Dzielę się dziś z wami kolejnym szybkim, łatwym, tanim, pożywnym i smacznym przepisem...
Wielu z was pewnie go zna ale Ci którzy nie znają powinni spróbować.
Otóż chcę wam dziś przedstawić danie, które ląduje na moim talerzu dość często, bez względu na to jaka jest pora dnia. Idealnie nadaje się na śniadanie, obiad, kolację, przekąskę. Panuje tu całkowita dowolność smaku i w zasadzie ogranicza was jedynie wasza wyobraźnia.
FRITTATA - z czym chcecie.
Frittata - kolejne banalne danie ale chyba o takie, tu chodzi. Myślę, że każdy ćwiczący, gotujący sobie codziennie posiłki do domu i na wynos nie oczekuje, że znajdzie tu przepis na kaczkę z jabłkami a raczej na danie, które przygotuje szybko, będzie pożywne i smaczne. Taka właśnie jest Frittata.
Co potrzebujemy:
1. jajka - ja przeważnie robię sobie z 4-5 jaj jeśli ma to być posiłek lub z 2-3 jeśli przekąska.
2. przyprawy - jakie chcecie. Ja daję zawsze sporo bazylii, troszkę soli i pieprzu, ewentualnie jakieś zioła.
3. Składniki - jakie kto lubi. Od wszelkich warzyw, przez mięsa, ryby, sery, nasiona itd.
Prezentowana dziś frittata jest z bazylią, serem fetą, pomidorem i słonecznikiem. Jak ja robimy?
Wbijamy do miseczki jajka + przyprawy i bełtamy widelcem. Następnie wlewamy jajka na rozgrzaną patelnię ( przy tym daniu nie lubię kiedy jest na patelni dużo tłuszczu, najczęściej wlewam na patelnię ok. łyżkę oleju i rozcieram go po patelni ręczniczkiem papierowym ). Teraz układamy na jajkach nasze składniki, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy na malutkim ogniu aż jajka się całkowicie zetną. Gotowe 
Najlepiej smakuje na ciepło.
Nie podaje makro bo zależy z ilu jajek ją zrobicie i z czym. Prezentowana jest zrobiona z dwóch jajek i w wersji Low Carb.
Frittata z bazylią, serem fetą, pomidorem i słonecznikiem.

Edited by soldier, 03 March 2016 - 23:23 PM.