Zaloguj się Zarejestruj się
Dziennik Bejka! No to ruszamy :)
Posted 26 March 2016 - 10:02 AM
Posted 26 March 2016 - 20:49 PM
Mateusz, własnie w tym jest problem, ja mogę fronta z jedną trzymać z 30 sekund spokojnie, a jeżeli chodzi o straddla to go nie umiem jeszcze, racja widzę, że advanced tuck przynosi lepsze efekty dlatego go częściej ćwiczę, teraz robię go w straddlu i próbuje się wyprostować. Więc co mówisz żeby katować advanced tuck i próbować robić straddla? Co myślisz o takim ćwiczeniu, że trzymam fronta z jedno nogą i na zmiane zmieniam nogi, po kilkunastu zmianach ostro czuć mięśnie brzucha, myślę że to też ma przełożenie. Fronta trenuje co dwa dni, wole trenować mniej a porządniej, niż bym codziennie po kilka razy próbował, zważając oczywiście na regeneracje.
Robisz negatywy?
Posted 26 March 2016 - 23:37 PM
Posted 26 March 2016 - 23:47 PM
oo, ciekawe rady, dziękuje, jutro mam robić trening pod fronta to zrobie tak jak mówisz. Plank gimnastyczny, chodzi Ci o hollow body, że ręce do tyłu trzymasz i nogi lekko podniesione?
Myślę by robić hollow body gdy mam trening brzucha, izometryka go wzmocni a wznosy, negatywy i trzymanie fronta podzielić na etapy, czyli np. jeden dzień trzymanie fronta, kolejny negatywy i wznosy i znowu trzymanie fronta, bo jeżeli mam robić 3 ćwiczenia na jednym treningu to technika nad tym ucierpi bo to jednak dużo, dodatkowo że jeszcze mam w ten dzień podstawowy trening. Dzięki za rady
Posted 26 March 2016 - 23:54 PM
Edited by Mateusz01, 26 March 2016 - 23:55 PM.
Posted 27 March 2016 - 00:10 AM
@Bejek
video z plankiem gimnastycznym:
Posted 27 March 2016 - 00:14 AM
Posted 27 March 2016 - 10:40 AM
Próbuj straddle half lay skoro nie trzymasz straddle. Tak jak tu tylko w rozkroku:
Posted 27 March 2016 - 17:29 PM
Dziękuje za rady, w sumie to sporo mi rozjaśniło co i jak mam robić. Dobra, to trening pod fronta będę robił 2 razy w tygodniu, taki solidny. Hollow body hold i plank hollow z prostymi rekami będę robił kiedy mam trening brzucha, żeby się wzmocnić.
Kiedy najlepiej wdrążyć trening pod fronta? Chodzi mi o to w jaki dzień, mój trening to splity Push/pull/leg. A z ciekawości brzuch często robisz?
A i jeszcze, mam czasami tak że np. w ciągu dnia przechodze sobie obok drążka i robie fronta i w ten dzień w który nie zamierzam go trenować zrobię kilka podejść to coś koliduje z nauką fronta? Czy skupiać się tylko i wyłącznie 2 razy w tygodniu na froncie maxymalnie, nie bawić się w jakieś smarowanie gwintów itd?;p
Posted 27 March 2016 - 18:02 PM
Taki plank się sprawdzi dobrze pod planche. Pod fronta tylko i wyłącznie body lever, czyli gimnastyczny dragon flag z prostymi rękoma i podwiniętą miednicą ( hollow ), żaden banan. Do tego inverted hang i tuck front -> adv tuck -> straddle -> half lay -> full.
Coś takiego:
bodylever.jpg 118.69K
17 downloads
Pod figury najlepiej dobrać 2 ćwiczenia izometryczne i 2 dynamiczne, 3x w tygodniu + w wolne dni jedno ćwiczenie izometryczne dla wzmocnienia układu nerwowego + sylwetki i ćwiczenia na mobilność barków i bioder pod straddle.
Posted 27 March 2016 - 18:25 PM
Aaa, rozumiem, nie no chciałem wzmacniać brzuch pod elementy,dlatego chce zastosować w dniu treningu brzucha gimnastyczny plank z prostymi rękoma oraz hollow body hold, mam chęć uczyć się w przyszłości planche, więc w sumie na dobre by wyszło ;D
Co do body lever -> Brzuch już mam dosyć silny, zważywszy na to że zacząłem ostro go ćwiczyć tak samo jak lędzwia (cały korpus) ale nadal mam problemy z dragon flag, robie tak z 10,12 w jednej serii z jedno nogą. Jak ty progresowałeś w dragon flag?
Co do progresji to już wiem jak mam robić, mogę przytrzymać adv. tuck ( prawie hal lay) z 20 sekundm próbuje też robić straddla w adc tuck i przechodzić do half lay straddle, fronta z jedną nogą już robić nie będę w takim razie.
Ten inverted hang to jest to że jestem w Hanging V czyli jakbym chciał wycieraczki robić i się prostuje ?;d
Posted 27 March 2016 - 18:33 PM
Sylwetki gimnastyczne możesz robić codziennie.
Robiłem trochę hollow i jakoś sam przyszedł ten body lever. Próbowałem wersje w straddle i z drugą nogą założoną o kolano albo wersja z nożycami pionowymi - coś pomiędzy one leg i straddle.
Inverted hang to nic innego jak trzymanie napięcia w najwyższym punkcie negatywnego fronta:

Posted 27 March 2016 - 20:57 PM
bajek ty ciągle tym brzuchu... on nie jest najważniejszy. czytam trochę twój dziennik i nie rozumię po co tyle tego brzucha?? ja mam wznosy nóg do drążka 4 serie w tygodniu i w zupełności wystarcza. sylwetki możesz robić codziennie. ja robię zaraz po przebudzeniu.
JAk wy to robicie że trzymacie tego fronta tyle czasu (one leg) i nie umiecie/umieliście straddle?? ja one leg przytrzymam maksymalnie 10 sekund a straddle i tak już wchodzi.
nie zogdze się że one leg jest bezużyteczny. osoba wysoka nie da rady przejść z adv tuck od razu do straddle. moim zdaniem one leg i potem adv one leg to jest obowiązek choćby dla tego żeby mieć podstawy i nie męczyć się tyle przy przechodzeniu kolejnych kroków.
Najprostszym treningiem pod figurę jest baza + schemat Sommera któy jest wrzucony na gimnastykach gdzie jest opisane co robić i jak robić w każdym tygodniu.
Posted 27 March 2016 - 22:09 PM
Posted 27 March 2016 - 22:21 PM
Miałem słaby brzuch, rzadko go robiłem, nie lubiłem go robić. Postanowiłem, że będę go ćwiczył, dlatego teraz nadrabiam ale może rzeczywiście za często go robię, dobra, posłucham się was, dwa solidne treningi brzucha, front levera wystarczą na tydzień. A sylwetki gimnastyczne będę robił codziennie bo nigdy ich nie stosowałem.
Sobota.
Nogi i brzuch
Wykroki z plecakiem 28,5 kg 3 x 12 powtórzeń.
Wspięcia na palce z plecakiem 28,5 kg 3 x 25 powtórzeń.
Wchodzenie i schodzenie ze schodów 3 x (3 razy góra/dół - 16 schodków) z plecakiem 28,5 kg.
Wznosy nóg na leżąco, plank bokiem (wznosy, na prawą i na lewą), kolana do klatki na leżąco, plank klasyczny ( 30 sekund ) , kręceni kółek na ziemi 3 serie x 15-20 powtórzeń.
Niedziela.
Plecy, biceps
Podciąganie nachwytem klasycznym/ podchwytem wąskim 8,8,8,8,8,7,7,8,9,10,10,9 powtórzeń. Przerwy między seriami w pierwszych 7,8 seriach 2,5 minuty, w kolejnych 3-5 minut.
Rozjazdy na kółkach 4 x 15 powtórzeń.
Mostek 2 x 15 powtórzeń.
Miałem zrobić trening pod fronta dziś ale nie mam już siły, będę go robił w dniu kiedy będę miał trenować nogi.
Posted 28 March 2016 - 02:14 AM
no i o tym pisałem. według mnie robisz jakieś bezużyteczne ćwiczenia na ten brzuch ktore nie mają żadnego wpływu na jego siłę.
dragon flag,wycieraczki na prostych rękach i wznosy nóg na drabince to są ćwiczenia które cię wzmocnią do tego wznosy w staniu na głowie/rękach i jest kosmos.
czym różnią się wznosy nóg na leżąco od wznosów kolan na leżąco??
Posted 28 March 2016 - 14:29 PM
Dobrze, w takim razie wymień mi ćwiczenia oprócz tych co już wymieniłeś budujące siłę, wielu ćwiczeń nie wykonuje ze względu właśnie na to, że nie budują siły.
Wykonuje wznosy do klatki na drążku, wznosy prostych nóg do l sita, wznosy nóg do drążka nie robię, nie wiem w czym problem leży ale barki mnie bolą przy tym ćwiczeniu, chyba że źle robię, wycieraczki na prostych rękach, dragon flag (na razie z jedną noga, druga zgięta), planki bokiem, tradycyjne, jak wstałem z rana zrobiłem sobie 2 serie po 30 sekund dwóch ćwiczeń ; gimnastycznego planku oraz hollow body hold (w sumie już codziennie będę robił). Robię też ćwiczenia na ziemi, typu wznosy nóg na dolną parte brzucha, kolana do klatki, czuje cały brzuszek lub robię kółka nogami, zataczam duże koła.
Co to za pytanie dziwne?;d
Posted 28 March 2016 - 14:44 PM
Wystarczą Ci same sylwetki, ale nie kojarz ich jedynie z pracą izometryczną. Dodaj do tego skłony w odcinku piersiowym ( nazywam to spięciami hollow ) i hołyski. Do tego odwrócone hollow, czyli arch body. Łączysz to ze wznosami nóg na drążku i tyle Ci wystarczy.
Możesz urozmaicić trening o mostki i w późniejszym czasie body lever i wznosy nóg ze stania na głowie.
Posted 28 March 2016 - 18:15 PM
Dobra dziękuje wszystkim za rady, ustosunkuje się do nich. Moje cele uległy zmianie, wykluczyłem większość, został front lever oraz pompka na jednej ręce bo na nich mi najbardziej zależy, nie ma jednak sensu wybierać tylu celów, lepiej skupić się na tych dwóch a porządnie ;D
Posted 28 March 2016 - 19:46 PM
Poniedziałek, 28.03.2016.
CORE
Sylwetki izometryczne, koncentryczne, dynamiczne.
POMPKA NA JEDNEJ RĘCE
Pompka na jednej ręce z asekuracją drugiej ręki (Prawa i lewa) 5,5,5 (powolny ruch)
Archer'y - 12,12,12
PUSH
HSPU 6,6,6,6 (pełen zakres)
Szerokie dipy z plecakiem 25 kg 10,10
Szerokie dipy z plecakiem 22 kg 10,10
ROZCIĄGANIE
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report