Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Twaróg - macie jakieś smaczne pomysły?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

Majchrzal

Majchrzal

Advanced Member

• Użytkownik
  • 118 postów

Tak jak w temacie : jedzonko powinno być przyjemne, a troszkę męczy mnie zjedzenie całej kostki twarogu. Macie jakieś smaczene przepisy, które są równocześnie zdrowe?

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Topisz na patelni 1/4 kostki masla (chyba, ze lubisz wiecej to mozna wiecej), wrzucasz na to 200g twarogu i lekko podsmazasz, potem wrzucasz na to 4-6 zoltek i na wolnym ogniu pyrkolisz. Mozesz dorzucic lyzke rodzynek albo pomaranczowych skorek +strzepnieta lyzeczka cukru wanilinowego. Jak nie chcesz cukrzyc, to na koniec na talerzu dodajesz lyzke powidel niskoslodzonych i masz cos w rodzaju instant sernika. Bardzo pyszne i przede wszystkim idealny profil aminokwasowy a dodatko zarcie tzw bezresztkowe nie liczac rodzynek.

• 4

Majchrzal

Majchrzal

Advanced Member

• Użytkownik
  • 118 postów

Dzięki wielkie Salute! :D. Takie jedzenie po treningu jest w miarę ok?:)

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

No....jak spozywasz jedzenie w korelacji z treningami to moze byc ...przed, po, w trakcie a nawet zamiast ;) To czysta energia i pelna pula aminokwasow.

• 0

JoteMSW

JoteMSW

Advanced Member

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLBC

z tym "zamiast" to bym nie przesadzał ;) zawsze możesz zrobić coś w tym stylu: owoce (najlepiej truskawki, ale co kto lubi), trochę mleka/wody/kefiru(nie polecam)/jakiegokolwiek płynu, twaróg, miód (chyba, że owocki słodkie, to nie trzeba)-to wszystko do blendera, albo nakładką z ostrzem zwykłym mikserem i mamy smacznego shake'a. Idealny po treningu, latem, na zimno :D Swoją drogą, mi najlepiej wchodzi biały ser z solą himalajską, ale ja to w ogóle dziwny jestem :P

Użytkownik jakubek2013 edytował ten post 11 lutego 2016 - 22:16

• 0

Majchrzal

Majchrzal

Advanced Member

• Użytkownik
  • 118 postów

Owoce są spoko, jednak redukuję tkankę tłuszczową, więc muszę niestety zrezygnować z nich :D

• 0

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Topisz na patelni 1/4 kostki masla (chyba, ze lubisz wiecej to mozna wiecej), wrzucasz na to 200g twarogu i lekko podsmazasz, potem wrzucasz na to 4-6 zoltek i na wolnym ogniu pyrkolisz. Mozesz dorzucic lyzke rodzynek albo pomaranczowych skorek +strzepnieta lyzeczka cukru wanilinowego. Jak nie chcesz cukrzyc, to na koniec na talerzu dodajesz lyzke powidel niskoslodzonych i masz cos w rodzaju instant sernika. Bardzo pyszne i przede wszystkim idealny profil aminokwasowy a dodatko zarcie tzw bezresztkowe nie liczac rodzynek.

Genialne. Wg Twojego przepisu z takiej porcji gdzie jest 250g twarógu otrzymam 1200 kcal w tym 70g białka i ponad stówkę tłuszczy. Po prostu genialne. Przepis już zapisałem jutro będę sprawdzał. W mojej diecie, gdzie węgli jest bardzo nie wiele taki przepis to skarb. Dzięki :-)

• 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Jak jesteś na redukcji a lubisz wrzucić na ząb czasami coś słodkiego to polecę ci kolejny sernik ;) ale będziesz potrzebował do niego białko WPC o lubianym przez siebie smaku. Ja do tego sernika uwielbiam owocowe smaki ;)

Wbijasz do pojemnika dwa całe jajka, wrzucasz 150 g twarogu jakiego chcesz, niech będzie półtłusty, 40 g białka WPC i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko blenderujesz na gładką masę. Patelnie wykładasz papierem do pieczenia, wlewasz tą miksturę i na bardzo wolnym ogniu smażysz pod przykryciem po 5-8 minut na stronę. Otrzymujesz pyszny, pachnący, gruby serniczek o twoim ulubionym smaku, który mega smakuje na ciepło i na zimno, możesz go zabrać na wynos lub zjeść jako posiłek bo można się tym najeść. Możesz oczywiście dorzucić do niego jakiś owoc ale po blenderowaniu... ;)

Jeśli interesuje Cię BTW to wg przepisu, który podałem masz:

kcal 514 / B 74g / T 21 g / W 10g

Polecam. Mega dietetyczny deser / posiłek.

Użytkownik soldier edytował ten post 13 lutego 2016 - 23:56

• 4

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Genialne. Wg Twojego przepisu z takiej porcji gdzie jest 250g twarógu otrzymam 1200 kcal w tym 70g białka i ponad stówkę tłuszczy. Po prostu genialne. Przepis już zapisałem jutro będę sprawdzał. W mojej diecie, gdzie węgli jest bardzo nie wiele taki przepis to skarb. Dzięki :-)

To jest taki szybki sernik, jezeli chce ci sie bawic, to po prostu mozesz zrobic normalny sernik -  rozcierasz wieksza ilosc sera z maslem (maslo mozna stopic i wlac do sera jak sie nie chce rozcierac), potem wbijasz w to zoltka, tak do 10 zoltek na pol kilo twarogu. Kilka bialek (tak, ze 3-5) ubijasz na piane i na koniec to mieszasz  - bialko wplywa na "puchatosc" sernika. Mozna dodac rodzynki jak ktos lubi na badziej slodko albo skorki cytryny, pomaranczy, jakis aromat waniliowy albo po prostu torebke 15g cukru, bo jednak trzeba doslodzic,  wanilinowego. 30-40 minut w 180 stopniach i masz cala blache sernika, ktory jest pelnowartosciowym posilkiem z idealnym skladem aminokwasowym (zoltko+twarog idealnie sie uzupelniaja), na pare dni. Do takiego sernika pijesz kawele z masele i jestes na mega bombie, nie ma glodu pol dnia.

• 1

novy

novy

Student Siły

• Bywalec
  • 495 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Wszystko w temacie. Będzie sernik coś mi się zdaje :-)
  • 0

“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”

Victus

Victus

Brak

• Użytkownik
  • 5 postów

Świetny przepis na śniadanie, dzis sobie takie zrobiłem i muszę przyznać że bardzo smaczne było, do tego kawa z masłem :)
  • 1

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
Koktalj twarogowy: wrzucasz do blendera cala kostke twarogu, troche płatków owsianych (moze byc bez), owoce jakie chcesz ( polecam ananasa- bardzo pyszne) wody wlewasz tyle zeby wszystko bylo pitne, zeby nie zrobila sie z tego śmietana, moze dosłodzić miodem. Na noc po kolacji idealnie. Przy dobrej diecie masa gwarantowana
  • 0

JoteMSW

JoteMSW

Advanced Member

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLBC

Majlo, pomysł na koktajl był już wyżej, ale Majchrzal stwierdził, że musi zrezygnować z owoców bo jest na redukcji, swoją drogą nie wiem dlaczego, przecież nie są ani bardzo kaloryczne (niektóre są, ale ani truskawka ani ananas nie należą do tej grupy) ani tym bardziej niezdrowe.

• 0

Cyriusz

Cyriusz

Advanced Member

• Użytkownik
  • 67 postów
Owoce to słodycze z witaminami. Na przestrzeni wieków selekcjonowano najsłodsze odmiany ;)
  • 0

rolex83

rolex83

Advanced Member

• Użytkownik
  • 87 postów

Majlo, pomysł na koktajl był już wyżej, ale Majchrzal stwierdził, że musi zrezygnować z owoców bo jest na redukcji, swoją drogą nie wiem dlaczego, przecież nie są ani bardzo kaloryczne (niektóre są, ale ani truskawka ani ananas nie należą do tej grupy) ani tym bardziej niezdrowe.

Chodzi o cukier a nie kaloryczność. Mimo że truskawka nie ma za dużo cukru to jest to niestety fruktoza. Na redukcji lepiej unikać cukru więc i owoców.

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
A to nie przeczytałem, przepraszam :) w takim razie zamiast owoców dodaj naturalne kakao. Mega :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

JoteMSW

JoteMSW

Advanced Member

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLBC

z naturalnym kakaem będzie gorzkie, a miód to głównie glukoza, fruktoza i maltoza więc też cukry. PS. Dzięki rolex za wyjaśnienie.

Użytkownik jakubek2013 edytował ten post 19 lutego 2016 - 20:57

• 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 postów
To w takim razie wpierdzielaj jałowy twaróg skoro w kazdym produkcje cos Ci nie pasuje :P nie przesadzajmy juz Panowie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

Majchrzal

Majchrzal

Advanced Member

• Użytkownik
  • 118 postów

Dziękuję Panowie za przepisy :D Przyznaje, że jak dotąd jedzenie samego twarożku musiałem traktować jako kolejny ciężki trening tak z tym przepisem na serniczek to traktuję już jako przyjemną nagrodę :D.

• 0

JoteMSW

JoteMSW

Advanced Member

• Bywalec
  • 239 postów
  • LokalizacjaLBC

Czasem taki trening się przydaje jak lodówka prawie pusta :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych