Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Twaróg - macie jakieś smaczne pomysły?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

Majchrzal

Majchrzal

Advanced Member

• Użytkownik
  • 118 postów

No fakt, ale jestem zdania, że jedzenie powinno być pożywne i smaczne :D

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Dziękuję Panowie za przepisy :D Przyznaje, że jak dotąd jedzenie samego twarożku musiałem traktować jako kolejny ciężki trening tak z tym przepisem na serniczek to traktuję już jako przyjemną nagrodę :D.

Bo o to chodzi w jedzeniu, zeby bylo smacznie i jednoczesnie zdrowo.

Innym swietnym sposobem na pelen profil aminokwasowy i jednoczesnie konkretna bombe ATP jest tzw budyn czyli prawie to samo ale bez twarogu a zamiast masla daje sie smietanke 30%. Wlewa sie do rondla kubek slodkiej smietanki 30% i podgrzewa. Kiedy smietanka zacznie bulgotac, wlewamy na to 5-6 zoltek (albo i wiecej jak ktos chce wciagnac wiecej), przykrecamy wtedy gaz na minimum i ciagle mieszamy. W pewnym momencie zoltka zaczna twardniec i trzeba wtedy zestawic. Wazne zeby zlapac ten moment zanim zoltka zaczna sie robic grudkowate, po 2,3 razach latwo to wyczaic. Otrzymujemy cos o konsystencji budyniu. Do tego mozna w zaleznosci od preferencji itp wrzucic 2-3 kostki gorzkiej czekolady, strzepnieta lyzeczke cukru wanilinowego albo po prostu lyzke powidel. Zrobienie tego to 10 minut roboty a wciaga sie to od razu z rondla. Fotek chyba nie musze wrzucac/

• 1

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów
Salute dobry patent na ten budyń. W weekend go zrobię i dorzucę ciekawy przepis na wykorzystanie tych 5-6 białek... ;)
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Bialka z jajek najlepiej sie komponuja z biela sedesu ;)

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Mi ten widok średnio odpowiada. Zdecydowanie wolę je gdzie indziej.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Trzeba miec swiadomosc czym sa na LC bezwartosciowe albuminy. A na nie-LC tym bardziej, bo wtedy jeszcze gorzej.

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Bez przesady...

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

No jakiej przesady? PIsales obok w temacie do Majlo, ktory chce zaczac "tluszczowke" zeby ja dobrze poznac, poczytac i nie bladzic "jak Merfi po omacku", ale zdaje sie, ze sam tez masz o tym srednie pojecie. Warto najpierw poczytac o aminokwasach glukogennych a potem o albuminach, ktore sa glownym skladnikiem bialka jaj, ktore sa zdecydowanie bardzo cukrogenne, a w roznych syndromach metabolicznych jak np cukrzyca wlasnie nadmiar cukru jest wydalany z organizmu jako albuminy, bo cukier latwo sie zamienia w nie. Jezeli ktos wbija na LC i bedzie wciagal tego bialka z jaj sporo to powinien je conajmniej w 30% uwzglednic jako weglowodan, bo przy cukrogennosci albumin tak sie stanie, a wtedy latwo zatrzec granice, ktora okresla LC, a poza ktora zaczyna sie.....no wlasnie co, "typowa dieta Kowalskiego"? Z bialek jaj mozna zrobic pare produktow, ktore od biedy maja sens, jak np usmazyc je na tlusto z wiorkami kokosowymi ale to generalnie strata czasu, lepiej to od razu wywalic do kibla i wszyscy od razu beda zdrowsi :)

• 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów

Kto normalny spożywa jajka/białka jaj na takim poziomie.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Te 5-6 bialek zupelnie styka na ten poziom. Oczywiscie pisze to z punktu widzenia takiego, z jakiego wrzucilem ten wczesniejszy przepis. Nikt nikomu nie broni jedzenia bialek, wolna wola, ludzie jedza soje i kupuja blonnik w pudelkach, wiec bialka jaj nie sa specjalnie gorsze w tym wzgledzie ;)

Funkcja bialka w jajku jest ochrona zoltka na 2 sposoby: mechaniczna i antybakteryjna, zadnych budulcow dla kurczaka nie dostarcza.

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów

Chciałem coś więcej poczytać o tych albuminach i ich wpływie na poziom cukru a znalezłem to

Białka jaja czyli albuminy jaj, uważane są za absolutnie doskonałe białko. Ten rodzaj białka szczególnie zalecany jest dla sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych oraz kulturystów, a także dla ludzi cierpiących na nietolerancję innego rodzaju białek np. uczulenie na białko mleka. Zapewnia optymalny przyrost masy mięśniowej poprzez zwiększoną podaż najwyższej jakości białka oraz zawiera pełnowartościowe o wysokiej jakości biologicznej, w 97% przyswajalne białko jaja o aminogramie najbardziej zbliżonym do aminogramu białka ludzkiego bogate w aminokwasy egzogenne, w tym o rozgałęzionych łańcuchach, co umożliwia utrzymanie dodatniego bilansu azotowego podczas treningów jak również w okresie, kiedy organizmowi zagraża stan kataboliczny.

Jakaś masakra, internet jest tak mocno dezinformujący ;(

A jeszcze mam pytanie odniśnie żółtka. Jak wygląda sprawa z surowymi żółtkami, można je tak wcinać bez ograniczeń czy jednak lepie je obrobić termicznie? Na internecie przeczytałem że "Znajdująca się w surowym żółtku awidyna, unieczynnia biotynę w organizmie człowieka." Nie wiem czy to dobrze czy źle :/

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Najlepiej robic wszystko na odwrot niz kulturysci, wtedy wiadomo, ze zdrowo ;) Albuminy sa biologicznie bezwartosciowe ale przeciez glupim kulturystom trzeba wszystko naukowo wmowic zeby zezarli, bo szkoda zeby odpad sie marnowal producentom :D

Dlatego kiedys serwatke wylewali do rowow a dzisiaj jest "wartosciowa" ;)

Awidyna jest glownie w bialku i rzeczywiscie lepiej ja obrobic, ale jak pisalem, bialek obowiazku nie ma jesc ;)

Użytkownik Salute! edytował ten post 22 lutego 2016 - 16:56

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Jakie są zatem ewentualne skutki uboczne spożywania jajek wraz z ich białkami?  Czy w ogóle lepiej ich unikać, bez względu na rodzaj diety?

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

@eragon powiem Ci, że ja często wcinam kogel mogel z żółtek, to jest taki mój głowny słodycz w sumie i nie zaobserwowałem nic negatywnego :P

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów
Moja mama zawsze do nalesnikow robila nam mase serowa na ktora skladaly sie ser bialy, surowe zoltka i cukier. Jako ze nie za bardzo wychodza mi te omlety, w sumie nie wiem czemu bo z gotowaniem nie mam wiekszych problemow, wiec pomyslalem ze sobie taka mase zrobie, oczywiscie z mala iloscia cukru bo teraz jeste, na slodycz bardzo wyczulony ;) wiec jak z surowymi zoltkami nie musze sie specjalnie ograniczasc to sobie taka mase bede ribil na kolacje :D
  • 0

soldier

soldier

Advanced Member

• Użytkownik
  • 166 postów
Bez przesady chyba nikt z nas nie zjada 10 jaj dziennie. Z resztą teorii na temat jedzenia jaj jest wiele, niektóre nawzajem się wykluczają. Wychodzę z założenia że lepiej zjeść kilka jaj w całości co kilka dni niż wyrzucać białko czy żółtko.
  • 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Zoltka wyrzucac nie wolno w ogole, bo wtedy jedzenie jaj nie ma w ogole sensu, to jakby kupowac banana i wywalac srodek a jesc sama skorke. Bialko wywalac sie powinno, bo jest kompletnie bez wartosci.  edzenie jajek jako takich jest zawsze zdrowe, ale nie na modelach zywienia gdzie z wegli pochodzi ok 35-40%, bo wtedy zoltka sa miazdzycorodne. Jak ktos je 10 jajek dziennie i wylacznie z nich czerpie bialko to jest ok, ale jak jeszcze inne zrodla to wtedy nie ma sensu jesc bialek z jaj, bo jak pisalem wczesniej, sa wybitnie cukrogenne, i powinno sie liczyc je do puli wegli, a jak ktos jest na LC to musi te wegle trzymac nisko, lepiej z warzyw niz bialek

I tu nie chodzi o zadne "teorie" tylko o fakty i wiedze, mozna o tym poczytac, jak wspominalem pare razy w 600 stronicowej ksiedze Jajczarstwo, gdzie jest na temat jaj wszystko.

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

Moja mama zawsze do nalesnikow robila nam mase serowa na ktora skladaly sie ser bialy, surowe zoltka i cukier. Jako ze nie za bardzo wychodza mi te omlety, w sumie nie wiem czemu bo z gotowaniem nie mam wiekszych problemow, wiec pomyslalem ze sobie taka mase zrobie, oczywiscie z mala iloscia cukru bo teraz jeste, na slodycz bardzo wyczulony ;) wiec jak z surowymi zoltkami nie musze sie specjalnie ograniczasc to sobie taka mase bede ribil na kolacje :D

To przeciez przepis jaki podalem wyzej na ten sernik smazony, warto dodac do tego masla, bo za sucha bedzie ta masa. Albo chociaz smietanke ;) Surowe zoltka mozna wciagac, ja czasami jak nie mam czasu na przyrzadzanie to wypijam sobie kilka albo robie na szybkiego kogel-mogel.

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów

Bez przesady chyba nikt z nas nie zjada 10 jaj dziennie. Z resztą teorii na temat jedzenia jaj jest wiele, niektóre nawzajem się wykluczają. Wychodzę z założenia że lepiej zjeść kilka jaj w całości co kilka dni niż wyrzucać białko czy żółtko.

Ja zjadam na śniadanie 10-12 jajek.

To przeciez przepis jaki podalem wyzej na ten sernik smazony, warto dodac do tego masla, bo za sucha bedzie ta masa. Albo chociaz smietanke ;) Surowe zoltka mozna wciagac, ja czasami jak nie mam czasu na przyrzadzanie to wypijam sobie kilka albo robie na szybkiego kogel-mogel.

Wiem że pisałeś o nim tylko że z masłem ale jakoś tak surowa bardziej mi podchodzi smakowo ;)

• 0

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 391 postów

No to masz spust :P , 10-12 jajek na sniadanie to 130-160 gram bialka, nie jesz nic juz przez caly dzien?  Scukrzasz sporo bialka z tego, biorac pod uwage, ze albuminy sa wybitnie cukrogenne to nawet do 60% moze isc na weglowodany w takiej opcji. Albo masz mordercze treningi i prace ;) Albo robisz WIELKA MASE :D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych