Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

30 dni jedzenia roślin

• This topic is locked This topic is locked
81 replies to this topic

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts

Revo co sądzisz białku ryżowym chodzi mi czy jest przyswajalne?

Jeszcze takiego nie próbowałem a to ze względu, że ja stosuję dietę zbliżoną proporcjami do tzw. diety 811, tzn. 80% węglowodanów, 10% białka i 10% tłuszczu dlatego nie przejmuje się aż tak białkiem gdyż z tego co normalnie zjadam te 10% uzbieram.

No i jak Ci w ogóle idzie Revo?

Stef napisał, że nie widzi różnicy..

Jeśli pytasz o dietę to ja już jestem na samych roślinach 11 m-cy i czuję się rewelacyjnie jednak chciałbym podkreślić, że jeść rośliny i jeść rośliny to spora różnica. W mojej diecie jest minimum 51% surowych roślin a staram się aby ten % był zazwyczaj na poziomie 60-70%. Z gotowanych jem tylko zupę warzywną i jakieś kasze, soczewicę, makaron razowy, ziemniaki. Można być weganinem jedząc frytki z mcdonalda i smażone na oleju kotlety sojowe w panierce oraz ciasta orzechowe itd.. to są rośliny ale dieta tak samo śmieciowa jak zwykła z ogromną ilością tłuszczu trans i zniszczonego obróbką termiczną pożywienia.

Czyli ich stosowanie nie ma związku z dietą wegańską??

Kano te produkty to są takie debeściaki roślinne i dlatego są tutaj przywoływane, jako najlepsze, skoncentrowane źródła cennych składników odżywczych. Taka spirulina ze względu na swój niesamowity skład może być jedynym co jesz a dostarczych do organizmu wszystko co potrzebujesz.

Zainteresowanym polecam stronę www.30bananasaday.com tam są dopiero świry roślinne a prowadzi ją partner treningowy Lanca Armstronga.

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
WOW!!

11 miesięcy.. poważna sprawa.

Fakt - o tym obżeraniu się nawet Mahler mówił - wsuwanie kasz,ryżu,owoców i orzechów...

Białko - 10% to dosyć mało (jak na przyjęte standardy), a jeszcze jeśli do tego dochodzi trening siłowy, to przykładowe 2500kcal daje 250/4=62gB.
Czyli nawet pewnie nie 1g/kg masy ciała...

Schudłeś/przytyłeś/dokonałeś rekompozycji??
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Cambell pisał na ten temat
kano wejdź na linki podane przeze mnie może czegoś dowiesz się
http://spectrumrozwoju.com/295/295/
Cholerna 811 http://pepsieliot.wo...2/cholerna-811/
http://www.youtube.c...0&view=0&page=2
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Dzięki!
W ogóle to 811 to dla mnie coś nowego (nie słyszałem nigdy), a z dużą podażą węglowodanów spotkałem się jedynie w materiałach dla biegaczy/kolarzy - wytrzymałościowców/długodystansowców.

20% B to już mało, ale może jestem nieco skrzywiony przez dominujące kulturystyczne podejście.. ;)
Także fajnie, że się otwieram :)

Dla 75kg gościa byłoby tak:

750gW = 3000kcal (to jest 80% czyli 100% to 3750kcal)
41gT = 375kcal
94gB = 375kcal

Całość = 3750kcal!!! A ja się tuczę przy 2500..
Coraz chętniej spoglądam w stronę węglowodanów czytając o tym, że białko i tłuszcze spowalniają metabolizm..
(przynajmniej u mnie przy diecie na niskich WW były tylko krótkotrwałe efekty na samym początku)

Może głupie pytanie, bo trochę mi zajmie przestudiowanie linków - 811 to dieta zarezerwowana tylko dla wegan? wegetarian? czy dla mięsożerców też jest ok?

(swoją drogą Cassi, Ty chyba "dukasz"? z tego co pamiętam :) Szykujesz się do weganizmu?)
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
W związku z tym, że mam od jakiegoś czasu wyjątkowo kiepski okres w firmie mam ostry zapieprz żeby to jakoś ogarnąć no i z jakimś dokładnym monitorowaniem diety czy regularnością treningów jestem na bakier ale odpowiadając na Twoje pytanie powiem Ci Kano, że nie schudłem nic a wg teorii białkowej powinienem dosłownie zniknąć. Jak się tylko biorę za regularne ćwiczenia to uwaga! masa idzie w górę bez białka!? niemożliwe co? a jednak i to idzie w mega szybkim tempie. Te ilości węglowodanów to jest to, z jednym ale, bez tłuszczu, bo to tłuszcz powoduje, że węglowodany są niezbezpieczne. Wogóle to zwróćcie uwagę, że 811 to dieta prawie w 100% surowa i organiczna. Oznacza to, że zjadasz nieprzetworzone, nie skażone jedzenie w naturalnej postaci, to ma ogromne znaczenie. Wg autorów tej diety jeśli coś wygląda jak hot-dog nawet jeśli nie ma mięsa tylko jakąś wegańską wersję parówki to jest tak samo gówno warte jak prawdziwy hot-dog. Tak naprawdę weganizm jest banalnie prosty i nie zbyt wymagający, dopiero na surowym zaczyna się jazda bo to naprawdę inny świat. Nie martwcie się to i tak nie szczyt hardkoru, następny po surowym jest prianizm czyli żywienie się energią słoneczną :D Myślę też, że cały mechanzim odżywiania świetnie obrazuje teoria prianizmu - żywimy się energią słoneczną, prianiści nic nie jedzą, patrzą się w słońce codziennie i z niego czerpią energię do życia, to nie żarty widziałem kilka dokumentów na ten temat, są tacy ludzie. Zwykli ludzie także żywią się energią słoneczna ale przetworzoną, wszystkożercy muszą pochłaniać ogromne ilości jedzenia gdyż w tym co jedzą tej energi jest mikroskopijna ilość znikająca w całym łańcuchu energetycznym, czyli kolejno rośliny pochłaniają energię słoneczną w procesie fotosyntezy tworzą z nich składniki odżywcze, następnie zwierzęta zjadają rośliny a na końcu ludzie zjadają zwierzęta. Wg tej teorii Ci co jedzą rośliny dostają o wiele wiele więcej energii w pożywieniu bo znacznie skracają łańcuch przepływu energii. To tylko taka ciekawostka jakby komuś z Was wydawało się, że weganizm to jakieś ogromne wyrzeczenia.

Wiem co masz na myśli Kano z tym kulturystycznym podejściem, kiedyś miałem w tej dziedzinie całkiem całkiem sukcesy i wiele lat stosowałem te niezdrowe teorie w praktyce. Chwała Campbelowi i innym jego podobnym, że obnażyli prawdę o produktach zwierzęcych. Jak ktoś ma wątpliwości lub szuka natchnienia to niech sobie wejdzie na stronkę Emila gdzie znajdziecie wypowiedzi bardzo utytułowanych sportowców wyczynowych wegan.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
od 5 miesięcy jestem na weganizmie i przekonał mnie Revo od tamtej pory przytyłem około 3kg i taka waga mi odpowiada 75 kg i czuje się świetnie kano. Tego nie znajdziesz w internecie.

Zakupiłem ciekawą książkę.

Chciałem się wypowiedzieć co w niej piszą. Napiszę na temat lwów i mięsa

"NA SILNE MIĘŚNIE, NIE MA TO JAK KRWISTY STEK"
Do przetrwania potrzebujemy białka, dlatego jemy krowie mięso. Brzmi logicznie, ale nie tak działa układ trawienny. Skąd biorą białko krowy?
Największe, najsilniejsze zwierzęta na ziemi, takie jak słonie, hipopotamy czy konie, nie jedzą mięsa. Białko organizm sam wytwarza z dostarczanych mu przez nas produktów .

Potrzebne jest na również żelazom ale czy miewasz apetyt na żelazne opiłki?

"CZY TO ZNACZY MUSIMY SKUBAĆ TRAWĘ?"
Jasne, że nie. Krowa je trawę, ponieważ jej układ trawienny jest zbudowany w sposób umożliwaijący jej pozyskanie potrzebnych jej do życia substancji odżywczych właśnie z tego pokarmu. Matka natura podarowała każdemu gatunkowy odpowiednią "paczkę żywnościową", która dostarcza jego przedstawicielom składników odżywczych i energii, wyposażyła też każdy gatunek w stosowny układ trawienny.

Jednym z tych gatunków jest człowiek. Podobnie jak wszystkie inne gatunki, je swoje ulubione pokarmy, pod warunkiem, że są one dostępne.

"A KTO JEST KRÓLEM DŻUNGLI?"
Lew w żadnym wyoadku nie dorównuje siła słoniowi. Co więcej, wbrew powszechnemu przekonaniu, że lew jest zwierzęciem kipiącym energią, zwierze to poświęca na sen 20 godzin na dobę. Dla porównania, orangutan, który mięsa nie je śpi tylko sześć godzin. Zresztą lwia energia wcale się nie bierze z mięsa.

MIĘSOŻERNE NIE JEDZĄ MIĘSOŻERNYCH

Lwy wprawdzie zabijają lamparty i gepardy, ale ich mięsa na ogół nie tykają. Po zabiciu przez stado zwierzęcia roślinożernego jego przewodnik rozrywa brzuch i żołądek ofierze i zjada jego zawartość. Stąd lew czerpie zasoby białka- ze zjedzonych przez roślinożercę roślin. Drugim po żołądku ulubionym przez lwa kąskiem są soczyste narządy, takie jak serce, wątroba, nerki, trzewia, mózg. Mięso jest najmniej pożądane. Zwykle król zwierząt zostawia je zwierzętom zajmującym najniższą pozycje w porządku dziobania : hienom i sępom.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Cassi przyjacielu bardzo mi schlebia, że to dzięki mnie przekonałeś się do roślinek. Ciesze się bardzo, że tak dobrze Ci idzie. PLANT POWER !
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Dziękuje Revo
Szczerze napiszę, że :@ dukan :@ jest katorgą, ale działa niesamowicie szybko, a dla większości kosztem zdrowia. Nigdy więcej :@.
A weganizm to jest to.
Jak na mnie zadziałał:
Zauważyłem że jestem spokojniejszy, zdrowszy, energiczny, nigdy nie chodzę głodny, prawie codziennie inne posiłki, lepsza cera, włosy, żadnych skurczów, inne podejście do życia, lepsze trawienie, a nie jak po dukanie miałem-straszna różnica., i inne zalety....
Wszystko zmieniło się na lepsze po miesiącu tylko cząstkę można poczuć na własnej skórze, ale ciągle coś odkrywam bycia na weganizmie. Emil też Dzięki :):):) odegrałeś też swoją rolę w tym.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
Pytam o chudnięcie/tycie/recomp, bo w końcu różni ludzie mają różne cele, a przykładowo: można przybrać 2-3kg i stracić kilka cm w pasie..

Tak jeszcze o czystości roślin - w mięsie jest pełno syfu, chociaż są kontrole (podobno bardzo szczegółowe, ale nieważne), ale przecież warzywa też mogą być zanieczyszczone w jakiś sposób - ziarna mają już w sobie środki grzybobójcze, żeby nie trzeba było ich pryskać itp..
Pomijam już klasyczne opryski i całą tą chemię którą zasila się uprawy..
(chociaż wydaje mi się że w roślinach jest tego mniej niż w mięsie)

@Cassi:
cóż to za książka? Może Campbell??
(chyba w końcu go zakupię)

Stronę Emila śledzę!

Tak podpytuję, ale nie ciągnie mnie w weganizm, już prędzej spróbowałbym na zasadzie eksperymentu wegetarianizmu.
Poczytam trochę tutaj, potem dodam ser/jajka/mleko i gitara ;)

80/10/10 - tylko dla wegan? czy każdy może spróbować?

Jakby ktoś się mógł wypowiedzieć, to proszę: http://kalistenikapo...k-Wegetarianizm
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts

Wszystko zmieniło się na lepsze po miesiącu tylko cząstkę można poczuć na własnej skórze, ale ciągle coś odkrywam bycia na weganizmie. Emil też Dzięki :):):) odegrałeś też swoją rolę w tym.

Dzieki, ciesze sie, ze weganizm sie sprawdzil :)

Tak jeszcze o czystości roślin - w mięsie jest pełno syfu, chociaż są kontrole (podobno bardzo szczegółowe, ale nieważne), ale przecież warzywa też mogą być zanieczyszczone w jakiś sposób - ziarna mają już w sobie środki grzybobójcze, żeby nie trzeba było ich pryskać itp..
Pomijam już klasyczne opryski i całą tą chemię którą zasila się uprawy..
(chociaż wydaje mi się że w roślinach jest tego mniej niż w mięsie)

Zalezy gdzie te rosliny kupujesz, ale fakt sa pryskane tylko dobroczynne wlasciwosci jedzenia warzyw przewyzszaja ewentualne skutki spozywania przy ich okazji jakis zanieczyszczen, z ktorych oczywiscie czesc odpada przy obroce termicznej czy myciu. Badania na ten temat byly prowadzone, ale juz kompletnie nie pamietam gdzie ich szukac.

Jak się tylko biorę za regularne ćwiczenia to uwaga! masa idzie w górę bez białka!? niemożliwe co? a jednak i to idzie w mega szybkim tempie.

A stosujesz dodatni bilans kaloryczny czy tez tego nie pilnujesz?
Mi masa nigdy nie szla ani nie spadal :P
Ale to pewnie tez kwestia tego ze mam sporo innych, poza silowych, treningow.

• 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Ja jak kupuję warzywa i owoce na targu to wybieram niedoskonałe, bo supermarketach przeważnie są woskowane i pryskane chemią i ładne. Unikam zafoliowanych, bo wiadomo rośliny tracą witaminy, a pod folią duszą się i psują się szybciej.
Kupuje luzem na wagę. Wybieram twarde owoce, ciężkie i nieuszkodzone. Cytrusy nie powinny mieć grubej skóry, ale muszą być ciężkie, zawierają więcej soku.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
@Cassi
Czytając Twoją wrzutę z lwem można się tylko utwierdzić że w prianizmie jest ziarno prawdy z tym przepływem energii. Apropo Twoich odczuć na weganizmie, mam podobne, zupełnie inny świat :D

@Kano
Badanie dobroczynnego wpływu roślin i negatywnego wpływu produktów zwierzęcych było rozpatrywane w przypadku żywności czystej. Zanieczyszczenia chemiczne czy genetyczne to już inna bajka i dotyczą każdego rodzaju pożywienia, dlatego wybierając je należy sięgać po takie z certyfikatem organiczności lub do własnego ogródka.

@Emil
Nie liczę dokładnie diety ale jak zaczynam regularnie ćwiczyć to automatycznie mi apetyty rośnie i jem dużo więcej.
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Jak zaczynałem dietę wegańską w pasie miałem 83 i ważyłem około 70 kg teraz jak ważę się mam 75kg i w pasie 83.
A jakbym przytył tkanką tłuszczową to automatycznie w pasie rozmiar rośnie. Tak myślę.
Staram jeść przede wszystkim nie przetworzoną żywność tylko taką co szybciej się psuje po prostu świeżą.

Revo z tym prianizmem to mnie zszokowałeś w sieci nic nie mogę znaleźć na ten temat po polsku.

Kiedyś czytałem o grzybach jak zwiększyć zawartość witaminy D i naprawdę szok co może zdziałać słońce podaję artykuł poniżej.
Ciekawe jak jest z innymi roślinami z oddziaływaniem słońca i czy to jest prianizm czy inna bajka?
A jeszcze jedno wit. D sprzyja spaleniu tkanki tłuszczowej :)

Jak drastycznie zwiększyć zawartość witaminy D w grzybach?
Witamina D w grzybach pełni rolę ochronną - grzyby zabezpieczają się przed zniszczeniem swojej plechy (grzyby nie mają tkanek). Zwykle grzyby rosną w miejscach ciemnych i wilgotnych zatem zbyt wiele tej witaminy nie produkują. Jednak jeśli wystawimy grzyby na działanie promieniowania UV (np. światło słoneczne) ilość witaminy D w nich zwiększa się nawet kilkaset razy. Jednym z najlepszych sposobów "domowej roboty" jest wystawienie grzybów shitake blaszkami do góry (czyli grzyby są "do góry nogami") na 6 godzin na słońce. Ilość witaminy D zwiększa się wtedy z 100 I.U. w 100 gramach do 46.000 (46 tys.)!
Całkiem przyzwoite efekty uzyskuje się również z naświetlania grzybów Reishi i Maitake.

Muszę wspomnieć, że grzyby nie zawierają witaminy D w formie najlepiej przyswajalnej dla człowieka czyli D3 (cholekalcyferol) tylko w formie witaminy D2 (ergokalcyferolu). Uważa się witaminę D3 za lepsze źródło witaminy D niż D2. Witamina D2 ma około trzy do dziesięciu razy słabsze działanie jak witamina D3.

Drugie informacja warta wspomnienia, to fakt zatrzymywania przez szkło większości promieniowania UV. Dlatego by zwiększyć zawartość witaminy D w grzybach należy je wystawić na słońce bezpośrednio a nie na

Myślę, że uzbrojeni w tę wiedzę damy radę przetrwać każdą, nawet najmniej słoneczne lato czy zimę. Może nawet tę nuklearną?

źródło: http://permakultura....z-1-witamina-d/
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
W sierpniowym mens health jest artykuł o weganizmie/wegetarianizmie!
Ogólnie podsumowując - trzeba uważać, ale jest to pełnowartościowa dieta (poza B12 i kilkoma składnikami, które z roślin się gorzej wchłaniają).
Dla sportowców - nie ma przełożenia, że np. lepsze wyniki mają na vege.

(co nie zmienia faktu, że mogą się czuć lepiej)

Jako przykład m.in. Scott Jurek i Timothy Bradley (ten jedynie przed walką, żeby zrzucić fat)

Dołączona grafika
  • 0

Emil

Emil

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 662 posts
o, super! jutro sobie obczaje co pisza. O ile wiem Bradley jest caly czas na weganskiej diecie.

• 0
Dołączona grafika

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Witam
Też zakupiłem MH piszą że wegetarianie aktywni fizycznie powinni być szczególnie ostrożni, bo na niedobory składników odżywczych są narażeni bardziej niż mięsożercy (ci muszą uważać na poziom:kwasu foliowego, magnezu, witaminy k i błonnika). Wegetarianin musi jadłospis planować ze szczególną uwagą.

Jeszcze piszą, że kwasy omega 3 jest najlepszym źródłem ryby, a wegetarianie mogą pozyskać je z siemienia lnianego, orzechów oraz soi. Znalazłem na innym forum że kwasy mamy w innych źródłach http://nutritiondata...000000000-1.htm

Znacie może dobrą książkę z tabelami gdzie możemy znaleźć informację o produktach gdzie najwięcej jest witamin, białka.....itp?
Ja zauważyłem że jak nie zjem trochę zieleniny tj. słaby. Czyli moje zdanie, że organizm wie czego mu brakuje.
I jeszcze jedno dużo lepiej się czuję jak wypiję koktajla z różnych owoców niż zjadłbym coś gotowanego. Więc po diecie surowej mamy zapewne jeszcze więcej energii i siły. Prawda:) Tylko nie wiem jak jest z tą 811 jemy w niej przede wszystkim owoce (myślę że jest dobra na porę letnią)?

Podobnie Mike Tyson też jest weganinem
Tak jak czytam różne artykuły to na świecie coraz więcej osób przechodzi na weganizm. To zapewne za 10 lat będzie ich podwójnie więcej, a nawet jeszcze więcej.
  • 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1,325 posts
To posłuchaj sobie podlinkowanej audycji (ktoś podlinkował, ale nie wiem gdzie - może tutaj, a może w wątku o wegetarianizmie).

Co do tabel - internet.

Co do sygnałów od organizmu - jak jestem słaby, to skąd mam wiedzieć, czego akurat mi brakuje??
OBSERWACJA!
Trzeba by wiedzieć co się odstawiło, co nowego jadło.

A że teraz naród tak jakoś wszystko w pośpiechu robi, to pewnie część zdąży się zniechęcić zanim poczuje pozytywy..

(nadal myślę o eksperymencie, ale jestem sceptyczny - czy mi się w ogóle uda! jeśli oczywiście się podejmę)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Dobrze kano myślisz zbierasz informację i jak podejmiesz się zapewne uda ci się. Ja uczę się na błędach i je poprawiam taki już jestem, bo jakbym miał to wszystko ogarnąć tyle tego jest. Ja staram się aby tych składników odżywczych było jak najwięcej ważne jest jak je łączyć.
  • 0

Revo

Revo

Advanced Member

• Bywalec

• 659 posts
Koledzy proszę bardzo specjalnie dla Was link ode mnie: http://cronometer.com/
Darmowa aplikacja do prowadzenia dzienniczka żywieniowo-treningowo-zdrowotnego, w której znajdziecie bardzo rozbudowane tabele wartości odżywczych m.in. surowych produktów roślinnych. Można sobie samemu dodawać własne produkty a nawet całe potrawy.

Co do niedoborów składników. Jestem osobą aktywną fizycznie i jestem już rok ścisłym weganinem z przewagą surowych produktów (ok.70%) a od trzeach lat nie jem mięsa. W poniedziałek robiłem kontrolne badania, wszystkie jakie możliwe i wyszło mi, że mam lekki niedobór żelaza i cholesterol poniżej minimum. Witamina B12, na którą szczególnie zwraca się uwagę weganom jest w normie jak i reszta wskaźników. Od kiedy nie jem mięsa spadło mi ciśnienie a miałem lekko podwyższone jeszcze od czasów liceum kiedy to nawet chodziłem je leczyć do poradni.

Powodzenia w odkrywaniu niezliczonych zalet diety wegańskiej ;-)
  • 0

cassi

cassi

Go KalistenikaPolska.pl!

• Zasłużony
  • 1,496 posts
Dzięki Revo skorzystam z cronometra. Też mam zamiar iść na badania. Jestem bardzo ciekawy wyników przed, które już mam i po. Myślę że na pozytyw wyjdą badania. Mam zamiar sprawdzić
Do podstawowych badań profilaktycznych należą:

morfologia
cholesterol całkowity, a także HDL (tzw. „dobry” cholesterol) i LDL (tzw. „zły” cholesterol)
triglicerydy
kwas moczowy
cukier we krwi
GGTP
OB
ogólne badanie moczu

Wątroba:

AspAT
AlAT

Tarczyca:

TSH

Układ moczowy:

kreatynina

Związki mineralne:
Żelazo (Fe)
Jeszcze jedno co warto sprawdzić dodatkowo?
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users