Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Moje posiłki - Soldier

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Właśnie z takim ciastem będę robił jutro pizze. Masz może jakiś ciekawy przepis do takiego dania?

• 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów
Dawno nie robiłem pizzy. To danie mojej żony. Unikamy mąki więc jakiś czas temu robiła na cieście z brokułów zamiast mąki. Całkiem dobra.
  • 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

No i weekend robię pizzę na kalafiorze lub brokułach. Narobiłeś mi novy ochoty... ;)

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Nie ma za co ;)  Ja klasykę na mące będę robił bo ładowanie mam. Przyjęło się, bo i żona się zaangażowała i wspiera w "nowym" odżywianiu.

• 0

Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

We dwójkę łatwiej. Ja jadę z żoną praktycznie na jednakowej diecie więc mnie już nie kusi węglowodanowymi pysznościami... :)

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Soldier zrob cos z cyckami kuraka bo juz kompletny brak pomysłów mam :P

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Mówisz i masz ;)
W weekend będzie pizza low carb z cyckami. Szybka, tania, łatwa i smaczna.

Użytkownik soldier edytował ten post 25 lutego 2016 - 12:18

• 0

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 postów
  • LokalizacjaKielce
Wleciał właśnie na śniadanie omlet z pierwszego posta. Nowe ulubione śniadanie :D
  • 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów
Cieszę się że smakował.
Dziś ma śniadanie robiłem placuszki twarogowo-kokosowe. Będą smakowały wszystkim amatorom wiórek kokosowych. Później wrzucę ;)
  • 0

JoteMSW

JoteMSW

Advanced Member

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLBC

Omlet z wiórkami pyszny, ja dorzuciłem do ciasta trochę kakao i miodu, ale nie wierzę, że zjadacie tę porcję na raz :D

• 0

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 postów
  • LokalizacjaKielce

Do polewy można wrzucić banana zblendowanego i wtedy kosa.  :D

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów
Jakubek ja wciągam całego ;)
  • 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Mam dla Was kolejne dania. Niedługo zacznę wrzucać jakieś konkretne mięsne dania bo wątek zaczyna wyglądać jakbym jadł same przekąski ale dziś jeszcze takie sobie smakołyki, których być może nie znacie ... :)

Na początek placuszki serowo / kokosowe. Robię je czasami gdy mam ochotę przekąsić coś słodszego. Danie jest banalnie proste, szybkie ale jak dla mnie wyjątkowo smaczne. Idealnie wpasowują się w moje weekendowe śniadanie. Moje dziewczyny zajadają je aż miło. 

Co potrzebujemy?

1. Kostka twarogu półtłustego

2. 2 jajka

3. Wiórki kokosowe - 4 łyżki.

Wrzucamy wszystko do blendera i chwilę blenderujemy tak by rozdrobnić twaróg. Później mieszamy wszystko chwilę łyżką. Wykładamy łyżką na patelnię tak by uformować z masy placki. Z takiej porcji wychodzi 8 placków. Porcja w sam raz dla faceta... ;) Ja smażę je na rzepakowym albo maśle.

Tu znowu mamy pole do popisu, możecie modyfikować przepis jak komu pasuje. Można dodawać owoce, kakao, dosładzać itd. chociaż jak dla mnie wychodzą idealne bez cukru. Łatwo, szybko i smacznie.

dd86a5ce40252a56med.jpg

BTW dla podanego przepisu:

kcal - 772

B - 63 g

T - 48 g

W - 17 g

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Kolejne danie to pizza low carb. Wymaga trochę czasu i pracy więc nie jest to raczej danie na szybki obiad ale w wolny dzień jak najbardziej. Pizzę low carb robię na dwa sposoby. Jeden to ciasto z kalafiora lub brokuła. Drugi to ciasto z siemienia lnianego. Osobiście wolę drugi wariant, natomiast moja żona pierwszy więc dziś zmuszony byłem go zrobić... ;) Niedługo pewnie pojawi się też drugi. No ale do rzeczy.

Ciasto:

1. średniej wielkości kalafior lub brokuł

2. 2-3 jajka

3. przyprawy

Surowy kalafior kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera, dodajemy jajka, przyprawy i mielimy do uzyskania masy podobnej w konsystencji jak np na placki ziemniaczane. Trzeba wszystko porządnie przyprawić... a tak ma mniej więcej wyglądać masa:

15ac310a8abafda5med.jpg

Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placek o grubości ok 1 cm i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Ja po upieczeniu wykładam na drugi papier, przewracam na druga stronę i wkładam ponownie do piekarnika tak by ciasto z obu stron było brązowe.

Tak wygląda po upieczeniu:

e60024a8edb30e8emed.jpg

W międzyczasie robię sos do pizzy. 

1. Pomidory koktajlowe - 8 szt. / lub 2 zwykłe - jak kto woli

2. Czosnek - 2 ząbki

3. Przyprawy

Pomidory przelewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę i kroimy na kawałki. Dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i przyprawy ( sól, pieprz, oregano itp. ). Wrzucamy wszystko na patelnię i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie odkrywamy i rozdrabniamy wszytko widelcem. Dusimy bez przykrycia aż sos odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Warto by sos miał intensywny smak co później podkreśli smak pizzy.

Tak wygląda gotowy sos:

6839092f7816c6f9med.jpg

Kiedy ciasto się piecze a sos dusi. Możemy spokojnie przygotowywać składniki na pizzę. W moim przypadku były dzisiaj cycki z kurczaka, papryka czerwona, ogórek kiszony, cebula i ser. Kurczaka pokroiłem w drobna kostkę, przyprawiłem i usmażyłem na patelni. Reszta składników w kostkę, plastry itp.

Kiedy mamy gotowe ciasto,sos i składniki smarujemy ciasto sosem, układamy nasze składniki i wsadzamy ponownie do piekarnika na jakieś 10 minut. Po tym czasie pizza jest gotowa.

9ef8ac21dbccd947med.jpg

Nie będę podawał BTW dla całej pizzy bo to zależy od tego co na niej położymy. Podam tylko dla ciasta. W moim przypadku dzisiejsze ciasto było zrobione z kalafiora ( 600 g ), 3 jajek i przypraw. Taka ilość w zupełności wystarcza na dwie osoby. Pizza jest bardzo sycąca.

kcal - 403

B -40 g

T - 20 g

W - 30 g

Pzdr

Użytkownik soldier edytował ten post 27 lutego 2016 - 17:06

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Mniam, jutro robie placki

• 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Mam dla Was kolejne dania. Niedługo zacznę wrzucać jakieś konkretne mięsne dania bo wątek zaczyna wyglądać jakbym jadł same przekąski ale dziś jeszcze takie sobie smakołyki, których być może nie znacie ... :)

Na początek placuszki serowo / kokosowe. Robię je czasami gdy mam ochotę przekąsić coś słodszego. Danie jest banalnie proste, szybkie ale jak dla mnie wyjątkowo smaczne. Idealnie wpasowują się w moje weekendowe śniadanie. Moje dziewczyny zajadają je aż miło. 

Co potrzebujemy?

2. 2 jajka

Wrzucamy wszystko do blendera i chwilę blenderujemy tak by rozdrobnić twaróg. Później mieszamy wszystko chwilę łyżką. Wykładamy łyżką na patelnię tak by uformować z masy placki. Z takiej porcji wychodzi 8 placków. Porcja w sam raz dla faceta... ;) Ja smażę je na rzepakowym albo maśle.

Tu znowu mamy pole do popisu, możecie modyfikować przepis jak komu pasuje. Można dodawać owoce, kakao, dosładzać itd. chociaż jak dla mnie wychodzą idealne bez cukru. Łatwo, szybko i smacznie.

dd86a5ce40252a56med.jpg

kcal - 772

B - 63 g

T - 48 g

W - 17 g

Zrobiłem je wczoraj na kolacje, ale wyszła mi papka nie placki :P

Smażyłem na oliwie z oliwek, coś nie chciały się "kleić"- co zrobić żeby normalnie wyszły?

Dałem do nich jeszcze kawałki jabłka, i naprawde zajebiste.

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów

Co potrzebujemy?
2. 2 jajka

kcal - 772
B - 63 g
T - 48 g
W - 17 g

Zrobiłem je wczoraj na kolacje, ale wyszła mi papka nie placki :P
Smażyłem na oliwie z oliwek, coś nie chciały się "kleić"- co zrobić żeby normalnie wyszły?
Dałem do nich jeszcze kawałki jabłka, i naprawde zajebiste.

Mi to samo, papka, dodalem banana

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów
Twarog z jajkiem zblenderujcie chwilę. Nie za długo. Dosypcie wiórki i wymieszajcie wszystko łyżką. Łyżką formujcie z ciasta placki na patelni i smazcie je na małym ogniu. Przewracajcie czymś szerokim. Owoce kładę na wierzch. Można ewentualnie spróbować pokrojone do ciasta. Nie blenderowane... Ja traktuję wszystko od razu delikatnie blenderem ale na pierwszy raz zróbcie jak napisałem. Zobaczycie jakiej konsystencji ma być ciasto. Jeśli nie użyjecie blendera tylko rozrobicie ciasto widelcem powinno być jeszcze trwalsze.
  • 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 213 postów

Toż to przepis niemalże identyczny jak ten z pierwszego posta :D Mi za każdym razem się udaje: 4 duże całe jajka i połowa twarogu ( 125g wychodzi ) + łyżeczka proszku do pieczenia, słodzik i na końcu wiórki. Na patelni ląduje niedużo oleju, rozgrzewam, wlewam placek i robi się pod przykryciem na malutkim ogniu. Jak góra się zetnie to przewracam z pomocą pokrywki ( przekładam placek na pokrywkę i zsuwam drugą stroną na patelnię ). Jak się zarumieni z drugiej strony to gitesik, gotowe.

Polewa to na garnek z wodą kładę metalową miskę, a w niej nieco mleka + kakao, czekam aż wszystko się rozpuści, mieszam co jakiś czas, aby rozbić grudki. Na koniec polewam placek i sypię wiórki :D Jeden większy placek zrobić łatwiej niż kilka mniejszych, nie rozpłynie się po patelni :D

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Chyba jutro na śniadanie taki omlecik sobie walnę :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych