Tak się ma do tego, że często nie jest to kwestia którą człowiek umie OD URODZENIA. Pomijam to, że dziecko trzeba uczyć gryźć, wprowadzać mu powoli różne pokarmy itd. Raczej słabo widzę danie 8 miesięcznemu dziecku schabowego czy truskawkę.
Bo oseski zazwyczaj zywia sie mlekiem matki dopoki nie wyksztalci sie u nich system trawienny, odpowiednie enzymy, flora bakteryjna....zwierzeta nie daja dziecku zadnych Gerberow i innych wynalazkow. Tylko ten "rozumny homo" wie lepiej od natury co ma jesc 8 miesieczny osesek ![]()
Nie zgadzam się z odniesieniami do zwierząt apropo np. żywienia ponieważ NIE jesteśmy w tym względzie podobni gdyż człowiek jak już wspomniałem jest istotą ROZUMNĄ i pod tym względem zupełnie inną niż Lew czy Królik. Nie kojarzę królika, który wpadł na pomysł, że pokarm można obrobić termicznie i tym samym zlikwidować bakterie, które mu mogą zaszkodzić. Królik je to co mu nie szkodzi i korzysta jedynie z instynktu - człowiek korzysta z rozumu, wiedzy, nauki i doświadczenia. Dlatego nie można ludzi porównywać do zwierząt w tej kwestii. Spróbuj zrozumieć o co mi chodzi. Zdaj się na instynkt
Instynkt mi podpowiada, ze ta "wiedza, nauka i doswiadczenie" strasznie niektorym przeszkadza w normalnym zyciu
Na szczescie tym BEZROZUMNYM krolikom nie przeszkadza, i jako roslinozercy uparcie jedza te rosliny ![]()
Zwierzęta nie mają kurników bo po raz kolejny - nie umieją korzystać z tego wszystkiego co ma do dyspozycji człowiek. Nie potrafią tez korzystać z mądrych książek, które wymieniłeś - a Ty z nich korzystasz i doceniasz wartości spożywcze jajek również dzięki wiedzy, a nie tylko instynktu.
Czlowiek jako zwykle zwierze od zarania dziejow jadal jaja, jak tylko udalo mu sie takie znalezc. Zadna naukowa wiedza nie byla mu do tego potrzebna, a wylacznie instynkt.
Zgadzam się. Niech każdy je co lubi, uważa, na co ma ochotę i według teorii która go przekona i dobrze na niego działa. Cały czas to piszę. Świat nie sprowadza się do biochemii w pigułce i jedynie słusznej teorii żywieniowej
Mozna zyc wedlug teorii, wolna wola jak komus instynkt nie pasuje. Bardzo sie z tego powodu cieszy wiele osob i galezi przemyslu, tych zarabiajacych krocie na suplementach i innnych wynalazkach.
Dobra czepiaj się słów
Ja już napisałem wszystko co miałem do napisania.
Zatem ja bede sobie jadl te swoje jajka raz dziennie a ty jedz swoje jedzenie 5 razy dziennie i niech tak juz zostanie ![]()
Edited by Salute!, 27 November 2015 - 15:31 PM.

Sign In
Create Account

Back to top
Report