Skocz do zawartości

Nasze strony:



Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Skrobia, cukier, tłuszcz


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

warrumin to raczej nie ma takiego wielkiego znaczenia. Oczywiście nawciąganie się żarcia pod kopułę na 10 min przed spaniem może powodować, że będzie Ci wręcz gorzej zasnąć ale tak 30-45 min i dłużej jest ok myślę. Szczerze to nigdy tego nie mierzyłem. Jestem głodny to jem i tyle :)

Pablo no chodzi o to właśnie, że 50-50 to najgorsze możliwe połączenie tych paliw. Jeśli zjesz taką proporcję to organizm najpierw wybierze glukozę, z którą musi coś zrobić na CITO, więc i trzustka wypluje insulinę (aby zmetabolizować cukier), a to z kolei powoduje wysoką aktywność lipazy lipoproteinowej, która rozbija tłuszcze do wolnych kwasów tłuszczowych i z nimi wtedy też coś musi się zadziać. Są one transportowane do komórek. No ale organizm nie skorzysta z nich bo ma przecież mnóstwo energii do wykorzystania bo zjadłeś dużo glukozy więc dla niego sygnał jest prosty - wykorzystaj glukozę, a resztę odłóż na potem. No i pod wpływem tej insuliny kwasy tłuszczowe są konwertowane znowu do trójglicerytów i magazynowane. Taki w telegraficznym skrócie ma sens łączenie paliw. Dlatego już lepiej jeść węgle z małą ilością tłuszczy niż łączyć je w równych proporcjach :)

Natomiast dodanie odrobiny tłuszczu do węgli ma taki sens, że ta odrobina tłuszczu powoduje wolniejsze się wchłanianie glukozy i tym samym mniejszy skok insuliny we krwi.

Popraw mnie Salute! jeśli coś pomieszałem ;)


  • 0

#22
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL


Natomiast dodanie odrobiny tłuszczu do węgli ma taki sens, że ta odrobina tłuszczu powoduje wolniejsze się wchłanianie glukozy i tym samym mniejszy skok insuliny we krwi.


Piszesz o dodaniu jako dodatku tluszczu.

A jesli dodamy odrobine węglowodanów złożonych do tłuszczy nasyconych? To bedzie to samo?




Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#23
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Czyli w takim wypadku ziemniaki, które są moim jedynym źródłem węgli do tłustego obiadu nie pasują? W ilości ok. 200 g? Myślałem, że najważniejsza jest proporcja dobowa :)

Ja natomiast jem zamiennie z ziemniakami - quinoe badz kasze gryczana (i tej wlasciwie dawno nie jadlem).

A nie jesz slodkich ziemniaków badz batatow? Tylko zwykle ziemniaki?

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#24
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Nie widzę za dużego sensu w celowym dodawaniu odrobiny węglowodanów złożonych do tłuszczy nasyconych. Co to miałoby mieć na celu?


  • 0

#25
JamesFranek

JamesFranek

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 134 postów

A nie jesz slodkich ziemniaków badz batatow? Tylko zwykle ziemniaki?


Nie, szczerze to nigdy tego nawet nie próbowałem bo mnie nie ciągnie póki co do czegoś innego. Wszystko przede mną xD
Wiadomo, ziemniaki nie zawsze, w zależności od obiadu, a jak już są to z różnymi tłuszczami, raz smalec ze skwarkami (lub bez), raz masło, innym razem śmietanka, czy też kombinacja :D
  • 0

#26
Hannibal

Hannibal

    Go Hard or Go Home

  • Bywalec
  • 2 739 postów
  • LokalizacjaBXL

Nie widzę za dużego sensu w celowym dodawaniu odrobiny węglowodanów złożonych do tłuszczy nasyconych. Co to miałoby mieć na celu?

No to samo co dodanie odrobiny tłuszczy do węglowodanów.
Myslalem, ze to moze byc to samo, jak odwrócę proporcje.

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa


#27
Merfi84

Merfi84

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

No to samo co dodanie odrobiny tłuszczy do węglowodanów.
Myslalem, ze to moze byc to samo, jak odwrócę proporcje.

Biorąc pod uwagę, że węglowodany to zupełnie co innego i zupełnie inaczej działają na organizm niż tłuszcze, naprawdę nie rozumiem skąd masz takie mądre pomysły. To tak jak byś myślał, że zmieszanie 25kg cementu z 1L wody da ten sam efekt co zmieszanie 25L wody z 1kg cementu. :/


  • 0

#28
Bueno

Bueno

    May the force be with you!

  • Bywalec
  • 314 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Panowie a tak na marginesie, wciągacie jakieś białko na wieczór? I jakie jest to źródło białka? Co będzie najlepszym wyborem. W nocy mięsnie się regenerują, budują itp. itd. Wystarczy im to co zjedliśmy w trakcie dnia tj. jajka, mięso, twaróg aby skorzystać z tego w nocy czy wręcz musowo jakieś konkretne źródło białka na noc i nie mam tu na myśli jakichś shake'ów proteinowych czy innych komercyjnych batoników tylko normalną szame :)


  • 0

#29
JamesFranek

JamesFranek

    Advanced Member

  • Bywalec
  • 1 134 postów

Panowie a tak na marginesie, wciągacie jakieś białko na wieczór? 

 

Tak, izolat, ale musisz pilnować żeby w obie dziurki wciągnąć tyle samo bo inaczej rozbudujesz się niesymetrycznie :D

 

Zdecydowanie wystarczy im to co zjadłeś w ciągu dnia, i tak większość tego białka nie idzie do reperowania mięśni tylko narządów wewnętrznych. Skup się jedynie na tym, żeby dostarczane białko było wysokiej jakości biologicznej, czyli białko zwierzęce i jak najczęściej staraj się jeść takie rzeczy jak wątróbka, serce, nerki itd.


  • 0

#30
Olaaa90

Olaaa90

    Member

  • Użytkownik
  • 17 postów

Najlepiej skorzystać z porad dietetyka. Bo samemu można wybrać coś niewłaściwego. A tak dietetyk dobierze dietę, by była jak najbardziej skuteczna. Ja poszłam właśnie tym tropem. Długo szukałam dobrego dietetyka, aż wreszcie trafiłam na tę wyszukiwarkę: https://lepszytrener.pl/dietetyka

Można w niej znaleźć także trenerów i instruktorów sportowych z całej Polski. 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych