Siemano wszystkim !
Czy możliwa jest gra w rugby ćwicząc tylko i wyłącznie kalisteniką? Oczywiście że tak! W tej grze chodzi o SIŁĘ ! Więc sądzę że trening kalisteniki jest nawet wskazany podczas gry w rugby, albowiem jest to bardzo kontuzjogenny sport. A jakie jest wasze zdanie w tej kwestii ?
Zaloguj się Zarejestruj się
Rugby
Napisano 06 stycznia 2017 - 17:18
Napisano 06 stycznia 2017 - 17:44
Trochę masy też się przyda choćby z tego powodu, że masywnym zawodnikom łatwiej będzie osłaniać piłkę. A tego typu masę najłatwiej zdobyć na siłowni ciężkimi, wielostawowymi ćwiczeniami typu martwy ciąg, przysiady, wyciskanie. Ale to też pewnie zależy od pozycji na boisku, a na tym aspekcie się nie znam.
Kalistenika też się powinna bardzo przydać choćby pod budowę ogólnej sprawności, bo bycie ciężkim, powolnym klocem w tym sporcie raczej nie jest zbyt pożądane. Znając życie najlepsze efekty uzyska się łącząc te dwa rodzaje treningu.
Napisano 09 stycznia 2017 - 21:16
Rugbiści, czy futboliści (amerykańscy) budują głównie siłę, a masa często jest efektem ubocznym, który też się przydaje, ale jednocześnie spowalnia dlatego bardzo ważny jest złoty środek. Na boisku są różne pozycje i na każdej nieco inna specyfika zawodnika jest bardziej pożądana. Bardzo ważna jest też szybkość, przyspieszenie, wytrzymałość, te cechy trzeba zdobywać równolegle w różnych proporcjach, ale skoro jesteś pasjonatem to zapewne to wiesz.
Siłę w kalistenice można wyrobić bardzo dużą, ale czy o taką siłę Ci chodzi? jak to pisał Wade, ćwicząc kalistenikę organizm nie "masuje" tak szybko bo wtedy będzie miał więcej do dźwigania, jednocześnie jest to siła, która mniej przyda się przy szarpaninach i przepychankach niż siła zrobiona przysiadami, martwym ciągiem, wyciskaniem na ławce czy żołnierskim, ale nie jest to niemożliwe, najważniejsze żebyś wkładał w trening całe serce i zaangażowanie to osiągniesz co chcesz, kalistenika może być świetnym uzupełnieniem.
Napisano 15 stycznia 2017 - 22:47
Sama silownia ci w tym nie pomoże. Tak, da pewne podstawy, ale tylko w pchaniu sztangi.
Bo sila z siłowni nie rowna się sile sportowej.
Trenuj kompleksowo, kalistenika na pewno będzie użyteczna, tak samo jak silownia, czy cross fit bądź ćwiczenie techniki.
Ćwicz bardziej silowo-kondycyjnie.
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 15 stycznia 2017 - 22:49
* siłą bezwzględna * siła względna * siła maksymalna * siła ogólna * siła szybkościowa * siła specjalna * siła wytrzymałości mięśniowej * siła biegowa
Napisano 17 stycznia 2017 - 18:35
To bardzo dobrze.A tam, ja odkąd łączę kalistenike z siłownią rąbię drzewo jak maszyna
Niektorzy wala sile przez caly rok 5x 5 i maja potem problem w noszeniu mebli.
Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
Napisano 17 stycznia 2017 - 19:15
Bez przesady z tymi meblami, jak ktoś ćwiczy siłowo to taki mebel nie jest dla niego ciężki, więc co za problem z nim pochodzić, a akurat trójboiści, szczególnie Ci w lżejszych kategoriach wagowych są dość wszechstronni, a taki 5x5 3 różnych ćwiczeń wielostawowych pod rząd wymaga konkretnej wydolności. Prawda, że będą w codziennych czynnościach gorsi od ludzi dodających do planu nieco kalisteniki oraz biegania, ale Ci z drugiej strony nie będą umywać się do chłopa ćwiczącego robiącego te rzeczy na co dzień. Daj mi tu crossfitowca, który przegoni mojego ojca (mimo 47 lat na karku i nie do końca sprawnych plecach) w rąbaniu drzewa itp.
No hejt xD
Napisano 17 stycznia 2017 - 21:36
No sa typki uzależnieni od systemu 5x 5 i mają problem z noszeniem przez cały dzień mebli.Bez przesady z tymi meblami, jak ktoś ćwiczy siłowo to taki mebel nie jest dla niego ciężki, więc co za problem z nim pochodzić, a akurat trójboiści, szczególnie Ci w lżejszych kategoriach wagowych są dość wszechstronni, a taki 5x5 3 różnych ćwiczeń wielostawowych pod rząd wymaga konkretnej wydolności. Prawda, że będą w codziennych czynnościach gorsi od ludzi dodających do planu nieco kalisteniki oraz biegania, ale Ci z drugiej strony nie będą umywać się do chłopa ćwiczącego robiącego te rzeczy na co dzień. Daj mi tu crossfitowca, który przegoni mojego ojca (mimo 47 lat na karku i nie do końca sprawnych plecach) w rąbaniu drzewa itp.
No hejt xD
Nie chodzi ze ciężki, chodzi o pracę rozłożona w czasie, i dzwignie chwytu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych