Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Powerlifting progress !

• Please log in to reply
141 replies to this topic

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 posts
  • LokalizacjaNamysłów
Aaa to Ok. Co do tego kręgosłupa to też słyszałem, żeby nie robić żadnych zwidów- dekompresja- przed ciężkimi pionowo na kręgosłup typu MC.
  • 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3,444 posts

Dużo zdrowiej dla kręgosłupa jest robić najpierw ćwiczenia z obciążeniem a potem w zwisie na drążku. W ten sposób plecy doznają ulgi po ciężkich seriach z obciążeniem i nie ma ryzyka związanego z ponowną kompresją nieco rozluźnionych kręgów.

• 1

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Trening A
Przysiad tylni-
69 kg- 5,5, powt
73 kg- 6,6,6 powt
Wyciskanie na ławce płaskiej- 67 kg- 5,5,5,5,4
Żołnierskie- 40 kg- 5,5,5,4,3
Wiosłowanie- 66 kg-5,5,5,5,5
Dipy- 20 kg-2,2,2, powt
Wiosłowanie do klatki- 37-5,5,5,5,5 ( tutaj po obejrzeniu filmu Jana Łuki stwierdziłem że przyda mi się te ćwiczenie, ciężar troche mały bo chciałem zobaczyć jak to się wgl robi )
Podciaganie z asystą ręcznika -3,3,3
( Tak nisko jest sufit tam gdzie ćwiczę że gdy mam pełny wyprost to kolana dotykają ziemi więc po treningu robię jeszcze takie podciąganie w domu )

W przysiadzie troche nietypowa progresja. Nie wiem jakoś tak wyszło xD

Aktualizacja planu wersja ostateczna :D

Trening A
Przysiad 2x5 + 3x6
Wyciskanie ławka płaska- 5x5
Wiosło do klaty 5x5
Wyciskanie żołnierskie 5x5

Trening B
Wiosłowanie sztangą 5x5
Mc 3x3
Wyciskanie skos dod 5x5
Wyciskanie z pauzami skos dod 5x5

A-B-A po tem B-A-B i tak na zmianę. ( w tym tyg B-A-B )

W związku z tym że nie udało mi się wykonać założonej ilości powtórzeń ( czasami 3 kg więcej powoduje że jest lipa ) a nie zamierzam się cofać s ciężarem to postanowiłem zostać na tym samym ciężarze progresując powtórzenia.
Przez te wydarzenie musze ustalić cele mega krótko terminowe:

Ławka płaska 67- pełne 5x5
Dipy- 20 kg pełne 3x3
Mc- 115 pełne 3x3
Żołnierskie- pełne 5x5

Edit: Kurde zrobiłem dzisiaj wiosłowanie chociaż powinno być w treningu B ehh xd
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Wczorajszy trening B

Wyciskanie ławka skośna- 62 kg-5,5,5,4,3
Wiosło- 69 kg- 5,5,5,5,5 ( zostane z 2 sesje z tym ciężarem)
Mc 115 kg- 3,3,2 ( + 1 powt )

Niestety nie miałem czasu na nic więcej wczoraj. I tak lepsze to niż nic :)
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Trening A
Przysiad
72 kg-5,5
75 kg-6,6,6
Wyciskanie na klatę ławka płaska 67 kg-5,5,5,5,5 ( cel zaliczony. Jednak zostanę jeszcze jedną sesje przy tym ciężarze bo ostatnie powtórzenia były nawet ciężkie)
Wiosło do klaty 50 kg-5,5,5,5,5
Wyciskanie żołnierskie-5,5,5,5,5 ( cel zaliczony. Jednak robiłem dziś w końcu ze stania ( wcześniej na siedząco) i możliwe że,jest troche łatwiej i ogólnie dzisiaj lepiej się czułem jakoś niż ostatni)
Dipy 20 kg-3,2,2 ( + 1 powt)

W treningu B doszedłem do wniosku że lepiej dam inny rodzaj wyciskania zamiast hantli bo ciężko się progresuje- 2 kg więcej na hantlach to już sporo. Jak zwykle coś zmieniam no nie mogę się zdecydować ehh też tak macie czasami czy tylko ja jestem jakiś dziwny ? xD chyba musze iść do psychologa xd
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Trening A
Przysiad
72 kg-5,5
75 kg-6,6,6
Wyciskanie na klatę ławka płaska 67 kg-5,5,5,5,5 ( cel zaliczony. Jednak zostanę jeszcze jedną sesje przy tym ciężarze bo ostatnie powtórzenia były nawet ciężkie)
Wiosło do klaty 50 kg-5,5,5,5,5
Wyciskanie żołnierskie-5,5,5,5,5 ( cel zaliczony. Jednak robiłem dziś w końcu ze stania ( wcześniej na siedząco) i możliwe że,jest troche łatwiej i ogólnie dzisiaj lepiej się czułem jakoś niż ostatni)
Dipy 20 kg-3,2,2 ( + 1 powt)

W treningu B doszedłem do wniosku że lepiej dam inny rodzaj wyciskania zamiast hantli bo ciężko się progresuje- 2 kg więcej na hantlach to już sporo. Jak zwykle coś zmieniam no nie mogę się zdecydować ehh też tak macie czasami czy tylko ja jestem jakiś dziwny ? xD chyba musze iść do psychologa xd

Akurat u mnie to norma, nawet po każdym treningu myśle żeby coś urozmaicić,zmienic kolejnośc ćwiczeń rózne pomysly oby trening sprawial większą radość. :D
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Radość radością ale to troche zaburza progres bo ciągle się zmienia ćwiczenia xD mam nadzieje że w następnym cyklu będę bardziej zdecydowany. Pierwszy to i tak nie musi być idealny no i tak dużo siły nabiorę jak dawno nie ćwiczyłem z ciężarem:D chociaż mam wrażenie że nie ćwiczę proefesjinalnie :D
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Trening B
Martwy ciąg 115-3,3,3
Wyciskanie skos 57 ( krok do tyłu) 5,5,5,5,5
Wiosłowanie- 69 kg-5,5,5,5,5
Wyciskanie ławka płaska z pauzami ( zatrzymuje na klacie sztangę napinam brzuch otrzymuje kilka ciosów na brzuch po czym podnoszę ) 57 kg-3,3,3,3,3
Uginanie na biceps- wziąłem sobie jakieś male hantelki i pompowałem bicki. Fajne uczucie. Myślę że można dodać sobie takie jedno ćwiczenie izolowane dla samej pompy bo jednak te uczucie jest zajebiste :D
Martwy ciąg bardzo lekko gdzie gdy zaczynałem tym ciężarem to ostatnie powtórzenie wyglądało jakbym bił rekord życiowy xD Od następnego treningu atakuje 120. Plecy mam już idealnie proste- wystarczyła jedna wskazówka- patrzeć się na sufit... xD
Mieszanka cyklu schodkowego z liniowym dobrze na mnie wpływa. W wiosłowaniu zrobiłem ledwo te 5x5 na poprzedniej sesji. Dzisiaj masełko. Jakbym dowalił 3-5 kg to podejrzewam że nie dałbym rady. Wole zostać na jednym ciężarze 2-3 sesje niż dodawać po 1kg..
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 posts
  • LokalizacjaNamysłów
Patrzenie na sufit? :X To mam złą wiadomość, jeżeli nie chcesz mieć problemów z szyją to musisz zachować neutralną pozycję głowy przez cały czas.
  • 1

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts

Patrzenie na sufit? :X To mam złą wiadomość, jeżeli nie chcesz mieć problemów z szyją to musisz zachować neutralną pozycję głowy przez cały czas.

Nie chodzi o to żeby zadzierać jakoś mocno głowę do góry. Po prostu patrzeć się przed siebie i katem oks zerkać na sufit daleko ( nie nad sobą). Ja robiłem wcześniej tak że przy fazie negatywnej gapiłem się w podłogę i się dziwiłem czemu nie mogę zachować prostej sylwetki xd chodzi o to żeby głowa była cały czas w tym samym miejscu i żeby nie patrzeć się na dół tylko przed siebie lub minimalnie góry;) bynajmniej mi to pomaga xd
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 posts
  • LokalizacjaNamysłów
Właśnie to miałem na myśli, przy większym ciężarze może nieświadomie wyginać głowę do góry ZBYT mocno i potem może, ale musi, boleć.
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Trening A
Wyciskanie ławka płaska 70 kg-5(3)5(3) 4( 3) 4(3) 4(3)
Przysiad
75-5,5
78- 5,5,5(4)
Żołnierskie 42-5,5,5,5,4
Wiosło do klaty 52 kg- 5,5,5,5,5

W nawiasach są powtórzenia od których musiałem już robić z asystą. Czyli. np na płaskiej w pierwszej serii zrobiłem sam 3 powt po tem z pomocą. Cel zrobić to wszystko samemu i w przysiadach dobić z 78 kg 3x6 :) Jest to już ostateczna wersja treningu A i pierdziele nic już nie zmieniam. Jedynie to kolejność ćwiczeń robię sobie na spontanie xd
Już sie nie mogę doczekać treningu B ( martwy ciąg <3 ). Spróbuje atakować 125. Bo te 115 lekko weszło więc myślę że 120 było by już ciężej ale jak ćwiczę 3x3 to ciężar ma być konkretny moim zdaniem xd
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Wyciskanie klata skos- 59-5,5,5,5,5
Wyciskanie z pauzami na klacie ( ok 3 sec ) ławka płaska -59-3,3,3,3,3
Martwy ciąg- 125-2,2,1
Podciaganie podch+ 15 kg- 2,2,2

W mc troche plecy puszczają przy tym ciężarze więc zmniejsza do ok 118-120 lub będę progresował do 5x5 z 115. Która opcja lepsza ?

Idę robić jeszcze zaraz baby crawl. :)
Po tem w razie czego edytuje post jak będą jakieś nadzwyczajne wrażenia:)
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 posts
  • LokalizacjaNamysłów
Robisz przerwy opierając sztangę na klacie? Jeżeli tak to polecam zapoznać się z "Spoto press"- jest to zwykle wyciskanie na klatę z zatrzymaniem, ale kilka cm nad klatką, żeby zachować napięcie- działa znakomicie i świetne uczucie w mojej opinii 😁
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
No normalnie zatrzymuje se sztangę na klacie na kilka sec i ją podnoszę. Jest to jedno z utrudnień bo podnosisz sztangę z martwego punktu. Ta metoda o której piszesz jest podobna. Kiedyś ja przetestuje narazie nie chce nic już zmieniać jeżeli chodzi o trening wyciskania/ przysiadów/ mc :)
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 posts
  • LokalizacjaNamysłów
Rozumiem, ale znacznie trudniej jest z "martwego" punktu (zatrzymanie), kiedy trzymasz pod napięciem 😉 Polecam spróbować tego szczególnie jeżeli pojawi się zastój- życzę, aby szybko do tego nie doszło! 😁 BTW miałby ktoś coś przeciwko jakbym tutaj, na tym forum, założył własny dziennik, podobnego do Xiaoyum? 😊
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts

😁 BTW miałby ktoś coś przeciwko jakbym tutaj, na tym forum, założył własny dziennik, podobnego do Xiaoyum? 😊

A czemu mają coś do tego mieć lol ? 😲 po to jest ten dział xd
Zakładaj z chęcią poczytam jak ktoś trenują w podobny sposób do mnie i może czegoś sie dowiem xD
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 posts
  • LokalizacjaNamysłów
Chodzi mi bardzie o to, że to forum kalisteniczne, więc dziennik trójbojowy to trochę spam wg mnie, ale może mi się tylko wydawać.
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,010 posts
Ja na tym forum już prawie nikt nie ćwiczy czystej kalisteniki. :P może znajdą się pojedyncze jednostki co jeszcze trenują w 100% BW ale są to naprawde małe ilości. Więc myślę że nie będzie problemu. Po za tym ja ćwiczyłem dosyć długo kalistenike i już długo jestem na tym forum więc dla mnie to by było bez sensu nagle usuwać tu konto i lecieć na inne forum tylko dlatego ze wybrałem inna drogę. :) więc myślę że nikt nie ma tutaj o to probelmu tym bardziej że rzadko kto zajmuje się tym sportem więc z czystej ciekawości ludzie będą wchodzić żeby sie dowiedzieć jak trenują trójboiści :)
  • 2

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 posts
  • LokalizacjaNamysłów
Po prostu to forum "KalistenikaPolska" i uważam, że powinno być w co najmniej 90% osób, które ćwiczą tak- dodając cokolwiek już nie ćwiczy się kalisteniki, a jedynie elementy z masą ciała, a to nie to samo 😕 Ja mam już dziennik na "trzy literki", dlatego mam wrażenie, że byłby tutaj zbędny- jedyne plus to, że ktoś zainteresowany mógłby się coś dowiedzieć.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users