Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Węglowodany na noc?

węglowodany sen

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

WESI

WESI

Advanced Member

• Użytkownik
  • 137 postów
  • LokalizacjaPrawie Wrocław

Ostatnio słyszałem od kumpla że nie powinno się spożywać węglowodanów, np ryżu owsianki, przed snem.

Ponieważ nasz organizm w czasie snu nie przetworzy posiłku i dzięki temu zbudujemy tylko tkankę tłuszczową.

Od tamtej pory nie jem posiłków węglowodanowych 3-4h przed snem.

• 0

Zachowaj optymizm i próbuj dalej.

Strach jest najbardziej wyrafinowaną i destrukcyjną chorobą dotykających ludzi.

Razzor

Razzor

Advanced Member

• Użytkownik
  • 45 postów

Głupota, pora przyjmowanych posiłków nie ma prawie żadnego znaczenia. Załóżmy, że twoje zapotrzebowanie kaloryczne to 2000 kcal. To czy rozłożysz sobie te kalorie po 5 posiłków w czasie całego dnia czy zjesz tylko obiad i kolację po 1000 kcal nic nie zmieni, ilość energii będzie taka sama. Tak naprawdę to jednym minusem jedzenia prostych węglowodanów przed snem to wzrost insuliny, a ta blokuje wydzielanie hormonu wzrostu, który szczególnie nam, sportowcom jest potrzebny. 

Tak naprawdę mnóstwo ludzi na IF' ie szczególnie, opiera swój ostatni posiłek na dużej ilości węglowodanów (2- 3 h przed snem) i udaje im się redukować tkankę tłuszczową. 

• 1
“He who who says he can and he who says he can’t are both usually right” 

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Czytałem gdzieś o wynikach badań prowadzonych na orangutanach. Podzielono je na dwie grupy i jednym dawano jeść na noc, a drugim na dzień. Efekt był taki, że u obu grup kompletnie nic się nie zmieniło. Obaliło to tym samym mit o tym, że jedzenie na noc albo przed snem ma cokolwiek wspólnego z tyciem :) Od siebie mogę powiedzieć, że jem czasami nawet bezpośrednio przed pójściem spać i czasami jakaś ryba, czasami pieczone ziemniaki, czasami owoce - zależy na co mam ochotę. Nie sądzę, żeby miało znaczenie dla organizmu co jesz i o jakich porach. Zgadzam się z kolegą wyżej.

Co do ilości posiłków moim zdaniem jednak jest różnica czy zjesz 1 posiłek 2500 kcal czy 5 posiłków po 500. Po prostu organizm jest dużo mniej obciążony mniejszymi posiłkami :) W mojej opinii łątwiej po prostu się pracuje wątrobie, nerkom, żołądkowi, jelitom itd :) No i oczywiście jak jesz 5 posiłków raczej nie ma takiego punktu w trakcie dnia, żebyś był bardzo głodny. :)

• 1

Salute!

Salute!

Salute!

• Zasłużony
  • 1 392 postów

Ostatnio słyszałem od kumpla że nie powinno się spożywać węglowodanów, np ryżu owsianki, przed snem.

Ponieważ nasz organizm w czasie snu nie przetworzy posiłku i dzięki temu zbudujemy tylko tkankę tłuszczową.

Od tamtej pory nie jem posiłków węglowodanowych 3-4h przed snem.

Kolega bzdur ci naopowiadal, jest tu chyba gdzies obok temat o weglowodanach na noc z tego co kojarze i tam sa rozne tematy poruszone.

Weglowodany, glownie zlozone na noc sa bardzo dobre na tzw wycinke jezeli je sie umiejetnie zastosuje. Kluczem do tego jest oczywiscie sytuacja hormonalna na noc, chodzi jak wiadomo o odpowiedni sen i regeneracje.

Prezczytaj sobie to http://www.serotonina.dla4.pl/

Użytkownik Salute! edytował ten post 30 listopada 2015 - 12:17

• 1

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: węglowodany, sen

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych