Po południu i zarazem 1-1,5h przed treningiem piję taki shake zmieszany z warzywami/owocami/pestkami/olejem etc...
Wartości w gramach są 'umowne' można i dać dwa-trzy ząbki czosnku, więcej żółtek, 4 porządne garści szpinaku zamiast 3, czy też dać małego banana mniej dojrzałego, zamiast jednego dużego. Z ciekawości sprawdziłem co ile waży i o jakiej wartości jest cały szake, pojemność po zblendowaniu da około 750ml.
Zawartość witamin i minerałów też jest 'umowna' trudno napisać ile witamin i minerałów ma każde warzywo ekologiczne czy lokalnie uprawiane.
Mozna dodać jedną łyżkę stołową oleju lnianego. Tłuszcz celowo dodałem, aby witaminy rozpuszczone w tłuszczach lepiej się wchłonęły właśnie,
i dzięki MCT organizm przyswoi lepiej kwasy tłuszczowe ALA znajdujące się w oleju lnianym tzn. po upycha je między innymi w komórki.
I zamiast oleju kokosowego można dodać olej MCT a zamiast masła ghee to masło od krów wypasanych na trawie. [dla zwiększonej zawartości CLA]
Sok oczywiście świeżo wyciskany, nie ma tutaj ściemy ani kitu, aby sok taki był z dużego sklepu w kartonowym opakowaniu.
* 102g selera naciowego [4 małe bądź 3 większe łodygi]
* 88g szpinaku [około małej miseczki]
* 114g banana [około 1 duzy banan]
* 7g czosnku [jeden mały ząbek]
* 14g korzenia kurkumy
* 92g zielonej cytryny włoskiej [umytej i ze skórką]
* 51g żółtek [3 małe bądź 2 duże żółtka]
* 19g pestek dyni [3 porządne szczypty]
* 9g nasion czarnego sezamu [3 szczypty]
* 4,5g oleju kokosowego nie rafinowanego
* 2g masła ghee
* 280ml soku z buraka [bądź innego soku z owoców bądź warzyw].
Podliczenie wartości odżywczych:
* Kalorie - 697 kcal [782,5g]
* Białka - 24g
* Węgle - 77g
* Tłuszcze - 35g [w tym nasyconych: 14g, jednonienasyconych: 12g, wielonienasyconych: 9]
* Cholesterol: 542g
* Błonnik: 20g
* Sód: 328mg
* Potas: 2283mg
* Wapń: 291mg
* Fosfor: 784mg
* Magnez: 287mg
* Żelazo: 17mg
* Cynk: 6mg
* Miedź 1mg
* Mangan 1,7mg
* Beta-karoten: 3120mg
* Wit A: 1063ug
* Wit D: 2,3ug
* Wit E: 7,3mg
* Wit B1: 0,4mg
* Wit B2: 0,9mg
* Wit B3: 4mg
* Wit B6: 1,2mg
* Wit B12: 2,4ug
* Wit B9: 272mg
* Wit C: 91mg