Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Powerlifting progress !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Dobra byłem dzisiaj na siłowni. Zajęło nań to chyba z 3 h sprawdzenie tych wszystkich maxów. Szczerze troche tragedia ale dawno nie miałem żelastwa w ręce. Ale to daje jeszcze większego kopa do działania :D tak prezentują się moje wyniki siłowe:

Ławka płaska- 75x1 ( tragedia )
Przysiad 90 kg ( może być)
Mc- 130 ( przecietnie )
Wisosło- 70 kg ( średnio)
Wyciskanie hantli skos dodatni- 24x5 ( z zapasem jakiś 4 powt ) po tem próbowałem z 30 ale niestety nie dało się xD
Żołnierskie- 40 kg x 5 ( z zapasem 5 powt ) próbowałem z 50 i lipa. Niby tylko10 kg różnicy a jednak.
Dipów i podciągania nie sprawdzałem bo nie było tam żadnego pasa czy czegoś a hantle jak trzymałem miedzy nogami to mi wylatywały.

Teraz niespodzianka - postanowiłem połączyć dwubój olimpijski z powerliftingiem. Nie wiem jak ale jakoś to zrobię xD
Jedyne ćwiczenie z tej dyscypliny jakie wykonałem to podrzut- 50 kg ( ledwo xD)

Ok to będzie mój nowy plan.

Trening A
Pierw trening pod dwubój:
Zarzut sztangi na barki 3x5
Zarzut sztangi nad głowę 3x5
Zarzut i podrzut i przysiad 3x5

Po tym przechodzę do części siłowej:
Przysiad ze sztangą 5x5
Wyciskanie na płaskiej 5x5
Wiosło sztangą 5x5
Wyciskanie żołnierskie 5x5

Trening B

Zarzut sztangi na barki 3x5
Zarzut sztangi nad głowę 3x5
Zarzut i podrzut i przysiad 3x5

Martwy ciąg 5x5
Wyciskanie hantli skos dodatni 5x5
Podciaganie na drążku nachwytem 5x5
Pompki na poręczach 5x5

Poń A
Śr A/ B intensywność zmniejszona do 3/4 ciężaru ( co tydzień zamiana )
Pt- B

Jaki masz wzrost i wage?

Ja pierdziele jesteś w moim wieku a 130kg w martwym, no nieźle.

Ogólnie chce się utrzymać w wadze <70kg i podnosić sporo :P

Będziemy trenować w sumie podobnie , tylko innymi metodami.

Także powodzenia!

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
190 cm/ 90 kg. Czy ja wiem czy dużo. te 130 :) i tak najbardziej zawiodłem się na wyciskaniu na płaskiej. Myślałem że jak zrobię pompkę z 40 kg na plecach to wycisnę z 90 kg przynajmniej a tu lipa. Jednak jest to calkiem inny ruch xD sztanga latała jak u paralityka xD
  • 0

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 postów
  • LokalizacjaŚwiecie

I tak ładnie :) Ja przy moim 174 wzroście i wadzie ~70kg , na płaskiej jak ostatnio sprawdzałem 70poszło masełko , a 80 już nie :D Przysiad 110 x 5 , a robiłem tylko pistolety 5x5 z dodawaniem obciążenia. Nogi mam większe od reszty co mnie irytuje. Na martwy sprawdzę ile tam wezmę i dam znać . W sumie .. to wszytko sobie sprawdzę :)

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Kurde weście mi wstydu nie róbcie xD gość 20 kg lżejszy a bierze więcej ode mnie :) jak 110x 5 robisz w siadach to z 180 w mc pójdzie:)
  • 0

JamesFranek

JamesFranek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 134 postów

Myślę, że tu waga nie ma wiele wspólnego z wynikiem w wyciskaniu, skoro nie chodzisz na siłkę, to jak na Twój wiek jest to dobry wynik, który szybko pójdzie do góry jak oswoisz się z ruchem i nauczysz mięśni współpracy przy wyciskaniu. Powodzenia w nowym celu :)

• 0

Ambu

Ambu

Advanced Member

• Bywalec
  • 201 postów

Żołnierskie- 40 kg x 5 ( z zapasem 5 powt ) próbowałem z 50 i lipa. Niby tylko10 kg różnicy a jednak.

To nie jest "tylko" 10kg. Zwiększyłeś ciężar o 25%, a to jest bardzo dużo.

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Na chwilę obecną resygnuje jednak z dwuboju olimpijskiego. Nie wiem czy wgl da się połączyć te dyscypliny jednak nawet jeśli to ja nie mam tyle doświadczenia żeby to robić. Trójboj jest moim głównym celem a to miał by taki dodatek ( możliwe że za dużo filmów na yt się naoglądałem i się napaliłem niepotrzebnie ). Ok dzisiaj pierwszy trening trójbojowy za mną:

Przysiad 66 kg- 5,5,5,5,5 ( easy weszło)
Wyciskanie na płaskiej 64 kg- 5,5,5,5,5 ( również lekko weszło. Kontrola nad sztangą jednak jeszcze nie jest najlepsza )
Wiosłowanie- 60 kg- 5,5,5,5,5
Żołnierskie- 37 kg- 5,5,5,5,5 ( kurde z siedzenia troche ciężej niż z stojaka i po klacie już najprawdopodobniej zmęczone bo wczoraj 40 lajtowo podrzucałem xd )
Sztanga biceps- 37 kg-5,5,5,5,5 ( proszę bez hejtu :D )
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Na chwilę obecną resygnuje jednak z dwuboju olimpijskiego. Nie wiem czy wgl da się połączyć te dyscypliny jednak nawet jeśli to ja nie mam tyle doświadczenia żeby to robić. Trójboj jest moim głównym celem a to miał by taki dodatek ( możliwe że za dużo filmów na yt się naoglądałem i się napaliłem niepotrzebnie ). Ok dzisiaj pierwszy trening trójbojowy za mną:

Przysiad 66 kg- 5,5,5,5,5 ( easy weszło)
Wyciskanie na płaskiej 64 kg- 5,5,5,5,5 ( również lekko weszło. Kontrola nad sztangą jednak jeszcze nie jest najlepsza )
Wiosłowanie- 60 kg- 5,5,5,5,5
Żołnierskie- 37 kg- 5,5,5,5,5 ( kurde z siedzenia troche ciężej niż z stojaka i po klacie już najprawdopodobniej zmęczone bo wczoraj 40 lajtowo podrzucałem xd )
Sztanga biceps- 37 kg-5,5,5,5,5 ( proszę bez hejtu :D )

Nie rób zolnierskiego z siedzenia, chyba że chcesz się pożegnać ze swoimi plecami.
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Czemu niby ? Ćwiczymy w piwnicy i trzeba z siedzenia. ( nisko sufit ) Nie zauważyłem żeby mnie coś bolało w plecach
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Czemu niby ? Ćwiczymy w piwnicy i trzeba z siedzenia. ( nisko sufit ) Nie zauważyłem żeby mnie coś bolało w plecach

Jak chcesz, Pavel o tym pisal.
  • 1

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
W jakiej książce ? :)
  • 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

W jakiej książce ? :)

Więcej niż bodybuilding 2 - w rozdziale z ćwiczeniami godnymi polecenia i pożałowania.

• 0

Berkano

Berkano

Advanced Member

• Użytkownik
  • 86 postów
  • LokalizacjaLubuskie

Owszem nie wszystkie ćwiczenia kalisteniczne mają przełożenie na typowo te z siłowni. Dla przykładu podam, że progres w HSPU nijak się miał do wyników na płaskiej, ale dipsy z obciążeniem już tak :)

Martwy ciąg kozak - jakie ćwiczenia robiłeś wcześniej pod ten ruch? Jaki tym martwego robisz?

Będę zaglądał :) Powodzenia! :)

• 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Co w macie z tym martwym ciągiem? xD przecież to tak słaby wynik że wstydziłem się aż go napisać. Takimi ciężarami to dziewczyny od trójboju na rozgrzewkę jadą :D

Co do ćwiczeń. Mi się wydaje że troche więcej wyciskam dzieki pompkom na jednej ręce. Ale są to minimalne różnice ( nie pamiętam dokladnie ile kiedyś brałem) chociaż układ nerwowy jeszcze nie przyzwyczajony pewnie do trzymania sztangi. Ogólnie łatwo się podnosi gen ciężar którym teraz ćwiczę z tym że nie kontroluje tej sztangi za bardzo.

"JAKIE ĆWICZENIA ROBIŁEŚ WCZEŚNIEJ POD TEN RUCH? "

Pistolety jeśli można zaliczyć.

"JAKI TYM MARTWEGO ROBISZ?

Klasyczny.
  • 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

130 kg w martwym to nie jest wcale taki zły wynik jeśli nie trenowałeś wcześniej tróboistycznie, toteż nie ma co się załamywać. Na pewno jest to jakaś baza do dalszego rozwoju, masz więcej możliwości przy układaniu planu niż osoba kompletnie początkująca, która bierze w martwym 50-60kg.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Aktualizacja celów (znowu :/ )

Podstawy pod trójbój siłowy:
* Wyciskanie na płaskiej 1,5 masy ciałax1
* Martwy ciąg 200 kgx1
* Przysiad 1,5 masy ciała x1
* Podciaganie podchwytem 0,5 masy ciałax1
* Wyciskanie żołnierskie 1x masa ciała
* Wyciskanie hantli 30 kg 5x5

Krótko terminowe
Wyciskanie na płaskiej 1x masa ciała
Przysiad 100 kgx1
Mc- 150x1

Do końca tego roku max.
Najbardziej zależy mi na MC i płaskiej. Są to takie moje największe priorytety.
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Trening B

Wyciskanie sztangi skos dod. 55kg-5,5,5,5,5 ( strasznie lekko )
Hantle skos dodatni 24 kg- 5,5,5,5,5 ( tutaj już troche ciężej)
Mc <333 - 112- 5,5,5,5,5 ( tutaj trzeba zmniejszyć bo kolega mówił że technika trochę kuleje )
Chin up 15 kg-3,2,2,2,2 ( no już po martwym przedramiona spompowane i dużo ciężej)

Czasami mam chwilowe zachcianki i ciągle zmieniam plan jednak po ten się okazuje że był to chwilowy zapał. Dlatego postanowiłem że ustalę sobie plan którego będę się trzymał. Bo zrobieniu tego wszystkiego robię sobie doatkowo to na co mam ochotę. Dzisiaj było to wyciskanie z zatrzymaniem na klatce- ok 5 sec

40-5
50-5
56-5
60-2

Po tem z kolegą bawiliśmy się w Ct Fletchera. Zatrzymuje sztangę na klacie i na jego komendę podnoszę. Z 60 zrobiłem 5 powt z jego pomocą. Po tem wziąłem 40 kg i to samo na maxa już nie pamiętam ile. Od razu po tym wziąłem jakieś male hantle ( ok 15 kg ) i również na maxa i zrobiłem 17 powt.

A i jeszcze jedno. Dzisiaj z rana późno wstałem do szkoły. Nie zdążyłem zjeść śniadania. 5h siedziałem bez jedzenia. Po tem zjadłem tylko obiad. I szczerze nie wpłynęło to na trening negatywnie. Także Salute Merfi, mieliście racje ! Teraz dopiero idę jeść kolację. I trening składal się z samych wielostawowych ćwiczeń z dużym ciężarem xd

To ten epicki trening Ct- Fletchera z Hulkiem. Właśnie coś podobnego robiliśmy:

https://m.youtube.co...h?v=X-bhwC3qz_Q

Od 2 min.
Ct Fletcher rządzi!
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Trening B

Wyciskanie sztangi skos dod 60 kg-5,5,5,5,5 ( wcześniej się pomyliłem w liczeniu i wziąłem 70 kg na skosie :D weszly jakieś 2 powt więc też nie jest najgorzej :) )
Hantle skos dodat.- 25 kg 5,5,5,5,5 ( no ostatnie powtórzenie ledwo ledwo )
Mc- 115 - 3,2,2. Poprawiłem technikę i zwiększyłem ciężar. Cel to pełne 3x3. Po tem zrobiłem jedną serie bardzo szybko z lekkim odbiciem od ziemi i było naprawdę lekko. Odbijając dałbym rade spokojnie z tym ciężarem zrobić pełne 5x5. To tylko tak do zobaczenia różnicy zrobiłem.
Podciaganie podch 15 kg.tutaj nie robiłem jak zobaczyłem jak ciężko idzie. Jednak po mc już rak łatwo nie jest się podciągać. Doszedłem do wniosku że dam tutaj wiosłowanie przed Mc a podciaganie w treningu A po przysiadach.

Po tem sobie jeszcze powyciskałem mniejszym ciężarem z pauzami. Jakoś na tym ćwiczeniu najbardziej mi zależy:)
  • 0

Eratoo

Eratoo

Advanced Member

• Użytkownik
  • 135 postów
  • LokalizacjaNamysłów
Wiosłowanie po MC? Ja podnosiłem 130 kg na 5 powtórzeń 2 tyg temu i nie miałbym siły chwytu, żeby zrobić po tym ciężkie wiosło 😂 Ale jak dasz radę to spoko 😁
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Właśnie wiosło przed Mc :) normalnie to dałbym podciaganie przed mc ale podobno nie można bo coś z kręgosłupem da się zjebac :) kiedyś 15 kg 5 powt easy. Po mc nie idze już tak gładko:) a zależy mi też na podciąganiu więc dam je w inny dzień żeby go nie zaniedbywać. Wiosło raczej mnie nie zmęczy przed mc więc jest git :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych