Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Twaróg - macie jakieś smaczne pomysły?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Ja do sernika daje kostke od 0,5kg wzwyz a nawet wiecej. Wtedy jest bardziej "miesisty" i sycacy i lepiej go zmiksowac. Kostka masla to naprawde zaden koszt, nie ma co zalowac, a i tak najlepiej wypracowac wlasna metode. Ja na 1kg sera daje 1,5 kostki.

• 0

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 postów

W takim razie zrobię 1kg twarogu, 300-350g masła, z 16 zółtek + może z 5 białek ubiję na pianę, torebke 15g cukru waniliowego i z połowę sernika dopieszcze może polewą z gorzkiej czekolady. około 40 min w 180 stopniach. Mniej więcej tak to powinno wyglądac czy czegoś za mało/ za dużo? . Kostka masła to nie problem, tylko pytanie czy wystarczy zwykłe masło czy klarowane i twaróg sernikówy czy bawić się ze zwykłym? Wiadomo, potem sam sobie wyrobie własny przepis, ale jakiś start dobrze mieć( Żadnego ciasta nigdy nie piekłem więc wolę dopytać ^^)

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów

Jeżeli chodzi o rodzaj sera to kwestia techniczna. Twaróg sernikowy jest już zmielony i lepiej rozprowadza się w masie jajecznej.  Taki zwykły w kostce trzeba przemielić chyba że nie przeszkadzają Ci grudki, to wtedy nie trzeba ;) Minusem twarogów sernikowych jest cena która cześto jest nieco wyższa i trzeba koniecznie patrzeć ile mają tłuszczu, bo są też takie które mają go tylko 5g w 100g i sąjuż dosładzane, takich unikaj.

Ja pracuję w hurtowni spożywczej i u nas jest wieluń po 11,01 za kilogramowe wiaderko. Powinieneś szukać w zwykłych sklepach gdzie jest duża szansa że będzie ale zapłacisz wtedy jakieś 15zł/1kg lub też w sklepach typu tesco gdzie powinien być też i też będzie troszkę tańszy. Niekoniecznie muszą być te co podałem, czytaj składy, na pewno jakiś znajdziesz, kewstia żeby był bardzo tłusty czyli miał około 20g tłuszczu w 100g lub więcej.

Jeżeli chodzi o rodzaj masła to według mnie zwykłe w zupełności wystarczy. Masło niestety idzie teraz w górę i będzie drogie. Na klarowanym nie robiłem bo dla mnie to chwilowo drogi interes, kosztuje około 15zł za 500g, ale jak masz taką możliwość możesz spróbować i z klarowanego, i ze zwykłego i napisać które według Ciebie jest lepsze.

Jeżeli chodzi o przepis to ostatnio robiłem taki i wyszedł bardzo smaczny:

1kg sera sernikowego

20 żółtek

4 białka ( dużo ich nie trzeba, a według mnie poprawiają smak )

4 płaskie łyśki mąki ziemniaczanej ( to dla konsystencji )

300g masła

60g cukru ( można spokojnie dać mniej, dla nas chwilowo taka ilośc jest akurat, wiadomo najlepiej dać pod siebie )

Masło wlewam roztopione i ostudzone ( chłodne żeby się jajak nie ścięły ) do ubitych z cukrem na puszystą masę zółtek. Potem mąka i ser. Mieszasz na jednolitą masę i dodajesz ubite na pianę białka i bardzo DELIKATNIE łyżką łączysz na jednolitą masę. Wlewasz do blachy ( im wyższa i krótsza tym wyższy sernik ) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiasz do piekarnika nastawionego na 180 st C na sam termoobieg ( wiatrak bez grzania z dołu i góry ), jeden - dwa razy możesz włączyć grzanie od dołu połączone z termoobiegiem na 10min-15min żeby się lepiej od dołu podpiekł, na 1h - 1h:10min. Wierzch ma być zrumieniony. Potem wyłączasz piekarnik i zostawiasz sernik w cieple na jakieś 30min, wtedy trochę mniej opadnie niż jakbyś wyjął go odrazu. Generalnie serniki zawsze opadają.

Serniki kiedyś wydawały mi się bardzo trudnym ciastem, teraz widzę, że to łatwizna..

Jako ciekawostkę dodam, że ostanio przyjechała ciocia mojej żony więc zrobiliśmy sernik. Jako że ciocia i teściowie  jedzą raczej więcej cukru niż mniej to dodałem na 1,5kg sera 1 i 1/3 sklanki cukru. Kolega szwagra stwiedził że jest super i akurat słodki. Moja żona ledwo zmęczyła 1 nieduży kawałek, ja zjadłem kilka ale okupiłem to dwudniowym mocnym bólem głowy. Także uważajcie na ilośc cukru ;)

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

W takim razie zrobię 1kg twarogu, 300-350g masła, z 16 zółtek + może z 5 białek ubiję na pianę, torebke 15g cukru waniliowego i z połowę sernika dopieszcze może polewą z gorzkiej czekolady. około 40 min w 180 stopniach. Mniej więcej tak to powinno wyglądac czy czegoś za mało/ za dużo? . Kostka masła to nie problem, tylko pytanie czy wystarczy zwykłe masło czy klarowane i twaróg sernikówy czy bawić się ze zwykłym? Wiadomo, potem sam sobie wyrobie własny przepis, ale jakiś start dobrze mieć( Żadnego ciasta nigdy nie piekłem więc wolę dopytać ^^)

Torebka 15g na kilo sera to wyjdzie ci praktycznie nawet nie slodkawy i bardzo wytrawny, ja taki lubie ale nie wszystkim smakuje (co tez jest zaleta :D ) Mozesz spokojnie dac 2 torebki, chyba, ze dodatkowo zlamiesz smak rodzynkami albo bardzo swietnie sie komponuja z nim skorki z pomaranczy albo cytryny od Kotanyi, cala torebka jednego i drugiego na kilo sera spokojnie.

Co do twarogow sernikowych to dla mnie minusem jest, ze puszczaja wode na dno i wychodza zakalce. Ja wole zwykly tlusty i to nawet nie miksuje tylko krusze rekami albo widelcem rozgniatam po wlaniu stopionego masla

Bialko przestalem dodawac, daje ono co prawda puszystosc ale generalnie to psuje smak, wole plackowata, gesta konsystencje, latwiej brac ze soba i mniej miejsca zajmuje.

Użytkownik Salute! edytował ten post 03 sierpnia 2016 - 08:32

• 0

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 postów

Wielkie dzięki, już  wszystko wiem i pozostaję tylko zabrać się do roboty. Eragon, dzięki za dokładny opis wykonania, przyda się w razie niepewności  :D

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Jak nie chcesz sie bawic w odpalanie miksera i babranie sie z maszynami, to najszybsza metoda jest po prostu kupienie foliowych rekawiczek, np takich do farbowania wlosow. Wtedy normalnie wlewasz roztopione maslo maslo do sera, sypiesz cukier i ewnetualne dodatki (rodzynki, skorki) i to rekami rozgniatasz. Potem dodajesz zoltka i ponownie rekami rozgniatasz na mase. Mi to zajmuje to max 10 minut i blacha wjezdza do piekarnika. Jezeli ktos sie bawi w bialka to wtedy schodzu duzo dluzej bo albo trzeba recznie piane ubic albo mikserem, ale ja bialek nie daje, wiec mam problem z glowy. Po wielu probach uznalem, ze wywalenie bialek to byla najlepsza decyzja

• 0

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 postów

Poeksperymentuję i wybiorę coś dla siebie :) Jak będzie to taki sam strzał w dziesiątkę jak budyń to ląduje to w stałym jadłospisie :D  Oby tylko nie wyszło, że mam jakąs durną alergię na nabiał bo w tych smakach ostatnio się zakochałem i nie chciałbym z tego rezygnować, a od jakiegoś czasu też dziwne plamki na skórze mi się wychodzą. No ale póki dermatolog i alergolog nic nie stwierdzą to popróbuję tych pyszności.

• 0

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 postów

Sernik zrobiony i spróbowany :D Trochę kombinowałem z mieleniem twarogu i odpalaniem miksera, ale z efektu finalnego jest bardzo zadowolony. Zrobiłem ze zwykłego białego tłustego i jest git. Znalazłem wczoraj ser twarogowy z wielunia to może nastepnym razem z niego zrobie. Dałem 3 torebki cukry waniliowego i wyszło w sam raz. Dzięki za rady, wyszło rewelacyjnie. Mąki nie dawałem żadnej i z funkcją piekarnika też były klocki bo nie mogłem znaleźć samego termoobiego więc dałem termoobieg z grzaniem. Wyszło ^^.

Salute. Gdzie kupujesz te skórki z cytryny/pomarańczy od katanyi bo objechałem wszystkie większe sklepy i nie znalazłem?

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Salute. Gdzie kupujesz te skórki z cytryny/pomarańczy od katanyi bo objechałem wszystkie większe sklepy i nie znalazłem?

Ja kupuje w Aldiku ale pewnie sa wszedzie, tylko od innego producenta. Wiorki kokosowe tez sie sprawdzaja swietnie.

• 0

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 postów

Znalazłem tylko jakieś w pojemnikach gdzie jest 50% skórek a reszta to syrop glukozowo-fruktozowy i inne upiększacze. A w takich paczkach jak przyprawy nigdzie od żadnego producenta nie spotkałem. Poszukam jeszcze, a jak nie to z wiórkami spróbuje bo pomysł dobry. Dzięki.

• 0

Gromowładny

Gromowładny

Advanced Member

• Użytkownik
  • 168 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Ja osobiście nie lubię cytrynowych i pomarańczowych dodatków, kokos jak dla mnie jest najlepszym rozwiązaniem. ;p

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Znalazłem tylko jakieś w pojemnikach gdzie jest 50% skórek a reszta to syrop glukozowo-fruktozowy i inne upiększacze. A w takich paczkach jak przyprawy nigdzie od żadnego producenta nie spotkałem. Poszukam jeszcze, a jak nie to z wiórkami spróbuje bo pomysł dobry. Dzięki.

Tak to wyglada

skorka_cytrynowa_krojona_kotanyi_nowa.jp

skorka_pomaranczowa_krojona_kotanyi_nowa

• 0

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 postów

I własnie tego szukałem. Byłem jeszcze dzis przy okazji w aldiku i nie znalazłem. Może w złym miejscu szukam, nie wiem. Szukam głownie na przyprawach, po kolei czytam i nie ma. Pewnie znajdę jak nie będzie mi potrzebne. A jak nie, to sam sobie zetre skórke z cytryny i będzie ;)

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Sprawdź w bakaliach (rodzynki, żurawina, orzeszki), albo w dziale z galaretkami/budyniami/itp..

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

kucek

kucek

Advanced Member

• Użytkownik
  • 51 postów

No i udało mi się dorwać póki co skórki z pomarańczy. Były w dziale właśnie z deserami, galaretkami itp.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych