Skocz do zawartości

Nasze strony:

Witamy na Kalistenika Polska
Zarejestruj się aby mieć dostęp do wszystkich funkcjonalności które Ci oferujemy. Po rejestracji i zalogowaniu się będziesz mógł uczestniczyć w dyskusji, oceniać wątki, aktualizować statusy, tworzyć własne albumy w galerii, a także dokonywać zakupu w naszym sklepie!
Zaloguj siÄ™ Zarejestruj siÄ™
Zdjęcie

Grubas wita :|

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

Kamaz

Kamaz

Advanced Member

• Użytkownik
  • 33 postów

Witam

Mam na imię Tomasz mam 31 lat. Moim problemem w przeciwieństwie do innych nie jest bycie chuderlakiem - wręcz przeciwnie

Jestem zapuszczony i obecnie przy wzrosicie 189 ważę przeszło 130 kg. Nigdy nic nie ćwiczyłem - sporadycznie siłownia i za małolata sporty drużynowe ale te czasy już nie wrócą.

Podziwiam wasze umiejętności oraz budowę od dłuższego czasu i naszła mnie myśl czy i ja mogłbym kiedyś wyglądać jak człowiek a nie jak tłuszczak. Doskonale zdaję sobie sprawę że bez diety nic się nie osiągnie i tu jest mój wielki problem. Przechodziłem kiedyś dietę białkową osiągnąłem efekt w postaci utraty wagi ale nadal kiepsko wyglądałem i byłem słaby. Chcę schudnąć i choć odrobinę wyrzeźbić swoje ciało aby nie było wstydu na plaży czy na basenie. Tym razem chciałbym połączyć dietę z ćwiczeniami.

Oprócz wszystkiego nabawiłem się kiedyś kontuzji kolana (co zakończyło okres grania w piłkę) i mam duże obawy o swoje stawy głownie kolanowe. Pracuję na stojąco co dodatkowo obciąża stawy. Oprócz tego wszystkiego na pewno mam nadciśnienie.

Zastanwiam się czy to forum może mi pomóc osiągnąć cel - tak jak mówię jestem totalnie zapuszczony, nie ma szans na żadne podciąganie, pompek może kilka z wielkim bólem

Od czego zacząć, jak zacząć aby się nie zrazić i nie zniszczyć jeszcze bardziej swojego zdrowia

Ps: pigułkę rzecz jasna z grubsza przejżałem

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Krok po kroku, na początek dużo spacerów, szybszych chodów, raczkowanie dziecka. Potem można zacząć treningi np na zasadach początku fitnessu, wiele prostych ruchów w szybkim tempie, jakieś wznosy ramion w górę/bok, skłony itp. Ważne żeby zaatakować każdą płaszczyznę, sugerując się metodyką wf np :

- wznosy ramion w górÄ™/na boki

- skÅ‚ony/opady tuÅ‚owia ze stania

- przysiady/poÅ‚przysiady/wykroki

- jakieÅ› proste brzuszki, nożyce w siadzie równoważnym etc.

- skÅ‚ony boczne

-  skÅ‚ony w tyÅ‚

- ćwiczenia w podporach, pompki na kolanach lub np wznosy rÄ…k raz jedna raz druga w peÅ‚nym podporze 

- pajacyki

Codziennie taki schemacik w postaci obwodu po 20 szybkich powtórzeÅ„ 

Po paru tygodniach czegoÅ› takiego możesz zacząć etap I z tematu http://kalistenikapo...odki-przykÅ‚ady/

• 1

Justy^a

Justy^a

Advanced Member

• Instruktor

• 1 013 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Kwalifikacje:Trener Personalny

Cześć : ) Przywitam Cię takim "banałem", który jest do bólu prawdziwy: Nie da się dojść do celu patrząc cały czas pod nogi i na siebie - trzeba patrzeć do przodu. Porażki i błędy są nieuniknione - podnosisz się i idziesz dalej. I najważniejsze: każda zmiana zaczyna się w głowie. To Ty sterujesz swoim życiem. Zrobiłeś już pierwszy krok: zarejestrowałeś się na forum : ) Każdy tutaj zmaga się ze swoimi słabościami. Każdy kiedyś zaczynał. Każdy ma chwile mocy i chwile słabości.

