Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Dziennik Bejka! No to ruszamy :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
369 odpowiedzi w tym temacie

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Aaa, dziękuje, łatwiejsze? mi nie wydały się łatwiejsze ;d 

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Sobota. 

Nie miałem ochoty trenować ale gdy spotkałem znajomych to trochę się pobawiłem na mieście figurami, zdziwiłem się bo flag human wszedł nawet ładnie. 

Potem ognisko z grupą którą trenuje, nawet tam nie obyło się przez fisiowania i trenowania xd Sporo razy full fronta, jakieś muscle upy, dragony itd. Jedno zdj mam jak coś robiłem :D 

http://imgur.com/k2QmKDA

Niedziela.

Koleżanka wpadła, obciążenie miałem xd

PUSH

3 serie po 10 pompek szerokich z 50 kg. 

5 serii po 6 pompek na palcach.

4 serie hspu po 5 powtórzeń.

Wall hs 3 serie po 3 (wejście i zejście i tak 3 razy)

LEG

Wykroki 8,8,4 z obciążeniem 50 kg.

Przysiady 10,14 z obciążeniem 50 kg

krzesełko 4 serie max.

wspięcia na palce 20,22 z obciążeniem 50 kg.

Wchodzenie na schody i schodzenie (16 schodków) 2x z obciążeniem 50 kg.

Chodzenie z obciążeniem 50 kg xd 

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Poniedziałek

Zakwasów po wczoraj nie mam żadnych, muszę zrobić intensywniejsze treningi bez przerw. 

PULL

Podciąganie szeroki nachwyt 16,8,8,8.8,8,8

Podciąganie wąskim podchwytem 8

Podciąganie do brzucha , nogi do gory 5. 

3 serie tuck planche hold max oraz v sit hold max.

Trening lżejszy, sprawdziłem swojego maxa , mogę zrobić 16 podciągnięć, poprawie wynik :)

• 0

Guest_Clyde_*

Guest_Clyde_*
  • Gość

Poniedziałek

Zakwasów po wczoraj nie mam żadnych, muszę zrobić intensywniejsze treningi bez przerw.

PULL
Podciąganie szeroki nachwyt 16,8,8,8.8,8,8
Podciąganie wąskim podchwytem 8
Podciąganie do brzucha , nogi do gory 5.

3 serie tuck planche hold max oraz v sit hold max.

Trening lżejszy, sprawdziłem swojego maxa , mogę zrobić 16 podciągnięć, poprawie wynik :)

Już było pisane na forum że "zakwasy" to nie jest wyznacznik dobrego treningu.

Ja osobiscie po kazdym treningu dobrze porozciagam te grupy ktore trenowalem i na następny dzien albo nie mam zakwasów albo są one znikome.

Według mnie jak dzien po treningu ich po prostu nie masz to szybciej się zregenerujesz na nastepny trening i trzeba sie cieszyc. :]
  • 0

Xiaoyum

Xiaoyum

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 010 postów
Mi się wydaję że zakwasy są wyznacznikiem tego że zaskoczyliśmy nasze mięśnie czymś nowym. Js pamiętam jak zaczynałem pierwsze treningi w zakresie 3-5 powt to przez kilka tygodni były zakwasy. Teraz mogę rak trenować nawet 2x dziennie codziennie i nic nie będę czuć xD
Żeby co poczuć musiał bym zwiększyć natężenie treningu a co za tym idzie zaskoczyć mięśnie czymś nowym i pobudzić je do wzrostu i siły
  • 1

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Zakwasy mam przy ćwiczeniu dawno nie atakowanych mięśni, np. pamiętam, że jak zaatakowałem łydki to 2 dni ledwo chodziłem:) Wg mnie jak grupa mięśniowa jest dobrze roztrenowana ciężko o zakwasy

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów
Kwas mlekowy powstajacy podczas wysilku jest metabolizowany przez organizm do 30min po wysilku. To co nazywacie "zakwasami" to uszkodzenia miesni ktore musza sie zregenerowac i odbudowac. Dobre tylko wtedy kiedy ktos wie jak to wykorzystac do budowy masy, wiecej jest o tym w "Wiecej niz bodybuilding 1". W normalnym przypadku jest to stan nieporzadany i swiadczy o tym ze przeciazylismy organizm a nie o dobrym treningu.
  • 3

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Dokładnie jak wyżej, poczytajcie trochę o DOMSach. Zakwasy znikają 30-60 minut po treningu i występują bezpośrednio po nim (jest to słynne uczucie pompy). Mikrourazy natomiast mogą wpływać negatywnie na regenerację jeśli na każdej sesji bardzo mocno obciążacie organizm.

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Mateusz_handstand

Mateusz_handstand

Advanced Member

• Bywalec
  • 438 postów
  • LokalizacjaŚwiecie

Zgodzę się z kolegami wyżej oraz dodam, że warto właśnie porozciągać mięśnie po ciężkim treningu. Np. gdy ktoś robi nogi, warto roztruchtać sobie jakiś dystans :)

• 1

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Wtorek.

Figury

25 negatywów front lever chwyt x/szeroko, wąsko.

10 negatywów back lever

6 serii planche tuck/adv.

6 negatywów impossible dip.

6 serii impossible dip 2/4 ruchu.

6 serii victorian one leg/tuck + l sit max hold. 

3 serie stania na głowie 

2 serie side lever

Core

Dragon flag 8,8,6,5,6.

Wznosy nóg stojąc na głowie 6,7,7

rozjazdy 6,7,5

Wznosy nóg do drążka 8,8,8

Wznosy nóg do l sita na poręczach 13,13.

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Środa. 

PUSH

HSPU 4,4,5,4,4,4 (pełen zakres)

Szerokie dipy 12,12,12,15,17 

4 serie stanie na rękach plecami do ściany hold max.

4 serie planche tuck/adv hold max.

Trochę mi front spad, jakoś regres w nim mam chyba że tak to odczuwam bo go robię często po treningu, kiedy jestem zmęczony ale kit, zaczynam znowu katowac fronta mocno, hold straddle bo tego w ogole nie robie, negatywy i wznosy i będzie ideolo :P

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

dlaczego robisz hs plecami do ściany?? 

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Widziałem na filmiku, że chłopak ogarniający dobrze hs tak robił i mówił by na początku trzymać 4 serie hold max plecami do ściany, a z kolei moj koleżka też ogarnia hs i też to powiedział. 

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

W ten sposób uczysz się od razu nieprawidłowej pozycji. Umówmy się. Plecami do ściany nie ułożysz odpowiednio głowy,barków i lędźwi. 

• 0

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

Brzuchem do ściany jest poprawne politycznie i gimnastycznie:) Ja robię plecami i nie mam zamiaru się tłumaczyć:)

• 0

HYBRYDO

HYBRYDO

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 214 postów

każdy robi jak uważa. Jak mniemam bajek kiedyś będzie chciał robić hspu w wolnym staniu na rękach. wtedy zacznie się płacz i lament że nie wychodzi, boli odcinek lędźwiowy i zda sobie sprawę że musi uczyć się hs od początku 

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Kurdę, nie powiem zrobił mi się mętlik w głowie ^^

• 0

Bejek

Bejek

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 145 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Czwartek.

figury 

Front lever, back lever, flagi, impossible dip, stanie na rękach, wymyki, muscle upy oraz zwis szyją na drążku, wiele prób, w tym dużo negatywów.

Stanie na rękach, to głównie stanie plecami i brzuchem do ściany, kilka serii z próbą utrzymania balansu, na koniec stanie na głowie. 

• 0

phillix

phillix

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 213 postów

Robiąc brzuchem do ściany będziesz bardziej spięty dzięki hollow, a co za tym idzie - łatwiej i stabilniej będzie wypchnąć ostatnie powtórzenia. Rozgrzej dobrze nadgarstki i wchodź stopami po ścianie, dłonie możesz przybliżać z treningu na trening, żeby kontrolować balans ( praca palców dłoni  / przedramion obowiązkowa! ) i napięcie całego ciała.

PS. Ja się potrafiłem tak mocno napiąć, że jak schodziłem to oprócz ramion miałem obolałe uda :D

• 1

remix666

remix666

Advanced Member

• Bywalec
  • 965 postów

krótko- nie uważam, że plecami do ściany jest poprawnie czy niepoprawnie ale uważam, że brzuchem do ściany to jest inne ćwiczenie niż plecami. Całkowicie się zgadzam, że brzuchem jest technicznie lepiej bo plecami to i biodra można mieć luźne i nic się nie stanie, po prostu jest inna jazda

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych