Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Mocowanie pod kółka gimnastyczne - Sufit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Cześć!

Jestem nowy więc nie wiem czy to dobry dział ale najbardziej mi pasował. Ćwiczę od jakiegoś czasu z masą własnego ciała i doszedłem do momentu w którym potrzebuję drążek albo kółka gimnastyczne. Po przewertowaniu wszystkich informacji wybrałem to drugie. No i tutaj jest problem. Mam małe mieszkanie więc w grę wchodzi jedynie montaż jakiś dwóch uchwytów na suficie.

Moje pytanie jest takie: Jak to najlepiej zrobić żeby było bezpiecznie?

Czytałem różne opinie, że kołki 20cm, że kołki 10cm wystarczą, że klej, że kołki i klej, że kotwy.. itd itd. Czy ktoś ma tutaj wiedzę i doświadczenie, żeby poprowadzić laika w dobre miejsce i żebym przy 3 dniu ćwiczenia na kółkach się nie połamał? :)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
Michał.

Użytkownik Merfi84 edytował ten post 24 września 2015 - 14:46

• 0

Boluś

Boluś

Real muthafuckin G's

• Użytkownik
  • 84 postów
  • LokalizacjaChełm
Nie lepiej drążek do sufitu i na drażku kółka wieszac? Sam tak robie

Moim zdaniem powinienes miec i drazek i kolka ale jesli nie jestes wystarczajaco doswiadczony od tak nie przerzucaj sie na kółka. Najpierw dobrze opanuj podstawy drazek porecze ziemie (cwicz na pilkach od kosza)

Użytkownik Boluś edytował ten post 24 września 2015 - 16:06

• 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Hej. Niestety mam bardzo małe mieszkanie i nie mam miejsca na drążek (nie mam też odpowiednich futryn). Żona z takim ściennym lub sufitowym pogoni mnie z domu. Tak więc w grę wchodzą tylko dwa małe uchwyty w sufit. Ponawiam pytanie o bezpieczny montaż takich uchwytów :)
  • 0

Boluś

Boluś

Real muthafuckin G's

• Użytkownik
  • 84 postów
  • LokalizacjaChełm

A na dworze ? Nie masz miejsca? póki jeszcze nie jest mocno zimno można zrobić drążek . Tylko nie pisz że nie będziesz trenował w zimnie ponieważ jest zimno . :P

• 0

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1 013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

Ja kupiłam coś takiego, ale przetestuję dopiero za kilka tygodni (po remoncie).

http://allegro.pl/mo...5084557327.html

Boluś a dlaczego kółka nie od razu?

• 0

eragon3d

eragon3d

Go KalistenikaPolska.pl!

• Bywalec
  • 748 postów
Możesz też podejść do sklepu/marketu budowlanego. Tam na pewno powiedzą co użyć. Ale wcześniej zapytaj się w spółdzielni jak gruby masz sufit.
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk
Boluś dziękuję Ci za porady ale nie napisałem w dziale treningi ponieważ wiem dokładnie co chce trenować, jak oraz gdzie :) Zapytałem tutaj o porady dotyczące montażu małych uchwytów, które nie będą razić mojej małżonki, a jednocześnie nie zabiją mnie po paru dniach treningu :) jak masz jakieś rady dotyczące tego tematu to pisz bo potrzebuje pomocy :) z tym sufitem sprawdzę rzeczywiście, nie pomyślałem o tym. Dzięki eragon! Justyna taki uchwyt nie wchodzi w grę niestety :(

Użytkownik Merfi84 edytował ten post 24 września 2015 - 21:25

• 0

Boluś

Boluś

Real muthafuckin G's

• Użytkownik
  • 84 postów
  • LokalizacjaChełm

Ja kupiłam coś takiego, ale przetestuję dopiero za kilka tygodni (po remoncie).

http://allegro.pl/mo...5084557327.html

Boluś a dlaczego kółka nie od razu?

A jeśli zacznie odrazu próbować robic np. dipsy to może dojsc do kontuzji.
Ja robilem najpierw cwiczenia na pilce do kosza a pozniej przerzucilem sie na kółka. No takie moje zdanie.
  • 0

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

A jeśli zacznie odrazu próbować robic np. dipsy to może dojsc do kontuzji.
Ja robilem najpierw cwiczenia na pilce do kosza a pozniej przerzucilem sie na kółka. No takie moje zdanie.

Dipy robię już od dawna tyle, że na oparciach od krzeseł. Uwierz mi na słowo, że wiem co robię ok? :) I zakończmy temat czy powinienem kupić kółka czy nie i skupmy się na mocowaniach do sufitu ;)

Ponawiam pytanie - czy ktoś ma doświadczenie w montażu takich uchwytów?

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Merfi84 zapytał o montaż uchwytów, a nie co wybrać itd..

Przyłączam się do pytania, bo już kiedyś chciałem "przemycić" takie uchwyty (aby podwieszać huśtawkę dziecku).
Z tych mniejszych elementów, to polecane są kotwy, ale generalnie to bałbym się ryzykować życie/zdrowie wisząc na takich 2 śrubkach - nie tyle, że kotwy są złe, tylko nie wiem jakby to zniósł sufit (klasyczny blok z płyty).

U mnie skończyło się na tym, że huśtawka wisi na drążku w futrynie, a kółek gimnastycznych praktycznie nie używam :-(

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

konrad0o0

konrad0o0

Go KalistenikaPolska.pl!

• Użytkownik
  • 4 postów

Ja bym radził albo na kotwie chemicznej, sprzedają to w tubkach jak silikon i na tym wkleic do sufitu pręt gwintowany fi 12 albo jakis hak mocny, będzie wygladać niepozornie ale spokojnie wytrzyma, a jak nie to kotwy do betonu tylko jakies porządne najlepiej fishera

• 0

zibi82

zibi82

Member

• Użytkownik
  • 17 postów

Właśnie skończyłem testować mocowanie kółek. Wkleiłem je do sufitu na kotwę chemiczną. Na początku byłem troszeczkę niepewny tego pomysłu, ale postanowiłem spróbować. Każde kółko zamocowane jest na jednej gwintowanej kotwie oczkowej fi 10 x 90. Kółka opuściłem do samej podłogi i stanąłem na nich. Kotwy nie drgnęły. Zacząłem skakać. Nie drgnęły. Stanąłem obiema stopami na każdej osobno i zacząłem szarpać, skakać bujać i nic. Nie drgnęły :)  Testowałem je tak około pół godziny. Prędzej sufit spadnie mi na głowę niż te kotwy się wyrwą. Polecam taki sposób mocowania :D

• 0

kano

kano

KB-MASTER !

• Zasłużony
  • 1 325 postów

Fajnie!
Ja bym się o ten sufit bał... Podobnie testowałem drążek w futrynie :-)

• 0

Ja bym tu widział jeszcze tureckie wstawanie poparte ostrym wymachem !!! :D

Merfi84

Merfi84

Advanced Member

• Bywalec
  • 1 733 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Hej!

Byłem w tym markecie budowlanym i tam facet też rzeczywiście polecał te chemiczne rozwiązanie ale mówił, że minus jest taki, że jak już złapie to się tego za żadne skarby nie wyciągnie i trzeba w razie zmian wykuć sporą dziurę :/ Tak więc z tego pomysłu też zrezygnowałem. Znalazłem za to mocowanie dwuśrubowe, które niby trzyma do 500kg. Koszt sztuki ok 40zł.

http://21dealards.ho...oto/xmount2.jpg

Na dwóch śrubach będę się czuł bezpieczniej niż na 1, a do tego te mocowania są na tyle małe, że akceptowalne przez moją małżonę :)

Co myślicie? Zda egzamin? Używał ktoś podobnych?

Pozdrawiam

Michał.

Użytkownik Merfi84 edytował ten post 05 października 2015 - 07:30

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych