Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj się Zarejestruj się
Zdjęcie

Czy już pora na 'Weterana'?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

Sapos93

Sapos93

Advanced Member

• Użytkownik
  • 39 postów
  • LokalizacjaKraków - Stargard

Witam serdecznie. To mój 1.post na forum więc proszę o wyrozumiałość :) wzrost: 180cm; masa: 77,5kg; lat: 22

Przygodę rozpocząłem w listopadzie 2014 gdy kolega podarował mi książkę. Bardzo zależało mi na plecach więc robiłem przez jakieś 5miesięcy tylko drążek. W tym momencie (stan na połowę czerwca 2015) w drążku dotarłem do lvlu 7. Mniej więcej na przełomie marca-kwietnia zacząłem dodawać kolejne ćwiczenia z 'Wielkiej Szóstki', wszystkie bardzo cierpliwie od levelu 1 (poświęcam 1 miesiąc na każdy level lub więcej czasu jesli pod koniec miesiąca nie jestem w stanie wykonać progu przejścia czyli miesiąc minimum) i w ten sposób cierpliwie dotarłem do poziomu 3 mostka, wznosów nóg, pompek i przysiadów (natomiast stania na rękach jeszcze nie napocząłem nawet). Od marca, gdy dodałem pozostałe ćwiczenia, ćwiczę codziennie (7dni w tygodniu). Opiszę jaki dotychczas miałem tygodniowy plan treningowy:

poniedziałek: podciągnięcia

wtorek: mostek + wznosy nóg na 6-pak

środa: pompki + przysiady

i koło się zamyka czyli czwartek to samo co w  poniedziałek, piątek = wtorek, sobota = środa, niedziela = poniedziałek a kolejny poniedziałek to co z wtorku (przesunięcie ramki odczytu ze względu na 3dniowy cykl w 7dniowym tygodniu) itp itd

pytanie czy zmienić to? Czy przejść na weterana i skupić się w danym dniu tylko na jednym ćwiczeniu? Czy coś zmienić? Jesteście starsi i mądrzejsi i bardziej doswiadczeni więc prosze o rady :)

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Przede wszystkim dodałbym przynajmniej jeden dzień przerwy, nie napisałeś czy takową wykonujesz po pełnym cyklu czy cały czas trenujesz. Poza tym jeżeli trening przynosi Ci efekty to niczego bym nie zmieniał, bo nie ma sensu, ale pamiętaj o wykonywaniu łatwiejszych tygodni celem zregenerowania organizmu i przygotowaniu się pod trudniejsze warianty ćwiczeń. Jeśli trenujesz "Skazanym na trening" (a tak wynika z Twojego wpisu) to luźniejsze treningi dobrze jest robić wtedy, gdy już jesteś w stanie przejść do następnego kroku.

• 1

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Sapos93

Sapos93

Advanced Member

• Użytkownik
  • 39 postów
  • LokalizacjaKraków - Stargard

Przede wszystkim dodałbym przynajmniej jeden dzień przerwy, nie napisałeś czy takową wykonujesz po pełnym cyklu czy cały czas trenujesz. Poza tym jeżeli trening przynosi Ci efekty to niczego bym nie zmieniał, bo nie ma sensu, ale pamiętaj o wykonywaniu łatwiejszych tygodni celem zregenerowania organizmu i przygotowaniu się pod trudniejsze warianty ćwiczeń. Jeśli trenujesz "Skazanym na trening" (a tak wynika z Twojego wpisu) to luźniejsze treningi dobrze jest robić wtedy, gdy już jesteś w stanie przejść do następnego kroku.

Dzięki wielkie :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych