Jump to content

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Photo

Okrągłe plecy - pytanie

Okrągłe plecy kifoza łopatki

• Please log in to reply
7 replies to this topic

Pankiew

Pankiew

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts

Pytanie mam. Robię teraz ćwiczenia w systemie 5x5: Przysiady bułgarskie (nogi jeszcze za słabe na pistolety), pompki na podwyższeniu (skończyłem i przejdę do diamentowych), podciąganie scyzorykowe, mostki - pierwsze kroki ze skazanego, stanie na głowie, wznosy nóg, do tego wszystkiego biegam ~10km co drugi dzień. 

Wszystkie ćwiczenia kalisteniczne to ćwiczę już jakoś 3 miesiące. 2 Skazanego i 1 miesiąc w formie planu 5x5. Bieganie ćwiczę pod półmaraton. 

Postanowiłem zrobić sobie zdjęcia, jak wyglądam teraz, żeby porównać do tego co bedzie za jakiś czas. 

W oczy rzuciły mi się krzywe plecy, buła taka, wygięte lekko w kształt litery S, są okrągłe. Wystukiwałem różne frazy w wyszukiwarkę forum ale wyskakiwał mi brak wyników. Może coś źle wpisywałem.

W googlach znalazłem, żeby iść na basen. Może pomysł był by i dobry tylko ja nie jestem za dobrym pływakiem. Pływać umiem ale nie bardzo lubię i trochę ciężko by było by znaleźć czas, ale jakby było trzeba to bym znalazł.

Pytanie bardziej brzmi czy ćwiczeniami, które w tej chwili wykonuję dojdę do tego, że jakoś uformuję te plecy by w miarę porządnie wyglądały.

Mam drobne problemy z bólami odcinka lędźwiowego ale w miarę skutecznie likwiduję ćwiczeniami stabilności ogólnej.

Attached Files

Edited by Pankiew, 06 January 2016 - 16:48 PM.

• 0

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1,013 posts
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

Możliwe, że masz tzw "plecy okrągło - wklęsłe". Ćwiczenia, które robisz, nie powinny zaszkodzić, ale pilnuj mocno techniki. Przy wznosach nóg nie powinieneś w ogóle odczuwać pracy dolnej części grzbietu, tak samo przy mostkach, co może być trudne. Mobilizuj obręcz barkową, zwisaj z drążka, Świetne byłoby podciąganie do poziomu oprócz scyzorykowego. Możesz też zaczynać trening (po rozgrzewce) od hollow body hold w pełnym napięciu, ale niekoniecznie w pełnej wersji, żeby dolna część pleców przylegała do podłoża. Nogi mogą być ugięte. Ogólnie - potrzebujesz wzmocnić mięśnie brzucha i górnej części pleców. Życzę progresu! : )

• 0

Boski

Boski

Advanced Member

• Bywalec
  • 320 posts

Pytanie bardziej brzmi czy ćwiczeniami, które w tej chwili wykonuję dojdę do tego, że jakoś uformuję te plecy by w miarę porządnie wyglądały.

Mam drobne problemy z bólami odcinka lędźwiowego ale w miarę skutecznie likwiduję ćwiczeniami stabilności ogólnej.

Nie sądzę, żeby coś się polepszyło od takich ćwiczeń. Najlepiej idź do lekarza, możliwe, że da się to jakoś wyprostować. 

Staraj się nie garbić - ramiona do tyłu, plecy proste, broda lekko do góry. Jak masz usiąść to wybieraj krzesło zamiast fotela, tyłek do oparcia, plecy wygodnie oparte. Też miałem problem z postawą ale z czasem wyrobiłem sobie nawyk prostowania się.

Pływanie, szczególnie żabką, jest bardzo dobre ponieważ ramiona samoczynnie wędrują do tyłu.

Możliwe, że masz tzw "plecy okrągło - wklęsłe". Ćwiczenia, które robisz, nie powinny zaszkodzić, ale pilnuj mocno techniki. Przy wznosach nóg nie powinieneś w ogóle odczuwać pracy dolnej części grzbietu, tak samo przy mostkach, co może być trudne. Mobilizuj obręcz barkową, zwisaj z drążka, Świetne byłoby podciąganie do poziomu oprócz scyzorykowego. Możesz też zaczynać trening (po rozgrzewce) od hollow body hold w pełnym napięciu, ale niekoniecznie w pełnej wersji, żeby dolna część pleców przylegała do podłoża. Nogi mogą być ugięte. Ogólnie - potrzebujesz wzmocnić mięśnie brzucha i górnej części pleców. Życzę progresu! : )

Jak pójdzie do specjalisty to się dowie co ma i jakie ćwiczenia pomogą a jakie zaszkodzą. Wzmocnienie korpusu faktycznie może przynieść rezultaty jednak podstawa to NIE GARB SIĘ. Hollow body wymaga odwodzenia łopatek co moim zdaniem może jeszcze bardziej pogłębić skrzywienie.

Możemy sobie dyskutować i domniemywać ale mimo wszystko najlepiej zasięgnąć porady specjalisty niż później się męczyć całe życie.

Edited by Boski, 06 January 2016 - 17:47 PM.

• 0
“Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own.”

-Bruce Lee

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1,013 posts
  • LokalizacjaKraków

Pływanie żabką przy tego typu sylwetce to nie jest najlepszy pomysł, bo może powiększyć lordozę szyjną i lędźwiową. Już raczej grzbiet byłby lepszy. Rady typu "nie garb się" są mega przydatne :D Do lekarza można iść, jasne, może trafi się na jakiegoś, który się zna, ale na 90% usłyszy "nie garb się". Lepiej byłoby od razu do fizjoterapeuty, szybciej.

W fizjoterapii przy wadach postawy dorosłych nie stosuje się ćwiczeń korygujących, tylko zaleca się świadomość ciała, odpowiednią technikę wykonywania ćwiczeń. Więcej szkody przyniesie stwierdzenie "nie ćwicz, idź do lekarza", niż trzymanie się swojego programu ćwiczeń i parcie do przodu. Sam Gray Cook twierdzi, że praktycznie nie istnieją dorosłe osoby bez wad strukturalnych układu ruchu. Najważniejsza jest funkcja. IMO ważnie ćwicząc, kontrolując się i wystrzegając się bólu, ciężko sobie zaszkodzić.

• 0

Pankiew

Pankiew

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts

Byłem kiedyś kilka razy z tym, do przyczepili się głównie (lekarze), że mam nie równe nogi i chodziłem z wkładką, na temat pleców nic nie mówili, nic nie zalecali. Kilka razy jak się o to pytałem to dostawałem odpowiedź, że tak mam te plecy okrągłe ale nie wymaga to interwencji. Czyli coś na zasadzie, coś tam się dzieje ale nie zawracaj mi Pan głowy. 

Postawy staram się pilnować, siedzę prosto i dużo na piłce gimnastycznej, tylko nie da się za długo siedzieć, bo zaczynają po jakimś czasie boleć plecy, wtedy się kładę na ziemi, dociskam lędźwiami do ziemi albo robię kołyskę, jak trochę przejdzie siadam znowu. 

Z drążkiem może być chwilowy problem, bo teraz zrobiłem pewną konstrukcję, którą dostawiam do łóżka widocznego na zdjęciach i muszę ją demontować, bo przeszkadza innym w domu. Ale jak się trochę ociepli to zrobię taką bramkę na dworze wysoką, to będzie z czego zwisać. 

A do fizjoterapeuty możliwe, że niedługo i tak pójdę bo mam pewien problem z kolanem po bieganiu to mogę od razu spytać. 

• 0

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1,013 posts
  • LokalizacjaKraków
Dobra myśl, zapytaj od razu : ) Co do piłki to fakt, że nie powinno się na niej siedzieć za długo. Lepszy byłby głęboki przysiad albo po prostu siadanie w różnych pozycjach na podłodze. Wtedy jednocześnie stabilizujesz tułów i mobilizujesz biodra, co jest jednym z warunków zdrowia kręgosłupa. Na piłce na dłuższą metę dochodzi do nadmiernego napięcia mięśni obręczy biodrowej i "centrum".
  • 0

Boski

Boski

Advanced Member

• Bywalec
  • 320 posts

Rady typu "nie garb się" są mega przydatne :D

Może masz rację - nie  rozwiązuje to problemu jednak  na pewno nie zaszkodzi i nie pogłębi wady. Często siedzi się krzywo po prostu z wygody i wystarczy zmienić myślenie. To jak wyglądasz ma wpływ na to jak odbierają Cię inni, prawidłowa, wyprostowana sylwetka to podstawa dobrego prezentowania się.

• 0
“Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own.”

-Bruce Lee

Pankiew

Pankiew

Advanced Member

• Użytkownik
  • 30 posts

Dobra, Dziękuje za porady. Porobię trochę zwisów, poćwiczę tą pozycję hollow chociaż już czytałem, że trochę ciężko ją opanować, ale spróbujemy. Zapiszę się też na basen. Jak pójdę to fizjoterapeuty i się czegoś dowiem konkretnego to dam znać. Jak ktoś chce jeszcze coś dodać to proszę bardzo. 

Dziękuje. 

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: Okrągłe plecy, kifoza, łopatki

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users