Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Operacja Odwilż

• Please log in to reply
159 replies to this topic

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
18.01.2013

1. Trzy cykle:
1.1 Pompki wąskie (diamentowe) 6/6/6
1.2 Podciąganie nachwytem 3/3/3
1.3 Pistolety z trzymaniem się futryny 6/6/6 na każdą nogę
1.4 Półpompki w staniu na rękach 5/6/6
1.5 Plank 60s/60s/60s
2. Dwa cykle:
2.1 Pompki wąskie 6/9 (:D)
2.2 Podciąganie nachwytem 3/3

Czas: 70 minut

Pół godziny dłużej niż ostatnio. Nie wziąłem kofeiny, za to brałem zbyt długie przerwy. I weź tu miej jakieś postępy...
Chyba jednak zrezygnuję z tego dziennika. Nie lubię być oceniany na podstawie numerków, mam dość wiecznie pojawiających się cwaniaków którzy od małego nie robili niczego poza ćwiczeniem i uważają każdego, kto nie podciągnie się 10 razy za ciotę. Było miło, czasami. Przeważnie mniej miło. Żegnam.
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Prowadź ten dziennik dla siebie... Niech to będzie Twój dodatkowy motywator. Jak przyjdzie gorszy dzień i nie będzie Ci się chciało ćwiczyć to może dzięki regularnym wpisom tu na forum zmotywujesz się. Szkoda Ci będzie dnia, w którym nie uzupełnisz wpisu.

Opinią innych i krytyką się nie przejmuj, to ma być Twój dziennik, który ma służyć przede wszystkim Tobie. :)

Powodzenia i czekam na kolejny wpis.
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Od ostatniego wpisu nie mogłem znaleźć nawet pół godziny na trening, pomimo że przez większość czasu nie robię tego co powinienem (czyli uczenia się na sesję)... Wrócił mój odwieczny problem, nie potrafię się zmusić do nawet najmniejszego działania... Mam dość zimy, śniegu, mrozu, odległości do najbliższego miejsca w którym można się podciągać, stresu, nauki, braku słońca, zimy... Mogę wynajdywać wymówki w nieskończoność i nie ważne jak się staram, nie ruszę tyłka nawet żeby zrobić kilka pompek.
Z dobrych wieści... Odstawiłem mięso i czuję się z tym o wiele lepiej moralnie. Ciekawe jak będzie z tymi głośno wymienianymi korzyściami zdrowotnymi i energetycznymi.
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
Posted Image
  • 0

Robert

Robert

Overcoming Gravity

• Użytkownik
  • 254 posts
  • LokalizacjaBydgoszcz
Mimo śniegu wiosna coraz bliżej, Skup się na sesji, po egzaminach energia sama przyjdzie :)
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Aż dziwne, że jeden mały obrazek wystarczył żeby udało mi się ruszyć dupę :D

29.01.2013

1. Trzy cykle:
1.1 Pompki wąskie (diamentowe) 7/7/7
1.2 Podciąganie nachwytem 3/2/1
1.3 Pistolety z trzymaniem się drzewka 6/6 na każdą nogę/przysiady wąskie 20
1.4 Półpompki w staniu na rękach 5/5/3
1.5 Plank 60s/50s/60s
2. Dwa cykle:
2.1 Pompki wąskie 7/8
2.2 Podciąganie neutralne 2/1

Czas: 45 minut (nie licząc dojścia do parku i powrotu)

Poszło mi słabiej niż ostatnio, ogólnie czułem się też gorzej niż ostatnio. Nie mogę jeszcze oszacować czy to wina zmiany w diecie, czy czegoś innego, natomiast mogę być pewny dwóch rzeczy: 1. organizm woli pozyskiwać energię z tłuszczy niż węglowodanów, 2. jeśli Scott Jurek jako weganin wygrał kilka ultramaratonów z rzędu, a Frank Medrano może ćwiczyć codziennie po 2 godziny na takiej diecie, to też dam radę.

Pora zabrać się za naukę :D
  • 0
Shut up and get moving.

BeF1990

BeF1990

Outsider

• Zasłużony
  • 433 posts
  • LokalizacjaSosnowiec
No i to mi się podoba. :D
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Łał, kolejny miesiąc bez porządnego treningu... No ale obiecywałem sobie że wezmę się porządnie jak zrobi się cieplej i bardziej sucho, więc oto jest!

27.02.2013

1. Trzy cykle:
1.1 Dipy 4/4/4
1.2 Podciąganie nachwytem 2/2/1 (dopełniane negatywami do oporu)
1.3 Pistolety z trzymaniem się słupa 6/6/5 na każdą nogę
1.4 Półpompki w staniu na rękach 5
1.5 Wznosy nóg 8/6/5
2. Dwa cykle:
2.1 Dipy 3/3
2.2 Podciąganie nachwytem (negatywy) 5/2

Niestety trening bez kofeiny, od jakiegoś czasu mam też niemalże 100% śmieciową dietę, co mocno zmniejsza mój zasób energii (powoli wracam do normalnego jedzenia na szczęście).
Od tygodnia testuję też metodę wyrabiania nawyków z bloga zenhabits.net (zaczynanie od absolutnego minimum i robienie tego codziennie aż do uformowania nawyku, a potem progresja) i jak na razie nie opuściłem ani jednego dnia. Może jedna seria pompek nie da dużo, ale z czasem może się przerodzić w naprawdę spory nawyk (np. codzienny dłuższy trening), a tego właśnie potrzebuję.
Waga wskazała ostatnio 83kg. Czyli stan alarmowy, niedługo będę ważył tyle co na początku Operacji. Zatem cała nadzieja w wiośnie.
  • 0
Shut up and get moving.

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
01.03.2013

1. Trzy cykle:
1.1 Pompki wąskie (diamentowe) 8/8/3
1.2 Podciąganie nachwytem 2/2/2
1.3 Pistolety z trzymaniem się 5/5/5 na każdą nogę
1.4 Półpompki w staniu na rękach 5/2
1.5 Plank 65s/65s/70s
2. Dwa cykle:
2.1 Pompki zwykłe (military) 12/7
2.2 Podciąganie nachwytem 1/1
3. Pojedyncze serie:
3.1 Podciąganie nachwytem 42x1

Widocznie nie zdążyłem jeszcze się w pełni zregenerować po ostatnim treningu, ale mimo to udało mi się zrobić zamierzone 50 podciągnięć na jednym treningu :D Chociaż zajęło to 3 godziny. Następnym razem zrobię to dużo szybciej.
  • 0
Shut up and get moving.

Oskar Obieżyświat

Oskar Obieżyświat

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts
Cześć sopel,

nie będę czytał całego dziennika, ale widzę wpis z 18 stycznia o tym, że nie umiesz się podciągnąć 10 razy na drążku.

Czy masz nadwagę? Jak często i od jak dawna trenujesz drążek? Może mógłbym coś doradzić, sam w krótkim czasie doszedłem od 2 do 15 podciągnięć szerokim nachwytem, a wczoraj zrobiłem próg przejścia z podciągania się wąskim chwytem.
I sam zawsze byłem antywzorem do nienaśladowania jeżeli chodzi o sport.

Pzdr
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
Wszystko widać jak na dłoni. Ćwiczę średnio dwa razy w miesiącu.
  • 0
Shut up and get moving.

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
A o co chodzi z tymi dwoma i trzeba cyklami?
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
http://en.wikipedia....ircuit_training
  • 0
Shut up and get moving.

Dom

Dom

Advanced Member

• Użytkownik
  • 1,022 posts
Nie przywyknąłem do takiego nazewnictwa :) Powodzenia!
  • 0

Sopel

Sopel

Kaboom!

• Użytkownik
  • 747 posts
W sumie częściej w języku polskim używa się słowa "obwód", ale po pół roku na Wydziale Elektrycznym to słowo bardzo źle mi się kojarzy.
Dzięki.
  • 0
Shut up and get moving.

Synaptic

Synaptic

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 39 posts

Może mógłbym coś doradzić, sam w krótkim czasie doszedłem od 2 do 15 podciągnięć szerokim nachwytem, a wczoraj zrobiłem próg przejścia z podciągania się wąskim chwytem.
I sam zawsze byłem antywzorem do nienaśladowania jeżeli chodzi o sport.

Pzdr

Dawaj ja bardzo chętnie dowiem się jak to zrobiłeś... Sam mam problemy w tym temacie....

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
  • 0

Oskar Obieżyświat

Oskar Obieżyświat

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts
Heh, pewnie wiesz, że 2 razy w miesiącu to za mało, by osiągnąć efekty w podciąganiu :)
Sam też nie zgadzam się z tym, co jest napisane w Skazanym - raz w tygodniu 2 serie. Jestem w stanie się założyć o duże pieniądze, że jeżeli weźmiemy 2 bliźniaków i każdy z nich będzie w stanie raz się podciągnąć, i obaj zaczną 2 różne treningi, to ten ćwiczący sposobem Wade'a osiągnie wolniejsze rezultaty.

Nie chcę brzmieć jak spec, bo takim ofc nie jestem, ale imo 15 powtórzeń siłowych to ładny wynik, po jakichś 2-3miesiącach podciągania.

Zakładam, że umiesz się podciągnąć te 1-2 razy. Polecam 2 opcje.
Pierwsza - lepsza wg mnie, smarowanie gwintów. Wieszasz drążek za dychę z allegro w futrynie i podciągasz się non stop gdy przechodzisz przez futrynę. Po tygodniu spokojnie te 3-4 powinieneś machnąć.

Druga opcja, z której skorzystałem ja, bo miałem drążek w garażu. Codziennie szedłem się podciągnąć 10 razy. Nawet, jeżeli miałoby to być 10 serii. W niedzielę odpoczynek.
Szybko doszło do tego, że podciągnąłem się 10 razy w 2 seriach. Wtedy nadal podciągałem się 5-6 razy w tygodniu, by stopniowo przesuwać powtórzenia z 2giej serii do 1wszej. Czyli jeżeli udało mi się zrobić 2 serie po 5, to następnego dnia walczyłem ile się dało, by zrobić 6 i 4. A potem 7 i 3. Aż doszedłem do 10. Potem już sam sobie wybierzesz, jak trenować, ja od 10 kombinuję różnie, był nawet Armstrong, ale strasznie mnie znużył i zmieniłem plan treningowy.

Podsumowując, przede wszystkim na takim początkowym etapie polecam podciągać się 5-6 dni w tygodniu, bo jeżeli umiesz podciągnąć się 2 razy, to nie jesteś w stanie podczas jednej sesji tak pobudzić mięsień do rozwoju, by regenerował się tydzień, ba, nawet 2 dni.

Przepraszam, że chaotycznie piszę, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś i pomogłem.

Pozdrawiam;)
  • 0

Synaptic

Synaptic

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 39 posts

Zakładam, że umiesz się podciągnąć te 1-2 razy. Polecam 2 opcje.
Pierwsza - lepsza wg mnie, smarowanie gwintów. Wieszasz drążek za dychę z allegro w futrynie i podciągasz się non stop gdy przechodzisz przez futrynę. Po tygodniu spokojnie te 3-4 powinieneś machnąć.
Pozdrawiam;)

Właśnie problem w tym że poprawnie nie podciągne się nawet raz. :( Niestety choroba żołądka połączona ze złym lub nawet czasami totalnym brakami w regularnym jedzeniu przy moim metaboliźmie załatwimy mi totalny spadek wagi jakiejkolwiek siły i motywacji. Długi czas próbuje wrócić do treningu ale dopiero kiedy wpadłem na książkę Wada utwiedzilem się w przekonaniu ze ta forma treningu to coś dla mnie. Generalnie do skazanego też miałem kilka podejść ale czytanie tego forum skutecznie motywuje i w końcu udało mi się przełamać i teraz obiecałem sobie że już bez wymówki postaram się osiągnąć cel.

Ten podstawowy to 5 poprawnych podciągnięć....

Robie program skazanego podciaganie krok 3 drugi po przeczytaniu super FAQ i trochę zagranicznych forów postanowiłem odpuścić również ze względu na problemy z miejscem do wykonania kroku 2.

Może masz opcję nr 3?

• 0

Oskar Obieżyświat

Oskar Obieżyświat

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 86 posts
Pamiętam, jak w gimnazjum przyszedłem do domu z płaczem, bo nie podciągnąłem się ani razu na testach i cała klasa mnie obśmiała.
Po zamontowaniu drążka w pokoju przy każdym przejściu łapałem się za niego i "wskakiwałem" na górę. Z każdym przejściem przez drzwi coraz mniej pomagałem sobie wyskokiem, mogłem już się podciągnąć ze stania. Nie wiem, czy minął tydzień, nim mogłem się raz podciągnąć :) Zdecydowanie polecam Ci to, nauczysz się podciągać 100 razy szybciej niż programi ze skazanego.

Pzdr
  • 0

Synaptic

Synaptic

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 39 posts

Pamiętam, jak w gimnazjum przyszedłem do domu z płaczem, bo nie podciągnąłem się ani razu na testach i cała klasa mnie obśmiała.
Po zamontowaniu drążka w pokoju przy każdym przejściu łapałem się za niego i "wskakiwałem" na górę. Z każdym przejściem przez drzwi coraz mniej pomagałem sobie wyskokiem, mogłem już się podciągnąć ze stania. Nie wiem, czy minął tydzień, nim mogłem się raz podciągnąć :) Zdecydowanie polecam Ci to, nauczysz się podciągać 100 razy szybciej niż programi ze skazanego.

Pzdr

Drążek mam zamontowany w drzwiach ale z racji tego że mam 196cm wzrostu za dużo z tego wskakiwania nie będzie. Ale mam pawlacz betonowy na wysokości 2.5m chwyt gorszy ale może to i lepiej. No ok zaczynam od zaraz plus to co robiłem dotychczas ze skazanego myślę że nie powinno kolidować a potem będę myślał dalej.

Dzięki za radę.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users