Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Moje posiłki - Soldier

• Please log in to reply
65 replies to this topic

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Jako, że sporo ostatnio rozmawiamy o dietach i ogólnie o jedzeniu postanowiłem założyć temat, w którym będę dzielił się z wami moimi przepisami i będę mógł mniej więcej pokazać jak się odżywiam. Wszyscy będący na dietach o niskiej zawartości WW będą mogli znaleźć tu coś dla siebie ale nie tylko oni. Od długiego już dosyć czasu  moja dieta polega na liczeniu węglowodanów, które aktualnie utrzymuję na poziomie 80-100 g dziennie. W zasadzie można powiedzieć, że moja dieta to Low Carb ale nie jest ukierunkowana na budowanie masy, czy redukcję bo nie mam takiej potrzeby. Ilość kalorii uzależniona jest od tego jaki aktualnie program treningowy wykonuję i jak się czuję, staram się jednak WW trzymać na stałym poziomie. To tyle... ;)

Pewnie nie będę wrzucał tu nowych przepisów każdego dnia ale za jakiś czas może uda się wam coś smacznego stąd wyciągnąć.

Temat postanowiłem rozpocząć moim faworytem wśród omletów - Omletem kokosowym.

a25e12316c8a23e5med.jpg

5b762ce677378531med.jpg

1. 3 jajka

2. 2 Białka

3. 3 łyżki wiórek kokosowych

4. 0,5 kostki twarogu 

5. (2 łyżeczki kakao+20 g odżywki białkowej + mleko) lub ( czekolada gorzka )

6. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka + białka + twaróg + proszek do pieczenia wrzucamy do pojemnika i wyrabiamy blenderem na jednolita masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy całość łyżką. Wylewamy na średniej wielkości patelnię wysmarowaną np. olejem rzepakowym ( ja smażę na rzepakowym ). Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, po pięć minut na stronę aż omlet się zarumieni.

W międzyczasie przygotowujemy polewę - rozpuszczamy czekoladę albo tak jak w omlecie na zdjęciach w szklance rozrabiamy 20 g odżywki białkowej + 2 łyżeczki kakao + mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Kiedy omlet jest usmażony wykładamy go na talerz, polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy ;)

Łatwo, szybko i smacznie. Często np. dziś przygotowuję go wieczorem a zjadam następnego dnia na śniadanie. Gwarantuję wam - dobry początek dnia... ;)

Jeśli kogoś interesuje BTW:

kcal - 690

B - 73 g

T - 40 g

W - 18 g

Dorzucę fotki mojego jutrzejszego śniadania + posiłki na wynos do pracy. 

1. Omlet kokosowy.

2. ( Kotlet wołowy 100 g + warzywa na parze 200 g) x 2.

3. Serek wiejski + orzechy włoskie.

0c9701bf20d3e6ddmed.jpg

Po powrocie z pracy makrela i wieczorem twaróg + nasiona słonecznika. Chyba tak będzie wyglądał jutrzejszy jadłospis.

Pozdrawiam

• 3

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 posts

Na surowo wcinasz te kotleciki czy w pracy masz dostęp do np usmażenia ich?. Na pewno będę tu zaglądał co tu ciekawego wrzucasz :D

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 posts
Super! Bede sie bacznie przyglądał :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Kotlety są już usmażone. W pracy wrzucam wszystko do mikrofali i jem dwa ciepłe posiłki. Na zimno też dają radę ;)

Ogólnie wołowina to to stały punkt w moim jadłospisie, przynajmniej raz w tygodniu. Jak nie mam czasu na gotowanie lub mam ochotę to po prostu zjadam tatara.

Edited by soldier, 22 February 2016 - 09:25 AM.

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 posts
Wygladaja jak surowe :P

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Są idealne, za chwilę siadam do pierwszego... ;)

Pzdr

Pzdr

Edited by soldier, 22 February 2016 - 10:48 AM.

• 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,213 posts

4 całe jajka, pół twarogu półtłustego, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier ( lubię słodkie ), mnóstwo wiórek kokosowych. Jako polewa to najtańsza czekolada mleczna, mleko, dwie łyżki kakao + posypane dużą ilością wiórek. Nie zwracajcie uwagi na wiórki za talerzem :D

12784699_652430234859584_2143092558_n.jp

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts
Ładny...;)
  • 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts
Nie muszę chyba pytać jak smakował ;)
  • 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1,213 posts

Pychota! Jak zdobędę od babci to dodam orzechy włoskie. Z plackami owsiano-jajecznymi jest bomba, więc z tym także powinno smakować :D

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Dziś kolejne wg mnie ciekawe danie więc wrzucam przepis - Sałatka z wątróbką.

Podroby jadam ok. raz w tygodniu więc wątróbkę robię na kilka sposobów min. w sałatce.

Do sałatki z powodzeniem można wykorzystać wątróbkę drobiową i wieprzową. Obie są pyszne. Dzisiejsza jest z wieprzową.

Co potrzebujemy ?

1. Wątroba - ja robię przeważnie z 250 g.

2. Miks sałat np. z Biedronki - dziś użyłem z Roszponką.

3. Oliwki - ile kto lubi - ja daję zazwyczaj 40-50 g bo lubię ich goryczkę.

4. Słonecznik - dodaję ok. 30 g ( kieliszek 50 g ).

5. Mała cebula lub 0,5 większej.

6. Pomidor lub 4-5 szt. koktajlowych.

7. Oliwa z oliwek lub olej lniany - 2 łyżki.

8. Musztarda 2-3 łyżeczki.

9. Swoje ulubione przyprawy.

Wątróbkę myję i kroję na małe kawałki. Wkładam do miseczki, zalewam mlekiem i na 1-3 godzinki wstawiam do lodówki. Po tym czasie wyciągam ją z mleka, opłukuję pod bieżącą wodą i wkładam do naczynia. Dodaję łyżeczkę musztardy, mieszam i z powrotem do lodówki na jakąś godzinkę. Po godzinie doprawiam ziołami i pieprzem, daje jej jeszcze chwilę. Smażę na smalcu lub rzepakowym aż się zarumieni trwa to 5 - 10 min. Kiedy się usmaży po wyłączeniu solę i przykrywam pokrywką na chwilę.

W międzyczasie do miski wrzucam miks sałat, słonecznik, pokrojone oliwki, pomidory i cebulę. Dodaję usmażoną, przestudzoną wątróbkę i oliwę lub olej lniany. Dziś akurat z lnianym. Do smaku dodaję dwie łyżeczki musztardy żeby sałatka była troszkę ostrzejsza. Poza tym musztarda fajnie wyciąga smaki. Mieszam wszystko porządnie, doprawiam do smaku i gotowe ;) Dobrze jest dać jej trochę czasu żeby się przegryzła.

Z przepisu, który podałem wychodzi jedna naprawdę solidna porcja lub dwie średnie / przyzwoite ;)

Dla zainteresowanych BTW:

kcal - 790

B - 67 g

T - 49 g

W - 25 g

Sałatka

ea89eac5e41d3b40med.jpg

A to już jutrzejsze śniadanie i jedzenie na wynos. 

1. Śniadanie - Jajecznica z 5 jaj, z pomidorem ( niestety w tygodniu nie mam opcji robić jej rano ).

2. Na wynos - 2 x sałatka z wątróbką / bialko WPC / wafle ryżowe

5c6bd02f426d7fe9med.jpg

Popołudniu będzie kura, orzechy, nabiał i tran.

Pozdrawiam

Edited by soldier, 25 February 2016 - 00:45 AM.

• 0

JestTakiWiatr

JestTakiWiatr

Advanced Member

• Użytkownik
  • 45 posts

Ad omlet 

1. Wyglada przesmacznie.

2. Jak Ci tam wyszlo az 40g tluszczu?

3. Proszek do pieczenia jest niezbedny (czy bez tego klapnie)?

4. Probowales wariantu ze smietanka 30%?

pozdrawiam

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 posts
Ad omlet

1. Wyglada przesmacznie.
2. Jak Ci tam wyszlo az 40g tluszczu?
3. Proszek do pieczenia jest niezbedny (czy bez tego klapnie)?
4. Probowales wariantu ze smietanka 30%?

pozdrawiam

Z samych 4 jajek jest 20g tluszczy + twarog półtłusty i wiórki na lajcie 40g jest ;)

Edited by majlo, 25 February 2016 - 08:49 AM.

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Dokładnie - twaróg, wiórki, jajka + to na czym go smażysz bo omlet wszystko wchłonie. Ze śmietanką nie próbowałem. Proszek do pieczenia nadaje puszystości ale bez niego omlety też dają radę. Jeśli boisz się tłuszczu to możesz omlet zrobić na białkach i chudym twarogu a usmażyć na suchej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Co kto lubi / potrzebuje... ;) Omlety mają to do siebie, że łatwo w nich regulować BTW.

Edited by soldier, 25 February 2016 - 09:14 AM.

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa

Dobry temat. Będę obserwował :-)

• 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Dzięki novy. Obserwuj i gotuj... ;)

• 0

Hannibal

Hannibal

Go Hard or Go Home

• Bywalec
  • 2,739 posts
  • LokalizacjaBXL
4 całe jajka, pół twarogu półtłustego, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier ( lubię słodkie ), mnóstwo wiórek kokosowych. Jako polewa to najtańsza czekolada mleczna, mleko, dwie łyżki kakao + posypane dużą ilością wiórek. Nie zwracajcie uwagi na wiórki za talerzem :D

W jakim celu dodaje sie proszek do pieczenia do omleta, jesli sie nie doda, to co?

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka
  • 0

Rodzaje sił, więc zastanów się nad czym chcesz pracować:

* siłą bezwzględna  * siła względna  * siła maksymalna  * siła ogólna  * siła szybkościowa  * siła specjalna  * siła wytrzymałości mięśniowej  * siła biegowa

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Nie musisz dodawać. Jeśli nie dodasz omlet będzie smakował równie dobrze ale będzie miał inną konsystencję, bardziej przypominał będzie placek. Jeśli wolisz grubsze, bardziej puszyste omlety to dodaj. To tak jak z pieczonym ciastem...

• 1

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 posts
  • LokalizacjaWarszawa

Puszystości zdaje się że też dodaje woda gazowana. Zawsze można odrobinę dodać i zobaczyć jak wyjdzie taki omlecik :-)

• 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 posts

Tak, można kombinować. Nada się też soda. Ja po prostu wsypuję pół łyżeczki proszku i gotowe. Na wodzie gazowanej wychodzi najlepsze ciasto do pizzy. 

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users