Zaloguj się Zarejestruj się
Co posiać?
#2
Napisano 18 kwietnia 2012 - 08:04
#4
Napisano 18 kwietnia 2012 - 16:39
#5
Napisano 18 kwietnia 2012 - 21:54
Ja zakupiłem naczynie do kiełkowania Bio- natura w Castoramie i nasiona na kiełki alf-alfa np.(wzmacniają mięśnie, kości i zęby), opakowanie nasion mieszanki delikatnej, opakowanie nasion fasoli mungo, nasiona soi, opakowanie nasion mieszanki pikantnej.
Zbiory po 2 dniach, 4dniach i 6 dniach zależy od nasion.
Zawierają dużo białka, witamin, i związków mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania człowieka. Są lekkostrawne, obniżają poziom złego cholesterolu. Kiełki są smacznym dodatkiem do sosów, twarogu czy ziemniaków. Doskonale wzbogacają smak sałatek i kanapek.
Można smażyć też na petelni, ale ja tego nie robię ze względu, że tracą cenne witaminy.
tu można zakupić naczynie i nasionka.
http://www.visvitali...ca-BIONATURA/43
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą.
Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki witaminy A, B, C, E, H.
Zawiera duże ilości wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen jak również mikroelementy-lit, chrom.
-dzięki dużej zawartości białka roślinnego wpływają na budowę i odbudowę komórek i tkanek.
-obniżają poziom cholesterolu we krwi.
-utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew i mózg.
-chronią organizm przed anemią.
-zapobiegają i leczą przeziębienie.
-dzięki zasobności w potas nie dopuszczają do zwiotczenia mięśni, a nawet je ujędrniają.
-usuwają dolegliwości układu pokarmowego.
-Spożywanie kiełków wpływa na wytworzenie odporności w organizmie i go regenerują.
-przypisuje się im właściwości odmładzające.
-działają korzystnie na włosy, zatrzymują łysienie, pobudzają produkcję cebulek włosowych.
-są doskonałe przy wszelkich kuracjach .
-odchudzają
przykładowy przepis.
Surówka z kapusty pekińskiej z kiełkami lucerny alfa-alfa
Składniki:
1 kapusta pekińska, 3 ogórki kiszone (lub konserwowe), 2-3 garści kiełków lucerny, 1-2 łyżek oleju, sos sojowy, ocet winny i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórki pokroić w kostkę, wymieszać z poszatkowaną drobno kapustą, kiełkami lucerny, łyżką octu winnego i oleju. Doprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku.
Warto zakupić sobie też mini szklarnię alternatywa dla tych co mieszkają w bloku i nie mają ogrodu.
Pierwszy raz w życiu tego roku sam zasadziłem koperek, pietruszkę, szczypiorek i bazylię (podobnie bazylia odstrasza owady). Mam też szklarnię gdzie rosną pomidory i takie ciężko jest kupić lub wcale, ale to już ojciec o to dba.
Polecam i smacznego
#7
Napisano 25 lipca 2012 - 21:18
#9
Napisano 26 lipca 2012 - 11:09
#10
Napisano 26 lipca 2012 - 15:41
Orel spróbuj kiełków słonecznika pyszności. W tym roku miałem tylko swoje pomidory. Też hoduję kiełki, a po za tym pietruszka, bazylia, szczypiorek, koperek, oregano i miętę doniczce mam, ale ze sklepu. Może w przyszłym roku więcej będę miał swoich upraw. A jabłka, aronię, borówki amerykańskie, agrest wszystko mam od siostry i czekam na orzechy włoskie swoje.
Ja też tego Campbella muszę przeczytać 2 raz świetne są w niej porównania na temat badań nad szczurami i ludźmi. Wierzę Campbellowi.
#11
Napisano 26 lipca 2012 - 15:47
#12
Napisano 26 lipca 2012 - 15:55
#13
Napisano 26 lipca 2012 - 18:34
Orel też czytam tą książkę jestem dopiero na 50str i już jestem w lekkim szoku więc jestem ciekawy co dalej będzie napisane.
To ja Ci powiem... będziesz w jeszcze większym szoku tak jak ja:)
Odnośnie kiełkownicy to używam tej samej co cassi. Też polecam.
Witam
Orel spróbuj kiełków słonecznika pyszności. W tym roku miałem tylko swoje pomidory. Też hoduję kiełki, a po za tym pietruszka, bazylia, szczypiorek, koperek, oregano i miętę doniczce mam, ale ze sklepu. Może w przyszłym roku więcej będę miał swoich upraw. A jabłka, aronię, borówki amerykańskie, agrest wszystko mam od siostry i czekam na orzechy włoskie swoje.
Ja też tego Campbella muszę przeczytać 2 raz świetne są w niej porównania na temat badań nad szczurami i ludźmi. Wierzę Campbellowi.
Mam te kiełki, dzisiaj wrzucę do kiełkownicy. Najlepiej byłoby hodować wszystko u siebie w ogrodzie lub w domu w miarę możliwości. Wtedy byłoby wszystko pewne, a próbowałeś kiełków sezamu ? ja niestety ususzyłem i nie mam więcej, a jestem ciekaw jak wygląda i jak smakuje. Jeżeli ktoś nie ma kiełkownicy to są również inne sposoby na hodowlę kiełków -> http://www.kielki.info/hodowla.html
#14
Napisano 11 października 2012 - 14:31
#15
Napisano 11 października 2012 - 18:24
Chcesz dodać mi skrzydeł? to proste!! wciśnij Rep !!
#16
Napisano 11 października 2012 - 21:56
Dokładnie w książce piszę na temat badań ludzi jaki ma wpływ odżywianie na człowieka. Tematem w książce jest o mleku, białku, a także mięsie (nie tylko). I jest to potwierdzone. Badania trwały 25 lat na skórze ludzi i zwierząt. Ciekawie książka jest opisana. Pewnym sensie motywuje przejść na weganizm.
Sam autor książki i jego rodzina, pacjenci nie jedzą mięsa. A niektórzy pacjenci chorzy na cukrzycę odstawili insulinę po przejściu na weganizm. Warto przeczytać także książkę Jurka Scotta Jedz i Biegnij jak to zrobił. Nie nakłaniam przejść na weganizm, bo wybór należy do was. Ja efekty zauważyłem już po miesiącu, a jestem już od marca
Jest krótki filmik na temat odżywiania coś podobnego co pisze Campbell
http://chomikuj.pl/A...ponad no*c5*bce
#17
Napisano 12 października 2012 - 22:09
Chcesz dodać mi skrzydeł? to proste!! wciśnij Rep !!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych