%, a dla dawki 1000 mikrogramów spada do 0.5%. Czyli: spożywać w miarę regularnie, ale nie bardzo dużo. (Z drugiej strony - nie można przedawkować, bo spada przyswajalność, pewnie do zera)
Suplementowanie jest na pewno dobrym pomysłem, poza tym jest sporo produktów które są fortyfikowane witaminami B, ze wskazaniem na B12 - mleko roślinne, niektóre produkty sojowe, itd. - więc utrzymanie prawidłowego poziomu B12 nie jest i nie powinno być trudne.
Osobiście suplementuję kilka miesięcy i poźniej kilka miesięcy przerwy, plus spożywam produkty wzbogacane o B12.
Posted 20 October 2012 - 15:14 PM
Jak to rożnie z tym b12 przyjmuje sporadycznie, ale nie codziennie. Suplementuję.
Czytał ktoś książkę?
WEGANIZM - SCHUDNIJ , UZDRÓW CIAŁO, ZMIEŃ ŚWIAT, Freston Kathy
http://www.talizman....df/01001817.pdf
Czytał ktoś książkę?
WEGANIZM - SCHUDNIJ , UZDRÓW CIAŁO, ZMIEŃ ŚWIAT, Freston Kathy
http://www.talizman....df/01001817.pdf
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report