Witam
Piszę w imieniu mojej żony. Piszę ja dlatego że ona po prostu taka nie obyta w internetach
Nie miejcie mi tego za złe
Parę słów o żonie:
Wiek 33 lata
Waga: 64kg
Wzrost: 170cm
Uprawiane sporty: bieganie i pływanie na studiach, karate shorin-ryu (3 KYU, drugi niebieski pas) 5 lat, aerobic
Przebyte ciąże: 2 (to ważna informacja odnośnie kręgosłupa)
Po studiach niestety droga z karate które było najważniejszym sprortem rozeszła się. Założyliśmy rodzinę. Żona urodziła dwójkę dzieci. Niestety kręgosłup zniszczyła sobie sama nie dbając o niego. Myślę że ciąże mocno się do tego dołożyły. Następnym błędem prawdopodobnie było ćwiczenie w domu z Chodakowską. Było tam dużo podskoków i ćwiczeń obciążających kręgosłup. Później potoczyło się lawinowo. Ból kulszowy z promieniowaniem do nogi, rezonans i decyzja - należy operować - żadne ćwiczenia nie są w stanie cofnąć zmian. Żona miała operację w styczniu. Na dzień dzisiejszy myślę że może wrócić do treningu.
Zależy nam na - powrocie do formy, wagi, sprężystości ciała i przede wszystkim wzmocnienia mięśni kręgosłupa aby sytuacja nie powtórzyła. Kolejne kręgi są zagrożone.
Więcej o samej operacji i badaniu MR:
Na poziomie L3/L4 centralna i nieco bardziej lewostronna przepuklina tarczy miedzykręgowej uciska worek oponowy, bez konfliku korzeniowego
Na poziomie L4/L5 centralno-dwuboczna przepuklina tarczy międzykręgowej uciska worek oponowy z niewielkim zwężeniem otworów międzykręgowych, bez cech konfliktu korzeniowego. Zmiany zwyrodnieniowe stawów m-k i pogrubiałe więzadła żółte modelują tylno-boczne ściany worka oponowego.
Na poziomie L5/S1 centralno-prawostronna przepuklina tarczy międzykręgowej z pęknięciem pierścienia włóknistego i wypadanięciem masy przepukliny dokanałowo w kierunku strzałkowym na ok 7mm i ku dołowi pośrodkowo na długości ok 8mm. Masa przepukliny istotnie uciska worek oponowy i korzenie nerwowe środkanałowo- w większym stopniu uciśnięty prawy korzeń S1 śródkanałowo. Wpuklająca się tarcza mędzykręgowa z towarzyszącymi osteofitami tylno-bocznych krawędzi trzonów zwęża otwory międzykręgowe L5/S1 z zaznaczonym konfliktem korzeniowym śródotworowo- bardziej po prawej stronie
Pani która sporządzała opis stwierdziła że dawno nie widziała tak zniszczonego kręgosłupa u tak młodej osoby ![]()
Zastosowane leczenie:
Zabieg operacyjny. Foraminotomia. Eksploracja korzeni L5/S1 po prawej stronie. Dyscektomia
Tak jak pisałem wcześniej żona przejawie wielką ochotę do ćwiczeń. W ostatnich 2 dniach dołączyła do mojej obwodówki z mojego dziennika (kto czytał ten wie) ale mam obawy czy powinna wykonywać te ćwiczenia i czy sobie nimi nie zrobi krzywdy
Dlatego proszę o pomoc. Jak zacząć, na co zwrócić uwagę. Wszelka pomoc będzie mile widziana!

Sign In
Create Account

Back to top
Report