Witam. Mam styczność z tą książką od grudnia. Generalnie przed jej dostaniem robiłem sporo ćwiczeń, typu pompki (klasyczne), przysiady (także klasyczne), podciągałem się (trening Armstronga), ćwiczenia na brzuch, itd. Przeczytałem wstęp książki i całą część teoretyczną i rzuciłem wszystkie te ćwiczenia na korzyść tej książki. Generalnie, chciałbym się zapytać o pewną hipotezę, czy mit, czy fakt przedstawiony w tej książce. Otóż napisane jest tam, że jeżeli zaczynasz ćwiczyć, to generalnie powinieneś zacząć od podstawowych ćwiczeń, bo nawet jeżeli czujesz się na sile, żeby zacząć od np. kroku 4, to zepsujesz sobie stawy. I teraz tak. Problem nie leży w tym, że mi się nie chce. Problem leży w tym, że nie mogę wykonać pewnych ćwiczeń ze względu braku... sprzętu? Chodzi o to, że np.: Chcę wykonać krok 2 z "podciągania", ale nie mam w domu lub gdziekolwiek w swoim pobliżu tak wysokiego stołu, żeby nie kładł się na plecach z wyprostowanymi rękoma, albo jeżeli chcę wykonać krok 3 z "podciągania". Drążek mam wysoko, przy suficie i też nie mam tak wysokiego przedmiotu, na którym mógłbym oprzeć nogi, żeby zachować kąt 45 stopni, albo jeszcze w niektórych początkowych ćwiczeniach po prostu boli mnie kręgosłup (co nie jest dobre). Co robić? Czy wykonywać te ćwiczenia dalej tak trochę źle, czy po prostu przejść do następnego, biorąc pod uwagę, że wcześniej ćwiczyłem. Proszę o opinie. Z góry dziękuję. ![]()
Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!Zaloguj się Zarejestruj się
Poprawność ćwiczeń, stawy
Rozpoczęty przez
Jackasss
, lip 08 2015 19:26
Napisano 08 lipca 2015 - 19:26
Napisano 08 lipca 2015 - 20:34
Nie kumam. Robisz normalne pompki i nic, a przy pompkach o sciane boli kregoslup? Hmmm dziwne.
Nagraj najlepiej jak wykonujesz te cwiczenia, bo cos musi byc mocno nie tak.
Co do sprzetu to… szukasz powodu, aby nie zrobic, a nie sposobu aby zrobic.
Dwa krzesla, kij od szczotki lub odkurzacza. Kazdy ma krzesla w domu i szczotke lub odkurzacz. Krok drugi i trzeci mozna zrobic w ten sposob.
wysłane za pomocą TapaTalk
Nagraj najlepiej jak wykonujesz te cwiczenia, bo cos musi byc mocno nie tak.
Co do sprzetu to… szukasz powodu, aby nie zrobic, a nie sposobu aby zrobic.
Dwa krzesla, kij od szczotki lub odkurzacza. Kazdy ma krzesla w domu i szczotke lub odkurzacz. Krok drugi i trzeci mozna zrobic w ten sposob.
wysłane za pomocą TapaTalk
Piękno i siła, a nie pompa i masa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »

Do góry
Zgłoś