Dobrze gada czy coś leje wodę. Jak to jest mistrze od biochemii i tych cudów?
Zaloguj się Zarejestruj się
Czy białko hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej?
#2
Napisano 06 czerwca 2017 - 20:14
Nie jestem mistrzem od biochemii, ale tego pana nie słuchaj, niby proponował low carb nawet w telewizji, ale w wielu rzeczach gada głupoty, a lepiej nie wiedzieć niż wiedzieć źle.
Filmiku nie oglądałem, ale białko nie hamuje odkładania tkanki tłuszczowej, no może w porównaniu z węglami, tej tkanki odłoży się mniej, nie wiem, ale to niezdrowe, zbyt dużo białka szkodzi i nie wierz nikomu kto mówi inaczej
#3
Napisano 07 czerwca 2017 - 08:01
Ja tam ekspertem też nie jestem ale troche leje wode, trochę zbacza z tematu, trochę gada poza kontekstem, a troche ma racji. Bilczyński ogólnie to nie jest głupi facet, ale bardzo często po czymś mega mądrym psuje to wrażenie jakimiś kompletnymi głupotami. Jak na przykład przytaczaniem badania o spożywaniu więcej niż zapotrzebowanie i mówieniu o aminokwasach w kontekście energetycznym. Przecież białko to nie substrat energetyczny Nie ważne. Pomijając te jego wywody o kaloriach - w kwestii białka moim zdaniem dobrze gada. Organizm i tak nadmiar aminokwasów zamieni na glukozę i ta glukoza będzie zachowywała się jak zwykła glukoza. Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie: białko nie hamuje odkładania tkanki tłuszczowej, a ewentualnie jego nadmiar się do tego przyczynia. Tak jak kolega wyżej napisał - białkiem nie należy się przejadać. Jakieś jajka na śniadanie i kawałek mięsa na obiad załatwiają większość potrzeb Pozdrowionka.
#4
Napisano 07 czerwca 2017 - 09:02
Stek bzdur, podobny syndrom jak u Parola: wybrac pare rzeczy z biochemii i na ich osnowie klecic swoje teorie. Jezeli ktos rozpatruje tycie od spozywania tluszczu w aspekcie bilansu kalorycznego, to znaczy, ze przespal ostatnie 120 lat.
smalcownia.pl
#5
Napisano 07 czerwca 2017 - 10:39
Dobra Pany. Dzięki za odzew
EDIT: Znalazłem wpis jak po krótce wygląda przemiana białka w glukozę o czym wyżej pisał Merfi to wrzucam jakby ktoś był ciekawy.
"Glukoza powstaje z tzw. aminokwasów glukogennych, czyli: alanina, arginina, asparaginian, cysteina, glutamina, glicyna, histydyna, metionina, prolina, seryna, treonina, tryptofan, tyrozyna, fenyloalanina, izoleucyna i walina. Te aminokwasy przekształcane są w alfa-keto-glutaran, który wchodzi do cyklu Krebsa i zamieniany jest na szczawiooctan, ten zaś w fosfoenolopirogronian, a ten w fosforany trioz, a z tych powstaje fruktozo-6-fosforan, a z tego aktywna glukoza. Tak oto z białka powstaje glukoza."
Użytkownik Bueno edytował ten post 07 czerwca 2017 - 17:20
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych