Jako, że sporo ostatnio rozmawiamy o dietach i ogólnie o jedzeniu postanowiłem założyć temat, w którym będę dzielił się z wami moimi przepisami i będę mógł mniej więcej pokazać jak się odżywiam. Wszyscy będący na dietach o niskiej zawartości WW będą mogli znaleźć tu coś dla siebie ale nie tylko oni. Od długiego już dosyć czasu moja dieta polega na liczeniu węglowodanów, które aktualnie utrzymuję na poziomie 80-100 g dziennie. W zasadzie można powiedzieć, że moja dieta to Low Carb ale nie jest ukierunkowana na budowanie masy, czy redukcję bo nie mam takiej potrzeby. Ilość kalorii uzależniona jest od tego jaki aktualnie program treningowy wykonuję i jak się czuję, staram się jednak WW trzymać na stałym poziomie. To tyle... ![]()
Pewnie nie będę wrzucał tu nowych przepisów każdego dnia ale za jakiś czas może uda się wam coś smacznego stąd wyciągnąć.
Temat postanowiłem rozpocząć moim faworytem wśród omletów - Omletem kokosowym.

1. 3 jajka
2. 2 Białka
3. 3 łyżki wiórek kokosowych
4. 0,5 kostki twarogu
5. (2 łyżeczki kakao+20 g odżywki białkowej + mleko) lub ( czekolada gorzka )
6. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka + białka + twaróg + proszek do pieczenia wrzucamy do pojemnika i wyrabiamy blenderem na jednolita masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy całość łyżką. Wylewamy na średniej wielkości patelnię wysmarowaną np. olejem rzepakowym ( ja smażę na rzepakowym ). Smażymy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, po pięć minut na stronę aż omlet się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy polewę - rozpuszczamy czekoladę albo tak jak w omlecie na zdjęciach w szklance rozrabiamy 20 g odżywki białkowej + 2 łyżeczki kakao + mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kiedy omlet jest usmażony wykładamy go na talerz, polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy ![]()
Łatwo, szybko i smacznie. Często np. dziś przygotowuję go wieczorem a zjadam następnego dnia na śniadanie. Gwarantuję wam - dobry początek dnia... ![]()
Jeśli kogoś interesuje BTW:
kcal - 690
B - 73 g
T - 40 g
W - 18 g
Dorzucę fotki mojego jutrzejszego śniadania + posiłki na wynos do pracy.
1. Omlet kokosowy.
2. ( Kotlet wołowy 100 g + warzywa na parze 200 g) x 2.
3. Serek wiejski + orzechy włoskie.

Po powrocie z pracy makrela i wieczorem twaróg + nasiona słonecznika. Chyba tak będzie wyglądał jutrzejszy jadłospis.
Pozdrawiam

Sign In
Create Account

Back to top
Report