No fakt, ale jestem zdania, że jedzenie powinno być pożywne i smaczne ![]()
Zaloguj się Zarejestruj się
Twaróg - macie jakieś smaczne pomysły?
Posted 21 February 2016 - 13:33 PM
Posted 21 February 2016 - 13:53 PM
Dziękuję Panowie za przepisy
Przyznaje, że jak dotąd jedzenie samego twarożku musiałem traktować jako kolejny ciężki trening tak z tym przepisem na serniczek to traktuję już jako przyjemną nagrodę
.
Bo o to chodzi w jedzeniu, zeby bylo smacznie i jednoczesnie zdrowo.
Innym swietnym sposobem na pelen profil aminokwasowy i jednoczesnie konkretna bombe ATP jest tzw budyn czyli prawie to samo ale bez twarogu a zamiast masla daje sie smietanke 30%. Wlewa sie do rondla kubek slodkiej smietanki 30% i podgrzewa. Kiedy smietanka zacznie bulgotac, wlewamy na to 5-6 zoltek (albo i wiecej jak ktos chce wciagnac wiecej), przykrecamy wtedy gaz na minimum i ciagle mieszamy. W pewnym momencie zoltka zaczna twardniec i trzeba wtedy zestawic. Wazne zeby zlapac ten moment zanim zoltka zaczna sie robic grudkowate, po 2,3 razach latwo to wyczaic. Otrzymujemy cos o konsystencji budyniu. Do tego mozna w zaleznosci od preferencji itp wrzucic 2-3 kostki gorzkiej czekolady, strzepnieta lyzeczke cukru wanilinowego albo po prostu lyzke powidel. Zrobienie tego to 10 minut roboty a wciaga sie to od razu z rondla. Fotek chyba nie musze wrzucac/
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 11:11 AM
Posted 22 February 2016 - 11:13 AM
Bialka z jajek najlepiej sie komponuja z biela sedesu ![]()
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 11:30 AM
Mi ten widok średnio odpowiada. Zdecydowanie wolę je gdzie indziej.
Posted 22 February 2016 - 12:03 PM
Trzeba miec swiadomosc czym sa na LC bezwartosciowe albuminy. A na nie-LC tym bardziej, bo wtedy jeszcze gorzej.
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 14:54 PM
Bez przesady...
Posted 22 February 2016 - 15:05 PM
No jakiej przesady? PIsales obok w temacie do Majlo, ktory chce zaczac "tluszczowke" zeby ja dobrze poznac, poczytac i nie bladzic "jak Merfi po omacku", ale zdaje sie, ze sam tez masz o tym srednie pojecie. Warto najpierw poczytac o aminokwasach glukogennych a potem o albuminach, ktore sa glownym skladnikiem bialka jaj, ktore sa zdecydowanie bardzo cukrogenne, a w roznych syndromach metabolicznych jak np cukrzyca wlasnie nadmiar cukru jest wydalany z organizmu jako albuminy, bo cukier latwo sie zamienia w nie. Jezeli ktos wbija na LC i bedzie wciagal tego bialka z jaj sporo to powinien je conajmniej w 30% uwzglednic jako weglowodan, bo przy cukrogennosci albumin tak sie stanie, a wtedy latwo zatrzec granice, ktora okresla LC, a poza ktora zaczyna sie.....no wlasnie co, "typowa dieta Kowalskiego"? Z bialek jaj mozna zrobic pare produktow, ktore od biedy maja sens, jak np usmazyc je na tlusto z wiorkami kokosowymi ale to generalnie strata czasu, lepiej to od razu wywalic do kibla i wszyscy od razu beda zdrowsi ![]()
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 15:30 PM
Kto normalny spożywa jajka/białka jaj na takim poziomie.
Posted 22 February 2016 - 15:53 PM
Te 5-6 bialek zupelnie styka na ten poziom. Oczywiscie pisze to z punktu widzenia takiego, z jakiego wrzucilem ten wczesniejszy przepis. Nikt nikomu nie broni jedzenia bialek, wolna wola, ludzie jedza soje i kupuja blonnik w pudelkach, wiec bialka jaj nie sa specjalnie gorsze w tym wzgledzie ![]()
Funkcja bialka w jajku jest ochrona zoltka na 2 sposoby: mechaniczna i antybakteryjna, zadnych budulcow dla kurczaka nie dostarcza.
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 16:21 PM
Chciałem coś więcej poczytać o tych albuminach i ich wpływie na poziom cukru a znalezłem to
Białka jaja czyli albuminy jaj, uważane są za absolutnie doskonałe białko. Ten rodzaj białka szczególnie zalecany jest dla sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych oraz kulturystów, a także dla ludzi cierpiących na nietolerancję innego rodzaju białek np. uczulenie na białko mleka. Zapewnia optymalny przyrost masy mięśniowej poprzez zwiększoną podaż najwyższej jakości białka oraz zawiera pełnowartościowe o wysokiej jakości biologicznej, w 97% przyswajalne białko jaja o aminogramie najbardziej zbliżonym do aminogramu białka ludzkiego bogate w aminokwasy egzogenne, w tym o rozgałęzionych łańcuchach, co umożliwia utrzymanie dodatniego bilansu azotowego podczas treningów jak również w okresie, kiedy organizmowi zagraża stan kataboliczny.
Jakaś masakra, internet jest tak mocno dezinformujący ;(
A jeszcze mam pytanie odniśnie żółtka. Jak wygląda sprawa z surowymi żółtkami, można je tak wcinać bez ograniczeń czy jednak lepie je obrobić termicznie? Na internecie przeczytałem że "Znajdująca się w surowym żółtku awidyna, unieczynnia biotynę w organizmie człowieka." Nie wiem czy to dobrze czy źle :/
Posted 22 February 2016 - 16:54 PM
Najlepiej robic wszystko na odwrot niz kulturysci, wtedy wiadomo, ze zdrowo
Albuminy sa biologicznie bezwartosciowe ale przeciez glupim kulturystom trzeba wszystko naukowo wmowic zeby zezarli, bo szkoda zeby odpad sie marnowal producentom ![]()
Dlatego kiedys serwatke wylewali do rowow a dzisiaj jest "wartosciowa" ![]()
Awidyna jest glownie w bialku i rzeczywiscie lepiej ja obrobic, ale jak pisalem, bialek obowiazku nie ma jesc ![]()
Edited by Salute!, 22 February 2016 - 16:56 PM.
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 17:29 PM
Jakie są zatem ewentualne skutki uboczne spożywania jajek wraz z ich białkami? Czy w ogóle lepiej ich unikać, bez względu na rodzaj diety?
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Posted 22 February 2016 - 17:31 PM
@eragon powiem Ci, że ja często wcinam kogel mogel z żółtek, to jest taki mój głowny słodycz w sumie i nie zaobserwowałem nic negatywnego ![]()
Posted 22 February 2016 - 18:01 PM
Posted 22 February 2016 - 18:08 PM
Posted 22 February 2016 - 18:14 PM
Zoltka wyrzucac nie wolno w ogole, bo wtedy jedzenie jaj nie ma w ogole sensu, to jakby kupowac banana i wywalac srodek a jesc sama skorke. Bialko wywalac sie powinno, bo jest kompletnie bez wartosci. edzenie jajek jako takich jest zawsze zdrowe, ale nie na modelach zywienia gdzie z wegli pochodzi ok 35-40%, bo wtedy zoltka sa miazdzycorodne. Jak ktos je 10 jajek dziennie i wylacznie z nich czerpie bialko to jest ok, ale jak jeszcze inne zrodla to wtedy nie ma sensu jesc bialek z jaj, bo jak pisalem wczesniej, sa wybitnie cukrogenne, i powinno sie liczyc je do puli wegli, a jak ktos jest na LC to musi te wegle trzymac nisko, lepiej z warzyw niz bialek
I tu nie chodzi o zadne "teorie" tylko o fakty i wiedze, mozna o tym poczytac, jak wspominalem pare razy w 600 stronicowej ksiedze Jajczarstwo, gdzie jest na temat jaj wszystko.
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 18:17 PM
Moja mama zawsze do nalesnikow robila nam mase serowa na ktora skladaly sie ser bialy, surowe zoltka i cukier. Jako ze nie za bardzo wychodza mi te omlety, w sumie nie wiem czemu bo z gotowaniem nie mam wiekszych problemow, wiec pomyslalem ze sobie taka mase zrobie, oczywiscie z mala iloscia cukru bo teraz jeste, na slodycz bardzo wyczulony
wiec jak z surowymi zoltkami nie musze sie specjalnie ograniczasc to sobie taka mase bede ribil na kolacje
To przeciez przepis jaki podalem wyzej na ten sernik smazony, warto dodac do tego masla, bo za sucha bedzie ta masa. Albo chociaz smietanke
Surowe zoltka mozna wciagac, ja czasami jak nie mam czasu na przyrzadzanie to wypijam sobie kilka albo robie na szybkiego kogel-mogel.
smalcownia.pl
Posted 22 February 2016 - 18:45 PM
Bez przesady chyba nikt z nas nie zjada 10 jaj dziennie. Z resztą teorii na temat jedzenia jaj jest wiele, niektóre nawzajem się wykluczają. Wychodzę z założenia że lepiej zjeść kilka jaj w całości co kilka dni niż wyrzucać białko czy żółtko.
Ja zjadam na śniadanie 10-12 jajek.
To przeciez przepis jaki podalem wyzej na ten sernik smazony, warto dodac do tego masla, bo za sucha bedzie ta masa. Albo chociaz smietanke
Surowe zoltka mozna wciagac, ja czasami jak nie mam czasu na przyrzadzanie to wypijam sobie kilka albo robie na szybkiego kogel-mogel.
Wiem że pisałeś o nim tylko że z masłem ale jakoś tak surowa bardziej mi podchodzi smakowo ![]()
Posted 22 February 2016 - 19:17 PM
No to masz spust
, 10-12 jajek na sniadanie to 130-160 gram bialka, nie jesz nic juz przez caly dzien? Scukrzasz sporo bialka z tego, biorac pod uwage, ze albuminy sa wybitnie cukrogenne to nawet do 60% moze isc na weglowodany w takiej opcji. Albo masz mordercze treningi i prace
Albo robisz WIELKA MASE ![]()
smalcownia.pl
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Sign In
Create Account

Back to top
Report