http://forum.brucele...36.0.html;wap2=
Co o tym sądzicie ? Jak dla mnie, mistrzu jeżeli to wszystko jest prawdą
Nasze strony:
Jest książka Bruce'a Lee o treningu siłowym "Sztuka kształtowania ciała". Przeglądałem kiedyś, szału nie ma. Zdaje się, że Bruce Lee osiagnął wielkość nie dzięki wybitnym metodom treningowym, a raczej niesamowitej wytrwałości i pracowitości. Zresztą inni chińscy aktorzy sztuk walki też są z tego znani.
Przy okazji: "oczywiście nie mówię tu o mma, boks itd. bardziej chodzi mi o coś w rodzaju Kung- Fu, Karate". Oj, widzę tu stereotypy. Zawodnicy WSZYSTKICH sztuk walki trenują wszechstronnie - siłę, wytrzymałość, koordynację, szybkość itd. Zawodowy bokser, a tym bardziej zawodnik MMA, też jest silny.
Jak chcesz to możesz pisać o nim artykuł, można się wesprzeć filmami na jego temat, wywiadami z najbliższymi (i z nim samym), książkami jego autorstwa, jego trenerami (np. ip manem) itd. Też miałem taki zamysł, ale nie mogę znaleźć książek Bruce'a w wersji polskiej, a po angielsku minęłoby trochę czasu zanim bym to ogarnął.
E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.
Jak chcesz to możesz pisać o nim artykuł, można się wesprzeć filmami na jego temat, wywiadami z najbliższymi (i z nim samym), książkami jego autorstwa, jego trenerami (np. ip manem) itd. Też miałem taki zamysł, ale nie mogę znaleźć książek Bruce'a w wersji polskiej, a po angielsku minęłoby trochę czasu zanim bym to ogarnął.
Akurat "Sztuka kształtowanie ciała" jest na półce mojej biblioteczki :-) Facet niesamowity. Książka ciekawa. Cloud, pisz arta, może coś ciekawego znajdziesz wpadnie :-)
“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”
PL
“Tension is strength. Tension is power. Tension is slow. Tension is fatigue.
Relaxation is speed. Relaxation is mobility and flexibility, and it’s also a weakness. It’s endurance, but it’s weakness.
Tension is stronger, faster, but you give out sooner. Relaxation can go longer, but you’re not as strong. Work tension and relaxation equally.”
Była taka inicjatywa - Biblioteczka Brucea Lee, ale nawet w USA się nie udało i zakończyło się na 4-5 książkach..
U nas wyszły chyba 4.
Mnie by interesowały dzienniki treningowe, ale nawet po angielsku nie wyszły:
https://en.wikipedia...uce_Lee_Library
Vol. 5 - Letters of the Dragon - Correspondence, 1958 - 1973
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
Może po prostu kup po polsku..
Pozycje 1-4 są wydane przez Budo-Sport.
Słowa Smoka
Tao Kung Fu
Jeet Kune Do
Sztuka kształtowania ciała
Jest też ksiażka ze "złotymi myślami" BLee.
Walcząc z myślami. Aforyzmy Bruce'a Lee
Listy Smoka już niestety nie ukazały się po polsku. Miało być 12 części..
Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych