Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Wasz przepis na omlet

• Please log in to reply
7 replies to this topic

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 posts
  • LokalizacjaKielce
Witam, chciałbym abyście podzielili się przepisami na omlet. Podejrzewam, że jakaś część forum robi je po swojemu. Często próbuje robić według różnych przepisów i poszukuje kolejnych, niektórzy mają ciekawe pomysły. ;)
  • 0

majlo

majlo

Advanced Member

• Bywalec
  • 200 posts
Omlet na słodko- 4 jajka, 50-70g płatków owsianych, troche cukru- na patelnie. Smarujemy dżemem, masłem orzechowym lub innym mazidlem :)
  • 0

Dom1nus

Dom1nus

Padre

• Moderator Fanpage
  • 223 posts
  • LokalizacjaKielce
Co sądzicie o przepisach z jajkami i mąką oraz z jajkami i mlekiem?
  • 0

słabo

słabo

Member

• Użytkownik
  • 29 posts
  • LokalizacjaPoznań

Mogę się pochwalić kilkoma przepisami:

1. 3-4 jajka, białka ubijamy na pianę, mieszamy z żółtkami, dodajemy 100g płatków owsianych (najlepiej zmielonych na drobny proszek), cynamon (ja zawsze sypałem dużo, 1-2 łyżeczki), szczypta czegoś słodkiego, w moim przypadku był to ksylitol. Oczywiście białek nie trzeba ubijać, a płatków mielić, jeśli to zrobimy, masa będzie puszysta, zamiast jednego omleta wyjdą 2-3. Omleta zawsze jadłem z powidłami/drzemami/nutellą, dlatego ksylitolu sypałem bardzo mało. Smażenie na patelni teflonowej nie wymaga dodawania tłuszczu.

2. 3 jajka, białka ubijamy na pianę, mieszamy z żółtkami, dodajemy około 50g żółtego sera, 60g parówek, 100-200g groszku z marchewką (można kupić w Biedronce, duży słoik, chyba 420g mieszanki, próbowałem też groszku z marchewką i kukurydzą). Nigdy nie próbowałem smażyć bez tłuszczu.

3. Dowolna ilość jajek, białka standardowo ubijamy, mieszamy z żółtkami. Smażę na maśle klarowanym/smalcu. Jem z dżemem, wystarczy 10-15g na omleta, super smak.

Kiedyś znalazłem świetny przepis w internecie, nie jest mój, dlatego wklejam linka, bardzo, bardzo polecam! Sam stosowałem takie ilości: 2 jajka, siemie, płatki owsiane, sezam po 20g, 5g kakao, 30-35g jogurtu/śmietanki, 35g masła orzechowego, bez proszku do pieczenia. http://pysznieizdroo...-orzechowy.html

Co sądzicie o przepisach z jajkami i mąką oraz z jajkami i mlekiem?

Na ten temat się nie wypowiem, nigdy nie dodawałem mąki ani mleka, z samych jajek wychodzi bardzo fajny omlet.

• 1

sokol

sokol

Advanced Member

• Użytkownik
  • 120 posts
  • LokalizacjaWrocław

Ja robie sobie przewaznie taki z:

- 2-3 jajka

- twarog poltlusty (z 200g)

- 2 lyzki maki zytniej

- dzem niskoslodzony :)

Dla mnie bajka :)

• 0

DEYV

DEYV

Instagram: deyv_pl

• Użytkownik
  • 32 posts

Płatki owsiane (90g)

Orzechy (100g)

Mąka lniana premium (45g)

Mąka żytnia (45g)

Ksylitol (80g) (używam do wszystkiego zamiast cukru)

Kakao (3 łyżki stołowe)

Siemie lniane (20g)

Białka jaj (3x)

Jajko z żółtkiem (1x)

Olej ryżowy

Białka jaj: 2 dodaję 1 ubijam dla puszystości.

Omlety robię wielkości placków ziemniaczanych. 

Edited by DEYV, 10 August 2016 - 20:55 PM.

• 0

MrKarolina

MrKarolina

Member

• Użytkownik
  • 12 posts

Ja robię taki z własnego przepisu, który powstał metodą prób i błędów. Jedno jajko 4 łyżki płatków owsianych, łyżka mąki, trochę cukru trzcinowego albo miód (wymiennie), łyżeczka oleju, czasem dodaje dwie/trzy łyżki mleka, mieszam wszystko i smażę na patelni już bez oleju. Warto zostawić na chwilę żeby masa troszeczkę nasiąkła, wtedy płatki są smaczniejsze.

• 0

txtheat

txtheat

Member

• Użytkownik
  • 14 posts

Płatki owsiane ok 100g (zmielone na "mączkę")

2 duże jaja/3małe

2 łyżki stołowe otrębów owsianych

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 Duże jabłko / 2 małe starte ( robimy z tego mus)

1 łyżeczka cynamonu

Do tego omletu robię sobie "sos" bananowo-białkowy

Jeden duży banan/2 małe - mielę na mus

Kilka łyżeczek mleka ( bez znaczenia czy tłuste czy chude)

Na oko sypię białko bezsmakowe ( żeby zagęścić sosik )

- Z dobrze przygotowaną kawą, bez cukru i mleka smakuje najlepiej! :)

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users