Zacznij tak, jak czillaut pisze - na spokojnie, od zwiększenia dawki ruchu (może z pajacykami ostrożnie ze wzgl na stawy). Po ok. miesiącu zaplanuj trening obwodowy (proste warianty ćwiczeń). Spróbuj sobie wyznaczać cele (metoda SMART). Cele na każdy tydzień to np:

- codziennie raczkować 10 minut

- codziennie iść na szybki spacer (minimum 30 minut)

- iść 3 x na basen

- codziennie wykonywać ćwiczenia dłoni

- codziennie ćwiczyć jogę (np z yogablog)

- przeczytać "Skazanego na trening" - daje kopa motywacyjnego : )

- w ciągu tygodnia wykonać 500 przysiadów (na początek może to być siadanie na krześle i wstawanie - niby nic, ale daje popalić i przygotowuje do pełnych przysiadów)

Cele na każdy miesiąc to np:

- wykonać 8 treningów rozciągających

- wykonać 8 treningów obwodowych

- uczyć się techniki prawidłowej pompki

- podjąć jakieś wyzwanie, np Ido Portala

Warto założyć dziennik, papierowy albo tu na forum.

Rozpisałam się, bo słowo "Grubas" ma pejoratywny wydźwięk i jesteś ode mnie tylko o 5 lat młodszy (większość o 15 ; )). A mimo to nie piszę o sobie "stara baba" : P

Powodzenia!

• 1

pk187

pk187

Advanced Member

• Użytkownik
  • 120 postów

Zainteresuj siÄ™ książkÄ… "Skazany na trening". Ten program jest w sam raz dla Ciebie, bo jak napisaÅ‚eÅ›, nigdy nie ćwiczyÅ‚eÅ›. Zaczynasz powoli, przystosowujesz stawy do trudniejszych ćwiczeÅ„ , które bÄ™dziesz z Å‚atwoÅ›ciÄ… wykonywaÅ‚, kiedy stracisz trochÄ™ kilogramów. A i po przeczytaniu zyskasz podstawowÄ… wiedzÄ™ na ten temat i motywacjÄ™ do treningów. W utracie zbÄ™dnej wagi, przede wszystkim zmieÅ„ nawyki żywieniowe. Możesz napisać jak teraz to u Ciebie wyglÄ…da? Do tego dużo ruchu w postaci spacerów i koniecznie zainteresuj siÄ™ tematykÄ… Original Strength, bo to Ci pomoże wyleczyć Twoje kontuzje: https://www.facebook...ref=ts&fref=ts 

Dokładnie, jak powiedział czillaut, krok po kroku, czeka Cię długa droga do osiągnięcia celu, ale warto. Systematyczność i cierpliwość jest ważniejsza od intensywności.

• 1

Kamaz

Kamaz

Advanced Member

• Użytkownik
  • 33 postów

Dziękuję za miłe przywitanie i wszystkie rady

Tak zrobiÄ™!

Założę dziennik (niecodziennik) i zacznę od spacerów jeszcze dziś. Motywacji mi nie brakuje, moja waga stała się moim wrogiem, ciężko mi z tym, tym bardziej że nigdy nie byłem taki otyły. Miałem kiedyś mnóstwo ruchu i choć nigdy nie byłem atletą to czułem się nieźle ze swoim ciałem. Poza tym moją największą motywacją są moja żona i dzieci. Mam dla kogo żyć, być zdrowym i być wzorem przede wszystkim. Nie tak dawno syn zapytał mnie kiedy będzie miał taki duży brzuch jak tata :|

Tak napisałem grubas w tonie pejoratywnym ponieważ tak na dzień dzisiejszy się ze sobą czuję. Miałem też napisać stary i gruby (sądząc po średniej wieku na forum) ale akurat stary to się jeszcze nie czuję :)

Co do nawyków żywieniowych to są one skandaliczne. Właściwie nie usystematyzowane (głownie w związku z pracą wykonywana na zmiany) ale przeważnie są to 2-3 posiłki dziennie z czego najczęściej największy przypada nawet po godzinie 9. Do tego czasem fastfood. Najgorszym jednak co robię to dojadanie, podjadanie i słone przekąski które strasznie mi smakują (chipsy, paluszki, krakersy) i skłonność do słodkiego :(

To będzie moja największa walka. Podczas diety białkowej udało mi się z tym zawalczyć bo widziałem cel oraz codzienne efekty. Wiem że nie mogę się dać złamać.

Z kolei za swój największy sukces w kwestii żywienia uważam praktycznie całkowite wyeliminowanie coli. Dawniej wypijalem nawet i 2 litry tego napoju. Niestety nadal piję czasem słodkie napoje ale staram się żeby nie była to cola lecz jakiś sok owocowy. Jestem w stanie jednak całkowicie przejść na wodę.

Wybaczcie czasem laickie pytania ja na prawdę nie siedzę w tej tematyce. Czym jest obwód? Wszystkie ćwiczenia jedno za drugim bez przerwy?

Czym jest siad równoważny? Ćwiczenia dłoni? Czy polecacie jakieś konkretnie? Ew jakieś filmiki instruktażowe na YT?

Raczkowanie o rly? Dzieci mnie wyśmieją :) I tu akurat boje się o swoje kolana. Tak samo jak o stopy po spacerach. Jak mówiłem pracuję 8h na nogach i większość czasu w ruchu. Jak się dodatkowo nadźwigam to oprócz pleców bolą mnie kolana i stopy właśnie

Dobra dość gadania czas iść na ten spacer zobaczymy jak mi wyjdzie

ps: "Skazany" zamówiony

• 0

czillaut

czillaut

Advanced Member

• Moderator
  • 993 postów
  • LokalizacjaPL

Wybaczcie czasem laickie pytania ja na prawdę nie siedzę w tej tematyce. Czym jest obwód? Wszystkie ćwiczenia jedno za drugim bez przerwy?

Tak.

Czym jest siad równoważny?

http://www.mojanowaf...002342small.jpg

Ćwiczenia dłoni? Czy polecacie jakieś konkretnie? Ew jakieś filmiki instruktażowe na YT?

Np www.youtube.com/watch?v=HWoP5HG0X6w

Raczkowanie o rly?

jest osobny punkt w pigułce i masa tematów na forum, spróbuj a przekonasz się, że to wcale nie takie śmieszne : )

• 0

Pablo1

Pablo1

Advanced Member

• Administrator
  • 3 444 postów

Przetaczanie się -> raczkowanie -> spacery -> marsz -> bieganie -> skakanie -> pozostałe ćwiczenia siłowe. W takiej kolejności rozwijały się dzieci, więc nie widzę przeszkód abyś i Ty nie skorzystał z podobnego modelu. Czillaut i Justyna nieco bardziej Ci to rozpisali, nie mam nic do dodania.

Dodatkowo nie przejmuj się jeśli aktualnie nie jesteś w zbyt dobrej formie. Prawdziwa siła tkwi w psychice, bo bez niej daleko nie zajdziesz. W końcu ile trzeba motywacji aby wziąć się siebie?

Zrezygnowanie z różnych przekÄ…sek i sÅ‚odkich napojów może być trudne, dlatego rób to stopniowo i najlepiej jeÅ›li zastÄ…pisz je czymÅ› innym. Zamiast sÅ‚odkich napojów pij wodÄ™, ewentualnie z cytrynÄ… natomiast zamiast sÅ‚onych przekÄ…sek zafunduj sobie owoce. W wolnych chwilach zaznajamiaj siÄ™ z piguÅ‚kÄ… wiedzy a w razie potrzeby pytaj. Pierwszy krok masz już za sobÄ… - rejestracjÄ™ na forum i chęć zmiany. Teraz pozostaje kwestia uÅ‚ożenia sobie wstÄ™pnego schematu - dobry gotowiec podesÅ‚aÅ‚ Ci Czillaut. 

• 0

E = mc2
Efekty = motywacja * (ciężka praca)2
Enstein naprawdę był geniuszem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych